hits

Spansk diagnose

31.03.2012 - 14:57 4 kommentarer

You must go see a pediatrician immediately!

Den spanske fysioterapeuten rabler ned noe spansk på et ark, putter det i en konvolutt, limer den omhyggelig igjen og ber meg gi den til barnelegen. Blikket flakker når han gir meg konvolutten.

Hva? Hva er galt? spør jeg mens jeg kler på Snuppa. Jeg har tatt henne med til fysioterapi fordi hun er litt sein med å krabbe. Ti måneder gammel og hun viser absolutt ingen interesse i å komme seg frem i verden. Terapeuten har nettopp slått fast at det ikke er noe galt med den motoriske utviklingen hennes. Hun er bare litt i overkant bedagelig anlagt.

 

 

Da vi endelig har konkludert med at alt er i orden, fester han seg ved noe i korsryggen hennes. Han rynker brynene, bøyer seg ned og kikker, klemmer og trykker. Ser skrått opp i taket mens han klemmer og trykker videre. Mumler noe for seg selv. Kaster et kjapt blikk på meg og dukker ned i korsryggen hennes igjen. Etter fem minutter reiser han seg:

You must go see a pediatrician immediately!

Han rabler ned noe på et ark, putter det i en konvolutt, lukker igjen og ber meg ta den med til legen.

Jeg blunker et par ganger, tar imot konvolutten og spør hva som er galt. Nei, ingen ting, men du må dra til Centro de salud, det lokale helsesenteret, og få en time så fort som mulig. Jeg spør igjen hva som er galt, og han svarer igjen at det ikke er noen ting. Men kan det vente til neste måned da? For da skal vi på rutinekontroll. Nei, åh nei, det er altfor lenge til.

Neste dag, etter en søvnløs natt, møter vi andpustne opp til tildelt time hos barnelegen på Centro de salud. Han leser brevet fra fysioterapeuten, som jeg allerede har dampet opp og prøvd å google-oversette og tyde uten hell, og ser på Snuppa med granskende øyne.

Snuppa opp på benken, klærne av. Jeg biter neglebånd mens legen begynner å klemme og trykke i korsryggen hennes. Etter tre klem og to trykk, heiser han brynene: She`s fine. No worry. Bye bye.

Jeg nektet å gå ut av legekontoret før jeg fikk vite hva dette dreide seg om. Etter flere lange sukk og gjentatt smatting, fortalte legen at fysioterapeuten var bekymret for et utslett i korsryggen til Snuppa. Et utslett som så mistenkelig ut, og som ikke bleknet når han trykket på det. Ett typisk symptom på hjernehinnebetennelse.

Ah, spansk helsepersonell. De diskuterer minst mulig med pasienten. Jo da, de er veldig teknisk flinke, for all del. De kan sin anatomi. Men de har en lang vei å gå når det kommer til kommunikasjon.

Hadde fysioterapeuten delt sin bekymring med meg, kunne jeg fortalt ham at merket i Snuppas korsrygg er et fødselsmerke.

Og nei, det blekner ikke når man trykker på det.

4 kommentarer

Lena

11.04.2012 kl.13:32

Grrrrr!

Marte Frimand-Anda

11.04.2012 kl.13:40

Ja, ikke sant! Gjett om jeg savner fastlegen min i Norge.
[...] (Dette besøket var for så vidt en historie i seg selv. Den kan du lese om her: Spansk diagnose) [...]

egedenne

12.07.2012 kl.13:55

OI! Det var greit å vite før jeg skal inn dit å møte ny lege :)

Skriv en ny kommentar