hits

Gjesteinnlegg: Syk morsrolle

Det er ingen hemmelighet at jeg syns det er slitsomt å være mamma. De aller fleste syns det. I hvert fall innimellom.

Men mens vi diskuterer om vi er gode eller dårlige mødre fordi vi ikke gidder å bygge Lego med ungene, eller fordi vi prioriterer oss selv av og til, sitter det mødre der ute som er sjeleglad bare de får spist en middag sammen med barna sine.

Jeg har bedt bloggeren Lammelårtanker om å skrive et gjesteinnlegg. Hun har sykdommen  M.E. og møter på helt andre utfordringer enn meg.

Det betyr ikke at vi som er friske ikke har lov til å bli slitne. For det har vi. Med god samvittighet. Men av og til er det fint å løfte blikket litt og få satt ting i perspektiv.

Lammelåret er en meget klok dame, som skriver en samfunnsengasjert blogg om barn og foreldrerollen. Ta gjerne et titt på Facebook-siden hennes også.

 

Syk morsrolle

Jeg er heldig. Jeg har en god periode og kan spise middag med barna hver dag; tiden der middagen er dagens eneste samværstund er på hell, jeg er sammen med dem korte perioder i tillegg. Det kjennes så godt! Jeg tåler trampene, knuffingen, latteren, protestene, humoren, den store gleden som oversvømmer alt og fyller ørene med lyd - som andre ganger er smertefull støy. Jeg tåler unger som lever og som triller latter og truer sinne, helt vanlige barn. Glede!

Som deltidsfungerende mamma med en heltidsfungerende mann, består hver dag av å jobbe for å fungere best mulig, slik at jeg får mest mulig tid sammen med barna. Jeg har sykdommen M.E. Det innebærer at kroppen bruker veldig lang tid på å produsere nok energi til hverdagen. Den blir altfor raskt oppbrukt, noen ganger rekker jeg ikke å spise frokost engang. Energinivået er i utgangspunktet lavt og derfor trenger kroppen stor grad av tilrettelegging slik at energien ikke brukes opp til unødvendige ting. Dersom jeg kommer i underskudd utløses symptomer som gjør det vanskelig å fungere i samspill med andre. Det byr på utfordringer i familielivet. Les gjerne mer her: Melivetpaaslep - Hva er egentlig ME?

Når jeg må leve med en såpass begrensende sykdom som M.E. er, rammer det hele familien. Alle mine forestillinger om hva familielivet skulle innebære er snudd på hodet. Prinsipper som handler om arbeidsfordeling og likestilling er blitt justert og redigert; jeg gjør nærmest ingenting, men ville delt likt om jeg hadde kunnet.

Det er personlig krevende å bryte med prinsipper og verdier forankret i hvem jeg er. Jeg har aldri drømt om å være hjemmeværende husmor, men er blitt det - iallfall en sofaslitende mor. M.E.-en har fratatt oss muligheter og fleksibilitet, gjort at valgene er få. Bare det å kunne skifte på hvem som drar på butikken for å handle, ville vært kjekt.

Å bli tildelt observatørstatus, gjør noe med meg. Å ikke kunne gjøre noe, savner jeg. Å ikke kunne ta dem med på en dagstur til Sverige eller til Oslo når jeg får lyst til det (som mange gjør her jeg bor), eller å dra på kino fordi det er utviklingssamtale noen dager senere (det må lagres energi til, dvs det krever passive dager i forkant), eller spontant arrangere filmkveld med hele nabolaget, eller ikke kunne dra på ferie som innebærer flyreise (fordi jeg risikerer å bli dårlig og ødelegge hele ferieopplevelsen, samt være dårlig i mange uker, kanskje måneder).. ja, alt dette gjør vondt. Det er en sorg, som blir rippet opp i hver gang et nei begrunnes i M.E.-en.

Likevel, fordi min sykdom infiltrerer livet, og fordi vi har måtte snu opp/ned på livet og hvordan vi lever det, har vi blitt svært bevisste. Vårt forhold til hverandre og til tiden vi har, har presset seg frem av all motstanden vi har kjempet oss gjennom. En sterk vilje og en stor porsjon trass for å bli bevart som hel familie preger oss. Det krever hardt arbeid. Og dette arbeidet kommer barna til gode.

Barna er bevisste og forstår mye, både fordi sykdommen min ikke kan skjules og fordi vi ikke prøver på det. Åpenhet temmer skammen, gjør det lettere å leve med det som er tungt. Barna har kunnskap jeg skulle ønske de hadde sluppet å ha, men når livet vårt er blitt slik det er, er det ikke et alternativ å drukne sykdommen i taushet. Det ville gjort ting verre. Ungene forstår at sykdommen ikke er meg: Det er ikke min vilje som begrenser oss. Og det er ikke deres skyld at ting er som de er. Det er viktig å formidle til unger. Unger skal ta hensyn, men ikke ansvar. Det er viktig at barn fortsetter å være barn og ikke undertrykker sine behov av hensyn til den syke voksne.

Morsrollen er snevert definert i samfunnet. Det er fort gjort å bli stemplet som dårlig mor når morsrollen defineres etter gjøremål og anskaffelse av ting og riktig merkelapp på buksebaken; når en mor vurderes ut fra hvor mye hun leker med ungene. For den sittende utgaven av morsutførelsen kan det by på en del personlige utfordringer med dårlig samvittighet som hovedingrediens. Jeg har sagt farvel til disse overflate-vellykka-forestillingene mange bruker for å fremheve seg selv og undertrykke andre. Morsrollen forveksles med husmorrollen, men all god-mor-dokumentasjon vi finner i sosiale medier kan aldri komme opp mot humor, varme i blikket, en klem, en samtale og killing på bare mager - altså mot det nære, interne, som blir mindre fremhevet blant dem som krever definisjonsmakt på 'den gode mor'. Jeg kan være en god mor uten å være en god husmor.

Fordi jeg ikke kan gjøre alt det jeg ønsker samme med ungene, søker jeg etter essensen i morsrollen: Etter det som ikke kan deles på Instagram, men som handler om oss; om mitt samspill med barna, om de små øyeblikkene og de lange stirrekonkurransene - om det som hekter oss sammen og som skaper vår historie, vårt ufullkomne liv. Det har lite til felles med glasur-livet som det fremstilles i mange blogger og som gjør at folk har en forestilling om at foreldrerollen handler om hva man viser andre. Morsrollen utøves i samspillet, ikke i husmorrollen eller som lekekamerat til ungene. Malen på morsrollen må den enkelte skape selv. Som funksjonsbegrenset må det viktigste komme først; det som er lite synlig.

Når alt kommer til alt er det først som voksne barna våre kan fortelle oss hva slags foreldre vi var. De vet det - så mye bedre enn alle likes'ene vi fikk på Facebook. Det er ikke leking på stuegulvet med mamma som betydde noe, men hvordan de ble møtt som små mennesker og om de ble møtt med kjærlighet. Kjærligheten til barna har ingen begrensninger.

 

24 kommentarer

Dette var utrolig bra refleksjoner som jeg håper mange leser. Jeg vet med meg selv at det er ikke det materielle jeg husker ved min barndom. "Lammelårtanker" gir unike verdier til sine barn som vil komme godt med i livet. Jeg er så enig i dette "Jeg har sagt farvel til disse overflate-vellykka-forestillingene mange bruker for å fremheve seg selv og undertrykke andre." Jeg vil ha barn som gir blanke i materiell ting og som ser mennenskene og ikke tingene.

Lammelåret du tydeligjør en side ved morsrollen slik du og mange andre opplever den, og det på en for meg GOD måte. Du tar opp noe særdeles viktig - og noe som drukner i morsrolleglansen slik vi har sett den i en tid. TAKK ! Jeg har andre utfordringer enn ME som bakteppe for min morsrolle- men jeg kjenner meg igjen. Det er mange foreldre der ute, enten som par eller som enestående foreldre. Noen er som meg 100 % enestående. Andre har sykdom av forskjellig slag som utfordrer den prototype tanken om foreldrerollen og en forelders deltagelse i barnas hverdag. Utmattelse kan jeg mye om- men jeg har vært heldig for det har "bare" vært utmattelse. Men jeg har hatt perioder hvor jeg ikke har hatt glede i øynene mine og holdt meg for meg selv..... og vært sjeleglad for at sola har vært høyt oppe på himmelen og gata full av unger som har lekt sammen- også med barnet mitt så slapp jeg. Jeg har fulgt deg en stund - både her og der- jeg "sporer" en større energi hos deg nå enn før- det gjør meg glad for deg :-) Å ha fokus på det vi KAN istedet for det vi ikke kan er en styrke, og kanskje en nøkkel for mange av oss. Jeg heier på deg :-) Og er glad for at casakaos SÅ deg med hjertet sitt :-)

Dette var et rørende, vakkert og godt innlegg. Takk! En viktig påminning til både friske og syke (i alle falsetter) om hva som er viktig. Du fremstår for meg som en veldig god mor og som prioriterer barna dine veldig høyt. Selv om de får innblikk i sykdom de sikert skulle vært foruten er jeg sikker på at de utvikler empati og forstålse for andre mennesker på en måte som vil være viktig for dem hele livet. Lykke til!

Cecilie von der Ohe

Cecilie von der Ohe

Dette var et godt og reflektert innlegg. Lammlaaret sin blogg anbefaler jeg.

Cecilie

Tusen takk Casakaos, og tusen takk Lammelåret!! Aha moment!!

Som mor til 4 voksne barn, er jeg sikker på at du har rett! Det er ikke det ytre som gjør at barn har en god oppvekst, heller ikke tempoet i familien. Trygghet og nærvær, tid til samtale, det er mye viktigere. Det er lett å la seg forføre av dette ytre, men for ungene er nok ikke det førstepri! Jeg snakket en gang med en mor som hadde et barn som ikke sov godt om natten. Løsningen mente hun var å skaffe en fin himmelseng, da ville nok barnet sove bedre. Tviler på at det hjalp, men det sier noe om folks tro på ytre stæsj! :)

Deilig god refleksjon :)
Utruleg gode poeng. Takk!

[...] trange god mor-boksen”. Hun har skrevet et gjesteinnlegg hos “Casa Kaos” om hvordan det er å være mor med ME. Og bloggeren bak Casa Kaos fikk selv tåle en del hets da hun utfordret god mor-boksen ved å [...]

Bra skrevet, og et godt eksempel på hvordan det finnes veldig ulike, men liveverdige, måter å være foreldre på:)

Helt enig Hilde.
Jeg husker også helt andre ting fra min barndom enn hvilke klær og ting jeg fikk.
Lammelåret er inne på noe veldig viktig her.

Helt enig med deg Tankerolle.
Lammelåret er en fantastisk flink blogger som jeg også heier på :-)

Det er jeg også helt sikker på, Karin
Jeg er overbevist om at Lammelåret er en kjempeflink mor selv om hun har denne sykdommen.

Veldig bra den bloggen hennes!

Det var et veldig godt eksempel. Spørs om den ungen sov så veldig mye bedre i den nye senga ;-)

Ligger på sykehus. Jeg leser leselekse med vesla via Skype. Senga er for smal, men vi får allikevel plass alle tre. De gråter. De ser meg gråte. Men vi tør snakke om det, kjenne det og være takknemlige for at det ikke varer evig. Hatten av for kronisk syke foreldre, ungene vokser mer på dette enn nye sko og hjemmelaga boller. Når alt kommer til alt viser det seg at min eldste ikke ønsker seg en iPad. Hun ønsker bare at jeg skal komme hjem. En nyttig lærdom hos Avdelingholt om dagen.

Takk for fint innlegg.

Tusen takk for et utrolig flott innlegg!

Takk for alle fine kommentarer og alle delinger! Tips meg gjerne hvis du skriver om dette på din blogg! Jeg håper innlegget mitt kan gjøre dere mer oppmerksomme på det gode dere har i livet deres og legge mer vekt på det enn på alt som ikke fungerer og som ikke er "perfekt". Unger trenger ikke det perfekte, men tilstedeværelse og nærhet - akkurat som oss voksne.

Fortsett gjerne å dele innlegget! Tusen takk.

Ja, ikke sant!
Alle foreldre er forskjellige.

God bedring, Anja!
Hverdagen får en helt ny dimensjon når man opplever sykdom.

Takk Lamelåret, for at du ville skrive et innlegg hos meg.
Jeg håper mange har fått det med seg og at det har satt i gang litt ny tankevirksomhet der ute.

Dette var veldig sterkt og godt reflektert! Takk for ærlige, gode tanker som kan utfordre oss andre! Utrolig viktige poeng du tar opp :)

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:



Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.





Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram