hits

Oppfør dere, foreldre!

09.09.2014 - 20:35 12 kommentarer

«Nei nei. Dette er ikke til deg», sier jeg med munnen full av potetgull. Fireåringen står og hopper ved siden av meg.

«Det er mye usunt fett i potetgull at det rett og slett ikke er bra for deg. Og i hvert fall ikke på en onsdag!» De gule, halvtygde flakene spruter ut av munnen min mens jeg snakker. Jeg stikker den ene hånden med i posen igjen mens jeg holder guttungen unna med den andre.

«Nei, lille venn. Vi spiser ikke potetgull midt i uka. Det er ikke bra!» sier jeg og stapper innpå en ny knasende munnfull. 

 
 

«Se her. Ta på deg denne», sier jeg og kaster en rosa bukse bort til poden. Han setter seg på sofaen og stikker det ene beinet inn.

«Herregud, rosa på gutter er homo», sier jeg til mannen som går forbi på vei ut til kjøkkenet. Jeg legger armene i kors og rister på hodet mens jeg ler en liten latter.

«Kom igjen da, vennen. Vi har dårlig tid», sier jeg og klapper i hendene.

Den lille gutten i sofaen trekker beinet ut av buksa. Han vil ikke ha den på seg likevel.

«Klart du skal», sier jeg og setter meg på kne foran sofaen for å hjelpe til.

«Men du sa jo at rosa på gutter er så homo», sier den lille tassen.

«Nei, nei. Alle kan gå i rosa. Både gutter og jenter. Så, på med den».

 

De fleste av oss ville ikke oppført seg på denne måten ovenfor barna sine. Det strider mot all sunn fornuft.

Men hvorfor synes så mange det er greit å oppføre seg slik når vi er på nett?

Vi er alle enig i at digital mobbing er grusomt. Og de fleste av oss lærer barna sine omtrent det samme: Vær grei når du er på nettet. Vis normal høflighet.

Men for oss voksne, gjelder det visst helt andre regler.

Det er selvfølgelig greit å være uenig. Og en god diskusjon på Facebook eller i kommentarfeltet på en nettavis er bare gøy og inspirerende.

Men hvordan kan vi forvente at barna våre skal respektere hverandre og følge god, gammeldags folkeskikk på nett når vi voksne lirer av oss det ene adjektivet styggere enn det andre, latterliggjør folk som ser annerledes ut, kaller hverandre for homo, idiot, knulledokker og andre stygge ord fordi de vi diskuterer med har andre meninger enn oss. Eller bare rett og slett fordi vi ikke «liker trynet» deres.

Jeg vet det har blitt sagt før, men jeg sier det igjen: Vi voksne, og spesielt foreldre, har et felles ansvar for å være gode forbilder for barna våre og oppføre oss skikkelig på nett. Barna gjør som vi gjør, ikke som vi sier. 

Og husk at dersom du er venn med egne eller andres barn på Facebook, får de opp alt du kommenterer når du bruker profilen din. Ikke bare på Facebook, men også på alle andre nettsteder.

Det nytter ikke forklare poden halvhjertet at han må være grei på nett, hvis vi selv spyr ut halvtygd potetgull og annen galle.

Så vær nettgrei, foreldre.

Tenk dere om!

12 kommentarer

Løvetann

09.09.2014 kl.20:49

Hør, hør!

09.09.2014 kl.21:01

Amen!!!!!

Trine Grung

09.09.2014 kl.21:01

HELT enig og derfor viktig å ha fokus på dette. Alltid . Gi gass og keep blogging

Marthe

09.09.2014 kl.21:04

Kjenner eg fekk lyst på potetgull :-)

Livet i Casa Didriksen

09.09.2014 kl.21:17

Så sant så sant!!

Silje

10.09.2014 kl.09:57

Amen!

Jona (mammalivet.com)

10.09.2014 kl.10:18

SÅ enig!

Husker jeg krympet meg i stolen da jeg leste alle kommentarene på fotballfruens barselmage-stunt. Greit nok at det var vågalt og snålt bla bla bla, men HOLY MOLY, folk mistet jo alle hemninger. Til og med folk jeg trodde jeg kjente tok helt av og oppførte seg som nådeløse mobbere. Tviler på at de ville oppført seg slik foran barna sine, og ALDRI akseptert det hvis barna selv oppførte seg slik.

Nei takk til dobbeltmoral og F*ck mobbing! ;)

Avdelingholt

10.09.2014 kl.12:20

Min eldste har akkurat kommet seg på instagram, og det før hun var de planlagtee 13 år. vi har snakket med henne om dette, at det er en grunn til disse aldersgrensene osv. Ved en tilfeldighet så kommer vi over at hun blir "småertet" og er eneste jente i klassen uten konto... jeg endret synet på den grensen.

"Du skal aldri skrive noe noe sted som du ikke kan si direkte til den personen du omtaler". Og x-antall repetisjoner på at man aldri skriver ting når man er sinna.

Egentlig ikke vanskelig, allikevel ufordrende for alle? Jeg var glad, når hun kommenterte de ulike tingene på instagram at jeg var en morsom og kul mamma.

Aase

10.09.2014 kl.12:34

Veldig bra! Jeg var ganske overrasket over kommentarene på denne bloggen om dine "ufordragelige barn", der de som var mest kritisk til ungene dine faktisk blottet sin totale mangel på folkeskikk i kommentarfeltet. Jeg tror det kreves en viss "digital modenhet" å forstå at det å oppføre seg som folk er uavhengig av medium. Flott at du satte det på spissen på denne måten.

Hilmar Madsen

10.09.2014 kl.12:59

Jeg er helt enig. Det barn kan få seg til på nettet, kommer fra deres lærdom fra foreldrene. Det gjenspeiler foreldrenes oppførsel på nettet.

Hilde m

11.09.2014 kl.01:38

Fantastisk!! Barn kan være sååå stygge mot hverandre sies det...og hvem har lært dem det??! Hvor har de lært det? Vel.. Nettvett blandt voksne! Tommelopp!!!

karenmarenmette

11.09.2014 kl.14:15

FLott bilde du serverer her.. Veldig sant.. Mykje ubevisste mennesker som skriv i hytt og pine, trur dei er skjerma el noko.. So blir same folka sinte fordi intervjuere går inn og googler, sjekker dine sosiale medier når du søker jobb.. Folk er blåaugd og lite reflekterte innimellom.. Ein må vere seg sjølv over heile fjøla, sosiale medier, på jobb, blant venner og familie.. Satse på det og prøve på det iallefall. Folk må jo vel snart forstå at det du kommenterer her og der på nett blir sett av andre, kjem opp om nokon søker på ditt navn.. Snart iallefall kanskje.. Snart kanskje vi forstår dette med nett og sosiale medier. Tøft for denne fyrste generasjon som skal vekse opp og vere prøvekaniner. Men, men. Takk for endå eit underhaldande og reflektert innlegg iallefall Marte :)

Skriv en ny kommentar