hits

Matstasjon for jenter

10.11.2014 - 20:59 53 kommentarer

«Matstasjon for alle jenter!» roper jeg, men skjønner med en gang at dette var dumt. Skikkelig, skikkelig dumt.

 

 

 

For en idiotisk idé. Hvorfor i alle dager begynte jeg med dette, tenker jeg der jeg sitter ved middagsbordet.

Ungene løper forbi meg i full fart. De tar fart fra trappa opp til andre etasje, løper i full fart forbi sofaen og tv-en, inn forbi spisestua før de kaster seg ned på gulvet og sklir på knærne bort til verandadøra i andre anden av stua. Og så tilbake igjen.

Og her sitter jeg da.  Og har satt i gang en matstasjon-lek, for å få ungene til å spise opp middagen sin.

 
 

Ungene har nemlig helt sluttet å spise middag. De har helt sluttet å spise i det hele tatt. De tar kanskje én bit eller to, og så påstår de at de er mett og går fra bordet.

Og ja da, jeg vet, sånt skjer med de fleste barn. Vi har hatt perioder tidligere også, der barna ikke har spist middag. Men nå har det vært sånn i snart tre måneder. Jeg skjønner ikke hvordan de holder seg på beina en gang, så lite de spiser. De lever jo kun på brødskiver med leverpostei og kaviar.

Jeg har kjørt alle argumentene om at hvis du skal bli fotballspiller når du blir stor, er det veldig viktig at du spiser opp middagen din slik at du blir stor og sterk. Og at det bare er store barn som går med klokke, så hvis du ønsker deg klokke til jul, er det viktig at du spiser mat så du blir stor nok til å kunne gå med den. Ingen effekt. Alle triksene i boken er prøvd ut og forkastet. Barna har rett og slett sluttet og spise.

Så satt jeg her da, ved middagsbordet, etter å ha spist kyllingmiddagen min alene. Ungene løp rundt og lekte. De hadde så vidt snust på kyllingen, tatt én makaroni i munnen, og så var de mette.

 
 

Da kom jeg på den glimrende idéen med matstasjon.

Jeg trer en kald kyllingbit på gaffelen og roper med myndig stemme: «Matstasjon for alle jenter!» Lillesnuppa bråstopper.  Hun ser rart på meg.

«Matstasjon for alle jenter!» gjentar jeg og ser rundt i rommet.

«Jeg er jente», sier Lillesnuppa og harehopper bort til meg. «Er du helt sikker?» spør jeg og trekker gaffelen mot meg mens jeg skuler ned på henne. Treåringen nikker fort. «Ja, ja, ja», sier hun og åpner munnen. Jeg dytter raskt kyllingbiten inn i det lille hullet i fjeset hennes, og spidder en ny kyllingbit med gaffelen.

«Matstasjon for alle gutter! Alle gutter! Matstasjon for alle gutter».

Lillemann sladder forbi meg på knærne. Og vips, så står han også foran meg med åpen munn.

 
 

Og sånn fortsatte vi. Matstasjon for alle med blå sokker! Matstasjon for alle som liker hester! Matstasjon for alle med R i navnet sitt! Matstasjon for alle som elsker mammaen sin! (He he. Den siste likte jeg spesielt godt).

Og ungene spiste. De spiste både kylling, makaroni, gulrøtter og brokkoli. De spiste så mye at jeg var redd de skulle sprekke.

Neste dag var barna i fyr og flamme da jeg hentet dem i barnehagen.

«Kan vi leke matstasjon i dag og? Kan vi det, mamma? Vær så snill?»

Så det ble matstasjon den dagen og. Og ungene spiste. Laks, potetmos og gulrot. Og i går fikk jeg faktisk i dem hele tre poteter hver og to skiver lammesteik.

Men nå har jeg altså surret meg inn i denne matstasjon-leken. Jeg vet ikke om det er det smarteste jeg har gjort. Det føyer seg vel egentlig bare inn i rekken av idiotiske ideer jeg har av enkle løsninger i hverdagen med små barn. Men nå spiser de i hvert fall.

Flere her som har sånne lure, men mindre smarte løsninger de bruker på barna sine?

 

 

PS: For flere upedagogiske løsninger, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram - casa_kaos

 

 

   
.

53 kommentarer

MammaLi

10.11.2014 kl.21:11

I går prøvde jeg meg på at alle barn over en meter er store nok til å spise fiskekaker når ungen påsto han var for liten. Ungen ville sporenstreks opp på rommet for å måle seg og sjekke... Tror du ikke ungekladden kun var 99 cm?! Skulle seriøst aldri lært han åssen tall ser ut.

Nybakt og forvirra mor

10.11.2014 kl.21:24

Jeg synes det var ganske fint jeg:) selv om det sikkert er litt slitsomt i lengden, så fungerer det! De lærer seg nok å sitte pent og spise ved bordet tidsnok....

Casa Kaos

10.11.2014 kl.21:32

MammaLi: Ha ha ha! Nå ler jeg så jeg triller ut av sofaen snart.
Snakk om uflaks :-D

Mauritania - en glemt krise

10.11.2014 kl.21:32

Hei!

Kunne DU tenke deg å lese vår blogg? Den er ett skoleprosjekt om situasjonen i Mauritania og vi kan virkelig trenge personer som leser bloggen vår for å sette saken i ett nytt lys!

Takk på forhånd!

Casa Kaos

10.11.2014 kl.21:32

Nybakt og forvirra mor: He he. Ja, det funker som bare det. Men ja, det begynner å bli litt slitsomt. :)

Irene

10.11.2014 kl.21:33

Vi kjørte i gang en leggerutine med eldstemann som holdt på å ta helt av. Han gjemte seg og så skulle vi finne ham, og det ble stdig nye steder han måtte finnes, i tillegg til alle de forrige. Og så MÅTTE han kikke ut av vinduet og si natta til alt han så, én og én ting... Husker ikke helt hvordan vi fikk brutt den, men jeg tror det var en gang farmor var barnevakt og ikke var blitt innført i "rutinene" ;-)

Casa Kaos

10.11.2014 kl.21:35

Mauritania: Oj, så spennende. Jeg skal ta en titt!

Casa Kaos

10.11.2014 kl.21:35

Irene: Ha ha ha. Høres kjent ut det der.
Så løsningen er å få noen andre til å sitte barnevakt og bryte rutinene, altså ;-)

10.11.2014 kl.21:42

Vi har kjøkkenbordet fullt av leker til måltidene vi, han er bare 10 månter men når vi lar han leke med noe, så gaper han uten å tenke seg om å spiser. Han skal også kunn ha mat fra gaffel! Kommer vi med de knalle barneskjeene vrir han seg vekk :p aner ikke hvordan vi skal bryte den trenden, men akkuratt nå er jeg bare glad han spiser seg god å mett noen ganger!

tiden der mamma kunne spise sjokolade og drikke cola når han spiste lunsj er over for å si det slik.

Marit

10.11.2014 kl.21:44

Glimrende!!!!

Har en gutt som spiser som en Gud og han har en lillesøster som bare pirker i maten og ikke har så mye å tære på.... I morgen blir det matstasjoner i hytt og vær her i alle fall😄 så får jeg heller ta konsekvensen av det senere😉

Maria

10.11.2014 kl.22:02

Vi har vel ikke kalt det matstasjon men minimann på 1,5år har ikke tid til å sitte i ro og spise alt. Så han spiser litt sammen m oss og resten får han på gaffel i forbifarta :) har aldri tvunget ungene til å sitte ved bordet å spise.

ladymom

10.11.2014 kl.22:02

For en suveren idé. Blir nok slitsomt i lengden, men hva gjør man ikke for barna sine. De trenger jo mat. Guttungen min er to og halvt år og han spiser ganske lite han også. Maten til meg og mannen min er kald før guttungen har tatt tre biter, så nå spiser vi maten først mens guttungen må sitte på stolen sin til vi er ferdig og når vi blir ferdig så er det på tide å få i guttungen no mat. Nå for tiden så er det tre måter å få i han maten. Vi later som vi er en tiger, teller til tre og da gaper vi opp munnen mens vi brøler litt og vips så er maten i munn. Den andre måten er å late som jeg stjæler maten, og da sier han nei nei nei og tar skjea/gaffelen sjøl og spiser noen biter før vi tar det om igjen, den tredje er at jeg og han sitter i sofaen - unnskyld.. Jeg sitter, mens han hopper... Innimellom hoppa hans så mater jeg han og den metoden fungerer aller best for da er han ikke så utålmodig. :-)

Hva andre måtte si om hvordan jeg mater sønnen min (spesielt de mange pedagoger som påstår at de vet best) bryr jeg meg ganske så lite om. Han får i seg mat og han har det bra!

Men fortsetter han sånn så må jeg huske på det med matstasjon, likte den. ;-)

Katrine

10.11.2014 kl.22:11

Hehe, det hørtes veldig morsomt ut! Her er vi heldigvis inne i en god periode, men kjenner godt til problemet. Men siden de koser seg sånn med den leken, kan du jo prøve å erstatte den med en annen lek? F.eks konge og dronning/prins og prinsesse har festmiddag, eller noe annet som får de til å sitte ved bordet og spise (hvis det er det du ønsker) ;)

Marit B S

10.11.2014 kl.22:27

Hehehe, festlig tiltak. Vi maler oss stadig inn i slike hjørner vi også, med legging, f.eks tannpuss med de villeste spilopper, men det går heldigvis over. Matlysten til de små her i huset går opp og ned, men vi stresser minst mulig med det. Men kan godt forstå frustrasjonen etter månedsvis med middagsnekt.

Hvordan bryte spiralen? Tja, ikke godt å si. Kan det gå an å kreve at det nå er din tur? Matstasjon for mamma idag? Og se om de blir lei av det ganske fort?

Cecilie

10.11.2014 kl.22:32

Godt å lese om flere med det matproblemet.. her mater vi dyrehagen.. stolt 2åring som er forskjellige dyr:p får no i seg mat da:p hehe

barnehagevoksen

11.11.2014 kl.00:12

Jobber i barnehage og sportskommentator i påkledningssituasjoner funker ofte bra: "ååååå han tar opp genseren! Skal tro om han får den over hodet? deeer tar han den på..! Venstre arm er på vei inn i ermet nå. Hvor fort kan han få på den høyre mon tro? Åååå der kommer den! Nei vent litt.. JOOO! Jeg ser en finger! Å der var generen på!!"

11.11.2014 kl.00:19

Hehe, flott skrevet. Takker for smilet på kvelden.

zenf

11.11.2014 kl.00:21

herregud, funker det? ja! spiser de? ja! så der! vær fornøyd og ikke still spørsmål, bare vær GLAD!!

Marie

11.11.2014 kl.00:24

Da jeg var liten hadde vi "den som finner bein i fisken får is til dessert". Dette gjorde at jeg og mine søsken gikk fra å hate fisk til å elske det, verdt å prøve om de ikke liker fisk. Kan jo eventuelt prøves med annen mat også, men hos oss var det fisk som var vanskelig å få i seg (noe det generelt er blant barn). Lykke til :)

Julie

11.11.2014 kl.03:05

Jobbet i barnehage en liten stund og fant fort ut at det hjalp på tålmodigheten til de små ved å gjøre små ting til noe stort. F.eks. skulle jeg dekke på bordene til lunsj en dag og ungene satt allerede ved bordet, da begynte jeg spontant å si "en gaffel til frøken **** og en kopp til herr ***. Det ble stoor krise hvis jeg hoppet over en person, og allerede dagen etter ville de at jeg skulle gjøre det igjen. Husker også ungene syns det var veldig morsomt når jeg gjorde den kjipe påkledningen av ytterklær til en lek, tok kanskje litt lenger tid å faktisk få på dem klærne og få dem ut døra, men de ble mye mer villige til å faktisk ta på seg klærne. Sånne små ting kan bli slitsomt i lengden, men det hjelper.

vitre

11.11.2014 kl.07:42

Hadde en periode med hun minste hvor hun påsto at hun bare likte kylling. Hun nektet å spise hvis det ikke var kylling. Så vi hadde rosa lakse kylling og all slags kylling i alle former og fasonger. Ble slitsomt etterhvert å huske alle varianter og kombinasjoner av kylling retter. Heldigvis ble rosa lakse kylling favoritt.

Inger Marie

11.11.2014 kl.08:40

Hehe, man gjør det man må for å få i dem mat. JEG synes du var KJEMPELUR ! Selv har jeg ikke hatt det problemet, kun i sommer for da var det så varmt her at ikkeno utenom vann gikk ned (bor i Tyrkia) Da ble det til at vi hadde picnic på rommene til barna etter tur. Kjempestas, med teppe på gulvet, kurver og bokser som vi gjorde klart nede på kjøkkenet. "Mamma vææær så sniiiiill kan vi ha picnic på MITT rom idaaaaaag" :-)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.09:59

Anonym: He he. Leker funger fint for å få i barna mat! Leker og fargeblyanter ;)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.09:59

Marit: Ha ha. Lykke til da! :-D

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:00

Maria: Jeg tror heller ikke på å tvinge barna til å sitte ved bordet og spise. Det funker i hvert fall ikke på mine barn :)
Mat på gaffel i farta er tingen.

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:04

ladymom: Høres ut som du har har samme type hoppegutt som meg :)
Da må man bare benytte seg av de knepene som fungerer. Hoppe i sofaen mens de blir matet, er en kjent måte å få i dem mat på ;) Funker gjør den og.

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:05

Katrine: God ide! Ja, det hadde jo vært fint om de satt ved bordet når vi spiste. I hvert fall av og til ;)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:09

Marit B S: Ha ha ha. Dagens tips! I dag skal det være matstasjon for mammaer. Tipper de går rimelig fort lei :)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:09

Cecilie: Haha. Dyrehagen har vi gjort flere ganger. Funker fint den :-)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:10

barnehagevoksen: Ha ha ha. Herlig. Den stjeler jeg neste gang vi skal ut, og ingen vil kle på seg! :-D

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:10

Anonym: Tusen takk :-)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:10

zenf: Det har du helt rett i :)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:12

Marie: Problemet er bare at det nesten ikke finnes bein i fisken lenger. I hvert fall ikke for sånne som oss, som kjøper fisken i butikken, ferdig renset og filetert :)
Men hva med å putte en mandel i maten? Den som finner mandelen får en is. Det er jo snart jul og greier :D

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:17

Julie: Ja, det hjelper å gjøre sånne ting. Visst kan det ta litt lenger tid, og visst kan det bli litt slitsomt i lengden. Men av og til må man bare finne på noe sånt for å komme i mål :)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:17

vitre: Ha ha ha. Lakse kylling. Fantastisk! :-)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.10:19

Inger Marie: Så koselig med picnic da :-)
Det burde man egentlig ha litt oftere.

Marita

11.11.2014 kl.10:51

hahaha! Godt å se det er fler som har litt små problemer noen ganger ;) Trykka "Følger" deg på instagram, hverdags_glede heter jeg ;) Syns du gjør en suuuuuper jobb jeg, men den matstasjonen vet jeg desverre ikke hvordan du kommer deg ut av gitt, hihi :)

Casa Kaos

11.11.2014 kl.13:34

Marita: Haha. Tusen takk. Jeg må nok finne en måte å komme ut av det på selv :-)
Kult at du følger meg på Instagram da! Skal se etter deg ;)

11.11.2014 kl.15:31

Jøss, er det virkelig slik at vi gjør hva som helst for å få i ungene mat?? (Slik noen skriver). Jeg har en som bare spiser når han absolutt må. Tynn og spinkel, men frisk og rask. Kunne ikke falle meg inn å drive å lirke i ham mat, og d er vel heller ikke anbefalt. Det er jo ingen unger i velfungerende norske hjem som er underernærte, overvekt blant barn derimot... Derfor er d slik jeg ser d superviktig å ikke lage noe styr rundt maten

Casa Kaos

11.11.2014 kl.15:52

Anonym: Nei da, det er ikke anbefalt å lirke i ungene mat. Ungene spiser når de er sulten. Det er sant det. Tror heller ikke barna mine lider noen nød. Men av og til gjør man dumme ting. For når barna ikke har spist middag på flere måneder, blir man litt stresset. Det føles bedre når de har spist godt.

Anna

12.11.2014 kl.09:54

Å herreminhatt den må jeg prøve idag , er så lei av 4-åring som hyler"det er eeeeeekkelt", om ting han egentlig liker, og grining og hyling hver bidige dag om det ikke er pannekaker til middag, og det er det IKKE hver dag. Vi begynte så bra, og han elsker så mye mat, men ikke nå om dagen nei. Blir snart sprø! Så jaggu skal vi se om matstasjon funker bedre..

Sandra Karlsen

12.11.2014 kl.10:44

Det må jeg prøve ut!

Da jeg var lita brukte mamma å leke bensinstasjon med oss for å få i oss tran. Jeg og brødrene mine lekte forskjellige kjøretøy som måtte inn for å få "bensin". Vi sprang rundt i stua og stoppet innom kjøkkenet for å fylle på, og der satt mamma med tran og Sanasol. eldstemann var så glad i tran en periode at vi måtte helle tran på maten hans for at han skulle spise middag!

Casa Kaos

12.11.2014 kl.11:47

Anna: Ha ha ha. Lykke til med matstasjonen :)

Casa Kaos

12.11.2014 kl.11:48

Sandra Karlsen: For en fantastisk ide! Foreløpig er det heldigvis ingen problem å få i barna tran, men det kommer jo helt sikkert til å endre seg :)
Da blir det bensinstasjon!

Nora

12.11.2014 kl.20:31

Herregud, så smart!!!

Ingvild

12.11.2014 kl.21:50

Siden alle andre er så positive, så tillater jeg meg å være ærlig og i motsatt ende av skalaen. En ting er at du gjør dette, Marte, men at d bejubles synes jeg er helt ute. Man skal ikke presse/lirke/dytte i barn mat. Det er ikke noe poeng at barn skal spise mest mulig, de tåler godt å gå uten middag. Jeg har selv to til tider svært småsparernes barn, og d har ikke manglet på forslag til kreative løsninger. Mate de foran TVn, premiere spising, en bit her og en der... Nei takk. De spiser det de må spise, og alt av fagfolk fraråder å drive å dille med mat. Jeg har full forståelse for at man gjør dumme ting, men grunnholdningen i denne tråden, som virker å være et mål om mest mulig spising er helt feil. Barn skal ikke være flinke å spise. Mat er ingen plikt- og Norge har så og si ingen underernærte barn, derimot ganske mange feite barn

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:43

Nora: haha. Ja, ikke sant? :)

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:53

Ingvild: Nei, man skal ikke presse i barn mat. Men jeg tror de fleste foreldre har kjent på frustrasjonen over at barna ikke spiser. Da er det lett å ta noen triks for å få i dem mat. Det føles mye bedre når barna har spist og er mette og gode.
Denne tråden handler ikke om et mål om mest mulig spising. Da har du misforstått. Den handler om frustrerte foreldre med småspiste barn, som så gjerne skulle sett at barna spiste litt mer variert.
20 prosent av Norges barn er overvektige. Det vil si at resten, og majoriteten er normal- eller undervektige.

Ingvilf

13.11.2014 kl.06:26

Som sagt Marte, jeg har ingen problemer m ditt innlegg. Vi foreldre gjør nye rart. Men kommentarer som: bare de spiser er d likegyldig hvordan, er jeg dypt uenig i. Og 20 pr overvekt blant barn er jo trist

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:46

Ingvilf: Jeg mener også at 20 prosent overvekt er trist. Det er altfor mye og noe vi bør være obs på og jobbe med.
Men det finnes også barn som godt kunne lagt på seg noen kilo, mine egne inkludert. Og da tror jeg mange foreldre blir stresset når de ikke spiser. Jeg aner ikke om de som kommenterer her har store eller små barn, men jeg tenker det er uvesentlig så lenge de føler de ikke får i seg nok mat.
En annen ting er det at barn ofte blir sure og grinete hvis de ikke spiser nok. Hvis man for eksempel skal ut på noe, og barna ikke spiser middag, så kan du banne på at det som skulle bli en koselig tur, ender opp med hyl og skrik på grunn av lavt blodsukker, og barn som er sååååå sultne med en gang de kommer ut av døra :)

Julie

13.11.2014 kl.22:47

Ingvilf - hvilke fagfolk er det du støtter deg til når du sier at "alt av fagfolk fraråder å drive å dille med mat"? Det bør i så fall virkelig bli opplyst om i barnehager rundt om i Norges land, for her er det tross alt fagfolk som jobber med barn som tydligvis ikke har peiling om vi skal gå ut i fra at det du sier er sant. Du påstår at barn ikke trenger å spise, og at det bare er tull å prøve å "lure" i barna mat. Har du prøvd å gå en hel dag uten mat, og i tillegg opprettholde et energinivå lik barn? Jeg kan gå lenge uten å bli sulten, men spiser jeg ikke blir jeg trøtt, sur, sliten og grinete. Jeg sier ikke at alle er lik meg her, men mange er det. Og tror du at barn er imune mot sånt, at de ikke kan bli sure og trette uten å få i seg tilstrekkelig med næring?

Og du drar frem overvektige barn. Jeg tror ikke det handler om at de har blitt "lurt" i middag eller andre måltider gjennom lek, det handler mer om feilenæring kombinert med et stillesittende liv.

Lise

14.11.2014 kl.09:57

Ingvild;

Å presse i barn mat (dvs tvinge de) er bevist at kan føre til spiseforstyrrelser og sykt forhold til mat. Overvektige barn kommer vel av de foreldrene som gir opp sunn mat og dytter på med loff med nugatti "for barnet spiser ikke annet". Kreative måter å få i barn mat på er glimrende! Barn er trøtte og slitne etter bhg, og jeg skjønner godt det er vanskelig å sitte stille ved middagsbordet lenge, hadde de ikke hatt lyst på/likt/vært sultne hadde de aldri godt med matstasjon, kjøre fly etc.

Skjønner deg godt jeg Marte, mat er næring som kroppen må ha for å fungere, lurt å få i de der man kan! (Også er det jo ikke sånn at de holder på sånn til de blir voksne :-) 😃)

Ingvild

14.11.2014 kl.10:50

Hei Julie og Lise: Fagfolkene jeg viser til er leger, barneleger, førskolelærere og helsesøstre. Har hatt barn som før spiste veldig lite og var tynne - og søkte råd. Fikk samstemt råd fra alle om å fortsette å tilby sunn mat, på et bord, ikke noe kjøre fly, eller mat foran tvn eller slikt. Kreativ spising var ikke noe de gikk for. Det ordnet seg etterhvert. Som sagt; jeg har ikke noe behov for å kritisere Marte. Hun bjuder på og er ærlig, og jeg synes bloggen hennes er alldeles strålende. Men kreativ spising har jeg ikke mye tro på :-) Og med det var siste ord sagt fra min side. God helg, ed eller uten kreativ spising

Skriv en ny kommentar