hits

Noe har skjedd

12.11.2014 - 20:13 31 kommentarer

Jeg hadde forventet å få kritikk etter jeg skrev innlegget Matstasjon for jenter. Jeg bruker å få det når jeg forteller om våre mange upedagogiske førstehjelpsløsninger som får oss gjennom hverdagen med to små barn.

 


Ikke lenger verdens verste mamma.


 

I dette tilfellet handlet det om hvordan jeg mater barna under middagen, mens de løper rundt i stua, i stedet for å sitte stille og rolig rundt bordet som man helt sikkert bør.

Men det kom ikke inn én eneste negativ eller kritisk kommentar. Ikke én!

Ei heller dukket det opp velmenende men helt ubrukelige (I hvert fall for denne familien) råd i kommentarfeltet, om at den beste måten å få barna til å spise på, er å:

1.       La dem få være med på matlagingen

2.       Ha ro rundt matbordet siden det fremmer apetitten

3.       Sette maten foran barna og la dem få utforske smakene på egen hånd

4.       Kutte gulrøttene opp i stjerner, og forme potetmosen som isbjørner

 

 

 

I stedet ramlet det inn nærmere hundre positive, hyggelige, morsomme kommentarer både her på bloggen, på Facebook og på Instagram, fra lesere som enten hadde prøvd liknende metoder for å få sine barn til å spise, eller hadde andre finurlige og like upedagogiske løsninger på både mangelfull spising, barn med lakenskrekk og tannpussenekt.

Noe har skjedd!

Da jeg begynte å blogge for drøye to og et halvt år siden, ble folk regelrett sjokkert over hvordan vi organiserte hverdagen vår. Den gangen ropte folk etter barnevernet bare fordi jeg viste bilder av et rotet hus.

Det haglet inn med dommedagskommentarer da jeg sa høyt at jeg ikke synes det var så veldig gøy å leke med barna. Og gud forby, at jeg synes babyer var kjedelige.

 


Sitter hun under bordet og spiser middag? Fy for en grusom mamma som lar henne får lov til det.

 

Den gangen fantes det heller ikke (så vidt jeg vet) andre bloggere som skrev om baksiden ved mammalivet, eller om kaoshverdagen, så dette var sjokkerende.

Siden den gang, har jeg merket en stor endring i det norske samfunnet. Sakte men sikkert har det dukket opp flere anti- og baksideblogger (som Monstersnupp, som dessverre har gitt seg nå og Det ekke så farlig) og til og med lykkebloggerne poster ett og annet bilde av en rotete kjøkkenbenk innimellom all perfeksjonen.

Mediene har kastet seg på trenden, og VG kjørte kampanjen Bak fasaden i fjor høst, mens A-Magasinet startet Prosjekt uperfekt i sommer.

I dag er det nesten litt kleint å si at man lever et perfekt liv, at man har perfekte barn og at man elsker å bake prinsessekaker. Man bør i hvert fall sørge for å putte inn en og annen setning, eller bilde som forteller at jo da, det hender vi er litt slitne her i huset også.

Og for aller første gang siden mars 2012, har jeg altså skrevet et innlegg som beskriver vår kaotiske hverdag, og ikke fått én eneste negativ reaksjon.

Det er helt fantastisk!

Ikke det at jeg ønsker at alle skal være enig med meg. Debatt er bra. Jeg liker debatt og jeg liker å skape litt baluba. Det kommer jeg til å fortsette med.

Men det er fantastisk, fordi det viser at vi begynner å tolerere at alle familier er forskjellige og har sine egne måter å leve livene sine på. Vi begynner å godta at noen foreldre velger annerledes enn normen, og at det er helt ok. Vi begynner å forstå at alle barn er forskjellig, og at det som fungerer på en unge, ikke nødvendigvis fungerer på en annen. Og ikke minst, vi begynner å ha forståelse for mødre som gir etter for ungenes mas på butikken, eller som velger bestikkelser og andre enkle men såkalt ukorrekte løsninger for å overleve hverdagen, i stedet for å forakte dem.

Vi er på vei! Vi er ikke helt i mål ennå, men jeg har klokketro på at vi kommer dit.

Tusen takk til alle dere som leser innleggene mine og som har likt og delt. Og takk til dere som har forsvart meg med nebb og klør, eller med tastatur og penn, og takk til alle dere som har delt deres egne historier fra deres egne kaotiske hverdag.

Dere er gull!

Og fortsett å dele deres bekjennelser. Jeg går ofte inn der og trøster meg når jeg føler meg som en skikkelig råtten mamma.

(Okei, der kom det akkurat en småkritisk kommentar til matstasjon-innlegget mens jeg satt og skrev dette. Men okei, én kritisk kommentar ... det er bra det og ...)

 

Har du lagt merke til at noe har skjedd?

 

PS: For flere ukorrekte og upedagogiske oppdateringer, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram - casa_kaos

 

 

   
.

31 kommentarer

Irene

12.11.2014 kl.20:33

Det viser at du gjør en viktig jobb! ;-)

Jeg koser meg fælt når jeg leser bloggen din, og det er godt å se at jeg ikke har vært alene om å være både politisk og pedagogisk ukorrekt mor. :-)

Oslofru

12.11.2014 kl.20:53

Tycker du har en jättefinblogg med många tänkvärda inlägg. :)

Siv

12.11.2014 kl.21:04

Stå på, det er stor underholdning, og ikke minst stor trøst å lese at andre ikke alltid har det strålende. Og at det hjelper med litt humor :p

Hege

12.11.2014 kl.22:38

Når jeg var hjemme alene i sommer med gutten, så laget vi telt med kjøkkenbordet og tepper. Og der inntok vi alle måltider i to uker.. Også lekte vi at vi var indianere etc.. Alt ettersom hva som sto på menyen.

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:45

Irene: Tusen takk. Veldig morsomt å se at det er større aksept for å være såkalt uperfekt nå :) Folk blir jo syke av de vanvittige perfeksjonskravene vi har hengende over oss.

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:45

Oslofru: Tusen hjertelig takk :)

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:46

Siv: He he, det synes jeg og. Elsker å lese alle kommentarene som kommer inn fra andre kaosforeldre :)

Casa Kaos

12.11.2014 kl.22:53

Hege: Ha ha. Hørtes gøy ut! :)

julijapan

13.11.2014 kl.00:12

Åååå idag når ej ha sendt tuppa i barnehagen og guten på skulen å lagt mj på soffan ja da tenkte jeg på deg. Haha.... for da fikk jeg ikke dårlig samvittighet.... men etter 4 timer der jeg bytta mellom å sove og kike på idiotboksa ja da ble d futt i meg... vaska bad rydda huset støvsugde laga brød og middag henta tuppa i barnehagen sorterte alle puslespillene osv. .baaaaaare for jeg fikk dårlig samvittighet for jeg hadde lagt på soffan i 4 timer.... (fikk såklart skyldfølelse etterpå ) sykt....skulle bare ha lagt der litt lenger... men d jeg ville frem til er at før jeg begynte å lese bloggen din hadde jeg ikke turt å si høyt at jeg bare ha leie å daffa halve dagen....men du har gjort d mulig for folk å være menneske og ikke skal alltid strebe etter å være "perfekt" takk skal du ha ☺☺☺

Tine

13.11.2014 kl.00:16

Jeg har lagt merke til akkurat det samme. Og det er så viktig at vi har slike bloggere som dere, som veier opp for alle de perfekte bloggene. Både når det gjelder barn, hjem, interiør, forhold og utseende og kropp.

Du skulle bare visst hvor stor forskjell du har gjort for veldig mange mødre. Stå på. Du er helt fantastisk!

Hilsen ei som faktisk kan si med hånden på hjertet at hun har fått en bedre hverdag og blitt lykkeligere av å lese bloggen din.

Papsen

13.11.2014 kl.00:38

Det er vel heller det at folk blir så irritert på det du skriver at de ikke gidder kommentere lenger. Du ER jo en dårlig mor! Skjønner ikke hva du skal med barn en gang.

Mamma uten barn

13.11.2014 kl.00:44

Du har gjort verden et bedre sted å leve for mødre faktisk. Du har lagt ditt eget hode på huggestabben gang på gang for å banke litt vett inn i hodene på alle disse kritiske mammaene som friker helt ut bare av tanken på at ikke alle er som dem.

Du har stått i det. Gang på gang. Og argumentert saklig uten å angripe noen. Og sakte men sikkert har noe begynt å skje. Ja det har det.

Takk casakaos.

13.11.2014 kl.06:23

Bare så du ikke skal tro av alle kritikere har gitt deg opp, Marte: Du mangler komma foran et "men", og så heter det klokkertro - met to r-er ...!

Hallgeir

13.11.2014 kl.06:30

... og du er selvsagt ikke så smålig at du påpeker de (minst!) to slagfeilene i ovenstående kommentar, som også var fra meg ... ;-)

linda

13.11.2014 kl.07:55

Papsen: hvordan kan du komme med en slik påstand? Hun er en perfekt mor som kommer til å få barn som vil fungere supert i voksen livet da det har en mamma som lar de være slik barn skal være. Har du oppskrift på hva en god mamma er?

Stine

13.11.2014 kl.08:53

Stå på!

Marte

13.11.2014 kl.11:00

Det er opp til hver enkelt familie hva som fungerer for dem, og hvilke regler de ønsker å ha eller ikke ha. Men det er jo også en fordel for barna at de får med seg noen få grunnleggende ting hva gjelder folkeskikk og høflighet. Og kanskje ikke nødvendigvis for å bruke hjemme dersom det ikke er viktig for dere, men for å bruke "ute". Når barna blir med andre hjem, uten mor og far, vil man jo ønske at de til en viss grad kan oppføre seg. Det er jo dumt dersom de ikke lærer å sitte ved bordet når man spiser, og derfor heller ikke vil gjøre dette borte hos andre.

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:31

julijapan: He he. Så godt å høre. Er helt sikker på at du fortjente de timene i sofaen :)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:32

Tine: Tusen takk. Så hyggelig å høre!
Nå ble jeg glad :)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:32

Papsen: He he. Jeg tror jeg velger og bare la den stå uimotsagt :)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:33

Mamma uten barn: Tusen, tusen takk!
Tenk om alle mødre var like. Så kjedelige barn vi hadde fått ;)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:35

Hallgeir: Ha ha. Den var fra deg ja.
Klokkertro er notert. Ja, og så så du heldigvis dine egne feil selv så jeg ikke trenger kommentere dem ;)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:46

Stine: Takk, takk :)

Casa Kaos

13.11.2014 kl.11:48

Marte: Og det er jeg helt enig i. Heldigvis klarer de fleste barn å innrette seg etter andre regler når de er på besøk. Barn er ganske smarte sånn ;)
Når det gjelder folkeskikk og høflighet, er det noe av det viktigste jeg lærer mine barn. Kjempeviktig!

Armonia

13.11.2014 kl.14:51

På den måten er jo bloggen din - og alle ytringene her - nettopp en bekreftelse på at det går rette veien for det norske folk! At vi ikke lenger har som hovedgeskjeft her i livet å ha en fasade (som jeg personlig liker å kalle for streber-), eller å holde på maska 24/7, bortsett fra når vi ligger på sofaen og griner for oss selv.

Det er bra å se at folk tør å være litt mer åpne om tingenes tilstand, og at de innrømmer at de også kan tillate seg selv å være litt slepphendte når det gjelder både det ene og det andre...

Også er det fint å se at det minker på negative kommentarer og kjerringkjeft for de mest banale ting. Slikt gir håp for fremtiden. En stund her var vi nemlig veldig på villspor, spør du meg. Vi tok litt av rett og slett. Bra det snur nå. Samfunnet trenger det.

Julie

13.11.2014 kl.22:59

Papsen - håper du kan legge ut oppskriften på hva en god mor er, i og med at du sitter på "oppskriften". Merkelig rart at Kaosmammaen og de fleste andre mødre i Norge, meg inkludert, fremdeles har barna sine, om det Kaosmammaen gjør klassifiseres som dårlig mor.

Jeg tror kanskje det er du som må gå litt inn i deg selv her, og reflektere litt over hvordan du er som forelder (går ut i fra at du er far på grunn av aliaset, men man kan jo aldri vite). Om du da ikke er for arrogant til å klare å se kritisk over din egen oppførsel og syn på oppdragelse.

trompetmor

14.11.2014 kl.08:09

Slenger meg på "mamma uten barn" kommentar! Den tok hun ut av munnen min! Stå på, det er både underholdende og viktig det du skriver om!

svartbloggern

14.11.2014 kl.09:30

Det der med å forme maten som strjerne og sånt, funker faktisk! Alf Gunder hadde ei periode med dårlig matlyst. Så brukte jeg pepperkakeformer på Grandiosan hans, og med Grandiosas formet som pepperkakemenn, så spiste han så det kostet!

Den skriver jeg under på.

Casa Kaos

14.11.2014 kl.11:47

Armonia: Helt enig. Vi har vært helt på villspor. Det har blitt kjeftet og kritisert i hytt og pine over det ganske land. Jeg er veldig glad for at denne trenden nå holder på å snu. Og jeg håper det er er utvikling som fortsetter i alle kanaler! :)

Casa Kaos

14.11.2014 kl.11:48

trompetmor: Tusen takk! :-D

Casa Kaos

14.11.2014 kl.11:48

svartbloggern: Ha ha ha.
Greit å vite :-D

Skriv en ny kommentar