hits

Ikke glem å la barna få ordne opp selv

21.11.2014 - 11:08 2 kommentarer

La meg bare få si én ting først, slik at det ikke blir noen misforståelser: Jeg er, som de aller fleste andre voksne, mot mobbing. Mobbing er helt uakseptabelt og både skolen og foreldre har et felles ansvar for å ta tak i og rydde opp når noen blir mobbet.

Når det er sagt, må vi vokte oss så vi ikke går rundt med mobbebriller på hele tiden.

 


Av og til kan det være greit å la barna få ordne opp selv.

 

Barn er grusomme. Jeg tror alle barn en eller annen gang er slem mot eller sier noe stygt eller sårende til et annet barn. Alle som har vært barn selv, eller som har barn, vet også at barn blir venner og uvenner hele tiden. Det er helt normalt, og har ingen ting med mobbing å gjøre.

Dette kan vi ikke hindre. Og det skal vi ikke heller. Det er en del av det å vokse opp. Barna prøver seg frem, tråkker feil, sårer, blir såret, blir korrigert om nødvendig, og prøver igjen. Slik utvikler de empati, og lærer hva som er akseptabelt.

Det bør ikke være et mål at alle skal være bestevenner. Barna bør lære seg å omgås barn de ikke liker på en respektfull måte, men de må få lov til å være uvenner.

De fleste konfliktene barna havner opp i, klarer de å ordne opp i selv. Vi fratar barna viktig lærdom dersom vi går rundt og mekler og finner løsninger for dem hele tiden.

Noen ganger er det bedre å la barna få være uvenner, enn å mobilisere alle foreldrene i klassen og legge en antimobbeplan. I verste fall blir vi så opptatt med å løse alle de små konfliktene, at vi overser de som er i ferd med å utvikle seg til alvorlig mobbing. Det blir litt ulv, ulv. 

Vi må også huske på at barn har forskjellig terskel for når de føler seg mobbet. Vi skal være varsom med å synes synd på og hjelpe barn som ikke synes synd på seg selv eller som ikke trenger hjelp.

 

Men når blir knuffingen, uvennskapet og ertingen mobbing? Vel, det er ikke lett å si. Men når det er snakk om gjentatte krenkelser eller utestengning, så kan man begynne å kalle det for mobbing.

Og da skal vi voksne være der.

Mobbing er et vanskelig tema. Å utrydde mobbing, tror jeg er helt urealistisk. Barn kommer alltid til å mobbe hverandre. Det betyr ikke at vi skal godta det, men vi kommer nok heller aldri til å klare å utrydde mobbing. 

Men vi må ha øynene åpne, snakke med barna våre, bry oss om andres barn, innse at våre egne gullunger også kan være de som mobber, oppføre oss skikkelig og ikke snakke stygt om andre mennesker foran barna, og så må vi tenke på hvordan vi ordlegger oss på nett.

Hvordan finne balansen mellom å la barna ordne opp selv, og forebygge eller ta tak i mobbing? Nei, det er ikke lett. Men vi kan jo begynne med å prøve å ha to tanker i hodet samtidig.  

 

Her kan du lese mer om det jeg har skrevet om mobbing:

Slå tilbake da, gutt

Oppfør dere foreldre!

Finnes mobbing i barnehagen?

Vanskelige bursdagsinnbydelser

 

 

PS: For flere oppdateringer, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram ? casa_kaos

 

 

   
.

 

2 kommentarer

Linda

21.11.2014 kl.17:06

Flott innlegg, jeg er helt enig! :-) Har du sett på Aftenposten.no? Der skrives det om overbeskyttede barn, akkurat det samme som du snakker om. Og dere har så rett!!

Casa Kaos

22.11.2014 kl.13:12

Linda: Ja, jeg leste Aftenposten i går. Veldig bra sak!
Dette har jeg skrevet mye om, og kommer helt sikkert til å skrive enda mer om fremover.
Det er så viktig!

Skriv en ny kommentar