hits

Husk og vaske tiss og rumpe

25.11.2014 - 20:20 19 kommentarer

Det er mye å huske på for en stakkar mann når kona er borte på ferie. 

«Se her, her har jeg vasket alt ullundertøyet til ungene», sier jeg og peker mot tørkestativer i hjørnet av stua.

«Det skal visst bli opp mot ti kuldegrader mens jeg er borte, så du må kle på dem ull», sier jeg og ser mannen inn i øynene.

«Ull! Ikke sant! Ull i barnehagen», sier jeg i igjen og går litt nærmere.

«Ja, ja. Ull i barnehagen», sier mannen og nikker.

«Og husk nå at ullklærne skal innerst», sier jeg og går videre ut på soverommet til barna. Mannen tusler etter.

Jeg åpner garderobeskapet og peker inn i hyllene: «Her er fleecedressene. De tar du over ulla. Eventuelt tar du de bare med, så kan de ta dem på selv når de skal ut. Ja, jeg tror forresten det er best. Det blir for varmt å leke inne med både ull og fleece».

Jeg marsjerer ut i yttergangen.

«Vinterdressene ligger øverst i skapet her ute. Og hvis det kommer snø, så står skiskoene her», sier jeg og peker inn i det store skapet.

«Mhmm», sier mannen og klør seg på haka.

«Jeg har skiftet på ungenes seng, så det trenger du ikke gjøre før jeg kommer tilbake. Og så har jeg vasket undertøy og både mørke og lyse klær, så det burde holde i ti dager».

 


Barna vasker man i badekaret. Ikke i vaskemaskinen.

 

«Og husk å bytte truser hver dag».

Mannen nikker og mumler noe for seg selv. 

"Du må skrive bursdagsinnbydelser til Lillemanns bursdagsselskap. Husk at de er åtte gutter å gruppa. Åtte gutter. Sant? Åtte innbydelser. Ikke glem noen, nå".

"Åtte gutter", repeterer mannen. 

"Nei vent", sier jeg og peker opp i lufta. "De er åtte med Lillemann. Da er det sju innbydelser som skal ut. 

"Sju innbydelser", sier mannen. 

"Og så må dere ut og kjøpe pappfat og pappkopper til barneselskapet. Jeg rekker ikke det når jeg kommer hjem":

Vi går ut på badet. Jeg først, mannen etter. Jeg åpner badeskapet og tar ned en flaske med krem.

«Denne må du smøre på lårene og armene til Lillemann, så han ikke får utslett. Hver dag! Hopper du over en dag, blusser det opp med en gang. Og denne?», jeg fisker frem en liten tube fra øverste hylle. «Denne smører du rundt munnen og på haka der de blir røde når de har vært ute i kulda. Og her har du leppepomade til leppene».

«Jepsipepsi», sier mannen.

«Du får med deg dette, sant? Smøre lår og armer hver dag med stor tupe, smøre hake og rundt munnen med liten tube og leppepomade på leppene».

«Ja da, jeg får med meg hvert eneste ord», Forsikrer han.

«Og så bruker du denne sjampoen når du vasker håret til Lillesøster», sier jeg og holder opp en hvit flaske.

«Ikke den!» sier jeg kjapt og peker på en annen flaske. «Den blir det bare floker av».

 
 

«Du trenger ikke vaske håret til Lillesøster mer enn én gang i uka. Men Lillemann må du dusje to eller tre ganger i uka. Han er så aktiv og blir så svett. Men det kan være lurt å hive dem i dusjen og spyle dem jevnlig».

Mannen står og fikler med leppepomaden på badebenken.

«Og husk å vaske tiss og rumpe. Det må du gjøre daglig. Enten i vasken eller i dusjen. Og tåfisene. De stinker».

Mannen ser på meg og himler med øynene.

«Skal du minne meg på at jeg må vaske tiss og rumpe hver dag og eller?»

Han legger fra seg leppepomaden.

«Vet du hva? Dette her kommer til å gå helt fint. Jeg kan ikke garantere at jeg husker alt. Men jeg kan love deg at barna skal få mat, de skal ikke fryse og jeg skal gjøre alt jeg kan for å holde dem i live til du kommer hjem. Kan du leve med det?»

"Husk bursdagsinnbydelsene og da!" sier jeg fortvilet mens mannen dytter meg vennlig ut av badet. 

"Det skal jeg prøve. Men nå skal jeg på do. Og der vil jeg sitte i fred", sier han og lukker døren. 

 

PS: For flere oppdateringer om tiss og rumpe, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram - casa_kaos

 

 

   
.

 

 

 

19 kommentarer

JM

25.11.2014 kl.20:41

De husker ALDRI alt!!! :-P

Jeg er kontrollfriken over alle kontrollfriken, det gjør fysisk vondt å overlate noe som helst til han som ligger i godstolen og klør sEg en viss plass ;-) Men det går av en eller annen merkelig grunn alltid veldig bra.....

Fru Jacobsen (@frujacobsenno)

25.11.2014 kl.20:52

Haha, som å høre meg selv. Og jeg er som regel bare borte noen timer. Kontrollfreak mutch?

FlinkMann

25.11.2014 kl.21:03

Typisk kvinnfolk! La nå oss mannfolk få slippe til hjemme, men la oss gjøre det på vår måte... Det finnes flere veier til Rom... Lysten til å hjelpe i heimen synker omvendt proporsjonalt med antall formaninger og instrukser...

Casa Kaos

25.11.2014 kl.21:58

JM: Ha ha ha!
Du har så rett! Vet ikke hvorfor jeg gidder ramse opp alt en gang. De husker ikke halvparten uansett :-)

Casa Kaos

25.11.2014 kl.21:58

Fru Jacobsen (@frujacobsenno): Ha ha :-D

Casa Kaos

25.11.2014 kl.21:59

FlinkMann: Det har du helt rett i.
Men det føles mye bedre å reise bort når man lagt igjen noen instrukser ;-)

veronica

25.11.2014 kl.23:05

Du bør jo skrive disse blogginnleggene FØR du drar da, så kan han slå opp her om han lurer på noe ;) hehe en viss gjenkjennelse her òg. "Sånne klesgreier har eg ikkje peiling på", hilsen mannen

Camilla

25.11.2014 kl.23:30

Jeg elsker lister så mannen får lister han må gjøre og det funker bra :)

Armonia

26.11.2014 kl.00:57

Hehe, jeg har aller mest lyst til å skrive lister, men føler det blir så nazi. Istedet for lirer jeg av meg 1000 beskjeder i det jeg er på vei ut døra selv ;)

Og ennå så innser ikke mannfolka hvor mye vi faktisk GJØR hjemme? (Bortsett fra hvis vi kanskje er borte en liten stund da, hehe - men ikke helt likevel - hvis man ser på klesvaskhaugen osv...) Ting går ikke av seg selv... :p

Julie

26.11.2014 kl.02:23

Hahaha kjent mannfolk stil de der :) vi har vel for liten tro på de av og til hehe

Fru Perez

26.11.2014 kl.08:18

HAHAHAHAHA 😂

Anne

26.11.2014 kl.08:51

Slapp av og gi de mer ansvar så tar de det:) lever i 2014 nå ;)

Hanne

26.11.2014 kl.08:55

Gjenkjennelig:-) Jeg er egentlig veldig for at menn skal få gjøre ting på sin måte, uten å ha ei geskjeftig dame hengende over skulderen for hver minste ting. Og dette er jo helt klart en arena hvor "velg dine kamper" bør være et motto. Allikevel må jeg innrømme at når min egen mann sier "la meg gjøre det på min måte", så er det i mitt øre ofte ensbetydende med "la meg gjøre dette på en litt slapp og glemsom måte uten å få kjeft etterpå". Hehe:-)

Christina

26.11.2014 kl.10:11

Flaut å lese dette innlegget, det kunne vært tatt ut av vår hverdag.. :-) Etter at bebisen vår kom til verden har far i huset ordnet alt bhg-relatert, og bortsett fra litt tomme bleiehyller har det gått overraskende bra. Men i går kom plutten hjem med låne-bukse, han hadde visst ikke hatt med seg noe vintertøy.. Det GIKK jo bra, men du vet.. kontrollfreaken fikk seg en real støkk, haha! ;-)

(Og fordelen er at det ofte ender opp som blogginnlegg til slutt)

Nyt den siste tida med alenetid, håper batteriene er full-ladet før hjemreisen :-)

T, 30.

26.11.2014 kl.14:11

Uff, syntes litt synd på mannen din jeg. Høres ut som om han er delvis umyndiggjort i hverdagen og kun kan brukes i nødstilfeller? Hvorfor gjør han ingen av disse tingene i hverdagen, som å smøre såre lepper og vaske klær? Da vet han jo hvordan det bør gjøres.. Eller slipper han ikke til fordi det skal gjøres på "din" måte?

Dette er ikke ment frekt, men jeg bare stusser skikkelig over hvordan man kan fordele arbeidet og leve sånn i hverdagen?

Når du ramser opp og sier ting på denne måten så må jo mannen din føle seg ubrukelig og litt tilsidesatt? Jeg hadde iallefall det hvis min kjære hadde beskrevet vindusvask, mat av katter, måking av snø osv hvis han skulle reise vekk. Jeg gjør disse tingene i hverdagen på deling med han og kan dermed alt som må/bør gjøres og hvordan. Slik oppramsing høres ut som formaninger fra en gammel skolelærer, så jeg hadde blitt rimelig sur på deg..

Om det er noe jeg må instruere min kjære til å gjøre så henger jeg heller opp en påminnelseslapp på de aktuelle stedene.

I ditt tilfelle ville jeg hengt en lapp på badet med info om smøring, jeg hadde lagt vekk den såpen som datteren din får floker av istedet for å påpeke at den "må han for guds skyld ikke bruke", jeg hadde skrevet en liten lapp med info om å huske ullen innerst og hengt den ved døren (ungene kan også læres opp, de syntes det er kjempegøy å rette på pappa hvis han gjør det feil, he he.)

Og om han ikke leser lappene og ikke alt blir gjort så er det vel hverken et problem eller krise? (med mindre man gjør det til et problem da).

Men om han syntes det er helt greit og ikke har noen problemer med det så kan du bare overse kommentaren min. Jeg aner jo ikke hvordan dere lever eller har det i hverdagen så kommentaren min kan jo være helt på jordet. (og kanskje det var ment som masse humor, men at den gikk rett over hodet mitt?)

Trond

26.11.2014 kl.20:20

Selvsagt husker vi ikke alt. Vi menn er enkle slik. Men dere damer skal vite det. Hva vi enn gjør så vil barna alltid være varme, trygge og mette. Sykdom gir vi ikke garanti på da barnehager omtrent kommer med garanti på det motsatte :P

Men de vil ha det bra, samme med huset, selv om det kanskje ikke er helt plettfritt nødvendigvis. Vi skal gjøre vårt beste, men orker aldri å være rydde eller renholds nazi.

ingentingodd.no

26.11.2014 kl.22:34

Jeg tror nok av og til far velger litt annerledes løsninger enn mor. Løsninger som kanskje herder barnet litt mer. F.eks ser jeg meg ofte nødt til å bruke dusjen som oppbevaringssted for mintejenta:)

Brumle

27.11.2014 kl.12:42

Her er jo et prima eksempel på hva som skaper illusjonen om at fedre ikke er gode nok, og at kvinner gjør så mye mer i hjemmet.

Den siste delen er nok sann. Men det noen kvinner ikke ser, er at de gjør en masse unødvendige ting. Bruker tid på ting som er viktig for dem selv, med påstanden om at det er vel så viktig for alle andre. Samtidig gjør de kanskje ikke så mange av de tingene som faktisk betyr noe for mannen, eller de andre.

Å bli detaljstyrt slik som det beskrives her er noe av det mest nedverdigende jeg opplever. Samtidig er det sånn at om jeg forsøker å detaljstyre på noe i nærheten av samme nivå, så er det lite som like sikkert fører til krig i heimen. Så jeg spør meg ofte om hvor frøkens selvinnsikt ble av. Og svaret blir som regel at den ble brukt opp og satt i dyp gjeld under overdramatiseringen foran speilet på morran, eller før festen på lørdag. ;)

En ting er at mor kan ha kontroll på hvordan HUN vil ha gjort ting, men hva i alle dager er det som gjør det legitimt å tro at ingen andre har løsninger som funker minst like bra, bare uten å stresse hjertefeil på en hel husholdning!?

Jeg husker ikke alt som blir sagt i slike situasjoner. Og godt er det, ofte er det bare halvparten som faktisk er viktig, og sjelden noe som er nytt og/eller ukjent.

Eneste risiko man tar ved å støtte seg på egen trygghet, er kjeften man får når ting er gjort på "feil" måte, til tross for at resultatet er mer enn godt nok. :)

Helen

27.11.2014 kl.14:34

Å, tatt rett ut av vår hverdag!

Men en ting slo meg da jeg leste innlegget ditt. kan Lillemann ha atopisk eksem? Det har Mini, og det blusser opp med en gang hun bruker ull. Leste her at Lillemann har ullundertøy på seg. Hvis lillemann får utslett og må smøres med fuktighetskrem hver dag, ville jeg ha forsøkt å droppe ullundertøyet en periode og sett om det blir bedre. Bytt til superundertøy eller bambusundertøy (litt dyrt), og deretter ull eller fleece over. Det funker bra for oss, Mini blir ikke kald, men hun slipper ull rett på huden. Eller er det viktig å smøre, som du skriver.

Nå er jeg spent på å høre hvordan mannen klarte seg:-)

Skriv en ny kommentar