hits

Hva er en god mor?

08.02.2015 - 07:23 35 kommentarer

Er det hun som alltid har det ryddig på kjøkkenbenken? Hun som kaster middagsrestene som har samlet seg opp i kjøleskapet før de begynner å lukte vondt?

Eller er det hun som aldri går tom for prim, og dermed slipper raseriutbrudd lørdag morgen når barna oppdager at primboksen er tom?

Er det hun som alltid har rene klær til barna? Hun som aldri glemmer å vaske og aldri trenger å sende barna i barnehagen i gårsdagens småskitne klær?

 

 

Er det hun som baker brødet selv, pynter matpakken med pålegg dandert som Angry Bird, lager hver middag fra bunnen av og baker havrekjeks uten sukker?

Hun som lager de flotteste kakene til barnas bursdag og som år etter år har fotballavslutningens fineste cupcakes med glasur i fire farger?

Er det hun som alltid er konsekvent og som har barn som faktisk forstår at nei betyr nei?

Er det hun som har barn som aldri tegner på veggen? Hun som aldri må plukke opp ungene fra gulvet på kjøpesenteret og hun som aldri må kjefte på dem offentlig?

 Er det hun som har gode, innarbeidede rutiner som virkelig fungerer både på kveldsstell og morgenstell? Hun som aldri har problemer med å få ungene til å gape når de skal pusse tennene? Eller som ikke trenger å mase på dem for at de skal komme seg i pysjen og i seng?

Er det hun som har lært barna å bli så selvstendige at hun ikke trenger å plukke opp jakkene i ytterganger hver bidige dag og henge dem opp på knaggen?

Hun som har barn som knyter sine egne sko, kler seg selv, smører sin egen brødskive og som aldri maser på hjelp fra mamma når de egentlig kan selv?

Ja, hun er sikkert en kjempegod mamma.

 

Men det er du som strever hver eneste morgen for å få barna ut døra til rett tid så dere rekker barnehage og jobb også.

Og det er jammen du som tørker svetten av pannen og går på med nytt mot dag etter dag, kveld etter kveld fordi barna aldri finner seg i å bli fortalt hva de skal gjøre.

 

 

Du som syns det er vanskelig å være konsekvent hele tiden og som rett som det er kjøper deg ti minutter fri med en sjokoladeplate selv om det er tirsdag og du egentlig allerede har sagt nei til sjokolade.

Du som bruker den første timen etter barna har lagt seg på å rydde leker, fjerne tyggegummi og støvsuge sofaen for knekkebrødsmuler.

Du som har barn som rynker på nesa og aldri har spist en eneste liten bit av en fiskemiddag noen sinne.

Du som av og til sprekker og kjefter på barna, ja kanskje til og med brøler til dem, mens du kaster kjøkkenkluten i veggen så vannet spruter.

Du som får så dårlig samvittighet etterpå at du ikke vet hva godt du kan gjøre for barna. Barna som har glemt raseriutbruddet ditt for lenge siden og bare syns du er masete.

 

 

Du som av og til må låse deg inn på badet og gråte en liten skvett mens ungene hyler og griner og kaster ting på hverandre i stua.

Du er også en god mamma. Husk det!

En god mor kan ikke måles i hvor lydige barn man har. Ei heller hvor fine kaker man baker eller hvor mye overskudd man har til å gjøre alt mulig annet enn bare å synke ned i sofaen etter barnas leggetid.

En god mor kan best måles i de nære tingene. Det ingen andre ser. Det du ikke kan legge ut på Facebook eller Instagram og få likes på.

Det voldsomme trykket i brystet som truer med å eksplodere når du sitter med den lille i armkroken og ser på barne-tv. Når du helt uten forvarsel blir overmannet av morskjærlighet og bare  legge kinnet ditt inntil det lille hodet og snuse inn duften av gammel ketsjup og leverpostei.

 Heiaropet og stoltheten når poden går over målstreken etter sitt første skirenn.

Smerten du kjenner når barnet ditt er syk eller har vondt, og det er ingen ting du kan gjøre.

Trangen til å liste seg inn på soverommet til barna etter de har sovnet og stryke dem over håret og pakke dynen godt rundt dem, selv om du vet det er en risiko for at du vekker dem og at det gjerne betyr en time med synging og lulling og lalling.

Klumpen i halsen som jevnlig dukker opp helt uten grunn. Det skal ikke mer til enn at barnet synger en sang, forteller noe som skjedde i barnehagen eller bare smiler på en spesiell måte.

Kjære deg. Enten du har et ryddig kjøleskap uten gamle middagsrester, barn som spiser fisk og som kler på seg selv... Eller om du strever deg rundt i morsrollen i et alltid rotet hus, med barn som aldri husker å si takk for maten eller som ikke klarer å sitte stille et helt måltid en gang.

 
I dag skal du rette deg opp, slå deg selv på brystet og kjenne stolthet over barna du har satt til verden og din egen innsats som mor.

Gratulerer med dagen!

 

PS: I boka Føkk lykke! skriver jeg mer om hvordan man kan være en helt middemådig mamma og likevel være mer enn god nok.  

Kjøp den her.

 

 

PSS: For flere oppdateringer fra vårt kaosliv, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

 

35 kommentarer

Mammamø

08.02.2015 kl.08:01

Tusen takk for ett flott blogg innlegg, sitter nå med klump i halsen og tenker kanskje jeg er en ok mamma jeg å ;) selv om jeg kjeftet i går for jeg var sliten og konstant mas på butikken om at jeg skal ha jeg skal ha. Og ja dårlig samvittighet tror jeg de fleste mammaer har. Tusen takk for at du fikk meg til å føle meg bedre. God morsdag til deg :)

trompeteneogmammatanker

08.02.2015 kl.08:39

Dårlig samvittighet har vi vel alle innimellom, og forbedringspotensial også.. men det jevne drar og vi er alle bra nok!! Jeg syns det viktigste er evnen til å ta seg tid, til å se, lytte og gi barnet sitt oppmerksomhet. På den måten vil vi dele verden.

HA en fin morsdag!!

Tonje

08.02.2015 kl.08:44

Så fint innlegg. Gratulerer så mye med dagen til deg også. Håper du får en koslig og fin morsdag! Takk for mange fine innlegg du deler med lesere. :)

E

08.02.2015 kl.09:30

Gratulerer med morsdagen alle fantastiske mammaer!!

Meg og

08.02.2015 kl.09:38

Tusen takk <3 Følte meg som verdens verste mor.

Det var akkurat som å lese om min hverdag! Hadde jeg hatt mulighet til å være hjemmeværende eller jobbe 50 % så hadde nok jeg og hatt et perfekt hjem og dispiplinerte unger... men så lenge jeg må jobbe fullt og står i kø hver dag til jobb, ja ofte kommer jeg for sent og pga det ikke alltid er lett å få ungene til barnehage og skole i tide... så er det ikke alltid så lett å få alt til å klaffe! Jeg skulle ønske jeg var en supermor med superenergi... Men det viktigste av alt - er at jeg elsker barna over alt på jord og vil gjøre alt for de <3

Gry

08.02.2015 kl.10:36

Flott skrevet! Du treffer midt i mammahjertet.

Christine

08.02.2015 kl.11:14

Takk for strålande ord :-) god morsdag ♡

Sunniva

08.02.2015 kl.11:18

En god mor er en mor som elsker sitt barn ufattelig høyt, og som sørger for at barnet vet at det er det hun gjør

Sara

08.02.2015 kl.13:09

Den traff midt i hjerterota. Tusen takk :)

Rhd89

08.02.2015 kl.13:11

Gode barn skal sees men ikke høres <3

Monica Holmbukt

08.02.2015 kl.13:14

Nydelig skrevet! Du ordlegger deg godt. Og jeg kjenner meg igjen :-) Å være mamma er den beste jobben man kan ha. Fortsatt god morsdag til deg og dine!

Marte

08.02.2015 kl.13:17

Nydelig skrevet. Akkurat sånn er det å være mamma- mangefasettert, mangfoldig, og med mye følelser. :)

Erika

08.02.2015 kl.13:28

Takk!!!! Nydelig skrevet:-) Gratulerer til deg!

Fru Jacobsen (@frujacobsenno)

08.02.2015 kl.13:35

Etter en mildtsagt sur start på dagen, var dette et nydelig innlegg som løftet humøret 10 hakk <3 PMS, sure barn og du føler at ingen i verden forstår er ingen god kombo :)

Marit

08.02.2015 kl.15:24

Du gir meg tårer i øyenkroken og den gode magefølelsen av dette innlegget ❤️ Ja tenk vi er gode nok! Hurra for deg og alle mødre der ute. Dere er enestående og gjør deres aller beste💪👌😊

Monika T Aa

08.02.2015 kl.15:27

Gratulerer til deg og alle andre mammaer med morsdagen...kjempekoselig innlegg <3

renate

08.02.2015 kl.17:03

Desverre blir mødre som blir beskrevet her med rot, uorganiserte, dårlige rutiner, osv de som mister ungene til barnevernet.

08.02.2015 kl.17:15

Hmm jeg har en "liten ramp" som aldri hører etter er lydig etc, men han er en fantastisk liten godhjertet gutt med sterke og klare meninger å han er mamma sitt lille hjerte og en "liten engel" som altid hører etter og er lydig som også er en godhjetet og koselig liten gutt han er mamma sitt lille gull. Jeg elsker dem begge, lydig eller ikke jeg tenker bare de har ulik pesjonlighet, å at jeg er super heldig som er mamman til disse to fantastiske guttene :)

Så gratulerer til deg og alle andre mødre der ute :)

Eva

Linn

08.02.2015 kl.17:23

Du får sagt det! Synes du er flink til å sette ord på det viktige :-) <3

Mona

08.02.2015 kl.19:16

Takk! Jeg har brølt til ungen idag. Og kastet ting i gulvet. Det hjelper å høre at jeg ikke er den eneste.

Pia

08.02.2015 kl.19:29

Jeg tror det er vanskelig å føle seg som en god mor hele tida. Noen ganger, når jeg har gjort noe som jeg innbiller meg er en god-mor-greie, som å bli med ut å ake, å sette meg ned for å se på leksene eller å servere et fat med frukt, føler jeg meg som en skikkelig god mor. Men så får jeg slengt etter meg at jeg ALLTID er urettferdig eller at jeg ALLTID er sur og da rakner hele den god-mor-følelsen.

carina

08.02.2015 kl.19:49

Takk for trøstende ord! Heldigvis lever mange med en far i hus som bidrar til at ikke alt står og faller på mor nå til dags. Når vi blir sure og trøtte kan vi kanskje heller la far ta over? Så kan vi sette oss på lading og komme sterkere tilbake når vi har mer å gi...God morsdag!!

julijapan

08.02.2015 kl.21:46

Gratulerer med dagen og tusen takk for du får meg OFTE til å føle meg som en super god mamma. Selvom jeg ikke føler det ☺ tuuuuusen takk 💕

09.02.2015 kl.00:34

Sier bare takk ❤

Hege

09.02.2015 kl.10:07

Denne påminnelsen var god å få ;)

Batman og Dinosaur

09.02.2015 kl.10:24

Tusen tusen tusen takk for de ordene, de varmer et slitent hjerte :)

Lene

09.02.2015 kl.10:59

Syntes manerer og oppdragelse er noe man ikke kan være slakk på uansett, men er enig i resten =) Gratulerer med dagen =)

Ashlee

09.02.2015 kl.11:46

Merkelig nok er det samme greiene mht hundehold også.. siden jeg ikke har barn så er hund det nærmeste jeg kommer. Jeg vet det er slik for folk med barn og skjønner frustrasjonen men hundemiljøet er også slik! Alt skal være perfekt- hundehold,foring,vekst,treningen skal gå på skinner.. og uttaler du noe negativt eller melder om at du kan ha litt problemer her eller der: så er du ikke glad i hunden din, hunden din har adferdsproblemer(og folk klarer tilogmed å finne på hva det feiler hunden din utifra noen få linjer man har skrevet) og kjefter du på hunden din.. Det må man ikke finne på å si høyt for alle individer skal jo oppdras positivt 100% av tiden og ikke legge en finger på fordi da er man en mishandler og slem! Men jeg tror ikke på at foreldrelivet bare er uperfekt heller, at det alltid er gris og søl overalt. Man har jo gode dager også og slik at man ikke kan ha det 100% perfekt hele tiden så tror jeg ingen orker i det lange løp å ha det 100% uperfekt og rotete hele tiden. Det er viktig at flere tørr å dele alle deler av livet hvis man først skal blogge eller være aktiv på sosiale medier som facebook!

Sigve K

17.02.2015 kl.08:59

Tror det kanskje er fedre som har det mye på samme måten! Om alt er på plass med ryddighet, oppdragelse og tannpuss, det er godt å gå inn på soverommet ti minutter etter at eventyr er lest og at godnattasang nr fem er sunget, kun for å se at prinsessa sover godt... Stryke over de små lyse krøllene, og være takknemlig for å ha verdens beste lille Sofie.

17.02.2015 kl.23:03

Tusen takk,for at du fikk meg til å føle meg som verdens beste mamma♡ om så bare for i kveld, før utfordringene står og banker på døra igjen i morra:)

Solbjørg

18.02.2015 kl.12:04

Helt enig! De færreste er "perfekte" og vi må alle finne vår vei i mamma-jungelen.

11.01.2016 kl.21:16

Synd at barnevernet da leter etter di knappnåle feil å påpeker man er dårlig forelder...

Dette skulle Norges barnevern også fått lese, for du er til inspirasjon for mange. Og jeg blir lei meg da jeg vet mange mødre/foreldre overgår seg selv, strever i å bevise for seg og om det hadde vært ett barnevern dem hadde hadd på nakken..

Mona

14.02.2016 kl.09:46

Gratulerer med morsdag, kjære Marte og kjære alle andre mødre!

Du skriver på meg glede i hjertet og klump i halsen som du ofte gjør! (Selv om du også ofte gir meg latterkuler!)

Takk for at du normaliserer så mange antisupermammaer som likevel elsker barna sine og gjør sitt beste!

Nå må jeg snart vekke jentungen (ja hun sover ennå klokka kvart på ti på en søndag!) som fikk være oppe et par timer for lenge i går!

Ha en strålende dag!

Klem

Silje

14.02.2016 kl.09:57

I dag er da føkk lykke som ligger inni morsdagpakken til mamma ☺️

Gratulera med morsdagen💜

Aase

14.02.2016 kl.14:26

De eneste gangene mine (nå voksne) barn snakket nedsettende om andre barns foreldre sa de "De, nei de bryr seg ikke!" Jeg reflekterer over dette og tenker at med unntak av ren mishandling, så er det eneste gale vi gjør med barna våre å ikke "bry oss". Så alle som er glad i barna sine er "god nok". Kanskje vi er litt for streng, kanskje vi er litt for slepphendt, men det finnes tilgivelse for det meste, dersom man virkelig bryr seg om dem og viser det. Det vi ikke skal bry oss så mye om, er hva andre foreldre tenker om oss og våre barn (de er antagelig altfor opptatt med sine egne til å tenke så mye uansett)

Skriv en ny kommentar