hits

Når sunt blir usunt

28.05.2015 - 11:57 27 kommentarer

Å spise sunt handler ikke lenger om å spise grovbrød, drikke melk og få i seg fem om dagen.

 
 

Grovbrød er ikke lenger bare grovbrød. For er du sikker på at du vil spise gluten? Tåler du det? Og er grovbrødet lavkarbo? Det bør det være. For karbohydrater er ikke sunt. Inneholder det linfrø? Det er bra for fordøyelsen. Hva med solsikkekjerner? De inneholder masse flerumettet fett. Men hey, pass på! Ikke spis for mye solsikkekjerner. De inneholder nemlig også det giftige tungmetallet kadmium. For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen din.

Melk er bra for deg. Men er det kanskje litt sunnere å drikke den laktosefrie melken? Selv om du ikke har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Jeg mener, det kan jo være greit å være på den sikre siden. Men problemet er at den laktosefrie melken kun kommer som lettmelk og som ekstra lett melk.  Ikke som skummet. For mye melkefett er ikke bra! Hva er sunnest? Vanlig skummet melk, eller ekstra lett laktosefri melk? Og forresten ? finnes det økologisk, laktosefri ekstra lett melk?

Fem om dagen er greit. Den kjenner vi til alle sammen. Men husk kun to frukter da, og tre grønsaker. Det er mye karbohydrater i frukt. Velg helst fersken eller pære. Fersken inneholder kun 7, 5 gram karbohydrater. Og en pære inneholder kun 8 gram karbo. Spis mye avocado, for da får du massevis av det sunne fettet. Gulrøtter er også bra. Men vent nå litt ? hva var det jeg leste om gulrøtter for en tid tilbake? Var det ikke funnet gift i gulrøttene? Kanskje best å droppe gulrøtter da. Går tomat som frukt eller grønnsak, forresten?

Vi blir bombardert med råd om hvordan og hva vi skal spise for å bli sunne, tynne, konsentrerte, sterke, få pen hud, mindre menssmerter, smartere barn, finere hår og mer energi.

Mange av oss overfører også dette sunnhetstyranniet over til barna våre.

 


Nå er det frokost, lille venn. Deilig ... eh ... deilig frokost ...

 

Vi blir stresset hvis poden ikke spiser minst én avocado om dagen. Vi skjærer opp grønnsakene i små stjerner og hjerter, og serverer tapastallerkener bestående av oppskåret eple, cherrytomater, gulrot- og agurkstenger i morsomme glass, og nøtter og blåbær dandert som smilefjes.

Alt innhold er nøye kalkulert slik at barna får i seg nok vitaminer og mineraler, riktige fettsyrer, langsomme og sunne karbohydrater og riktig protein.

En undersøkelse utført av Mills og Respons Analyse, viser at hele 8 av 10 nordmenn mener det er forvirrende at ulike eksperter gir motstridende råd om hva som er sunt og usunt.

1 av 2 nordmenn synes det er vanskelig å vite hva som egentlig er sunt.

 
 

I tillegg mener 92% av oss kvinner og 84% av menn i Norge at det fokuseres for mye på dietter og slanking i mediene.

God morgen Norge i går, fikk vi møte femten år gamle Henriette Oudmayer Simensen. Hun fortalte at norske ungdomsskoleelever dropper dusjen etter gymmen fordi de ikke vil vise seg nakne for hverandre.

Hvorfor? Jo, fordi kravene til hvordan man skal se ut i dag er blitt så store og så viktige, at jentene synes det er flaut å vise frem kroppene sine. Femten år gamle kropper! Som ser helt normale ut!

Og visste du at 1 av 4 unge går på dietter for å få finere kropp.

 

Dette er ikke et samfunn jeg vil at mine barn skal vokse opp i!

Jeg synes det er fint at barna mine får gode matvaner, og at de spiser noen lunde sunt. For all del! Men noen ganger, kan sunt bli så sunt, at det blir usunt.

Jeg slår et slag for den gode gamle grovbrødskiva, melken og fem om dagen.

Det er mer enn sunt nok!

Denne filmen er forresten helt fantastisk. Noen som kjenner seg igjen?

 
Les også: Hvorfor må alt være så vanskelig?

Synes du sunnhetstyranniet har gått for langt?

 

PS: For flere oppdateringer om å være god nok som man er, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram - casa_kaos

 

 

   
.

27 kommentarer

Tone

28.05.2015 kl.12:14

Enig og tro til Dovre faller! Er så lei alt hysteriet. Spis vanlig sunn mat og litt kos av og til så er vi i mål :-)

Casa Kaos

28.05.2015 kl.12:30

Tone: Ikke sant!
Normalt sunt med kos er mer enn bra nok! :)

Linda

28.05.2015 kl.12:40

Takk for et fint innlegg som jeg er helt enig i!

Om videoen: Himmel! Jeg ble ganske satt ut av hvor hysteriske de personene var rundt mat. Dette må vel være litt "ekstreme" tilfeller? Ja, jeg vet at det er mye kostholdsråd rundtomkring, men man må vel ikke høre på alt som er? Man kan vel ikke gå rundt og la seg påvirke så lett av hver eneste reklameplakat i byen? Som tidligere kreftpasient synes jeg det er rart. Nyt livet litt, da! Pust med magan.

Som Linda Johansen sa det i Borettslaget: "Livet e for kort til å knaske den derran klia!!!"

Dine råd om grovbrød, melk og litt frukt og grønt innimellom er mer enn bra nok :)

Irene

28.05.2015 kl.12:45

Jeg er så inderlig enig med deg! Dette opptar meg ganske mye. Alt er greit, men ikke alt hele tiden. Det finnes hverdagsmat, av-og-til-mat og en-sjelden-gang-mat.

Glutenfritt er for de som ikke tåler gluten, og laktosefritt for de som ikke tåler laktose. Jeg kjenner at jeg blir litt svett...

:-)

Inger Marie

28.05.2015 kl.13:06

Som vanlig helt enig med deg. Alt med måte er det noe som heter. Både av sunne og usunne ting ;-) Brød melk og sånn ca 5 om dagen prøver vi oss på her og ;-) Som barn var min mor nøye på at vi spiste frukt og grønt hver dag, og vi var så og si aldri syke, hadde omgangssyken 2 ganger i løpet av hele barndommen, svært sjeldent syke ellers. Vi hadde lørdagsgodt og brus, og vanlig mat midt i uken. Spiste hverken kli eller laktosefritt, nøtter hørte julen til, og jeg tror ikke maten var økologisk.... Slår et slag for oppvekst på 90- tallet ;-)

28.05.2015 kl.13:36

Knallbra! 😂😂

Tomat er forresten et bær 😝

Casa Kaos

28.05.2015 kl.14:25

Linda: Jeg tror nok de i videoen representerer de ekstreme :)
Likevel tror jeg mange kjenner seg igjen i måten å tenke rundt mat på.
Og kli er forresten skikkelig vondt ;)

Casa Kaos

28.05.2015 kl.14:26

Irene: He he. Jeg og :)
Alt blir så fryktelig komplisert!

Casa Kaos

28.05.2015 kl.14:26

Inger Marie: Helt enig.
Høres ut som akkurat det samme kostholdet jeg har vokst opp med. Ser på meg selv som rimelig frisk :)

Casa Kaos

28.05.2015 kl.14:27

Anonym: Er den et bær?
Det visste jeg faktisk ikke!

christine

28.05.2015 kl.14:30

Viktig tema med sunnhet for all del, men sunn fornuft må regjere!

Eg lar heller kidsa få litt usunn mat og me har eit variert koshold til dagleg. Min tanke er at frisk luft og aktivitet i stede for data og ipad er viktigere å fokusere på. Så et me variert og koser oss litt innimellom.

Casa Kaos

28.05.2015 kl.14:57

christine: Det er jeg helt enig i.
Aktivitet er vel så viktig som sunn mat for de små. Litt ev hvert, og passe mye, er en god oppskrift vil jeg tro :)

Henning

28.05.2015 kl.16:00

Å jeg er så enig med deg , kroppshysteriet har tatt fullstendig av , jeg har mange ganger hvordan kroppene til folkene vil se ut på gamlehjemmet om 30 40 år , jo en masse kloninger av slappe Arnold Schwarzenegger , og i dag er det hele tiden jakt på den perfekte kropp , men hva er en perfekt kropp ??? jo der alle lemmer og ledd er i orden , det er for meg en perfekt kropp

Sondre

28.05.2015 kl.17:52

Hei!

Jeg syns det er veldig viktig og riktig at helse er et stort tema i media. Overvektighet, hjerte og karsykdommer, diabetes og andre mathelserelaterte sykdommer er i en stadig vekst. Det har faktisk gått så langt at mathelserelaterte sykdommer og overvektighet er 3de største dødsårsak.

Det var en artikkel i Aftenposten i dag om at McDonald's har økt antall kunder med 21% i løpet av 5 år.

Du må bare ikke ta til deg artikklene om de ikke angår deg, det er et viktig emne og problemet er LAANGT i fra over.

5 om dagen blir litt smådumt, i og med at det varier veldig med næringsinnhold i frukt og grønt. Sett heller et mål om at minst 50% av maten du får i deg i løpet av en dag skal være frukt og grønt. Greit og også ha litt kunnskap om hvilke frukter og grønnsaker som er rike på de forskjellige næringsstoffene, ikke veldig avansert eller tung lesning.

Vil også legge ved at vi overhodet ikke trenger melk utenom den vi får som spebarn av vår mor. Melk er skapt for spebarn, du kan finne alt du trenger av næring i frukt,grønt,nøtter, frø og bær :)

Men veldig fin artikkel, og er enig i at kropshysteriet er forkastelig!

Torunn

28.05.2015 kl.19:29

Jeg er så enig så enig med deg. Som førstegangsmor føler jeg meg nesten som en doven og lat mor fordi jeg ikke legger alt mulig fancy og sunne ting i matboksen til poden..

Jeg håper jeg heller klarer å lære barna mine om måtehold fremfor å nekte de å spise visse matvarer. Mye fordi jeg selv ikke ble oppdratt til det og har endt opp med ca null kontroll når godteskåla står foran meg :/

Casa Kaos

29.05.2015 kl.10:59

Henning: Ja, hva er egentlig en perfekt kropp?
Jeg er helt enig med deg: det er en kropp som fungerer.

Casa Kaos

29.05.2015 kl.11:01

Sondre: Det finnes absolutt mange som ikke bryr seg noe om hva de spiser også. Og det er helt sikkert like skadelig som de som ligger på andre ytterpunktet.
Derfor mener jeg en gyllen middelvei er det beste :)

Casa Kaos

29.05.2015 kl.11:04

Torunn: Måtehold er en bra ting!
Jeg tror også at hvis man nekter barna alt som er usunt og godt, er det fare for at de går helt bananas når de blir eldre.

29.05.2015 kl.13:30

Tusen takk...!!!!

Markus

29.05.2015 kl.16:28

Da jeg gikk i femte eller sjette klasse, i en alder av ni-ti år, hadde jeg og en klassekamerat et prosjekt med tittelen «Sunn og usunn mat». Uten tilgang på gode kilder til informasjon på Internett, men ved hjelp av leksikon og et par bøker på biblioteket leste og studerte vi i en ukes tid og laget en veggavis med en enkel konklusjon: Det finnes hverken sunn eller usunn mat. Det handler bare om mengde. Litt av alt er bra, uansett om det er epler, gulrøtter, potet, druer, sjokolade, pølser, is, brus, brød, fisk eller kjøtt. Det viktigste er å skjønne hva det går fint å spise hver dag og hva man bør spare til fest og kos. Og å spise seg god og mett.

30.05.2015 kl.12:30

Tomat er en frukt 😉😉 og jordbær er i nøtte familien for de som er allergisk mot nøtter 😀😀 diabetikere skal ikke ha rabarbra.... å ja det er allt for mye hysteri rundt mat og dietter , er det ikke en allergisk grunn til at man ikke burde spise et produkt ser jeg heller ingen grunn til å ikke spise produktet.... spis å vær glad med måte så burde det ike være noe problem

Lilli

30.05.2015 kl.15:39

Er så mye kaos der ute. Noe som jeg ofte ler litt av er disse som tror at glutenfritt er sunnere enn mat med gluten. Er faktisk det motsatte :P Har selv cøliaki og vektkurven kryper oppover selv om jeg spiser det samme som før bare glutenfritt. Nei la mennesker være mennesker. Vi ble født forskjellige og vi skal være forskjellige.

Casa Kaos

01.06.2015 kl.12:39

Anonym: Bare hyggelig :)

Casa Kaos

01.06.2015 kl.12:40

Markus: Nemlig!
Den konklusjonen tror jeg også på :)

Casa Kaos

01.06.2015 kl.12:43

Anonym: Helt enig! Verre er det ikke :)

Casa Kaos

01.06.2015 kl.12:45

Lilli: Ja, heldigvis :)
Tror også gluten ikke har noe å si for vekten.

Merete

02.06.2015 kl.15:05

Helt enig med deg i det du skriver i innlegget. Man skal riktignok ivareta helsa og sånn, mosjonere osv. Men det er, som du skriver, mange motstridende meldinger og man blir da lett forvirret. Syns sunnhetstyranniet har gått altfor langt. Joda, det er viktig å ivareta kroppen og helsa, men jeg tenker at sunnhetstyranniet har motsatt effekt. Kjempebra at du tar opp dette temaet! Stå på! :)

Beste hilsen, Merete

Skriv en ny kommentar