hits

Ro ned kostholdstyranniet

Lite visste jeg da jeg vknet i dag at jeg skulle vre med p bde radio og tv. Men snn ble det alts.

NRK Ytring la ut en kronikk jeg hadde skrevet i dag: Ro ned kostholdstyranniet!

 


 

 

Der skriver jeg blant annet om hvordan vi blir bombardert med rd helt ned p detaljniv om hva vi skal gi barna vre spise for at de skal bli sunne, friske, tynne, sterke, konsentrerte, smarte og intelligente.

Jeg skriver at jeg blir trist nr jeg hrer om barnehager som ikke tr gi barna tomatsuppe fra pose, fordi foreldrene blir grne. Og at noen barnehager har forbud mot yoghurt og brunost p brdskivene i matpakka. Fordi det inneholder sukker.

Jeg synes det er p tide slappe av litt, og slutte gjre sunn mat til noe veldig komplisert og avansert som man nrmest m ha en doktorgrad i for forst.

La oss heller vise barna vre at mat er godt, at mat er kos og glede, og at mat er enkelt. Og at et helt vanlig sunt og variert hverdagskosthold er mer en godt nok.

Kronikken ble veldig godt delt.

Og plutselig stod jeg i NRKs kontorer i Lillehammer.

Frst var det radiosending p P1 Ettermiddagen Hedmark og Oppland.

Intervjuet kan du hre her. Det begynner 2.19 ut i sendingen.

 

S ble det debatt mot livsstilsblogger og PT Helle Bornstein p Dagsnytt18.

Helle kom nemlig med et svar p min kronikk: Ansvar, ikke tyranni

 

 

Der skriver hun at vi ikke trenger bli hysteriske med kostholdet men at ansvarsfraskrivelse heller ikke er anbefale.

Helle er ei frisk jente, og kommer med en skikkelig brannfakkel, nemlig at vi br flge med p barnas midjeml.

Det blir det s klart debatt av.

 


 

 

Her kan du hre debatten mellom Helle og meg p Dagsnytt18. Den begynner 34.30 ut i sendingen.

Og s avsluttet jeg kvelden p NRK stnytt.

 

Innlegget begynner 03:50. 

De er morsomme disse dagene, da det virkelig blser. Jeg trives godt i vinden.

Men jammen er det godt komme hjem igjen ogs.

N er det p med den slitte joggebuksa, fram med restene etter barnas lrdagsgodteri og Downton Abbey p tv-en.

 


 

 

PS: For flere oppdateringer om godt nok, flg meg gjerne p Facebook eller p Instagram - casa_kaos

 

 

 

 

.

30 kommentarer

Jeg er s inderlig enig med deg! Dette er noe jeg virkelig brenner for, jeg ogs. Hvordan skal vi fornuftige klare overdve alle disse hysteriske sunnhetsfantastene?

Sjelden jeg kommenterer en blogg, men dette fortjener en kommentar.. Er s enig. Barna m f et normalt forhold til mat.

Frst og fremst har jo vi mennesker ulik oppfatning av hva som er sunt kosthold, og ikke. Jeg mener fett er farlig, mens en med lavkarbodiett mener det motsatte. Sukker er ogs farlig i mine yne, men kun i "store" mengder. Jeg reduserer p sukkeret, men er ikke hysterisk. Men hyt kolestrol, diabetes og andre livsstilssykdommer er ikke noe jeg nsker meg akkurat. Det er viktig ta vare p helsa! Derfor er det viktig vre bevisst.

En ting jeg reagerer p i radiodebatten deres, er at det er svrt lite fokus p fysisk aktivitet. Jeg er overbevist om at dette spiller inn. Barn og voksne idag beveger seg altfor lite. Tenk bare p hvor mye mat og hvor mye kalorier idrettsutvere m ha pr dag! Allikevel holder de seg slanke og i form;) nettopp fordi de er i bevegelse. Det er jo en tankevekker..

S lenge det ikke er problematisk kan man spise det man vil. Som cissy ppeker spiller den fysiske aktiviteten ogs inn her. Og ja, jeg mener at man br flge med p midjemlet, uten at man skal g med vekt og mlebnd. Det er fler n enn fr som har mer enn litt valpefett, men vi gr nok bedre foran som et godt eksempel om vi spiser normalt og beveger oss normalt. For mye, uansett hva, er sjelden bra.

For en spennende dag! Jeg er ogs inderlig enig med det du sier i kronikken. Utrolig at vi overlevde i det hele tatt, vi som vokste opp p fiskeboller, posetomatsuppe og lrdagsgodteri p 80-tallet! Alts vanlig, sunn norsk husmannskost :)

Takk - vi trenger mange stemmer som slr et slag for et avslappet og godt forhold til "normal" mat. Sundt og variert kosthold er bra og viktig, og ikke minst fysisk aktivitet! Men det er helt penbart at vre vestlige vektproblemer frst og fremst handler om ekstrem stor tilgjengelig av all mulig mat og kos hele tiden. Det er mengden som er problemet, ikke brdet og melka!!! Allergikere m ta hensyn til det, og voksne som vil kutte p visse matvarer er frie til det. Men det er alt for mye matmoralisme p bakgrunn av egen subjektive erfaring. Husk at spiseforstyrrelser og psykiske problemer dessverre ogs er et stort problem for unge mennesker, ikke bare fedme...

Hei:) jeg er enig i at det ikke skal bli hysteri over mat, men jeg mener ungene skal f mat laget fra bunnen av,ikke poser. Gi ungene ren,frisk mat og ordentlig fett (meierismr,olivenolje). Og hvor rvaren ER ingrediensen:) Snnen min fr ikke posesuppe i barnehagen, da fr han heller feks laks. Jeg mener ikke det er hysterisk ville gi ungene sine nringsrik mat med viktige byggeklosser for en voksende kropp:) nr ble naturlig mat hysterisk? :)

Det er s deilig hre fra en som er litt avslappet rundt dette temaet. Selv er jeg bevisst rundt kosthold og fysisk aktivitet, men slr et slag for "alt med mte".

Hva skjer med selvbildet vi har kjempet s hardt for (vr fornyd i egen kropp), nr man vokser opp med midje- og mltidsmling?

Jeg er en av dem som er opptatt av tilby barna mine sunn mat, laget fra grunnen. Fordi jeg tror det er best for dem. Det betyr ikke at jeg er hysterisk: Noen ganger blir det posesuppe, noen ganger plse med ketsjup. Jeg tror nemlig ogs at det er viktig gi unger et godt forhold til mat, at mat er godt, kos og at det gr an smake p alt uten at det skal bli en tvangstrye.

Selv vokste jeg opp p puffet ris og poteter med saus. Brdskiver med sukker p.....skikkelig sunt! Men jeg vokste n opp uten en eneste mangelsykdom, og immunforsvaret mitt er helt utmerket.

S jeg tror barn er rimelig robuste i forhold til mat, og at det er farlig stresse rundt temaet. Det holder selvflgelig hardt nr de sm englene kniper sammen munnen korser armene over brystet og rister p hodet til mat i sin helhet.... for tredje dag p rad, men jeg velger spille uberrt og la dem drikke vann... Og se det: Plutselig kommer de og vil ha mat. Ordentlig mat.... Ingen har sagt at det skal vre lett!

Og gratulerer med mediedekningen! Du begynner bli en etablert rikssynser etter hvert!

Irene: He he. Ja, nei, si det.
Vi fr vel bare fortsette skrive og blogge om det:)

Silje: h, s hyggelig med en kommentar fra deg.
Tusen takk! Ja, la barna f vokse opp med et avslappet og normalt forhold til mat.

cissy: Ja, det er viktig vre bevisst. Men det er langt mellom bevisst og hysterisk. Det er nr det bikker over, jeg synes det blir trist.

Ja, fysisk aktivitet er viktig. Helt enig. Men det var ikke det akkurat denne debatten skulle handle om. Men den tar jeg gjerne neste gang ;)

Avdeling Holt/ Anja Holt: Det tror jeg og. Og dersom man har barn som er i faresonen, er jeg enig i at man br flge med. Men ta fram mlebndet og begynne mle midjen, synes jeg gir helt feil signaler.

Linda: He he, ja tenk p det :)

Hennie: Mer fysisk aktivitet og mindre kosemat for de som trenger det, er jeg helt enig i.
Og s m selvflgelig allergikerne ta hensyn til hva de tler og ikke tler.
Men utover det, bombarderes vi av kostrd helt ned p detaljniv om hva og hvordan vi br spise. Det tror jeg skaper forvirring og frustrasjon, og virker mot sin hensikt.

Ida: Nei da, det er ikke hysterisk gi barna ren mat. Vi spiser ogs stort sett ren mat her hjemme. Men av og til slenger vi en pizza i ovnen og lager tomatsuppe fra pose. Ikke hver dag, men av og til.
Det mener jeg er greit. Hvis man ikke kan gjre det, fordi man tror barna tar skade av det, da mener jeg det er hysteri :)

Gry: Ja, ikke sant? Det lurer jeg ogs p.

Lilleulv: He he. Tusen takk! Veldig gy med snne dager. Og veldig deilig med rolige dager ogs.

Vi lager ogs det meste av det vi spiser fra bunnen. Men av og til blir det hel- eller halvfabrikata. Det mener jeg er greit, og ikke hysterisk.
Men nr man ikke kan unne seg noe ekstra, lettvint eller godt, fordi man tror man skader barna med det, da mener jeg det begynner bli hysterisk.

Vet at debatten handlet om sukkerinntak. Men sukkerinntak og fysisk aktivitet henger jo nye sammen. Jo hyere inntak av sukker og karbohydrater, desto mer fysisk aktivitet kreves for holde blodsukkeret nede, som jo br vre mlet. S jeg vil jo si at dette er en god lsning p problemet, og at det kunne vrt mer fokus p det i innslaget.

Nr det er sagt, syns jeg det er feil av folk "avfeie" problemet, kalle det for sunn og vanlig husmannskost og argumentere med at "vi vokste jo opp vi ogs". Hjertesykdommer og diabetes blir mer og mer utbredt, som et resultat av kostholdet vrt. Og ja, jeg snakker ogs om TIDLIGERE kosthold. Fettet legger seg p innsiden av blodrene, sakte men sikkert. Det merker man ikke noe til.. Med mindre man tar en blodprve hos legen. Silent death, kalles det visst.

"Sukker en ingen gift"?? Du har tydeligvis ikke lest deg opp p hvordan sukker virker p kroppen, lever og kreftceller. Den uttalelsen er s feilaktig som du kan bli. Jeg er ikke hysterisk p smgodt og sukker selv, men sukker ER faktisk en gift i mten den belaster cellene og lever p. Slutt g ut med feilinformasjon fordi du vil det aller beste!

S uvitent bare skrive det ene og ikke flge opp med det andre. Nr du skriver at sukker ikke er gift, s har du rett. Men ta frem en statistikk p ungenes fysiske aktivitet n i dag, se forskjellen for 20r siden. (men fakta dreper jo diskusjon, s det er ikke noe gy)

Det er derfor sukker blir kalt "gift" fordi vi ikke beveger oss p langt nr s mye som fr, men innlegget er vel kun ment for ke trafikk til bloggen din.

Kan du forklare hvorfor matmerker som firstprice, eldorado og billig matmerker er rimeligere enn ferske rvarer, kan du huske tilbake nr brdet kunne ligge 2-3dager fr det var antydning til mugg, hvorfor skjer ikke det i dag?

Et brd kan jo fint ligge 1 uke, og til med vre "ferskt" i dag, jeg regner med du vet at det er sukker/lake som gjr at holdbarsdato kan forlenge alle matvarer.(som billig merker nevnt tidligere i tden), men igjen fakta gir ikke s mye treff p bloggen.

Fett gjr deg ikke feit, men sukker.

http://kilden.info/fett-gjor-deg-ikke-feit/

cissy: Det er sant, og et veldig godt poeng.
Og jeg mener absolutt vi skal ta vare p helsa. Godteri og brus hver dag er ikke bra. Ei heller for mye fett. Men jeg synes det er synd nr det spise sunt har blitt s komplisert at man ikke klarer det p egen hnd.
Derfor tenker jeg at litt av alt er greit, og at variasjon er lurt.

Anonym: Sukker er ikke giftig i moderate mengder.
Ingen dr av et kakestykke, eller en pose smgodt p lrdagskvelden.
I store mengder derimot, er jeg helt enig i at sukker kan vre farlig :)

Frank: Hvis jeg kun hadde nsket f trafikk til bloggen med dette innlegget, s hadde jeg vel ikke skrevet en kronikk til NRK Ytring? Da hadde jeg vel publisert det rett p bloggen?

Og det du ramser opp om sukkerlake i billigprodukter som gir lengre holdbarhet, nei det vet jeg ikke noe om.
Og det er nettopp det jeg jeg vil til livs med kronikken min. Det er s mange meninger og eksperter som ikke er eksperter p mat der ute, at vanlige folk blir helt forvirret.

Gratulerer med god mediedekning, og p et tema hvor jeg er helt enig. Jeg har flere ganger gitt opp prve spise sunt, fordi uansett hva jeg gjr s kommer det noen forteller meg at det er galt. Og skal jeg frst spise usunt foretrekker jeg potetgull og sjokolade over epler og yoghurt. Jeg fr jo like mye negative tilbakemelding p begge deler.

Problemet jeg har med kommentarer som dette er fordi det er lite gjennomtenkt, for vi har faktisk et problem som stikker litt dypere enn hva du sier nr det kommer til sukker, eksempler som du skriver over med brunost og youghert er idioti(fra de som mener det er usunt), men det er alt det andre vi har p butikkhyllene i dag jeg vil til bunns i.

Hvorfor er det snn at alle matvarekjeder overlever i dagens samfunn, da tenker jeg p der jeg bor hvor vi er ca 15000 tusen innbyggere, her har vi alle matvarebutikker som rimi,rema,prix(gul & rd),meny,bunnpris,kiwi,joker,europris, hvordan klarer alle disse kjedene overleve, man trenger ikke vre rakettforsker for skjnne at holdbarsdato p flere og flere produkter blir lenger og lenger, dette fordi vi tilsetter enten sukker, lake, eller andre kunstige ststoffer.

Hva er det p markede i dag som ungdommer kjper, som ikke vi kunne kjpe p 80tallet eller begynnelsen av 90-tallet?

jo veldig enkelt svar, energidrikker; det selges over en lav sko, i alle mulige varianter som; redbull, burn, extrem, battery, monster...osv. (finnes et dusin til med navn jeg ikke kan) disse drikkene er mulig for barn kjpe i butikk, galskap.

I 2009 solgt vi energidrikke for 300millioner kroner, i 2013 var det tallet kt til 889 millioner kroner, fedme og phsykisk helse kommer til bli det strste helse problemet vi har de/det neste 10-ret. Til info s er 18% av de som drikker energidrikk under 10r.

Foreldre i dag leser det de vil lese, s nr du sier at sukker ikke er usunt/gift gir du mange en falsk tryghet, da de refererer til det som de regel mener passer dem best, men det er jo ikke din samvittighet det gr p.

Kara: Ja, ikke sant?
Jeg er litt snn jeg og, at hvis noe blir for innviklet og vanskelig s gir jeg opp.
Jeg tror det er faren ved gjre sunn mat s komplisert.

Frank: Dette er et stort tema med mange meninger. Kronikken jeg skrev denne gangen, handlet om hvordan vi kompliserer sunn mat s mye at mange faller av.
Jeg har tidligere skrevet om hvor viktig det er vre i aktivitet.
Energidrikker er et annet tema som ogs fortjener oppmerksomhet.
kanskje neste gang ;)

Skriv en ny kommentar

N ogs med bok: Fkk lykke! Kjp den her:



Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.





Flg @casa_kaos p Instagram: Instagram