hits

Må barn sitte stille for å lære?

13.09.2015 - 20:22 22 kommentarer

Det er ikke like lett å sitte stille når man bare er fem, seks år gammel. For hva er egentlig den beste sittestillingen for en liten førsteklassing? Jo, det er den neste stillingen.  

Men må egentlig barna sitte stille for å lære?

I Danmark har de gjort et interessant eksperiment.

Skoleåret 2011/2012, fikk en førsteklasse på 27 elever ved den danske skolen Skolen ved Sundet, byttet ut de vanlige stolene sine med en Bobles Orm, som er et møbel med vippefunksjon.

 


Fra den danske skolen Skolen ved Sundet. Foto: Bobles

 

Skolen gikk sammen med barnefysioterapeut Louise Hærvig og Bobles barnemøbler for å ta et aldri så lite oppgjør med ideen om at barn må sitte stille for å lære.

Man tok to førsteklasser ved skolen, der den ene klassen ble en testklasse som fikk byttet ut stolene sine med Bobles Orm, og den andre klassen ble en sammenlikningsklasse, som fortsatte å sitte på sine vanlige stoler.

 

 
 

Og hva tror du skjedde?

Vel, den første uken med Bobles vippestoler i klasserommet, var preget av uro. Det var nye møbler og mye å undersøke for de små elevene.

Men så, etter den første uken, når barna hadde vent seg til de nye stolene sine, roet det seg.  

Etter 26 uker fortalte lærerne at klassen som fikk sitte og vippe eller rulle litt på stolen sin, hadde følgende resultater:

Barna klarte å sitte lenger på plassen sin

De kunne sitte lenger med en oppgave

Barna hadde lettere for å konsentrerte seg

Det ble generelt mindre uro i klassen

 


Ormen kan brukes både loddrett og vannrett. Foto: Bobles

 

Siden har flere danske skoler fulgt etter, og byttet ut elevenes stoler med Bobles Orm.

Barnefysioterapeuten sier følgende etter prosjektet:

«At barns trang til bevegelse, spesielt i klasserommet, skal imøtekommes, har for meg vært den største fornøyelse å jobbe med - for det tror jeg på!»

 

Viseinspektør, Annette Vistesen ved Skolen Ved Sundet har følgende kommentar:

«Det viktigste med Bobles Orm, er at den inkluderer alle barna som er naturlig urolig. De får ikke konstant beskjed om at de må sitte stille. Vi vet at barn er naturlig urolige, og vi vet at de trenger mange forskjellige stimuli for å lære. Her får de automatisk stimuli ved å sitte på ormen.»

 

Det er altså ikke så store bevegelser som skal til for at urolige barn får utløp for energien sin.

Og når jeg tenker etter, jeg jobber også mye bedre når jeg får sitte og vippe litt, rulle litt eller snurre litt på stolen min.

 


Foto: Bobles

 

//PS: For to uker siden, var jeg i København på en tur sponset av Hilton og Bobles. Formålet med turen var å teste ut om Hilton var et barnevennlig hotell, og samtidig sjekke ut Bobles nye lekerom på hotellet. Dette innlegget her, er verken sponset, krevd eller ønsket og er skrevet helt på eget initiativ nettopp fordi jeg tente veldig på dette skoleprosjektet.

 

Tror du barna må sitte stille for å lære? Og tror du dette hadde slått an i norsk skole?

 

Les også: Norske barn bør sitte stille og holde kjeft

Les også: Lykkelige barn sitter ikke stille

 

 

PS: For flere oppdateringer fra en sånn passe god mamma, følg meg gjerne her:

 

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

 

  

 

.

22 kommentarer

Moving On

13.09.2015 kl.21:03

Nei jeg hat troen på at faktisk barn lærer via bevegelse. SMå barnekropper er ikke laget for å sitte stille:) Så de stolene der var geniale=) Håper de kommer til Norge også!

Kan bare ta meg selv som eksempel, skal jeg klare og følge med på fks møter på jobb, MÅ jeg ha noe og fikle med.. noe de alle vet, jeg blir urolig og ukonsentrert av og ikke gjøre noe.. selv på møter, noe som virkelgi har sine utfordringer.

Så jeg tegner, jeg tegner MYE, men da følger jeg også med og får med meg alt som blir sakt og gjort.. takk og LOV for en forståelses full sjef sier jeg bare!:)

bare på et møte i dag, ble det bananer i pysjamas snapchat bilde.. - men jeg var også den som hadde fått med meg mest, nettopp fordi jeg hadde noe og tukle med og slapp og sitte heeelt i ro..

s åjeg kan bare tenke meg til hvordna barna har det når marken tar over de..

SÅ de stolene der, tror jeg er geniale!!:D

Ida

13.09.2015 kl.21:19

Så genialt!

Har du noen linker til prosjektet? Hadde vært supert å formidle til barneskolene her i kommunen.

Linda

13.09.2015 kl.21:25

Det er en bra idé for de minste elevene - samtidig er jo konsentrasjon en av de tingene som man gradvis må lære på skolen etter som elevene blir mer vant til klasserommet. I allefall var det det da jeg gikk på skolen :-)

Trude

13.09.2015 kl.21:31

Har lest liknende ting, som at barna fikk bytta ut stolen med en pilatesball, og et eksperiment gjort med barn med adhd, hvor de i stedet for stol hadde en ergometersykkel med pult 😊 har troen på dette. Jeg jobber i barnehage, og husker godt en samlingsstund for noen år tilbake. Et barn satt på kne og snurra rundt seg selv og hodet beveget seg i alle retninger, mens den voksne som ledet samlingsstunden forsøkte å lese en bok. Lettere irritert over barnets manglende evne til å sitte i ro, spurte hun om h*n kunne fortelle hva som nettop ble lest. Det ble gjengitt ordrett!

Julie

13.09.2015 kl.23:01

Jeg husker selv hvordan det var å sitte på de harde trestolene til man fikk tresmak i ræva. Jeg blir fortsatt urolig på sånne stoler, om jeg må sitte på de i lengre periode.

Disse stolene tror jeg kan skjerpe sansene til barna, samt få rullet ut litt innestengt energi/urolighet ved behov. Og jeg vet at min datter ville ha elsket det :)

13.09.2015 kl.23:29

Det er helt genialt. Husker selv hvordan det kriblet i kroppen etter å bevege seg når jeg var liten. Og jeg var egentlig et veldig rolig barn. Kjenner det forresten enda noen ganger i forelesningssalen. Har en trang til å bare bevege litt på meg! Tommel opp til å få det inn i barneskolen i Norge også.

Vero

14.09.2015 kl.00:27

Snodig nok er det ingen voksne som må sitte på en pinnestol, holde kjeft og ta imot info i så mange timer i strekk. Det hadde de ikke klart. Bare se på høyskoler og universitet, ingen har så mange timer i strekk og det er alltid 15 min pause per kvarter.

Mor til fire

14.09.2015 kl.07:28

Ungene her går på Montessori der kan de velge om de vil sitte på gulvet på puter,på stol,ligge på mate osv. Er sjeldent de må sitte på vanlig stol hvis de ikke ønsker. De kan selv velge hvordan de syns er best å jobbe med skole stoffet

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:30

Moving On: He he. Jeg liker også å tegne og skrible når jeg må konsentrere meg.
Har virkelig trua på disse stolene, og håper som du, de kommer til Norge.

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:33

Ida: Du kan gå inn her: http://bobles.dk/presse/pressemeddelelser/
Der finner du to pressemeldinger du kan laste ned. En på dansk og en på engelsk: "Bobles ormen er den nye stol i indskolingen" og "Bobles worn is the new classroom chair"

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:35

Linda: Absolutt. Det er en fordel at barna lærer seg å sitte stille og konsentrere seg. I hvert fall over en viss tid. Men kanskje ikke fra fem, seks års alder.
Vi mennesker er på vårt aller mest aktive når vi er fem, seks år gamle. Da syns jeg det er litt synd at barna må sitte stille for å lære.

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:37

Trude: Herlig. Og det er nøyaktig min erfaring også.
I Danmark gjorde de også et forsøk der de mest aktive barna fikk pugge gloser mens de sendte pasninger til hverandre med en fotball. For hvert spark, skulle de si en glose. Barna husket ordene mye lettere når de fikk sparke en ball enn når de satt stille på stolen sin og pugget.

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:38

Julie: Ja, det kan virke som at barn skjerper både sansene og konsentrasjonen når de får røre litt på seg :)

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:39

Anonym: Nemlig. Kribler hos meg og. Og jeg var også et veldig rolig barn :)

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:40

Vero: He he. Det er sant! :)

Casa Kaos

14.09.2015 kl.11:40

Mor til fire: Åh, så herlig. Det tror jeg på! :)

Jeanette

14.09.2015 kl.14:54

Min yngste på fire har lært å telle til fem på engelsk, mens vi hopper sammen på trampolinen! Prøvde å gå videre, men da fikk jeg et bestemt "nei, nå var vi ferdig". Men poenget er jo at hun nå kan telle på engelsk i en hvilken som helst situasjon.

Når hun er 10-12 år skal hun selvfølgelig klare å sitte på en stol og ta til seg lærdom. Men de minste lærer gjerne under bevegelse, gjerne mens de hopper, hinker eller vipper på stolen i takt med det de pugger.

Og neste sommer så teller vi sikkert ennå lengre på trampolinen, eller i husken.

Må også nevne at vi er så heldige å ha verdens smarteste lærer for eldste på ni. Som i de to første årene oppfordret foreldrene i klassen til å la barna bevege seg når de gjorde lekser, gjerne stå på hodet hvis det var det som skulle til. Nå i fjerde klasse ser vi at vi virkelig har fått uttelling for den måten å jobbe på. Lekser er en selvfølge, men også ganske gøy, enkelt å gjennomføre og det er en faglig sterk klasse. Vi har vært kjempeheldige!!

Ann-Kristin

14.09.2015 kl.16:48

Kjempegod ide :)

Håper flere skoler tar etter. Jeg har voksne barn med ADHD og er sikker på at de hadde profittert på dette. Når jeg gikk på skole i voksen alder måtte jeg gå fram og tilbake mens jeg leste. Ikke fordi jeg har adhd, men jeg sovna når jeg leste selv om stoffet var interessant. Når det blir aksept for at vi mennesker er forskjellige og ulikt skrudd sammen, så vil nok ulike metoder for læring dukke opp. Husker at en lærer på gymnaset, godtok at de som ville strikke, kunne gjøre det og det var på 70-tallet! Han hadde tydeligvis forstått noe. Men ikke alle kunne strikke så vi satt nå der da. Tror også på at barn kan lære mange av fagene ute i naturen. Praktisk læring av teoretiske fag brenner jeg for. :)

Marte

14.09.2015 kl.17:22

Neida, det må de slett ikke! Ta deg en tur innom Toten Montessoriskole en dag og se deg rundt, der er det langt fra en stol til hver :)

Casa Kaos

15.09.2015 kl.11:34

Jeanette: Så bra! Det med trampoline er et veldig bra tips :)

Casa Kaos

15.09.2015 kl.11:35

Ann: Læring ute i naturen er gull! Heldigvis er veldig mange barneskoler flinke til å ta med barna ut :)

Casa Kaos

15.09.2015 kl.11:35

Marte: Ja, jeg har hørt noen rykter om det ;)

Skriv en ny kommentar