hits

Lei av å bli lurt

29.09.2015 - 20:07 20 kommentarer

Jeg liker ikke å bli lurt.

Som for eksempel hvis jeg skal kjøpe leilighet. Og finner en knallfin en på Finn.no. Badet ser stort og fint ut, og garderobeskapet på soverommet ser ut som en drøm. Og så kommer jeg på visning, bare for å finne ut at bildene var tatt med latterlig stor vidvinkel. Og at badet egentlig er knøttlite, og garderobeskapet bare var ei enkel dør.

 

 

 

Eller når jeg kjøper rekesalat på butikken, og oppdager når jeg kommer hjem at det kun er to reker i salaten.

Eller når man ser flotte, lettkledde kropper i magasiner og på store reklameboards over hele byen. Kropper med flate mager, thigh gap og innsvingede midjer. Og så viser det seg at bildene er retusjert.

Nei, jeg liker ikke å bli lurt. Jeg vil rett og slett ikke finne meg i det.

Og nå syns jeg det er på tide at eiendomsmeglerne slapper litt av med vidvinkelen, at rekesalaten skal inneholde minst like mange reker som det er bilde av utenpå boksen og at all retusjert reklame blir merket.

Når det gjelder sistnevnte, tenker jeg spesielt på unge jenter og gutter som daglig ser retusjerte kropper, og som begynner å tro at det er det som er normalt.

Den vanlige kroppen har blitt litt tabu i vårt samfunn. Vi kler på oss og gjemmer bort blek hud, hengepupper og valker. Små jenter helt ned i to- treårsalderen blir ikledd bikinitopper. I dag får knapt små babyer krabbe rundt nakne verken i hagen eller på stranden.

Ansatte på badeanlegg forteller at de har store problemer med at badegjestene ikke dusjer før de går ut i anlegget. Og det gjelder de voksne også. De fleste anlegg har installert dusjbåser, slik at gjestene kan få dusje i fred, uten å vise frem den nakne kroppen sin.

Nei, ikke la oss bli utsatt for noe så forferdelig som en naken kropp. Så sant det ikke er en retusjert kropp da, på store reklameboards over hele byen. Da er det greit. Men helt normale kropper, nei, det vil vi ikke se lenger.

Og så lurer vi på hvorfor barn og tenåringer har sluttet å dusje etter gymmen, fordi de er flau over hvordan de ser ut. (Og fordi de er redd for å bli tatt bilde av). Og hvorfor barn helt ned i tre, fire årsalderen forteller foreldrene sine at de er flaue over kroppene sine.

Ved å gjemme bort de helt normale kroppene våre, med både valker og hengepupper, er vi med på å skape en kroppskultur der det normale ikke er middelmådig, eller «godt nok», men der det normale er perfekt og retusjert.

Visste du at så mange som 85 prosent av unge jenter opplever kroppspress? Og at 67 prosent av disse oppgir at reklame er den største årsaken?

En stor internasjonal undersøkelse kalt Children`s Worlds, har spurt barn fra 8 til 12 år over hele kloden om hvor tilfreds de er på forskjellige områder i livet. Aftenposten Oppvekst skriver at undersøkelsen viser at barn fra Norge og andre land i Nord-Europa, er mer misfornøyd med hvordan de ser ut, og har et mindre positivt selvbilde enn barn fra resten av verden. (Bortsett fra i Sør-Korea). Dette gjelder spesielt 12-åringene våre.

Elisabeth Backe-Hansen, forsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA, har stått for den norske delen av studien. Hun sier til Aftenposten at dette er bekymringsfullt, sett i lys av den kroppsfikseringen særlig unge jenter blir utsatt for i tenårene. Hun syns det er synd at barn utsettes for slike skjønnhetsidealer når de er så små.

Jeg er helt enig!

Nå har Sanitetskvinnene startet et opprop om å merke retusjert reklame.

I bresjen går komiker og relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir. Du husker henne kanskje fra denne reportasjen i Kamille:

 


Bjørg og Dora Thorhallsdottir. To flotte, tøffe jenter med helt normale kropper. Faximile fra Kamille november 2014. 

 

Jeg oppfordrer deg til å bli med og skrive under oppropet

For ingen liker å bli lurt.

Og jeg vil at min datter skal vokse opp og vite at idealene hun kommer til å sammenligne seg med ikke er ekte, og derfor uoppnåelige.

Oppropet vil bli overlevert politikerne med en klar oppfordring om å påby merking av retusjert reklame. 

 

Les også: Feite, late kjerringer som kler av seg

Les også: Puppen har fått et fryktelig dårlig rykte

 

Mener du retusjert reklame bør merkes?

 

PS: For flere oppdateringer fra en smålubben mamma med hengepupper, følg meg gjerne her:

 

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

20 kommentarer

maria

29.09.2015 kl.20:26

jeg er en jente på 18 år og oppvokst i norge, tror jeg er en av de få som ikke sliter med dårlig forbilde, å jeg unngår å gå i bassenget, fordi jeg må dusje naken. men det er ikke fordi jeg er redd for at andre der skal se meg naken. jeg unngår det fordi jeg bor i en liten by og de gangene jeg har vært i bassenget har det vært andre der som jeg kjenner/ vet hvem er, og jeg er SÅÅ redd for å bli tatt bilde av. så derfor drar ikke jeg i bassenget.

Christin

29.09.2015 kl.20:53

Jeg ble helt sjokkert over en mor på Raufoss badeland/Totenbadet. Denne moren hadde med seg to jenter, den ene i ni, ti års alderern og den andre siste året i barnehage eller førsteklasse. De kom inn i dusjen da jeg skulle dusje for å dra hjem, og hadde allerede på seg badetøy. På veien inn leser den eldste av jenten skiltet som henger på døra om at alle skal dusje nakne og vaske seg grundig med såpe før de går inn i anlegget. Etter de får bestemt seg for hvilken dusj de skulle bruke sier den eldste at de må ta av badetøyet og vaske seg med såpe, moren sier da litt lavt neida..jenta sier da: jammen det stod på døra! Den yngste slenger seg på og moren blir tydelig irritert og sier: Vi trenger ikke dusje uten badetøyet, vi er ikke møkkete!

Jeg kjente da at jeg ble veldig provosert, så det jeg da gjorde var å ta av meg badetøyet mitt og fortsatte å vaske håret(jeg dusjet også uten badetøy og vasket meg med såpe da jeg kom). Jeg er ikke tynn, og synes ikke det er spesielt morsomt å dusje med andre, men jeg synes det er veldig viktig med god hygiene på offentlige bad. På Totenbadet har de avlukk som kan brukes, så jeg ser ikke noen grunn til at denne moren ikke kunne tatt med seg døtrene sine inn i ett eller flere av disse(det var bare oss fire).

Det er ikke farlig med kropp! Alle har en :-P

Trude

29.09.2015 kl.21:06

Knallbra! Er så enig, så enig. Det er skremmende hvilken vei dette kroppshysteriet går, og hvor mange som fyrer opp under det.

Heidi

29.09.2015 kl.21:16

Har signert!!

Mener vel egentlig at retusjert reklame burde forbys totalt. Tror barn, unge og voksne lar seg påvirke bare av å se bildene uavhengig av om de er merket.

Mamma Marianne

29.09.2015 kl.22:39

Denne signerte jeg så fort jeg så den, og har også oppfordret alle til og gjøre det samme på bloggen min. Håper vi får med oss en god gjeng! Det er helt hårreisende at vanlige kropper har blitt de uvanlige, at det er kroppene på reklameplakatene som blitt sett på som normalen :o

Kari

30.09.2015 kl.01:14

Å dusje naken på offentlig bad behøver ikke ha noe som helst med dårlig selvbilde å gjøre. For noen tilhører det privatsfæren, hverken mer eller mindre. Vi badet med t shirten over badedrakten da vi var ungdommer. Jeg er nå 40 år. Jeg tror at dette er mer utbredt nå fordi ungdom våger å sette grenser. Hvorfor skal man føle seg presset til å være nakne foran andre enn sine nærmeste. Man kan være fornøyd med egen kropp selv om man synes nakenhet på offentlig sted er unaturlig Ellers er jeg enig ☺️😊

Stine

30.09.2015 kl.09:36

Er SÅ glad for at bestemor pleide å ta meg med i bassenget da jeg var liten jente. Jeg vokste opp med å se helt vanlige kropper i alle fasonger og klarer i dag å slappe av med noen barselkilo for mye selv om jeg trener og spiser sunt. Kroppen min fungerer, den har gitt meg flere barn og jeg setter uendelig stor pris på den.

Ja til hverdagskroppen!

irenglede

30.09.2015 kl.12:01

Bra innlegg! Så flotte de to damene var, da.

Snart tobarnsmamma

30.09.2015 kl.14:50

Jeg er så enig, så enig.

Må bare dele et gullkorn fra min herlige treåring. Litt på siden av tema, men likefullt; kropp er naturlig.

I min familie har vi badedøra oppe, dodøra oppe (noe annet er vel umulig med små barn?), og tar ikke fem øre for å skifte foran treåringen. Vi dusjer også sammen, tidvis. Jeg tenker aldri på "når jeg skal slutte å være naken foran barna", for jeg tenker hun (snart: de) naturlig vil trekke seg unna når de føler at det ikke lenger er greit å dusje sammen med mamma og pappa.

Treåringen var altså med meg inn på do (det finnes jo ikke noe mer spennende i hele verden enn å se mamma tisse).

"Mamma? Du og jeg har bare rumpe. Pappa, han har slange."

Løvetann

01.10.2015 kl.22:21

Helt enig med deg!

Jeg sier til mine barn at de må dusje før de går i bassenget, for hvis ikke vil møkka deres komme i vannet, og det er dårlig gjort at andre må svømme i deres møkk. Min eldste er nå 8, og synes det er veldig urettferdig at hun må bade i andres møkk... Skulle ønske hun sa det høyt i dusjen en gang!

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:24

maria: Det skjønner jeg godt. Vet det er mange som er redd for å bli tatt bilde av.

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:25

Christin: Akkurat det der har jeg også sett mange ganger, i mange forskjellige varianter.
Synd det har blitt sånn.

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:25

Trude: Sant. Og dette med retusjert reklame syns jeg er et et bra sted å starte, for å roe ned dette kroppshysteriet.

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:26

Heidi: Ja, det tror jeg egentlig du har helt rett i.

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:27

Mamma Marianne: Supert! Og takk for at du skriver om kampanjen!

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:29

Kari: Absolutt. Men det er ikke tvil om at vi ser færre og færre nakne, normale kropper. Og sett i sammenheng med den retusjerte reklamen, blir det normale skjøvet farlig nær det perfekte.

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:29

Stine: Nemlig! Heia bestemoren din :)

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:30

irenglede: Takk. Og ja, de damene er råflotte :)

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:30

Snart tobarnsmamma: Ha ha ha. Sånn kan det også sies. Herlig :D

Casa Kaos

01.10.2015 kl.23:31

Løvetann: Det skulle jeg ønske og. Jeg syns det er skikkelig egoistisk at folk ikke dusjer skikkelig før de går ut i bassenget.

Skriv en ny kommentar