hits

Ti idiotiske ting mødre har dårlig samvittighet for

14.11.2015 - 19:55 35 kommentarer

Det er utrolig hva vi mødre går rundt og har dårlig samvittighet for.

Jeg kjenner det i magen stadig vekk selv. Denne murrende følelsen som prøver å fortelle meg at jeg ikke er god nok mor. At jeg ikke er flink nok. At jeg ikke har gjort nok, prøvd nok eller anstrengt meg nok.

  

Jeg har egentlig sluttet å ha dårlig samvittighet for at jeg ikke er god nok som mamma. For det er jeg. Men det betyr ikke at jeg er helt immun mot dårlig samvittighet. Jeg kjenner det stadig vekk i magen. Og gjerne for sånne tullete, idiotiske ting.

Men når følelsen kommer, velger jeg å sparke den vekk, og si til meg selv at jeg er god nok selv om jeg ikke er perfekt.

Her er ti idiotiske ting mødre har dårlig samvittighet for:

1 Barnehage

Ja visst har vi dårlig samvittighet for å sende barna i barnehagen. Spesielt når barnet er under to år. jeg virkelig jobbe? Bør jeg egentlig jobbe?

Ja, hvis du vil eller må jobbe, så skal du gjøre det. Barna har det helt fint i barnehagen. Snart vil de ikke bli med deg hjem en gang, når du kommer og henter.

Dra på jobb med god samvittighet!

 

2 Når vi kaster barnetegninger

Ja, det stikker litt i magen. Men ærlig talt, det er begrenset hvor mye plass det er på kjøleskapsdøra. Og helt ærlig, det er ikke sååå fint å tapetsere veggene i hele huset med krøllete barnetegninger.

 

3 Smarttelefonen

«Se på meg da, mamma. Se da! Se på meg nå da. Mamma! Maaammaaaa!»  

Av og til må det være lov å sjekke Facebook selv om det betyr at du går glipp av podens fjortende salto på trampolina. Eller lillesøsters hundreogtredje runde ned sklia på lekeland.

 

4 Grandiosa til middag

Nei, ingen barn tar skade av en Grandiosa foran tv-en en gang i blant. Noen dager gidder man bare ikke stå på kjøkkenet og lage middag. Og det er helt greit!

 

5 Tv og iPad

Jeg kan ikke for mitt bare liv forstå hvordan våre foreldre og besteforeldre overlevde småbarnsperioden uten Netflix og iPad.

Av og til er det helt nødvendig å parkere ungene i sofaen foran en skjerm for å få tid til tenke, gå på do, ta en dusj, drikke kaffe eller bare lukke øynene noen få minutter.

 

6 Monstermamma

Finnes det mødre som aldri blir sint? Som alltid snakker pedagogisk korrekt til barna sine, setter seg ned på deres nivå, får øyekontakt, erkjenner barnets følelse, gir det to valg, bruker ordene «Jeg vil ikke at du skal ?» i stedet for «Du får ikke lov til ?»

Nei, det tror jeg ikke. Av og til, når ungene ligger og spreller i gangen og drar av seg vinterdressene du har brukt en halvtime på å få på, er det eneste fornuftige å gjøre å bli skikkelig forbannet, å kjefte og smelle, rope at «Nå er det pokker meg nok» og be ungene se og slutte med det tullet sitt. NÅ!

 

7 Dårlig vær

Når det regner på 17. mai. Eller når snøen uteblir på julaften. Eller når den planlagte hyggelige fjellturen eller skogsturen blir ødelagt av pisseregn.  

Jepp, til og med været får vi dårlig samvittighet for. 

 

8 Egentid

Klart du skal ha egentid. Klart du skal la barna være en time ekstra i barnehage av og til, selv om du er tidlig ferdig på jobb. Klart du skal la besteforeldre ha barnebarna en helg så du og partneren din kan dra på etterlengtet helgetur. Klart du skal leie inn en barnevakt og kose deg på venninnemiddag.  

 

9 Nei, jeg har ikke lyst til å leke

Nei, vi har ikke alltid lyst til å ligge på gulvet og leke med ungene. Leking er hovedsakelig for barn. Ikke for voksne.

Barn har ikke vondt av å leke selv. Ei heller av å kjede seg.

 

10 Hæ? Hva sa du?

Det er umulig å få med seg alt barna sier. De prater jo ustanselig. Hele dagen. Fra de slår opp øynene klokka fem om morgenen, til de lukker dem igjen om kvelden.

Hvis man ikke klarer å sette inn mamma-filteret, står man i fare for å bli gal.  Du vet, det filteret der du svarer «Mhmm» og «Sier du det» uten egentlig å høre hva barna sier.

Og ja, da kan man risikere at man ikke får med seg akkurat den ene viktige setningen barnet sa. Som at han hadde lest sin første setning på skolen i dag. Eller at hun hadde fått en ny venn i barnehagen.

Men det er ingen krise. Du får en ny sjans i morgen.

Du gjør alltid det. Og det er det som er så fint med å være mamma. Du får alltid en ny sjans i morgen.

 

Les også: Er man en dårlig mor når man glemmer å gi ungene frokost?

Les også: Nå skal jeg pokker meg skape sommerminner her

 

Har du dårlig samvittighet? I så fall for hva?

 

PS: For flere oppdateringer fra en familie som tenker litt utenfor regler- og grenser-boksen, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

35 kommentarer

Camilla Løkken

14.11.2015 kl.19:58

hahaha, så herlig å lese! Dere mødre er de mest fantastiske vi har i livet :)

Ida

14.11.2015 kl.20:37

Åh, den samvittigheten altså! Akkurat blitt tobarnsmor, og nå føler jeg skikkelig på det altså. "Får størstemann nok oppmerksomhet", "får minstemann nok nærkontakt", huset forsvinner i sand og bikkjehår, og mannen får virkelig ikke en dritt :p Skulle gjerne likt og slått av samvittigheten, da hadde alt blitt så mye lettere ;)

14.11.2015 kl.20:54

Nå har jeg egentlig dårlig samvittighet for at jeg ikke får dårlig samvittighet av disse tingene. Haha

Nora

14.11.2015 kl.20:55

Konstant dårlig samvittighet her. Guttungen på 3 har ikke gått i bhg på 3.5 mnd pga flytting til söta bror, så han har vært hjemme med meg og lillesøster. Så da får man ha dårlig samvittighet for at han ikke blir aktivert nok, for at han ikke har noen venner, for at jeg ikke leker nok med han, for at han ser på tv for mye,for at vi flyttet til Sverige osv osv. Også får jeg dårlig samvittighet for at lillesøster ikke får noen egentid, for at hun blir dratt ut hele tiden på lekeland, lekeplasser, åpne barnehager og masse mas og tjas... Heia dårlig samvittighet! 😑

Sara

14.11.2015 kl.20:57

så bra läsning. den sär samveten kommer vid minsta lilla sak. ja jag talar för mig själv också. som mor till två energibomber.

Linn

14.11.2015 kl.21:55

Jeg tenker at nr 1 er en gammeldags tanke. De som tenker at barnehage for ett- og toåringer ikke er bra har for lite kunnskap. Lek og samspill med andre barn har egenverdi! Hevn er den største kritikeren? Oss selv ;-)

Anita Begsengstuen

14.11.2015 kl.23:10

Den dårligste samvittigheten min må nok være de dagene jeg er orntlig dragemamma.

Jeg vet det selv, prøver å tøyle dragen, men ender opp som en dobbel dragemamma.

-lunte for at jeg brente opp lunta med å forsøke å tøyle dragen.

Og er det ikke typisk, podene strekker støtt strikken det dobbelte når du er drage.

Mailin

15.11.2015 kl.05:27

Æ får faktisk dåli samvittihet om æ vælge å ha gullet på 3.5 år hjæmme istedenfor i bhg!

Æ jobbe ikke, så æ spør han kvær dag, om han vil i bhg eller være hjæmme lamme mamma. Han vil næssn alltid i bhg!😂

Æ får dåli samvittihet fordi æ leke ikke så mye lamme han som æ kanskje burda, æ hate å leke😂😳

Og æ får dåli samvittihet når han e enten hos pappan ei hælg i mnd eller ei natt hos morfarn sin sånn at æ kan dra ut lamme mine vænna og ta nån glass vin og danse og ha d arti og faktisk være 25 år og ikke 55! (Vi fløtta fra Tromsø til jessheim i sommer, dærfor har farn han så lite).

Lilleulv

16.11.2015 kl.14:18

Nei, jeg er for gammel til å ha dårlig samvittighet. :-) Tror faktisk det er en av de største fordelene ved å være gammel mamma: Har vært gjennom en hel del i livet som har lært meg at det ikke hjelper noen å ha dårlig samvittighet for ting. Jeg vet at jeg gjør så godt jeg kan. Noen ganger feiler jeg, og da er det bare å begynne på nytt igjen. Heldigvis er barn rause og tilgir oss voksne alt det dumme vi av og til gjør.

Og når de små englene mine legger hodet på skakke og spør: Mamma sint?? JA, det er hun antagelig. Men det er vanskelig å fortsette med det når de skrur på sjarmen.... Og de vet så inderlig godt at jeg smelter, selv om den lille misdederen vær så god får lov å hjelpe til å tørke opp egga han har knust på gulvet, eller rydde bort bøkene hun har kastet rundt seg i ren livsglede..... Rosinene i dvdspilleren plukker jeg ut selv.

Kara

16.11.2015 kl.15:10

Den siste er skummel. "Mamma kan jeg...?" "Mmmmm, ja da." 10 sekunder senere kobler hjernen inn og man innser at man så absolutt ikke skulle sagt ja!

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:12

Camilla Løkken: He he he. Takk for det :)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:12

Ida: Ja, tenk om vi bare kunne slå av samvittigheten. Det hadde vært greit :)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:13

Anonym: Ha ha ha :-D

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:14

Nora: He he. Ja, heia dårlig samvittighet.
Det blir nok bra til slutt, skal du se.
Lykke til i Sverige :)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:14

Sara: He he. Ja, det er vel noe de aller fleste mødre sliter med ;)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:15

Linn: Helt enig. Men avisene vil gjerne ha oss til å tro annet. Hver høst kommer de typiske overskriftene om hvor skadelig det er å levere ettåringen i barnehagen.

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:16

Anita Begsengstuen: He he. Kjenner godt til dragemamma. Sånn er vi vel alle innimellom ;)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:18

Mailin: Det er mange som får dårlig samvittighet for å kose seg litt alene, uten barna.
Men det skal du ikke ha. Alle trenger litt tid alene :)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:28

Lilleulv: He he he. Akkurat sånn er det :)

Casa Kaos

16.11.2015 kl.19:29

Kara: Ha ha ha. Jepp. Den smellen har jeg gått på noen ganger :)

Mette

17.11.2015 kl.11:31

Får ofte dårlig samvittighet for jeg ikke orker å leke med barnet.jobb hver dag å kommer hjem sliten å føler ofte jeg burde slutte I jobben får leke å Være med han hele tiden.

Casa Kaos

19.11.2015 kl.13:07

Mette: Det holder lenge å være sammen med barna sine. Man trenger ikke leke med de hele tiden :)

Karen

13.01.2016 kl.11:37

Ikke alle får den sjangsen. Selv om det er det eneste en vil er å bare få en sjangse til 🙁 Hilsen et offer for omsorgsovertakelse

Maria

22.01.2016 kl.14:37

Haha! Kjenner meg igjen! :-) Poden min vil ikke hjem fra barnehagen han - og siden jeg er jobbsøkende og derfor har ham 100% i barnehage, blir det nesten litt dårlig stemning hvis jeg foreslår mamma-sønn dager. "Må gå banehaaagen mamma!!" roper han da. Hva gjelder barnetegninger har jeg og mannen kommet til et kompromiss da han aldri kaster NOE ungene har laget. Vi har en boks til hver av barna hvor de fleste tegningene ligger. Neste steg er å velge ut et par hver, og hive de i passepartout og ramme slik at de ihvertfall ser litt staselige ut på veggen og ikke bare som krøllete notatlapper. Jeg er heller ikke særlig pedagogisk, og lunta kan bli ganske kort av og til og dessuten så hater jeg å legge meg på gulvet å bygge togbane. Men jeg setter meg gjerne ned ved bordet og tegner, eller ser på minionsfilmen med ham (for hundreogørteogfjøtiende gang) :-) Godt jeg ikke er alene :-)

Linda

22.01.2016 kl.14:57

Takk for god lesing på en dag da samvittigheten gnager ekstra!

Anne Jeanety

22.01.2016 kl.15:30

Nydelig! 😀

Christine

22.01.2016 kl.18:05

Jeg ropte (på dialekt) "No heill dåkk kjæft før æ tørne her!" da bonusbarna hadde kranglet for fjerde morgen på rad. Jeg fikk litt dårlig samvittighet, men den gikk over da vi fikk roet oss os snakketnormalt igjen :-) Resten har jeg ganske god samvittighet på,spessielt barnetegningene, de produserer jo 12 tegninger per fem minutt. Ikke fortell meg at de er så veldig gjennomførte å stolte av alt det der :-P

Crystal

22.01.2016 kl.18:15

Fikk en dag dårlig samvittighet ovenfor jobben fordi eg måtte være hjemme med syke barn. Så fikk eg dårlig samvittighet ovenfor barna fordi eg hadde fått dårlig samvittighet for at eg skulle være hjemme med de 😂 må bare overse den der samvittigheten!

Tina Neste

22.01.2016 kl.19:21

Følte meg truffet!! Hahahaha!!

dette deler jeg! Stå på!

Stine

22.01.2016 kl.21:12

Det var jammen god lesning etter en dag fylt med hormoner, hyling, grining, krangling og dårlig humør på alle 4 ungene!! Og mamma'n er nesten værst oppi dette.. 2 til sengs uten fredagskos, og 2 i seng 1 time for tidlig!! Får en ny og BEDRE dag i morgen!!

Torbjørg Christine

22.01.2016 kl.21:17

Du satte ord på mine tanker 🙈

Vi bor bokstavelig talt 40 meter fra bhg, og jeg er nettstudent så sitter hjemme med lekser. Jeg har så uendelig dårlig samvittighet for å sende han i bhg kl 8 om morningen, noe han selv vil og må for at jeg skal få et par timer med lekselesing. Og jeg henter han ikke før kl er bikket 15.00, og får dårlig samvittighet for at han er i bhg 7 timer når jeg "bare" sitter hjemme å gjør lekser, fordi jeg ikke kan jobbe samt aom jeg er student. Men - skal sies den dårlige samvittigheten foravinner de dagene han IKKE vil være med hjem når jeg henter han, eller de dagene han ikke har tid til å si hade ved levering. Men den samvittigheten biter meg støtt og atadig i rævva likevel 😧 Jeg har dårlig samvittihet fordi jeg ikke har råd til å kjøpe rattkjelke til han nå som snøen er her og han elsker å være ute å leke. Føler meg som en elednlig mor som ikke kan studere og jobbe samtidig for å få inn litt ekstra i mnd. Men samtidig vet jeg at jeg ikke burde ha det, men den biter uansett. Hei hurra for denna elendige samvittigheten.

Linda

22.01.2016 kl.21:53

Føler ikke at dette stemmer. Om hverdagen din er så full at barna er en plikt eller ett ork, bør noe annet vike. Skjønner du har dårlig samvittighet.

Du vet at du egentlig bør gjøre anderledes.

For meg er dette egoisme. Hvertfall det som gjelder tv og ipad.

Marte

23.01.2016 kl.08:22

Det er bare så deilig å lese dette! :D

Jeg tar snarveier, bestikker, blir forbanna og følger så absolutt ikke boka. Men ifølge datteren min selv er jeg verdens beste, og jeg er igrunn ganske fornøyd med oppdragelsen så langt. Jeg tror mye på Astrid Lindgren som sa: "Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet, så kommer oftest fornuften av seg selv".

forbipolene

23.01.2016 kl.17:19

Uææ jeg ligger her på sofaen og leser dette på smarttelefonen mens 1åringen leker på gulvet. Dårlig samvittighet? Faktisk! Må bare le av oss mødre. Hjelpes hehe..

lite

23.01.2016 kl.20:19

TAKK! har/har hatt dårlig samvittighet for alt dette her. Jeg jobber KONTINUERLIG med samvittigheten for du kan jo tro jeg får dårlig samvittighet for å bruke for mye tid på å ha dårlig samvittighet!! Hehe huff, takk Gud for øyeblikk sier nå bare jeg ♡

Veldig fint sagt det der med at vi får en ny sjanse i morgen og hver dag, det gjør vi faktisk ♡♡

Skriv en ny kommentar