hits

Ikke stress sånn, kjære foreldre

11.01.2016 - 15:40 69 kommentarer

Det er ikke lett å være foreldre i dag.

Ekspertene tyter ut av avisene og magasinene og forteller oss nøyaktig og helt ned til minste detalj hvordan vi bør oppdra prinsene og prinsessene våre for å få harmoniske, smarte, flinke og lykkelige barn. De serverer oss fasiten på hvordan vi skal få barn som ikke skiller seg ut og som passer perfekt inn i den sirlig utskårne, lykkelige barn-boksen.

Les om alt som i følge ekspertene skader barnet ditt 

  

Men kjære foreldre, ikke stress.

Ikke stress hvis barnet ditt legger seg ned på gulvet på butikken og hamrer knyttnevene taktfast i gulvet mens han uler etter sjokolade, enda du satt deg ned på huk foran ham før dere dro hjemmefra og fortalte klart og tydelig at det ikke blir sjokolade i dag for det er bare mandag.

Det er helt normalt.

Kanskje klarer du å være konsekvent og komme deg gjennom handlerunden uten å gi poden sjokolade. Kanskje gir du etter og plukker frem en Kindersjokolade fra hylla bare for å få handle i fred og ro.

Hva du enn velger, det går bra!

Barnet ditt kommer før eller siden til å slutte med de anfallene uansett. De fleste skolebarn syns det er fryktelig flaut å ligge på magen på gulvet på Kiwi og rope etter sjokolade.

 

Ikke stress hvis barna dine ikke vil spise fisk til middag. Eller hvis de rynker på nesen av avocado-mosen du har laget. Svært få barn i Norge får alvorlige mangelsykdommer. Barn kan fint leve på kun brødskiver og pasta i flere uker, ja til og med måneder, i strekk.

Det går seg til. Plutselig en dag sitter ungen din der og gumler på en fiskebit. Avocado-mos derimot ... Vel, ærlig talt, ett sted går grensen.

Hva er egentlig en god mor?

 

Ikke mist nattesøvnen hvis prinsessa di freser rundt på stuegulvet og kaster lekene rundt seg i heftige raserianfall flere ganger om dagen. Noen barn er sintere enn andre. Det er helt normalt. Ingen grunn til å ligge våken på nettene og google forskjellige diagnoser.

Barn er forskjellige. Slapp av og se om det ikke går seg til med alderen. 

 

Ikke få panikk hvis barnet ditt ikke har fire bestevenner og ikke viser den helt store interessen for å be klassevenner med hjem etter skoletid. Noen barn trives best alene. Og det er helt OK.

Ikke styr deg ihjæl med smokkeslutt  hvis barnet ditt fortsatt bruker smokk eller sutter på fingeren selv om hun er over tre år gammel. Svært få konfirmanter bruker smokk.

Ikke klandre deg selv og tro at du ødelegger barnet ditt hvis du glemmer han igjen på butikken en og annen gang. Sånt skjer. Eller hvis du plutselig oppdager at du har smurt barnet ditt inn med solkremen som bare kom på sjetteplass i årets store solkremtest på Klikk.no.

Ikke tro du har ødelagt barnet ditt for livet fordi du sendte henne i barnehagen bare ett år gammel. Eller fordi du kom i skade for å levere barna dine i barnehagen mandag morgen med to forskjellige sokker og uten ullundertøy fordi du prioriterte å gjøre noe annet enn å vaske klær i helgen.

Ikke få dårlig samvittighet fordi barna dine må spise kjøpebrød til frokost og får Grandiosa til middag foran tv-en på en helt vanlig onsdag.

Ikke tro du ødelegger barna dine ved å la dem få spille noen timer ekstra på iPaden i helgene slik at du kan slappe av med avisa. Eller om dere tilbringer hele søndagen inne, enda det er strålende sol ute og du ser gjennom kjøkkenvinduet at naboen står med røde roser i kinnene og spenner fire par ski fast på taket av bilen sin. 

Ikke stress hvis barna dine ikke klarer å sovne alene om kvelden. Eller hvis de kommer inn til deg i løpet av natta, enda de har begynt på skolen. Selv om ekspertene sier det er viktig at barna sover på eget rom.

Ikke ta helt på vei dersom treåringen fortsatt bruker bleie. Tro meg, hun kommer å gå på do før eller siden.

Ikke ta det så ille opp hvis den skoleklare snart-seksåringen din ikke viser noen interesse for lærerike bokstavspill på iPaden, og gir blanke i både Newton og pedagogiske matteprogrammer på NRK Super til fordel for hjernedøde spill og tv-serier om superhelter. De lærer tidsnok å lese og regne når de begynner på skolen. Det er jo nettopp det skolen er til for. 

Les også: Ti idiotiske ting vi mødre har dårlig samvittighet for

Ikke stress, kjære foreldre.

Jeg kjenner en hel haug med flotte, oppegående, fornuftige, voksne mennesker som har hatt både autoritære foreldre, ettergivende foreldre, streng oppdragelse og fri oppdragelse. Jeg kjenner friske, sunne voksne folk som aldri har spist fisk i hele sitt liv. Jeg kjenner en suksessfull gründer som brukte smokk til hun var seks år gammel.

Selv tottet jeg på tommelen til jeg var sju. Jeg hadde en tilnærmet fri oppdragelse, men er ganske fornuftig i dag. (Vel, det syns jeg i hvert fall selv.) Jeg turte ikke gå i barnebursdager uten at en av foreldrene mine var med før jeg var nærmere ti år gammel. Jeg var beskjeden og innadvent, og turte noen ganger ikke åpne kjeften på en hel dag hvis jeg var rundt masse mennesker jeg ikke kjente. Men det gikk bra med meg og. 

Så ikke stress, kjære foreldre.

Det meste går seg til. Det ordner seg. La barna få være som de er, og gjør det beste ut av det i stedet for å stresse rundt og prøve å forandre dem.

Ikke alle barn passer inn i A4-boksen.

Heldigvis!

 

PS: Vil du ha flere oppdateringer fra en sånn passe god mor med sånn passe normale barn? Følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

69 kommentarer

Meg selv

11.01.2016 kl.20:51

Noe så nydelig lesning har jeg ikke sett på lenge! Takker deg evig for akkurat denne!

11.01.2016 kl.21:27

Utrolig bra skrevet da det ikke er like lett og ikke stresse runt noen av di tingene du skriver om ha en god kveld

Kamilla

11.01.2016 kl.21:52

Takk!!! Takk for at du er en så flink skribent, deler rikelig av deg selv og sier NØYAKTIG det en SUPER stressa, overnervøs førstegangs-mamma trenger å høre.

Helt ærlig, noen ganger må jeg felle en "takk for trøsten" tåre av bloggen din. Du er toppen :D

Ida

11.01.2016 kl.22:27

Den trengte jeg! TAKK!!

Du er fantastisk :)

Elisabeth

11.01.2016 kl.22:45

Dette er så sant! Et flott innlegg. Den eneste viktige stemmen i kaoset av "eksperter"!! Dette er det de bør si til førstegangsfødende på barsel. Og dette er det hver eneste helsestasjon bør innprente slitne mødre. Og ikke slitne mødre for den del. Vi har det helt supert, vi, fordi jeg ikke bryr meg med å ha dårlig samvittighet fordi poden ikke spiser fisk og helst vil sove i sengen vår.

Dette må du bare passe på å få sagt høyt og tydelig hver gang du er i media! Dette er det mange som bør høre;)

Mary

11.01.2016 kl.23:54

Takk! Som mor til to barn som "ikke er A4", er det godt å bli minnet på det kloke mennesker har sagt til oss foreldrene hele tiden: Elsk ungene, og trøst dem, og så kommer resten av seg selv.

Kristin

12.01.2016 kl.00:56

Får lyst til å gi deg en klem! Du får meg til å anse meg selv som normal til tross for at jeg til tider føler meg som en mislykket mamma. Takk for nok et innlegg som er så jordnært at det treffer meg midt i hjerterota 😊

Marianne

12.01.2016 kl.06:49

Dette innlegget trenger alle foreldre å lese! Fantastisk bra at vi får høre det. Og det at alle barn er forskjellige, med forskjellig temperament er så sant. La de være det individet de er. Som barn var jeg innadvendt, og både lærere, medelever og andre maste om at jeg måtte forandre meg. Dette gjorde at jeg begynte å tro at jeg ikke var bra nok, etterhvert også at jeg trodde jeg var verdiløs. Nei, la barna få lov til å være seg selv, og vær avslappet i forhold til en del ting.

Charlotte

12.01.2016 kl.07:34

Fysøren så bra skrevet. Akkurat som å beskrive følelsen av å være mamma innimellom. Men det er som du skriver og som jeg har tenkt noen ganger.... Det går over!!! ✌🏼️😀 De bruker verken bleie eller pupp når de begynner på skolen. Ting tar tid. 😀

Lilleulv

12.01.2016 kl.09:46

Er så enig med deg! Hadde akkurat i går et forsøk til oppmuntring av en som var fortvilet fordi barnet hennes bare ville spise pølser, og søkte råd på internett. Det skulle hun aldri ha gjort. Gjett om hun ble hudflettet! For egen del: Som barn spiste jeg bare saus og poteter i årevis, for jeg likte verken kjøtt eller fisk. Smaken var grei, konsistensen ikke. Jeg har blitt både frisk og sunn, med normalt vett og godt immunforsvar. Har en datter som nok har arvet meg: Er ikke stresset, bare litt lei meg fordi hun går glipp av så mye godt. Og så er det kjedelig å lage en masse mat som ikke blir spist. Men at jenta kommer greit ifra det er jeg sikker på.

Samme unge dame gikk her om dagen i barnehagen med tre ulike sokker på seg. Hun hadde stolt kledd på seg selv, så jeg syntes det var både helt og langt innafor. Så lenge de ikke fryser, så er alt greit (forsøker å hindre at de lukter vondt også, forresten).

Oppdrar vi strengt? Nei, jeg tror vi er sånn midt på treet. Vil jo gjerne at de sitter ved bordet og spiser, men kan av og til strekke meg ganske langt for at de skal få i seg noe mat. Brødskive foran tven er helt ok.

Mine barn fremstår i det offentlige som veldig høflige: De takker for alt de får, og spør om lov før de gjør noe. Hilser høflig på folk, og venter snilt mens mamma skravler med venninne. Går pent ved siden av i butikken og henter de varene mamma ber om. Poenget er at vi ikke på noen måte har stresset med noe av dette. Det har de kommet på av seg selv! Ingen er mer forbauset enn meg, for jeg har virkelig ikke brukt tid på den slags.

Tror alle tjener på å slappe av, heller bruke tiden til å lytte til barna sine og respektere at de har egne meninger, en egen vilje, og at de ikke vil noe annet enn å bli selvstendige og bli elsket av sine foreldre.

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:02

Meg selv: Tusen takk :-)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:03

Anonym: Nei, det er ikke lett. Men jeg tror både barn og voksne har godt av å slappe av litt :)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:03

Kamilla: Oj, så utrolig hyggelig å høre!
Tusen takk :-D

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:04

Ida: Tusen hjertelig takk :-)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:05

Elisabeth: Tusen takk!
Ja, jeg skal passe på å rope det ut :)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:05

Mary: Det har du helt rett i.
Det er de store linjene som teller. Ikke de små detaljene :)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:06

Kristin: Tusen hjertelig takk! :-D

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:09

Marianne: Uff ja, det er nok mange innadvendte barn som har blitt mast på.
Det er liksom ikke helt greit det å være innadvent. Alle skal jo være hurramegrundt-lykkelig hele tiden.

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:09

Charlotte: Så sant! Ting tar litt tid. Men det aller meste ordner seg av seg selv :)

Casa Kaos

12.01.2016 kl.10:13

Lilleulv: Du har så rett!
Veldig mange foreldre stresser rundt og prøver å forandre barna sine hele tiden. Fordi ekspertene gir oss inntrykk av at alle barn "må" og "bør" ditten og datten.
Jeg har også stresset med forskjellige ting. Både smokkeslutt, bleieslutt, sove i egen seng og mat har vært stressmoment for meg. Men så sluttet jeg. Og jammen kom vi ikke i mål for det :)
Tre sokker er forresten helt innafor ;-)

Lilleulv

12.01.2016 kl.12:40

Ja, ikke mange ungdomsskoleelever som bruker bleier, heldigvis! Så man kommer i mål. Jeg tror egentlig mine kunne ha sluttet nå, de er ganske flinke, men så er det vinter og kaldt og tungvint. Så jeg sparer dem gjerne fra å tisse på seg i ti kuldegrader og bli kalde. Noen traumer trenger man ikke. Jeg synes det er flott at du deler dine erfaringer med folk, så de ser at det ikke er alle som verken er, eller ønsker å være perfekte. Og den klubben har jeg livsvarig æresmedlemskap i!

Lena

12.01.2016 kl.16:34

Er så utrolig enig, jeg er nettopp blitt mor og ser veldig mange andre såkalte foreldre på 23 som er så opptatt av den perfekte hverdagen. Ting kommer av seg selv!

Mona Bjerkerud

12.01.2016 kl.17:51

veldig bra skrevet. Det er altfor mange som er " eksperter" på oppdragelse av barn, og skal uttale seg. Er det noe rart at foreldre får angst........ Ut i fra ekspertenes råd, burde vi jo ha fine trygge barn. Men det jeg ser i min jobb i barnehagen er at altfor mange barn er utrygge og har det ikke bra. Begynte å jobbe i barnehage i 1977. Den gangen var barn en naturlig del av menneskeheten, alt de gjorde ble ikke " analysert". Hilsen en som ble førskolelærer i godt voksen alder.

Maya

12.01.2016 kl.20:42

Har en ting å si angående dette innlegget: TAKK! :-)

Tone

12.01.2016 kl.20:52

Denne var fin <3

Ingrid

12.01.2016 kl.21:43

Denne trengte jeg akkurat i dag, jeg trenger den egentlig hver dag! Takk!

Lene

13.01.2016 kl.09:04

Så utrolig bra, og sant! Ble i godt humør av dette innlegget. Tusen takk :)

Hanne

13.01.2016 kl.09:41

Veldig bra innlegg.Men kan man tenke sånn når barn ikke gjør lekser?Hva tenker du om det?

Sahra

13.01.2016 kl.09:41

Godt sagt + fine ord takk 👌👌👌

Camilla

13.01.2016 kl.10:07

Takk!

Maren Uthaug

13.01.2016 kl.10:23

Jeg er opprinnelig norsk, men bor i Danmark - og det er akkurat slik her også. Så mye stress over ting, jeg aldrig ville ha tenkt over - hvis ikke noen fortalte meg det. Jeg tegner striper til aviser og på bloggen min - ofte om presis det tema, du tar opp her. Og på den positive siden gir det jo veldig mye og tegne og skrive om :) Forventningens press kontra virkeligheten. (Beklager for alle de ordene jeg har forsøkt å stave på norsk - men som ble danske. Jeg må få poeng bare for å prøve å skrive på norsk, haha).

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:44

Lilleulv: Åh, så godt å høre! Verdens beste klubb :-)
Signerer forresten planen din om bleieslutt. Ikke kult å tisse på seg i ti minus, nei.

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:45

Lena: Visst gjør de det. Det meste kommer av seg selv :)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:46

Mona Bjerkerud: Så interessant å lese.
Så du mener at alle disse analysene og ekspertrådene har gjort oss voksne enda mer utrygge, og at det kan sees igjen på barna?

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:46

Maya: He he. Takk selv :-D

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:46

Tone: Takk :-)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:46

Ingrid: Så fint å høre :-)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:47

Lene: Åh, så gøy.
Tusen takk :-)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:47

Hanne: Nja, nei, lekser må man vel nesten gjøre. Der hadde jeg nok satt inn støtet :)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:47

Sahra: Tusen takk :)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:47

Camilla: :-)

Casa Kaos

13.01.2016 kl.12:51

Maren Uthaug: Der har du et poeng. Hvis vi ikke hadde blitt fortalt om alt vi kan gjøre feil, hadde vi jo heller ikke visst om det.
Det hadde kanskje vært like godt :)
Fin blogg du har! Den skal jeg jammen følge med på fremover.
Og norsken din er jo helt eksemplarisk :)

Jona -Mammalivet

13.01.2016 kl.13:11

Fan-tabulous, Marte!

Jeg blir så oppgitt at jeg sitter og mumler skjellsord mot ulike skremsels-artikler når de popper opp i avisene over alt.

Foreldre er sårbare fordi de bryr seg innmari mye om hvordan barna deres har det. Og det vet mediene, og melker det for alt det er verdt.

Deilig med stemmer som sier dem imot! Go you! :)

Tina

13.01.2016 kl.16:00

Hei, jeg er 21 år, og gravid...

Det jeg faktisk gruer meg til er matpakken i barnehagen og på skolen.

Jeg tenker dag ut og dag inn, på hva jeg skal lage til.

Om det er godt nok, hvor sunt det skal være, hvor mye skal jeg lage osv. Jeg har lest at noen barnehager ikke tillater yoghurt, pga mye sukker og lite metthet.

Men kommer ikke det an på hvilken yoghurt man velger? Og om man tar med f.eks nøtter og kornblanding eller oppskjært frukt og blander i yoghurten?

Jeg er seriøst livredd for dagens samfunn når det kommer til hvor sunt det skal være.

Husker selv på barneskolen, at mange hadde med seg loff med nugatti, toast, og sånne ting som en vanlig skive med hvitost på..

Men nå idag, føler jeg at dette ikke er lov.. Selv ikke på bursdagen, eller av og til på en fredag.

Føler at jeg kun får lov å fylle matboksen (som også må se ut som en million) med salat, grønnsaker, frukt og kanskje ett kokt egg/ eggerøre, for at barnehage folkene skal bli fornøyde, eller andre foreldre skal bli fornøyde..

Jeg vil at barnet mitt skal ha ett sunt/ næringsrikt måltid i barnehagen/skolen, men jeg vil ikke at barnet skal på en slags diet som 1åeing.

Kan du legge ut tips til matpakke for små barn?

Hilsen tina :)

Linda

13.01.2016 kl.20:04

Tina: Nei, nei, nei, du MÅ roe ned 100 hakk, ellers kommer du til å daue. Barnet ditt kommer til å gi grei beskjed om hva han eller hun syns er interessant å ha i matboksen, og det sender du med. Innenfor rimelighetens grenser, selvsagt. Halvgrovt brød, noen eplebåter og en yoghurt, for eksempel. Helt vanlig yoghurt.

På skolen her hadde de nylig "matpakkeuke", med poeng for sunn matpakke. Læreren var fortvilet, for opptil flere 1. klassinger nektet å SPISE de sunne matpakkene. Og det er jo ikke spesielt sunt.

Line

13.01.2016 kl.23:10

Jeg skulle ønske jeg hadde en mini-versjon av deg på skuldrene mine hver dag. Alle nybakte mødre skulle hatt det. Kan du fikse det, tror du? :D

Jeg ble skjelt ut på bussen fordi jeg oppbevarte morsmelkerstatning i urinprøve glass. Først fordi jeg ikke ammet, så fordi det var ekkelt. (1 Hallo, det var jo helt genialt syntes jeg, og 2 SELVFØLGELIG var de ubrukte.) Nå er det bare en morsom historie, men likevel- det hadde vært fint å hatt deg på skulderen da...:)

Ha en fin kveld, aldri slutt å skrive <3

Casa Kaos

14.01.2016 kl.09:32

Jona: Tusen takk!
Grr, ja, sitter og mumler jeg og hver gang det dukker opp en eller annen sånn "Slik skader du barnet ditt-artikkel".

Casa Kaos

14.01.2016 kl.09:37

Tina: Her har du de beste tipsene til matpakke: http://casakaos.blogg.no/1440597296_vis_meg_din_hverdagsm.html

Her har leserne mine sendt inn bilder av hverdagsmatpakkene sine.
Søk også opp #hverdagsmatpakke på Instagram, så finner du flere bilder.
Bare senk skuldrene og pust med magen. Ei halvgrov skive med leverpostei og en yoghurt er mer enn bra nok.
Og du, det er ikke alle barnehager som har lagt ned forbud mot yoghurt. De alle fleste barnehager bruker fortsatt sunn fornuft og tillater yoghurten.

Og nå når du først er i gang, les denne også: http://casakaos.blogg.no/1432807028_nr_sunt_blir_usunt.html

Casa Kaos

14.01.2016 kl.09:38

Line: Ha ha ha.
tror det hadde blitt slitsomt i lengden med meg på skulderen.
Men i alle dager da, hva folk får seg til å si og korrigere. Morsmelkerstatning i urinprøveglass er jo helt genialt! :-)

Monika

14.01.2016 kl.10:01

Takk for et nydelig innlegg. Godt at noen setter fokuset på dette og. Takk for en flotte bloggen din. Alle barn trenger foreldre som nyter tiden sammen med barna sine og ikke bare stresser. For denne tiden får vi ikke igjen.

14.01.2016 kl.10:03

Som mann så er det kanskje atypisk å komme med en kommentar, men maken til åpenhjertig, omsorgstenkende og ivaretakende holdning har jeg sjelden vært eksponert for. Som sykepleier er jeg vant til at vi hjelper til med 8varetakelse av egenomsorg, MEN for å hjelpe andre, så må vi først se oss selv, på lik linje som foreldre. Hva om det er rotete 8 gangen, Hva om vi av og til bruker stuen barnevakt (tv) Hva om vi tyr til en enkel løsning påkjøkkenet akkurat i dag? Som du skriver i bloggen så har dere noen vanskeligheter i voksenlivet, de aller fleste av oss vil velge å prioritere voksent for å komme på tipp av disse tingene, slik at barna skal merke i hvertfall så lite som mulig om disse gnisnngene om enn i det hele tatt. Vi lever for våre barn, det at det ikke er A4 i hjemmet og at kanskje parkdressen ligger på gulvet fra i går og at posen med skiftet fra barnehagen ennå ikke har nådd vaskemaskinen. Det at familien som helhet har det slik at det fungerer best mulig, det er det som er viktig. Ikke at det er et striglet hjem fordi naboen kanskje kommer på besøk og kan se at det ikke er som hos dem. Ta vare på familiens integritet og samhold, og ikke minst TA VARE PÅ HVERANDRE. Lykke til videre som småbarnsforeldre og kjærester😊 Stefan

Casa Kaos

14.01.2016 kl.11:33

Monika: Tusen takk.
Ja, mye bedre å nyte tiden uten stress og mas :)

Casa Kaos

14.01.2016 kl.11:33

Anonym: Takk for det!
Nei, litt rot og kaos betyr ingen ting. Det viktigste er at man finner en løsning som fungerer for alle i familien :-)

Jannejubal

14.01.2016 kl.14:30

Utrolig bra skrevet.

Supermama

14.01.2016 kl.20:41

Takk Marthe!!!! Dette var kjempebra skreve! ,Jeg plages ofte av dårlig samvittighet da har ropa og kjefta litt på barna takket være alle som skal være så perfekte. Jeg skal huske dette og slappe mer av!! Har hendt jeg glemmer både middag og matboks og tror jeg er dårlig mor av den grunn. Ungene tar ikke skade av spise nugati og brødskiver og gaming. Du burde skrevet til barnevernet, de er ikke gode!!!!

Tina

15.01.2016 kl.15:04

Takk for tips :)

Joa, skjønner at jeg må kul'an, men jeg er 21 og blir automatisk mer dømt for å være tidlig ute.

Så jeg leser jo inn og ut på barnebøker, kosthold osv.

Jeg vil aldri sette barnet mitt på "diet" med en gang h*n kan begynne å spise vanlig liksom, så det e jo en del å tenke over... Hvis du skjønner?

Og jeg er selv livredd for å legge på meg, så jeg er jo redd for å få chubbye barn.. Fordi tenk hvis de blir mindre likt? Mobbing? Osv.. Så mat er vel det største problemet mitt... Hehehe

Linda

15.01.2016 kl.21:55

Tina: Svarer deg igjen, jeg, for jeg får helt vondt av at du stresser med matpakker før babyen din er født. Jeg mente ikke at du er hysterisk på noe vis, det er ikke din skyld, men perfeksjonstyranniet. Og jeg tror du kan ha rett i at det rammer ekstra hardt når man er ung mor.

Jeg er ti år eldre enn deg, jeg har syv års universitetsutdanning, og jobber som lærer i grunnskolen. Likevel kjenner jeg på de samme følelsene: er jeg bra nok, er jeg tålmodig nok, gjør jeg ting riktig?? Jeg var veldig bekymret for matinntaket til datteren min da hun var liten, og det var så mange som hadde "gode" råd at jeg ble helt utslitt (og det ble vesla også). Nå, etter 5-6 år, har jeg innsett at det er jeg som kjenner henne best. Derfor får hun syltetøy på SFO-maten hver dag. Selv om jeg er lærer.

Tina

16.01.2016 kl.21:36

Linda: Ja jeg burde kanskje kul'an, jeg vet selv at jeg tenker på alt, alt for mye.. Noen ganger ligger jeg til 4 om natten å tenker hvilken barnevogn er best, som er best føre på vinter, som ikke blir for varm inni på sommeren, hvilket bilsete som er best, barnestol.. Barneseng, navnevalg osv.

Hvilken barnehage som er bra/ ikke bra og spesielt barne- og ungdomsskole.

Jeg gikk selv på Norges en av dårligste ungdomsskoler, og jeg vil ikke det..

Leser inn og u på nett og i bøker om barn, oppdragelse, osv...

Men når jeg ser på venninner av meg som har barn så tenker jeg ofte "det ville jeg aldri ha gjort" som f.eks hun ene har flyttet 4-5 ganger på 2 år, og det er alle i forskjellige områder.

Jeg har sagt til typen at vi skal bo på en og samme plass når barnet er født, at jeg ikke vil at barnet skal få seg nye venner annen hvert år.

Men syltetøy på brødskiven syns jeg er greit så lenge det er den som er best i test/ mest bær i eller hjemmelagd...

Men ja, er livredd selvom jeg gleder meg så utrolig mye!

Linda

17.01.2016 kl.11:41

Tina: Det er utrolig mye å glede seg til, og jeg er overbevist om at du vil bli trygg i rollen som mor etterhvert. Jeg håper du klarer å slappe av, stole på deg selv, og legge bort tester og stress, og gjøre det som du selv kjenner er riktig. Masse lykke til med den fine, slitsomme, herlige og vanvittige reisen du skal ut på nå!!! Klem

Casa Kaos

17.01.2016 kl.21:11

Jannejubal: Tusen takk :-)

Casa Kaos

17.01.2016 kl.21:15

Supermama: Jeg tenker en mellomting er best. Litt Nugatti og litt leverpostei. Litt gaming og litt andre aktiviteter.
Litt kjefting på barna men også masse kos og kjærlighet.
Det siste der er kanskje det viktigste av alt. Masse kos og kjærlighet. Ja, også trygghet. Så kan man haller slurve litt med mange andre ting.

Casa Kaos

17.01.2016 kl.21:30

Tina: Nå har du fått mange fine kommentarer her fra Linda.
Og jeg signerer dem alle sammen.
Jeg tror det er veldig mange vordende og nybakte mødre som tenker slik som du gjør. Det er dessverre veldig mange som stresser fryktelig mye rundt det å få barn og å være en perfekt forelder.
Men husk at det aller viktigste for barnet ditt, er at du er mentalt til stede for han eller hun. Og hvis du sliter deg ut på å styre med riktig mat, barnevogner, matpakker og at det andre som egentlig ikke betyr så mye, har du bare mindre energi og overskudd til virkelig å kose deg sammen med babyen og etter hvert barnet ditt.
Jeg vet det er lettere sagt enn gjort, men prøv å tenke at barnet ditt ikke tar skade av verken kjipe matpakker eller av en barnevogn som ikke er best i test.
Det er ikke sånne ting som er viktig.
Lykke til med den lille. Jeg er helt sikker på at det kommer til å gå kjempefint :)

Linda

19.01.2016 kl.09:19

Takk for denne. Henter også mye inspirasjon fra Constance Hall på Facebook. Vanvittig herlig dame. Følg henne!

Linda, men ikke den samme

19.01.2016 kl.09:24

Ser at det er en annen dame her som kommenterer under Linda. Jeg er altså en annen :) ....og anbefaler fortsatt å følge Contance Hall på FB. ;)

Hilsen Linda (35)

Anne Karen

20.01.2016 kl.10:07

Takk for at du skriver så himla bra å får frem et budskap som er ekstremt viktig! Det betyr mer enn du aner å kunne lese dette fra en annen mamma som jeg anser som en fantastisk en!:-)

Casa Kaos

21.01.2016 kl.11:03

Linda, men ikke den samme: He he.
Takk for tips. Skal sjekke henne ut :-D

Casa Kaos

21.01.2016 kl.11:09

Anne Karen: Tusen hjertelig takk!
Det var veldig hyggelig å høre :-)

Julianne

24.01.2016 kl.02:13

Jeg er ikke mor engang, og jeg liker å lese bloggen din. Du har helt rett og jeg liker måten du tenker på :) takk gud, for at det finnes slike som deg!!

Casa Kaos

25.01.2016 kl.15:30

Julianne: Åh, så hyggelig å høre!
Tusen takk :-D

Skriv en ny kommentar