hits

10 ting foreldre ikke trenger å ha dårlig samvittighet for

Er det i det hele tatt mulig å være foreldre uten å ha dårlig samvittighet?

Dårlig samvittighet for alt vi burde ha gjort. For alt vi kunne ha gjort litt bedre. For alt som ikke ble godt nok?

  

Denne teksten er basert på et intervju på mammanett.no

Her er 10 ting det er helt bortkastet å ha dårlig samvittighet for:

1. Gjøre alt pedagogisk riktig

Ekspertene er veldig glade i å fortelle oss hva vi skal gjøre for å få smarte, perfekte og lykkelige barn. «Slik får du-artiklene» florerer: Sett deg ned på barnets nivå, få øyekontakt, bekreft barnets følelser, si «Jeg vil ikke at du skal gjøre det» i stedet for «Du får ikke lov» og så videre.

Men det er klin umulig å gjøre alt pedagogisk korrekt hele tiden. Noen ganger er det faktisk helt greit å sukke tungt, heve stemmen og be barna for pokker om å rydde rommet sitt hvis ikke blir det ikke lørdagsgodt på fire uker fremover. Uten å anerkjenne følelsene deres først. 

Pedagogene jobber i barnehagen og i skolen. Barna trenger ikke pedagoger hjemme også. Det holder lenge med helt vanlige foreldre.

 

2. Gjøre så mye under foreldrepermisjonen

Det er ikke måte på hvor mye man skal gjøre sammen med babyen i permisjonen; yoga, sang, svømming, massasje og barselgruppe en gang i uken. Babyen må jo utvikle seg, må vite. 

Selv hadde jeg en kolikkbaby og fikk beskjed på helsestasjonen om at det var lurt å stimulere babyen, sosialisere oss og komme oss ut litt. Jeg forsøkte, men det ble bare stress. Egentlig burde vi slappet av hjemme!

I tillegg leste jeg masse artikler i foreldremagasinene om sånne gründermammaer som startet nettbutikk, åpnet kaffebar og skrev bøker i mammapermen sin. Det hadde jeg lyst til og. Det ble ikke helt slik, gitt.

 

3. Ha et spennende sexliv

Det er viktig å investere i sexlivet, selv om man får barn, leser vi over alt.

Men hvor realistisk er det egentlig at sexlivet skal fortsette som før når man får en baby, og etter hvert småbarn i hus?

Glem det!

I denne perioden er det helt greit å senke ambisjonene om et spennende og spontant sexliv. Noen ganger (Les: ofte) frister godteriskåla og tv-en mer enn sex. Det er helt OK.

Forskjellen på sex før og etter barn

 

4. Ha et perfekt hjem

Det er helt greit å la det flyte litt i den verste småbarnsperioden. Det trenger ikke være strøkent, nyoppusset, ryddig og rent.

Huset vårt representerer oss og hvordan vi lever, men akkurat i barsel- og småbarnsperioden er vi ikke helt oss selv uansett, så da er det ikke så farlig. Jeg tror de aller fleste har forståelse for at man har det litt rotete når man har baby eller barn.

Nå er det selvsagt mange som ikke trives med rot, men øvelse gjør mester.

 

5. Være «yummy mummy»

Ikke stress med å få flat mage og en flott kropp rett etter fødselen, det går seg til med tiden.

Dessuten er det bortkastet energi å sammenlikne seg med andre. Alle er forskjellige. Noen får flat mage rett etter fødselen og legger ikke på seg i det hele tatt under graviditeten, mens andre legger på seg 20-30 kilo og bruker lang tid på å miste de ekstra gravidkiloene. Kanskje gjør man det aldri. Det er også helt ok.

 

6. Servere barna kun sunn, hjemmelaget mat

Ikke få dårlig samvittighet fordi det av og til blir pølser, Toro tomatsuppe og pizza til middag.

Og ikke stress hvis barna ikke liker fisk og brokkoli. Det kan endre seg. Eller ikke. Svært få barn i Norge i dag får alvorlige mangelsykdommer.

Les også: Ro ned kosthodstyrraniet

 

7. At barna ikke følger den riktige utviklingskurven

Klarer ikke barnet ditt si R, bruker det fortsatt smokk eller sliter dere med pottetreningen? Ingen grunn til panikk. Barnet vil jo slutte med smokk før eller siden og det samme gjelder bleier.

Her i huset gikk ikke den ene før vedkommende var to år. Og den andre brukte smokk til godt over fireårsalderen. Begge er helt normale og godt utviklede barn i dag. 

En annen ting er å sovne selv. Jeg må fortsatt sitte inne hos barna til de sovner, men jeg kommer ikke til å gjøre det når de er femten år gamle.

Vi voksne er så raske med å gjøre ting til et problem og finne løsninger på det, men barn forandrer seg hele tiden. Plutselig kommer det en ny fase med noe nytt vi er bekymra for, og så går den over igjen den også.

 

8. Reise på flotte ferier

I dag er det nesten opplest og vedtatt at alle små gutter skal få oppleve Kaptein Sabeltann før en viss alder. Men alle gutter ikke det.

Opplevelser og å reise på flotte, dyre ferier er ikke noe barna savner hvis vi ikke sier til dem at det er et savn. Det er vi foreldre som skaper dette behovet.

Hjemmeferie kan være vel så gøy som dyre utenlandsferier.

Les også: Ingen skam med hjemmeferie

 

9. Fotfølge barna hele tiden

Barn kan leke uten at vi voksne er med og leker, og uten at vi organiserer leken for dem. Sitt med Facebook på mobilen med god samvittighet mens barna leker på lekeland eller i parken. Barna kan til og med kjede seg!

Ingen grunn til å forfølge dem og beskytte dem mot småskader heller. La barna få gå litt på egenhånd. Det er ikke verdens undergang å slå seg litt.

 

10. Ha kvalitetstid - alltid!

Vi er veldig opptatt av å ha kvalitetstid sammen med barna våre hele tiden.

Har vi en dag eller en helg sammen, drar vi på badeland, går på ski, baker boller eller har perleworkshop på spisebordet.

Det er helt ok å ha en hel helg uten planer, hvor man bare er sammen uten at man nødvendigvis trenger å gjøre noe sammen.

Hverdagstid er like bra som kvalitetstid.

Jeg spurte barna mine hva de ville gjøre i helgen, hvis de kunne velge fra øverste hylle. Svaret var alt annet enn badeland og Tusenfryd.

 

PS: I boka Føkk lykke! får du mange gode råd mot den evige dårlige mamma-samvittigheten.

Kjøp den her.

 

 

PSS: For flere oppdateringer fra vår uperekte hverdag, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

5 kommentarer
Tonje Akershus

Tonje Akershus

Amen! Nok et bra innlegg fra deg og jeg kunne ikke vært mer enig! Takk for at du tørr å formidle disse tankene og skrive de på bloggen din! Jeg har et ganske avslappende forhold til det såkalte perfekte liv og har ingen problemer med å legge meg ned på sofaen selvom hybel kaninene danser på gulvet. Ingen i dette huset har pådratt seg astma og allergi av den grunn! Riktig god påske til deg og dine ❤

Hmmm. Burde jeg ha tenkt at jeg skulle ha hatt dårlig samvittighet for noe av dette? Da får jeg dårlig samvittighet med en gang, for det har jeg ikke tenkt!

Tvillingene mine mangler nå en måned på å være tre år gamle, og huset ser fortsatt ut som et katastrofeområde. Faktisk i enda større grad enn før, for de er mer mobile nå, de små rakkerne!

Der imot har de begynt å "rydde" selv til en viss grad. Det blir ikke som mamma vil ha det, men de er stolte over å ha ryddet, og da skal ikke jeg gjøre det om! Selv om det klør i fingrene!

Anerkjenne følelsene deres gjør jeg nok i veldig stor grad, men noen ganger må det sies fra fort og skarpt, før noe går galt (Mamma liker ikke at du vifter med den saksen foran øynene på søsteren din. Kan du være så snill å tenke gjennom hvorfor så du kanskje slutter med det? :-)eller: Vennen min, den kokeplaten er veldig varm. Mamma tror ikke du kommer til å like å ta på den)

Og så videre. Vi gjennomfører på alle punktene dine, men har ikke dårlig samvittighet. For eksempel gikk jeg ned 15 kilo da jeg var gravid (altså før- og ettervekt) og har ikke det minste dårlig samvittighet for å ha gått opp igjen syv av dem.

Håper jeg også klarer å kaste den dårlige samvittigheten overbord etterhvert. Selv har jeg mest dårlig samvittighet for at det er rotete her (storebror blir helt lykkelig hver gang vi rydder :P ) og for hvordan jeg føler at jeg aldri klarer å fordele oppmerksomheten likt mellom de to guttene. Har alltid dårlig samvittighet overfor en av dem. Jeg skrev også "10 ting"-innlegg i går, men jeg glemte å skrive den dårlige samvittigheten inn på listen :D Ti ting jeg IKKE kommer til å savne fra småbarnstiden: http://muligensirrelevant.blogg.no/1458477711_10_ting_jeg_ikke_komm.html

Jeg driver ikke med dårlig samvittighet. Jeg gjør som jeg vil, for nå er jeg førr!!! ;)

Jeg er veldig enig, og særlig i det at man ikke kan snakke på en "tilpasset" måte til barn hele tiden. De må få normale reaksjoner på det de sier og gjør de også, slik at de skjønner at feks "hvis jeg gjør sånn blir mamma sint". Hvis voksne alltid reagerer rolig og balansert på alt barn gjør, hvordan skal de lære hva en normal reaksjon er da? Og når skal denne innpakningen av reaksjoner opphøre? Skal den oppvoksende generasjon plutselig introduseres for "voksne med vanlige følelser" sånn omtrent på samme tid som de blir myndige? Nei, la oss vise barna hvem vi egentlig er, uten filter, sier nå jeg. Selvfølgelig helst uten å skremme vettet av dem.

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram