hits

Hvor mange timer iPad-bruk er greit per dag?

Ideelt sett skulle barna våre være ute og lekt hele dagen. Men sånn er det dessverre ikke.

 


 

Noen dager vet jeg ikke hva jeg skulle gjort uten iPad. De dagene barna våkner klokka fem, det regner ute og de av en eller annen grunn er pottesure.

De dagene der jeg har sovet altfor lite fordi jeg har vært våken siden klokka fem og jeg er sliten og sur og lei og egentlig bare vil sitte og drikke kaffen min i fred.

De dagene der barna krangler om alt. Om hvem som fikk mest melk i glasset, om hvem sine sokker lillesøster har på seg, om hvem som er best venn med pusekatten vår og om hvem som er eldst.

Dissen dagene kan det bli mye iPad-bruk.

Les også: I dag ble det seks timer skjermtid

Det blir det også når barna er syke. Når jeg er syk. Og når det er planleggingsdag og jeg må jobbe.

Ekspertene er ganske samstemte om hvor mye iPad-bruk som er greit: En halv time per dag for barn under skolealder, og en time for barn over skolealder.

Men hva menes egentlig med iPad-bruk?

Er det bare snakk om spilling?

Hva med musikk? Er det innafor å la barna få høre på låtene fra MGP Junior på iPaden? Går det under kategorien iPad-bruk? Hva hvis de ser på tv-sendingene i reprise samtidig. Er det da musikk, eller er det skjerm-bruk? 

Hva hvis de øver på trinnene til den nyeste Marcus og Martinus-låta? iPaden står på bordet og barna står på stuegulvet og danser. Skjermbruk eller ikke skjermbruk?

Hva med skoleoppgaver? Når førsteklassingen ligger på magen i sofaen og vifter med beina mens han gjør skoleoppgaver på Kaleido? Hva er egentlig forskjellen på disse oppgavene og noen av de spillene han ellers spiller?

Hva med mattespill? Hva med Dragonbox? Er det spill eller skolearbeid? Og hvis det går som skolearbeid, hva da med andre spill der barna faktisk lærer noe, eller må bruke huet?

Og er det ikke også formildende omstendigheter dersom barna er aktive når de ikke sitter på iPaden? Hvis de løper og klatrer og spiller fotball i hagen og hopper på trampolina og skater og sykler store deler av tiden ellers? Bør disse barna ha de samme begrensningene som barn som generelt er mer rolige og stillesittende?

Jo da, visst har vi dager der iPaden er i bruk i flere timer enn hva ekspertene anbefaler. Jeg skammer meg ikke over det. Og får overhodet ikke dårlig samvittighet. Sånn blir det bare noen dager.

For vi har også både dager og lange perioder der barna helt glemmer at iPaden i det hele tatt eksisterer.

Dager der barna løper ut verandadøren før frokost, og jeg ikke ser snurten av dem før etter middag. 

Når snøen i veien endelig har smeltet etter flere måneder med vinter, og de bare ut og teste sykler og sparkesykler i gata i stedet for å spille.

De første dagene etter vi har satt opp trampolina.

Når snøen smelter i hagen og alle fotballene dukker opp igjen. 

Som med de fleste andre ting, syns jeg det fungerer best å bruke skjønn, i stedet for å sitte med stoppeklokka. 

Hvor mange timer om dager bruker dine barn på Ipad-en?

Og er musikk iPad-bruk? Og hva med spill som Dragonbox?

 

Les også: Jeg kommer aldri til å spille Ludo med barna igjen

PS: For flere oppdateringer fra en familie som stort sett bruker skjønn, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

20 kommentarer
Silje, mamma til tre

Silje, mamma til tre

Akkurat som deg, det varierer veldig. Og de dagene det er møkka vær, ungene er syke, har stått opp alt for tidlig eller bare er grinete ja da blir det nok en del tv eller ipad. Men så kan det være andre dager der tven eller ipaden ikke blir rørt i det hele tatt :)

Silje, mamma til tre: Herlig. Sånn tror jeg det er hos de fleste :-)

Søskenbarna mine har iPader på skolen sin isteden for skolebøker. Er det skjermbruk? Og kan man fortsatt følge "ekspertenes" råd når man kommer hjem igjen? "Nei, nå har du sittet i 1 t med leksene, nå kan du ikke sitte på iPaden mer". Haha nei, dette er et vanskelig tema, hvor ikke eksperter ikke kan si hva som er best.

Elise: Oj, så kult med iPad i stedet for skolebøker!
Ha ha, ja, regnes det som skjermtid, mon tro? :-)

Veldig enig med deg...varierer veldig....minien her elsker å være ute og bryr seg filla om skjermene i huset så fort han får på gummibuksa, men f.eks dager som i dag da han sto opp med 39 i feber så blir det nok maaaaange timer over anbefalt mengde nettbrett/skjerm....

Jeg prøver å ikke lese alle disse slik gjør du/dette er best for barnet/slik er du en god mor-artiklene....det eneste de stort sett gjør er å påpeke alt man ikke gjør helt pedagogisk riktig....og jeg mener nå det at når man har 3 barn så begynner man å vite hva man driver med uavhengig av hva eksperter på ditt og datt mener om ting...En mor kjenner barna sine best....og det som funker på den ene kan ha null effekt på den andre uavhengig av hva ekspertene sier.....

Monika T Aa: Det har du så rett i.
Etter hvert blir man heldigvis litt mer sikker og følger ikke ekspertenes råd slavisk lenger ;-)

Jeg har ikke store respekten for eksperter sånn rent generelt. I Helsedirektoratets brosjyre med kostholdsråd for små barn, fraråder de på det kraftigste å servere ungene pizza. Ikke et ord om det er Grandisen de er ute etter, eller om advarslene gjelder min hjemmebakte med grov bunn, hjemmelaget tomatsaus og tunfisk...

Det var også sterke advarsler mot salt til de yngste, men i samme setning anbefaler de kaviar og leverpostei med margarin under som første pålegg. Og sier at fiskeboller er en bra første middagsmat. Nå modifiserte de den siste med å anbefale at man laget fiskebollene selv. Det kan hende jeg tar feil, men jeg tror ikke selvmekking av fiskemat er det som står øverst på lista til nybakte mødre. Ikke på min, i alle fall, og jeg er til og med over gjennomsnittet glad i å lage mat. Jeg husker at jeg midt i ammetåka konkluderte med at brosjyren var laget av teoretikere som ikke har egne barn. den ble sermonielt brent, og jeg tok for meg helsesøster og anbefalte annen litteratur.

På denne bakgrunnen tillater jeg meg å stille spørsmål om de ekspertene som har uttalt seg om Ipadbruk selv har eller har hatt hovedansvar for små barn. Tror ikke det. Det er veldig lett å være full av råd og anbefalinger som du selv slipper å forholde deg til!

Lilleulv: Nei, er det virkelig sant? Fraråder pizza? I alle dager.
Og hjemmelagde fiskeboller når man har en liten baby? Nei, vet du hva.
Jeg er virkelig overrasket over at dette kom fra Helsedirektoratet. Hadde det kommet fra en eller annen selverklært ekspert, så hadde det ikke vært så ille. Men Helsedirektoratet!

Her får barna bruke iPad når:

De har Stått opp for tidlig

Er Syke

Uværsdager

Høre på musikk

Leksebruk

På morgenen før de skal på skolen så jeg får i dem frokost

Når de er syyyyykt grinete og jeg trenger fred i ørene.

Når vi skal til besteforeldre på kjedelige søndagsmiddager som kan vare noen timer.

De får ikke bruke iPad når:

Har besøk

Fint vær ute

Ta med bort til andre de skal besøke

Når vi spiser, med unntak av hverdagsfrokosten før de skal på skolen.

Wenche: Ha ha. Hørtes helt perfekt ut :-D

Lilleulv - veldig enig! Sånn tror jeg det er også. Og det er jo også mange barnevernsutdannede som ikke har barn selv. Veldig lett å være pine-pedagogisk og komme med anbefalinger da! Etterpå drar de jo bare hjem til all fritiden sin.

Jeg har en jente på åtte som regulerer dette helt selv. Hun er mye ute og skjerm brukes når ikke venner/andre aktiviteter er tilgjengelig. Så har jeg en gutt på 6 hvor jeg bruker stoppeklokke. For var d opp til ham ville han brukt all fritid på spilling/YouTube. Vi må være så tydelige på grensene, og lar vi d skli ut, kommer avhengigheten og abstinensene. Heldigvis er han i god form og liten og lett, så jeg trenger ikke bekymre meg for den problematikken, men han må altså tvinges ut. Når hun først er ute, liker han d godt. Jeg tenker at d hadde vært deilig å bo i en sånn skjermfri landsby, så mye som vi har kranglet om skjermbruk. Selv er jeg som min datter, sunt forhold til skjerm, faren

Ingvild: Nemlig! Barn er forskjellige. Dermed trenger de også forskjellige regler. Det går ikke an å sette en regel som passer for alle :)

Det har vært en lang vinter så da har barna brukt mobil/tv/pad mye nå når det er pent vær ute får de ikke bruke noe i det hele tatt. Da må de vente til de til regner igjen ute 😉 da kan de få sette seg ned igjen med digsebomsene 😉

Julianne: Herlig :-)

Eldstegutten på 3 år bruker Ipaden ofte, men inntil videre er det bare NRK-super appen som blir brukt til å se barne tv. Jeg synes ikke alltid det er så lett å begrense tv-titting når han gjerne vil se, men stort sett blir det ca. 1 time med barne-tv på ettermiddagen. Det varierer jo litt fra dag til dag såklart. Er det fint vær, er vi ute istedet. Det blir sikkert en større utfordring når han og broren blir eldre og begynner å bruke flere spill og apper. Helt enig i at alle barn har ulike behov, så man kan ikke lage regler som funker for alle barn :-)

Marianne R: Syns ikke en time barne-tv om dagen er så ille. Det blir det gjerne her og :-)

Og brosjyren blir rutinemessig utdelt på helsestasjonen. Må gi mange nybakte mødre både frustrasjoner og få dem til å bli veldig forvirret og redde for å gjøre feil. Jeg har nå heldigvis jobbet med dette i noen år, og har kolleger som jeg stoler veldig mye mer på. Som dette med salt: I den norske brosjyren står det ingen ting om hvor mye salt som er greit til små barn, bare at man skal være forsiktig. I den britiske tilsvarende står det at barn under to år ikke bør få mer enn ett gram salt om dagen. Så vi veide opp ett gram, og fikk noe å forholde oss til. Ett gram er ganske mye, og siden vi laget all maten selv var vi nok aldri i nærheten en gang. OG klarte å gi ungene mat med smak på. Det har vi igjen for nå: De liker det meste.

uff da. Nå skravler jeg fælt. Men dette brenner jeg litt for!

Karien, mor til ni

Karien, mor til ni

Jeg tror at det også har å gjøre med effekten skjermbruket har på øynene, uansett hvilket bruk det gjelder.

Upedagogisk pedagog

Upedagogisk pedagog

Jeg er pedagog. Men jeg er så utrolig enig med både kaosmor og kommentarer som er gitt på akkurat dette området. Det er i mine øyne ikke pedagogisk riktig å følge alle eksperters råd. Og jo nå vil jeg bli ser som upedagogisk. 🙈😄 En dag er det farlig å spise egg, neste dag er egg det lureste du spiser. Margarin og smør like så. Til og med gulrot er diskutert slik. 5 grønt/frukt om dagen er bra sies det. Plutselig var det til og med frukt og grønnsaker som er plukket rett fra plantene som var noe galt med. Hvert barn er forskjellig, hver familie og deres behov er ulik. På dette området sier jeg det er farlig og leve.

Jeg er derimot en som er for regler. Det hjelper barn å finne trygghet og stabilitet i hverdagen. Men samtidig lærer jeg også mine barn at nei betyr nei, og bør mot andre som du vil at andre skal være mot deg. Og jo hoppe i sofa er forbudt her hos oss. Vi vil ikke at barna skal falle ut og slå seg, klarte over alt i sofaen bør vi gjerne prøver å ha to minutters ro i mellom alt som skal gjøres eller har gjester. Vi vil heller ikke at våre barn skal tro dette er lov hos andre, som igjen muligens ikke tillater det, og da setter vi best eksempel ved at det er forbudt hjemme og vi unngår å få barn sin er sett som viltre og ukontrollerbar hos andre. Der i mot tar jeg gjerne på støvler og regntøy og hopper i den sølepytten alle andre sier ikke gå i sammen med barna. 🙃 Men kaos med leker, klær og mer jepp. Det er det alltid. Når man har 4 barn og 3 voksne i hus må man forvente slikt. Synes iallefall jeg.

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram