hits

Casa Kaos vs. Pascal i kakebaking

17.06.2016 - 19:30 44 kommentarer

I morgen skal jeg møte selveste Pascal på NRK Ukeslutt. Vi skal snakke om posekaker. Pascal mener posekakene er reneste djevelens verk som har satt griller i hodene på vår generasjon mødre. Han mener det ikke tar lenger tid å bake en kake fra bunnen og at posekakene både smaker vondt og inneholder masse unødvendig dritt.

 


 

Jeg er, kanskje ikke helt uventet, helt uenig, og hyller posekakene som alle mødres redning i disse hektiske sommeravslutnings-tider.

Jeg mener, hvordan i alle dager hadde vi overlevd denne årstiden med sommeravslutninger på skolen, i barnehagen, på fotballen, på turninga og på gud vet hva uten posekakene?

For helt ærlig, det tar lenger tid å bake en kake fra bunnen enn å smelle sammen en posekake. Og hvem har vel tid til å bake alle disse kakene, gjerne flere ganger i uka, mellom henting i barnehage og på SFO, lekselesing, middagslaging, dugnader, treninger, klesvask, handling, matpakkesmøring og alt annet vi har å styre med hver eneste dag.

Du kan høre oss på NRK Radio i morgen, lørdag, rundt klokken 12.50.

Hva stemmer du for? Posekake eller kake laget fra bunnen?

 

PS: For flere oppdateringer fra denne kakemesteren, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

44 kommentarer

Irene

17.06.2016 kl.19:51

Jeg baker helst og som regel kaker fra bunnen, fordi de kakeoppskriftene jeg har rett og slett smaker bedre. Jeg har likevel ikke noen problemer med å bake posekaker av og til, mange av dem er faktisk gode de også. Browniesen synes jeg er like god fra pose som hjemmelagd.

Det er også bare tull å si at hjemmelagde tar like kort tid som posekaker.

Mona Korsell Bønke

17.06.2016 kl.19:52

Hurra for posekaker! Jeg hadde ikke bakt en eneste kake til barnet mitt hadde det ikke vært for Toro! Så tenker hun er ganske glad for de posekakene også! =) Lykke til i debatten, vi er masse "bad moms" som heier på deg!

Mette

17.06.2016 kl.20:00

Jeg er mamma til to jenter på hhv 19 år og 8 år med cøliaki/glutenintoleranse. Jeg er så utrolig glad for pose kakene, mest fordi produsentene har klart å lage disse posekakene uten gluten. Dette har gjort kjempeforskjell på mulighetene yngste datter har til å spise de samme kakene som andre barn enn det eldste datter har hatt. Samtidig som de smaker godt 😊 Så jeg heier høyt på pose kakene 😀

Anne-Helene

17.06.2016 kl.20:18

Jeg synes du overdriver. Hvor mange mødre baker til flere avslutninger hver uke? Ingen som jeg vet om. Og hvorfor kritiseres mødre, hva med fedrene, skal de ikke ha noe ansvar? Det er jo ikke rart at folk blir stresset hvis en tar på seg alt ansvaret selv og ikke setter grenser og ikke delegerer. Ris til egen bak, kaller jeg det.

Er avslutningen for barnehagen virkelig ikke lagt til vanlig hentetid? Altså trenger man ikke først hente og så dra ned i barnehagen igjen for å få med seg avslutningen. Og middagen? Den kan spises på avslutningen. Ingen trenger dessuten middag hver dag.

Jeg ser på klyngen av grunner til å ikke bake selv som du nevner som unnskyldninger. Det høres ikke realistisk ut at noen har så stort press som du beskriver. Og om noen har det, så er det lov å si nei, at man ikke har mulighet til å ta med kake. Og hva er forresten galt med å ta med en melon og skjære opp? Sunnere og raskere.

Synes forøvrig ikke det er krise med en og annen Torokake, men når det selges så mye som det gjør, så tyder det på at mange bruker Toro oftere enn en gang i året eller to. Med tanke på hvor lett det er å tilrettelegge, synes jeg folk skal være ærlige og si at de ikke gidder å bake dersom de ikke gidder. Ikke skylde på grunner som ikke fins.

Anita

17.06.2016 kl.20:46

Well said, Anne-Helene :)

Trine

17.06.2016 kl.20:47

Haha, jeg har akkurat bakt brownies fra bunnen av for første gang, og er sjokka over hvor raskt det gikk! Så lang tid som smøret bruker på å smelte tok det å smelle sammen en kake :)

Er det virkelig så mye dritt i de ferdigposene da? Jeg kommer nok til å veksle mellom pose og fra bunnen av i framtida også.

Cathrine

17.06.2016 kl.21:17

Jeg synes det er synd at det er "alle mødres redning", ikke fordi jeg har noe i mot posekake, men fordi jeg har noe i mot at det automatisk er mammas oppgave å bake.

Jeg kan sjelden smake forskjell på laget fra bunnen og posekake når det kommer til sjokoladevariantene. Vet ikke om det er større forskjell på de andre.

Fordeler med posekake: tar kortere tid og vanskelig å gjøre feil med.

Wannabebakeblogger

17.06.2016 kl.22:25

Det fasinerer meg at dette er en debatt med så masse følelser - kan ikke folk bare få gjøre som de vil. Noen liker å bake (som jeg) - andre synes det er pes. Men, synes mennene kan få like mye bakeansvar som damene når det kommer til slike avslutninger - for en ting er helt sikker - de får tre ganger så mye skryt - om så det "bare" er posekake;) Gleder meg forresten til å høre mer om duellen din med Pascal!

Løvetann

17.06.2016 kl.22:26

Pascal synes det morsomste i verden er å bake, du og jeg synes ikke det. Dermed tar vi lettvindtløsninger mens han gjør ikke det. Jeg liker ikke bake så da gidder jeg ikke legge mer tid og energi enn nødvendig i det.

Det eneste jeg synes er litt dumt er at det ofte blir veldig mange sjokoladekaker på arrangementer hvor flere skal ha med kake, men det er vel fordi langpannekaka fra Toro er så god??

Marianne R

17.06.2016 kl.23:14

Det er veldig greit å veksle mellom Toro-kakene og fra bunnen, synes jeg. Men dere som liker Toro-kakene best, må bare fortsette å bake de. Toro-brownies har blitt favoritten hos oss :)

Snartmamma

17.06.2016 kl.23:41

Når jeg får lyst å bake er det som regel noe jeg får for meg der og da, så da blir det at jeg baker fra bunnen av med de ingrediensene jeg har tilgjengelig. Men de gangene jeg planlegger å bake til feks jentekveld kjøper jeg ofte Toro brownies :-) har ikke barn da så MÅ aldri bake til spesielle anledninger. Min mann elsker foresten å bake å han baker kun fra bunnen av, han synes det er tull med poser.

Merete Torp

18.06.2016 kl.00:28

Hurra for Toro! Anne Helene - det er ikke overdrivelse at vi har så mye å gjøre - har du hørt om tidsklemma. J tror så gjerne at de med flere barn av og til må bake et par kaker i uken. Du nevner at pappaene bør bake - delegere. Hos oss gjør pappa andre ting så fordi om j baker gjør ikke far noe mindre i huset. Baker gjerne fra bunnen av men utrolig deilig å slippe å ha alt i hus - brownie kaken fra Toro er veldig god. Casakaos du vinner duellen om hva som tar kortest tid - posekake så klart.

Lene

18.06.2016 kl.06:11

Jeg foretrekker å bake kake fra bunnen, men det er rett og slett fordi jeg elsker å bake :)

Forrige uke VAR hektisk: to kaker til juniors bursdag på søndag, kake til sommerfest i barnehagen på onsdag, glutenfri rundstykker på torsdag, to kaker (glutenfri + vanlig) til gatefest på lørdag og kake til personalmøtet på mandag. Men jeg elsker som sagt og bake, slenger lett sammen ei kake mens ungene spiser kveldsmat!

Sverger dog til poseløsning når vi skal ha vafler, ingen kan konkurrere med Toro der :)0

Sandra

18.06.2016 kl.08:16

Som mamma til en gutt med cøliaki, er jeg supergla for Toro!!! De fleste kakemixene til TORO er glutenfrie, og mange foreldre bruker dem. Da vet jeg at mitt barn kan spise kaken som blir servert! Hvis ikke hadde jeg måtte bakt til alle bursdagene/avslutningene/festene. Vanlige glutenfrie kaker fra bunnen smaker ikke så godt som TORO-kaker! Jeg bruker å hamstre inn når det er på tilbud til 40-50% på Obs. Ellers lager vi alt fra bunnen av, men kaker- der går vi for TORO :)

Synne

18.06.2016 kl.08:41

Finne frem oppskrift og ingredienser pluss selve bakingen tar uten tvil lenger tid, men kaken blir bedre. Jeg velger løsning etter type anledning og type kake. Sjokoladelangpanne til turnering? Pose. Gulrotkake? Alltid fra bunn. Bløtkake? Ferdig bunn!

Synne

18.06.2016 kl.08:44

Og forøvrig baker Pappa like ofte som meg - og alltid fra bunn😊

Marie

18.06.2016 kl.10:42

det er så mye mas om at posekakene inneholder "mye dritt" (hvilket er tull), men det som er fantastisk med dem er det de IKKE inneholder: Mange av dem er nemlig svært allergivennlige. Mange av dem inneholder ikke gluten og/eller ikke laktose, og det er utrolig kjekt for de barna som har allergier, å kunne spise det samme som andre. Folk som ikke er vant med allergier vil gjerne nøle med å gi seg i kast med glutenfritt mel, men alle mestrer en glutenfri posekake.

Linda

18.06.2016 kl.12:35

Synne: Jeg gjør akkurat som deg, så vittig! I tillegg bruker jeg helst posekake når vi får allergikere på besøk, for det finnes gode poser uten nøtter, egg, gluten og melk. Alle fireer aktuelle i vår omgangskrets.

18.06.2016 kl.13:17

Alle mødres redning? Seriøst? 1950-tallet ringte og ville ha tilbake holdningen.

Tidsklemma har dere klart å sette dere i selv, både mor og far skal ha en karriere,barn, fritidsaktiviteter på hele gjengen, ja også alenetid, partid og tid med venner.

Torokaker er helt topp det, men spar oss for bullshiten om tidsklemma.

Som en annen her sa, det er lov å si nei viss det ikke passer å bake.

Bokstavkjekk

18.06.2016 kl.14:25

Hvis kakebaking (og -smaking) virkelig har så lav verdi for deg, hvorfor bidra så ofte? Hvorfor forespeile barna, og deg selv, at det de skal gledes over er kakepynten, bare? (https://radio.nrk.no/serie/ukeslutt#t=50m36s)

Det blir temmelig drøyt, så jeg sier med Pascal; Du må skjerpe deg.

Avdelingholt/ Anja Holt

18.06.2016 kl.14:47

Jeg gjør begge deler. Men jeg liker valgmulighetene. Jeg er alene. Jeg kan ikke delegere vekk. Men det går som regel veldig fint. Er det hektisk spiser vi også brødskive som middag.Fortsatt har ingen dødd. Statistikken på min side. ;)

Marie

18.06.2016 kl.16:24

jeg skrev en kommentar lenger oppe, der jeg stemmer for posekakene fordi de er allergivennlige. Men jeg merker at jeg har mer å si! Jeg liker ikke å bake, så bare av den grunn har jeg benyttet meg av posekaker. Og i utgangspunktet synes jeg det er tull å si at det går like fort å lage en "ordentlig" kake. Men, i vinter lærte jeg meg en oppskrift som er så himla enkel at jeg bare må bryte sammen og si at akkurat den er like enkel (rømmekake i langpanne, google it). Men det som jeg synes er et problem med posekaker, og litt trist, er at vi mister variasjonen, ungene lærer å like en ting, toros langpannekake får definere for en hel generasjon hvordan en kake skal smake, akkurat som ikea får definere hvordan pepperkaker skal smake. Akkurat det synes jeg er veldig problematisk. Og så mister ungene læringen, når vi adri tar oss tid til å lage en kake fra bunnen, og pepperkakedeigen er ferdigkjøpt. Mat er kultur, og vi er i ferd med å kjøpe oss vekk fra en del av egen matkultur, og det skal vi ikke kimse av. Jeg har kommentert i disse baner før her inne, at selv om jeg er enig med deg i at vi må senke skuldrene og ikke alltid gå inn for å bli cupcakedronningen, så må vi passe på at vi ikke går for langt den andre veien, og kaster babyen ut med badevannet.

Ingrid

18.06.2016 kl.17:50

Det handler noen ganger om at det skal gå fort, noen ganger om at de med glutenallergi skal kunne spise samme kake som alle andre, men mest av alt handler det kanskje om interesse eller? Jeg elsker å bake, kunne bakt hver dag om jeg ikke måtte tenke på midjemål! Må alle like å bake? Er det ikke helt ok at de som ikke liker å bake kan lage posekake? Hvorfor er det så viktig at alle baker fra bunnen? Ja, det er viktig å lære ungene om matlaging, men de som ikke lærer ungene å bake fra bunnen lager kanskje middag uten å "jukse", eller lærer ungene å bli glad i å gå på ski eller noe annet som er viktig i Norsk kultur?

Ja til valgfrihet!

Ingvild

18.06.2016 kl.20:12

Til anne Helene: jeg er en helt vanlig tobarnsmora i full jobb. Jeg bakte til tre avslutninger forrige uke, to uke før det, og en neste uke. Dette er virkeligheten m aktive barn, avslutning på skolen/AKS/bhagen/svømminga/fotballen/ og turn.

Ja. Det i barnehagen legges d til hentetiden, dvs jeg må ha noe som står klart hjemme, stikke hjem, hente kake, så møte opp- for så å ta igjen tapt arbeidstid på kvelden. Jeg har mann, men han jobber turnus

Jeg har ikke et snev av dårlig samvittighet for å ty til Toro. Og min erfaring er at alle unntatt de som jobber deltid har d like hektisk som meg

Gerd-Anne

18.06.2016 kl.20:57

Å lage kake fra bunnen av tar ikke så lang tid som en skal ha det til. Lager en kaker i fra bunnen av så vet en hva en får i seg. Mens i en posekake så vet ikke noen hva som en får i seg. Jeg personlig er helt enig med Pascal så all kreds til

kreds til han. Lag kaker i fra bunnen av så vet dere hva barna får i seg.

Lager en kake så gjerne forbered det du trenger dager før så går det mye fortere å lage en kake enten om det er i langpanne eller i en ringform.

Elise

18.06.2016 kl.21:02

Hvorfor skal man bry seg så mye om hva alle andre gjør? Noen liker å bake, andre ikke! Syntes det er helt greit å bruke pose, uansett hva grunnen er. Det er fint å bake fra bunnen av så lenge man liker det og ikke sliter seg ut på det. Syntes uansett man skal få lov til å bestemme dette helt selv uten å ha dårlig samvittighet for å bruke pose, har ikke hørt om noen som har tatt skade av det 😉 Det viktigste er vel tross alt at vi alle får mulighet til å kose oss med kake en gang i blant😃 Jeg personlig elsker å bake, men det betyr ikke at jeg aldri har tydd til en toro pose når jeg har hatt dårlig tid. Ingen som har merket noe til det så vidt jeg vet😄 hehe

Mona

18.06.2016 kl.21:04

Jeg jobber hundre prosent og har to unger. Jeg lager boller og kaker fra bunnen av. Og jeg skjønner ikke hvor mange mennesker Toro og andre halvfabrikata- produsenter har klart å overbevise om at det er så vanskelig og tidkrevende å gjøre det. DET ER IKKE DET!

Et eksempel:

Med brownieposen fra Toro må du tilsette vann, egg og smeltet smør.

I en enkel brownieoppskrift fra bunnen av så trenger du; sukker, (og vaniljesukker om du vil), hvetemel, kakao, egg og smeltet smør.

ALTSÅ: mål opp sukker, hvetemel og kakao, BLAND sammen. Dette tar ett minutt!

Så smelter du smør og tilsetter egg; vips ferdig røre!

Dette er billigere og like raskt

Det er kommersielt lureri og det er bare dumt at matprodusentene har fått folk til å tro at man må kjøpe ferdigposer for alt annet er et ork og tar så vanvittig lang tid.

Det finnes massevis av andre enkle kakeoppskrifter, som den over.

Smuldrepai med bær er et annet eksempel (som jeg nettopp lagde til barnehageavslutning; bland bær og sukker og legg i bunnen av formen, knudre sammen mel, smør, og sukker, eventuelt litt havregryn, og legg blandingen over bærene. Vips ferdig pai. Det tar fem minutter å lage, og en halvtime i ovnen. Barna synes det er godt også får de i seg litt antioksidanter også.

Jeg kritiserer ikke foreldre som bruker poser, og jeg synes brownie fra Toro pose er godt. Men å presentere det som så veldig mye enklere er feil både fra forbrukere sin side og fra produsentene sin side.

Jeg synes det er bra at Pascal tar denne debatten.

Jeg klarer meg veldig fint i disse sommeravslutningstider uten posene. Jeg har bakt pai og kaker til forskjellige avslutninger i vår. Og jeg skriver ikke dette for å oppheve meg selv som bedre enn folk som bruker poser, det må alle som ønsker det bare fortsette med, men jeg skriver det fordi jeg er fullstendig overbevist om at jeg ikke har brukt noe lenger tid enn deg på lage kaker til sommeravslutninger. Posene er ikke alle mødres redning. (Og hvor er pappaene oppi dette da, jeg kjenner mange pappaer som baker).

18.06.2016 kl.22:26

Jeg synes det beste argumentet som kommer opp er at alle barn bør kunne smake på det som blir servert og jeg håper alle dere som elsker å bake og gjerne baker fra bunnen av også tar denne utfordringen med dere til fremtidige avslutninger! Kake er og blir usunt uavhengig om det er pose eller ikke.

Det oppleves som veldig ovenfra og ned å si "skjerp dere" til de som velger posekaker. Hva vet vel dere om folk sin arbeidssituasjon, hvor slitne den enkelte er etter jobb, om vanskelige familiesituasjoner, sykdom ol. som påvirker folk sitt overskudd. Jeg er imidlertid enig i at man bør bli flinkere til å si nei, så kan de som elsker å bake ta med noe hvis de rekker (helst noe allergivennlig).

Heia snille og tolerante folk og heia glutenfri posekake!

Linda

18.06.2016 kl.22:34

Mine barn er bare 3 og 7, så det er ikke så himla mange avslutninger ennå. Dere som baker til avslutning her og avslutninger der FLERE ganger i uken må åpenbart ha eldre (og flere?) barn. Jeg tenker uansett at dersom det spises SÅ mye kake i juni, er det kanskje ikke hovedproblemet at disse kommer fra en pose. Da syns jeg vi bør vurdere om ikke felleslunsj, fruktfat eller noe annet litt sunnere er en bedre ide. Men det blir selvsagt en annen diskusjon.

18.06.2016 kl.23:21

Pascal is definitely much more intelligent than you.

Sorry but it's true.

18.06.2016 kl.23:33

You don't have time to bake a real cake for your children but you have time to spend hours and hours on your blog?

A homebaked cake is more than a cake, it's you teaching your children to cook. Teaching them the culinary culture of your country. And much more.

An industrial cake is an empty crap you give to all children to eat. A cake with no soul.

It's better to give them apples instead if you really don't like baking.

Jill

19.06.2016 kl.00:58

Posekaker er greit - dømmer ingen. Men jeg selv velger å bake en langpannekake på 1-2-3 til svslutninger og slikt.. For jaggu tar det ikke mer tid. De små grå må bryne seg litt mer, men ikke mer enn at du rekker og orker fint å lage en kake fra bunnen av. Nå sverger pappaen i huset og storesøster alltid til "sjokoladekake i langpanne posekake" til bursdagen min, og det er klar tale - knallgod kake, alltid! ;)

Smak og behag - ork og ikke ork. Same, same.

Sara

19.06.2016 kl.09:06

Jeg syns både du å Pascal har rett. Det må være lov å ta en kjapp en i blant og gjøre noe lettvint. Problemet er når det blir normen, som jeg selv ser det har blitt hos meg. Pascal treffer noe hos meg når han sier at barn trenger å bake med foreldrene sine. For det var jo slik jeg hadde det. Og jeg elsket det. Så ja, bak fra bunn av til vanlig. Men til alle sommeravslutningene så drit i det. Lag posenake. Eller for all del, kjøp frukt på butikken. For det viktigste er jo å møte opp.

Og sist men ikke minst. "Alle mødred redding", vi har vel kommet lengere enn det. Menn er å finne på kjøkkenet de også:):)

Kara

19.06.2016 kl.09:52

Jeg elsker å bake, og har alltid bakt fra bunnen av, men i år kjente jeg på tidsklemmen, og takket være deg så valgte jeg en posekake til to av anledningene, uten det minste snev av dårlig samvittighet!

Dere som mener at det å bake fra bunnen av er en viktig del av barns oppvekst. Hva med alle de andre delene av barns oppvekst som også er viktige, som å så frø, fiske og partere fisken eller sy en bukse? Spille fotball og leke med gangetabellen? Er foreldre som ikke gjør dette til vanlig også dårlige foreldre? Og fordi man bruker posekaker til vanlig, betyr vel ikke det at de aldri baker noen ting fra bunnen av? Dessuten så gjør de jo alt dette på skolen, så det er jo ikke som om barna går rundt og tror at all mat kommer fra poser og at klær magisk dukker opp i butikken.

Heidi

19.06.2016 kl.11:39

Jeg er enig med Anne-Helene. Det tar bittelitt lenger tid å lage en kake fra bunnen enn fra pose, men det er snakk om noen få minutter, og jeg tviler på at fem minutter er det som får alt til å rase sammen i hverdagen, så det handler om prioriteringer og valg, og det er en ærlig sak. Ellers tror jeg dem som sier det tar så mye lenger tid å bake fra bunnen, gjerne sammenligner posekakene med mer avanserte hjemmelagde, for posekakene tilsvarer stort sett de kakene det er lettest/raskest å lage, hvilket er nokså merkelig, for ville det ikke vært mer nyttig med juksevarianter for de avanserte kakene?

Uansett, når det gjelder det glutenfrie poenget, bør man være litt forsiktig med å presentere kaker med glutenfrie ingredienser laget på kjøkken som ikke er glutenfrie (eller der man ikke har erfaring med å ta forholdsregler for slikt) som glutenfrie. Glutensensitive vil nok klare seg, men ikke nødvendigvis cøliakere - for dem kan en liten brødsmule på avveie eller en aldri så liten rest av størknet deig eller røre fra tidligere bakst på bakeredskapene gjøre skade. Sånt skjer.

Bokstavkjekk

19.06.2016 kl.13:12

«Dessuten så gjør de jo alt dette på skolen»? er ingen relevant unnskyldning, og stemmer dessuten ikke!

Hva er den mest «viktig del av barns oppvekst» om ikke kontakten barna har med foreldrene, i hverdagen?

Det kan man jo ikke gjøre til skolens ansvar, for der læres kunnskap, og her er det snakk om kultur ?

Aase

20.06.2016 kl.08:50

Jeg mener at alle må få velge de kakene de vil MEN det er for mye kake i barnas hverdag. Vi bruker spaltemeterer og helsesøsterressurser på å bekjempe overvekt, samtidig som vi har laget en kultur for at hver eneste hyggelige anledning skal inneholde noe søtt og usunt. Misforstå meg rett, det er klart det er hyggelig med kake av og til, men må det være sånne mengder, og må det være så ofte? Mange barn er aktive (som dine) og har ikke vondt av et kakestykke eller fem noen hektiske uker i juni, men for de som har et vektproblem er det ekstra slitsomt at all hygge skal kobles opp mot søtsaker. Kan man tenke seg skoleavslutning uten brus og godteri? Er man en gledesdreper hvis man mener det går an å hygge seg sammen uten å spise så mye søtt?

Kara

20.06.2016 kl.10:01

Bokstavkjeks: Argumentet mange kom med var jo at barn trenger å lære å bake kake fra bunnen av. Nå endrer du det til at barn trenger kvalitetstid med foreldre. Tror du at de som velger posekaker ikke bruker tid med barna? Eller mener du at hva man gjør med barna er viktigere enn følelsene man har mens man gjør det? Hvis du leser litt tilbake i bloggen finner du et flott innlegg om hvordan det gikk da CasaKaos prøvde å kvalitetstid med baking med barna sine.

Jeg er enig i at kvalitetstid med barna er viktig. Jeg er også enig i at barn bør lære mye av hvordan verden fungerer av foreldrene sine. Men at foreldre som ikke baker med barna sine er dårlige foreldre er jeg sterkt uenig i.

Forøvrig så formidler skolen både kunnskap og kultur, og å kunne lage mat fra bunnen er like mye av begge deler.

Lilleulv

20.06.2016 kl.13:12

Nå tilhører jeg dem som liker å bake. Har aldri bakt en eneste posekake, men det har ikke med "forakt" å gjøre, jeg synes bare de posene skulle ta bakegleden fra meg. Når det er sagt så har det ikke blitt mye kakebaking de tre-fire siste åra med tvillinger (nå tre) rundt føttene. men vet du hva: Jeg synes det lille som har vært har vært nok. Jeg synes også at det bakes og spises alt for mye kaker i dette landet, pose eller ikke pose. jeg gjør opprør mot at det skal være kaker til hver eneste lille sammenkomst, kaffetreff, fredagskaffe osv. Hva er galt med frukt? Hva er galt med en salat eller rundstykker med pålegg? Hvorfor skal alt være så søtt og så ofte?

Jeg håper barna mine lærer seg å bake etter hvert, men kommer aldri til å legge meg oppi om de foretrekker posekaker. Jeg kommer der imot til å prøve å lære dem at man ikke alltid trenger noe søtt. Foreløpig virker det.

Bokstavkjekk

20.06.2016 kl.14:44

Kara, argumentet er vel at _hvis_ kake skal være med hjemmefra i alle barnas organisasjonsanledninger, har det en annen og større verdi å faktisk lage den hjemme versus å ta med halvfabrikata.

Med en halvfabrikata-kake uttrykker man muligens respekt for tradisjoner og sosiale forventninger, men egentlig er det lite mer enn å posere (som en utidsmessig husmor man verken har ambisjoner eller evner til å leve som i dag, med alt annet man skal rekke).

Å fronte at et barn ikke ser lenger enn kakepynten, er hyklersk og tafatt. Det viser bare at man ikke skiller mellom det å stille opp, ordetlig ? og det å posere.

Barn flest vil nok gjennomskue dette, uten at de nødvendigvis kan sette ord på det ? og det man lærer bort med dette er at posering er tilsrekkelig, så lenge man selv faller for egen selvfremstilling og -bedrag ...

Kosekroa

20.06.2016 kl.16:23

Heisann :-)

Pose eller fra bake fra bunn... kommer helt an på anledningen selvsagt, og hva man vil gjøre ut av kaka. En helt ordinær sjokoladekake er da like rask på begge måter, tenker jeg, mens andre kaker tar betraktelig mye lenger tid. Fritt valg å velge selv, det er det som er så flott... Hvor mange er det ikke som kjøper ferdig bløtkakebunn, selv om det også er "like enkelt" å lage en selv...

Jeg baker av begge deler, Brownies kun fra pose, mens andre igjen har jeg bedre og saftigere oppskrifter selv, eks ostekake og gulrotkake..

Så Marte, vil du ha oppskrift, så bare "rop ut" ;-)

Kara

21.06.2016 kl.09:57

Jeg er uenig i at en posekake er mindre verdt en en som er bakt fra bunnen av. Man kan bedømme den ut ifra smak eller uttrykk, men å si at den er mindre verdt blir for meg feil. En person som ikke kan bake får nok et mye bedre resultat med en posekake enn om de skal gjøre det selv fra bunnen av, f.eks.

Poenget med å ta med kaker til ulike anledninger mener jeg handler om å vise at alle skal bidra, ikke hvem som har den beste kaken. Jeg synes også det er viktig å vise at en billig hjemmelaget kake er like mye verdt som en dyr kjøpekake. Det viktigste er uansett at man bidrar til fellesskapet.

Jeg skjønner heller ikke hvorfor du mener det er falskt å bruke posekake, med mindre man samtidig skryter av at man har laget den fra bunnen av. Er det like falskt å bruke kjøpekostymer til barnas karneval? Eller å få håret satt opp hos frisør før julebordet? Falskt blir det først når man presenterer det som noe det ikke er.

Bokstavkjekk

21.06.2016 kl.11:12

Posekakeproduktene frontes av poserende mødre og fedre og andre som mener det er riktig og rettferdig at «alle skal bidra», og bidra på samme måte.

Det er en dårlig fordekt sosial kontroll, med kommersiell bismak. Og det er en dårlig løsning for alle, unntatt Toro, da. Som er den eneste som vet hva ungene faktisk får i seg.

28.06.2016 kl.22:44

morsomt at posekaker kan skape debatt i det hele tatt-....

Skriv en ny kommentar