hits

Det er ingen skam med hjemmeferie

29.06.2016 - 21:11 26 kommentarer

Det er de fleste av oss enig i nå, ikke sant? Det er virkelig ingen skam å være hjemme i ferien. Enten grunnen er at man ikke har råd til å reise bort, at man ikke kan på grunn av sykdom, eller rett og slett at man ikke vil fordi man trives best hjemme.

 


 

Derfor er jeg helt uenig med de som mener barnehagene og skolene skal droppe å la barna få snakke, tegne og skrive om feriene sine for å skåne de som «bare» har vært hjemme. For hvis det ikke er skam «bare» å være hjemme, hvorfor må disse barna skånes da?

I følge Side2, skal hele 21 prosent av oss tilbringe ferien hjemme i sommer. Det viser DNBs nye forbrukerundersøkelse. Dette er det høyeste tallet siden DNB begynte å måle nordmenns ferievaner i 2006. Med andre ord, hjemmeferien er på vei tilbake.

Det er mange grunner til det. KK.no har snakket med det skandinaviske trendinstituttet Pej gruppen i Danmark. De tror noe av årsaken er økonomiske grunner som usikkerhet på arbeidsmarkedet og fallende boligpriser. Men også at vi lever i en tid der det eneste vi egentlig mangler er, nettopp, tid. Vi søker ro, stillhet og avslapning i stedet for å halse rundt fra den ene attraksjonen til den andre. 

KK har også intervjuet meg om hjemmeferie. Artikkelen kan du lese her

 

 

Jo da, tenker du kanskje nå. Det er lett på si at vi ikke trenger å skåne barna som er hjemme i ferien frivillig. Fordi det liksom har blitt litt trendy. Men hva med de som aldri får dra på dyre ferier fordi foreldrene ikke har råd. Disse barna bør vel skånes?

Selvfølgelig skal vi bry oss om de som har så dårlig råd at de aldri får dra på ferie. Selv om det ikke er sikkert at det er så forbanna synd på disse barna. En fin ferie har ingen prislapp. Men jeg mener den rette måten å bry seg om disse barna på, ikke er å dysse ned, gjemme bort og ikke snakke om hjemmeferien, eller ferier i det hele tatt.

Les også: Nei, det er ikke synd på barnet ditt.

Jeg mener vi tvert i mot må snakke masse om ferier. Både vi voksne og barna. Både hjemme, i barnehagen og på skolen. Vi må snakke opp hjemmeferien. Vi må snakke om hva vi har gjort i ferien, ikke hvor mye den kostet. Og vi må snakke med barna våre om at en hjemmeferie er like mye verd som en dyr Thailandstur. Dette handler om holdninger.

Hvis vi vil gjøre hjemmeferien mindre skamfull, er det dummeste vi kan gjøre, å nekte barna våre å snakke om den. Alle vet at det som blir dysset ned, gjemt bort og ikke snakket om bare blir mer skamfullt.

Dessuten, det er virkelig ikke sikkert barna selv syns de har hatt en dårlig ferie selv om de har vært hjemme. Vi har vært hjemme flere sommerferier, både frivillig men også ufrivillig, og barna mine elsker det. For vi har tid sammen! Vi går ned til parken og mater endene, vi bader i sjøen, vi hopper i vannsprederen i hagen, vi går på geocatching, vi drar til skateparken, vi sover ute i gapahuk, vi fisker, vi blåser såpebobler, vi sover i telt, vi spiser is, vi gjør ingen ting. Vi har det helt supert! Og jeg tror barna mine hadde blitt ganske overrasket, og litt lei seg, dersom hele barnehagen eller klassen skulle droppe å snakke om ferien sin fordi noen voksne mente mine barn måtte skånes.

Så snakk om ferier! Snakk høyt! Snakk mye! La barna få tegne og skrive stil fra ferien sin med hevet hode og rak rygg, enten de har vært i Thailand, i Mosjøen eller hjemme. For det ER ingen skam med hjemmeferie!

 

Les også: Vi stopper ikkemobbing ved å gjøre alle barn like

Les også: God forelder-boksen er skremmende trang

 

PS: For flere oppdateringer fra vår kaotiske ferie, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

26 kommentarer

misscarrot

29.06.2016 kl.21:23

Hvis en mangler tid, hvorfor jobber enkelte så mye? Har de behov for alle pengene de som tjener over 400 000-500 000 kr?

Hvis de som tjener mye kunne jobbet mindre i sin #viktige" flytte-på-papir jobb (ok kanskje ikke helt sånn), kunne kanskje de lavtlønnete yrkene også fått det bedre og dermed ville skillet mellom "fattig og rik" ikke vært så stor. Prisene på både bolig, leiepriser og mat stiger i takt med hvor mye folk tjener. Jobber folk mer, betyr det at de tjener mer og dermed kan også butikkene som også ønsker å tjene og selge skru opp prisene. De vet at folk er avhengig av å kjøpe mat og derfor uansett må kjøpe det samme hvor mye prisen går opp.

Er enig med deg i innlegget!

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:26

misscarrot: Du har et poeng. Jeg tror flere og flere ser at verdien av tid er mye større enn penger.

linnhelens

29.06.2016 kl.22:04

Jeg har faktisk tenkt på det samme selv! Hvorfor skal man ikke få lov til å snakke om ferien sin? Veldig enig i det du skriver :)

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:26

linnhelens: Ja, ikke sant? :)

Elise

29.06.2016 kl.22:32

Jeg er lærer og jobber i barneskolen. Vi pleier alltid å snakke om ferien når skolen starter opp igjen.

Det vi da pleier å gjøre, er å be elevene fortelle en ting fra ferien sin. Det kan være noe de har gjort, noe godt de har spist eller et sted de har vært. Så gir vi dem et minutt til å tenke over hva de har lyst til å fortelle, før vi tar runden. Veldig ofte forteller de at de har overnattet i telt med venner eller at de har badet mye. Noen få forteller at de har vært utenlands og noen forteller om hytta, båten eller besøk hos besteforeldre.

Det pleier å være en hyggelig stund.

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:28

Elise: Det er akkurat min erfaring også. Når jeg snakker med vennene til barna mine etter ferien, drar de gjerne fram de små tingene som det beste som skjedde i ferien. Som å sove i telt, fiske, spise is, sparke fotball på løkka osv.

Tric

29.06.2016 kl.23:16

Det er rart dette med forvendninger. Et par av barna i barnehagen har mulighet til å ta fri utenom skoleferiene og flere har vært på chartertur til Hellas i det siste. Dermed kommer Nurket og spør, når skal vi til Hellas? Da var jeg glad for at jeg slapp å kjenne på den klumpen som kom. Vi skal jo ikke til Hellas! Jeg hater charter... og varme... og svømmebasseng. Men det kan jeg jo ikke si. Men, ja, da er jeg glad for at vi har planer som jeg kan snakke opp. At vi kan lese om Kardemomme by og snakke om alt vi skal se i sommer.

Men så lett er det faktisk, at den vonde følelsen kan komme, hvis man ikke opplever at man er tilstrekkelig. Vil det hjelpe å ikke snakke om feriene? Selvfølgelig ikke. Jeg er enig med deg om at vi må snakke opp alle de andre, "vanlige" tingene. Jeg bare føler veldig med de som muligens går med den vonde følelsen fordi de ikke -kan- gjøre det som barna opplever at "alle andre" gjør. Hvem de nå er, så håper jeg at de (som meg) klarer å se alt det gode de kan gjøre for barna som ikke koster masse, som å låne et telt, ta buss/båt/tog til et litt annet sted enn de pleier, ta en picnic i en park.

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:30

Tric: Du har så rett. For det er ikke noe gøy når den vonde klumpen kommer. Og mange foreldre føler seg utilstrekkelige fordi de ikke kan ta med barna sine på ferieturer. Men da er det viktig at vi snakker opp hjemmeferien og alle opplevelsene man kan få i nærområdet. Og kjenner vi noen som sliter, så kanskje vi kan tilby dem å låne telt, båt og andre ting vi har tilgjengelig :)

Cathrine

30.06.2016 kl.00:20

Hjemmeferie er ikke nødvendigvis det samme som billig, og utenlandsferie er ikke nødvendigvis dyrt. Ellers helt enig. La folk få ha ferie der de ønsker, og har man ikke råd til det man ønsker, så er det faktisk ikke noe å skamme seg over. Man kan ha det fint likevel.

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:31

Cathrine: Det er jeg helt enig i :)

Lilleulv

30.06.2016 kl.08:51

Barna mine er så små ennå at de faktisk har det aller morsomst hjemme. Vi har vært på ett par utenlandsturer med dem nå det siste halvåret (Det hørtes råflott ut, men er egentlig ikke det. Vi har besøkt min mor som er syk, og hun bor tilfeldigvis i Tyskland) og det har vært på grensen av hva jeg synes jeg kan forlange at de skal stille opp på.

Selv var jeg ikke i utlandet før jeg var 15 år, da Sverige og Danmark inkludert. Har ikke tatt noen varig skade av det. Sønnen min elsker å kjøre tog, og det har jeg tenkt vi skal i sommer. Til Oslo. Det tar en time. Jeg har tenkt vi skal bade, grille, gå tur i marka, besøke nærliggende små attraksjoner og ha tid til å bake og lage mat sammen hjemme. Tror det blir en fin ferie!

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:33

Lilleulv: Herlig. Det hørtes ut som en perfekt ferie. Jeg syns også det er slitsomt å reise langt med små barn. Nå begynner barna mine å bli så store at det er mulig å dra til Danmark og fortsatt ha det fint. Men da de var mindre, hadde vi det absolutt best hjemme. Kos dere i sommer. Og tog er jo bare helt konge! :-)

Kara

30.06.2016 kl.10:05

Helt enig. Barn blir misunnelig på de rareste ting, og sjeldent på det vi voksne tenker. De har bare godt av å lære seg at alle forskjellige, både med tanke på økonomi og på interesser. Selv var jeg veldig misunnelig fordi "alle andre" hadde vært i syden, bare ikke meg. Vi dro på mange råflotte og dyre ferier, men altså ikke på chartertur. mannen min var misunnelig på de som kunne være hjemme og leke i ferien, i stedet for å bli dratt rundt i Europa.

Husker også jeg leste om en alenemor hvor barnet kom hjem fra barnehagen og fortalte storøyd om vennen som hadde vært i Hawaii, og kunne ikke de også dra dit. Moren ble så lei seg fordi hun visste at det kom de aldri til å få råd til. Uken etter kom barnet hjem og fortalte like engasjert om en annen venn som hadde kjørt buss, og kunne ikke de også gjøre det! Barn ønsker nye opplevelser, og for dem er en busstur minst like spennende som en flytur.

Casa Kaos

30.06.2016 kl.10:38

Kara: Åh, så herlig å lese. Og det er jo akkurat sånn det er! Vi kan ikke sette himmel og jord i bevegelse for å skåne barn som er misunnelig på noe. For det endrer seg fra dag til dag. Og som regel stikker det ikke så dypt som vi tror.
Takk for et veldig bra eksempel! :-)

Silje, mamma til tre

30.06.2016 kl.10:58

Jeg tror en årsak til at mange velger hjemmeferie i år også er urolighetene i landende. Det har vært mye uroligheter rundt om i verden siste året

Avdelingholt/ Anja Holt

30.06.2016 kl.12:14

Hjemmeferie er ikke nødvendigvis billig som Cathrine påpeker. Men jeg våger påstå at det er enklere å holde seg på et lavere budsjett hjemme (med mindre man reiser til noen i utlandet hvor man bor relativt gratis og kjøper mat i butikken).

Jeg merker jentene ikke gleder seg like mye til "min" ferie som pappa'n sin. Han tar de jo med til både Italia og Spania. Men jeg har allikevel trua.

Camilla

30.06.2016 kl.13:45

Noen ganger tar jeg meg i og tenke og reflektere over samfunnet mine (og dine) barn skal vokse opp i. Det er vi foreldre som må sørge for at barna våre ikke blir flaue av "bare" å feriere hjemme, og at det ikke handler om å ha råd eller ikke råd. En god ferie defineres virkelig ikke av prislappen på den, og det håper jeg mine barn på 3 og 1 år lærer med tiden! Vi skal "bare" være hjemme og rundtomkring i sommer. Hvorfor? Fordi mine småttiser blir glade og veldig fornøyde av å plukke småkrabber i fjæra på hytta hos bestemor og bestefar, de viner av fryd i sykkelvogna på fjellet hos mommo og besten, der kaster vi hundrevis av steiner i vannet og vi ser både elgbæsj og ekorn når vi går utom døra! Ellers skal vi grille pølser på bålpanne, og spise medbrakt niste i en gapahuk et steinkast fra vår egen ytterdør 😊

Bodil

30.06.2016 kl.17:38

Vi er hjemme i ferien. Frivillig, riktignok. Men jeg forstår godt at det kan være ille for de som er hjemme, og ikke engang har råd til å ta bussen til byen og dra i svømmehallen, som verken har bil eller sykkel for å komme seg noe sted. Vi har mange dager hjemme i gata, men er tross alt så heldige at vi kan dra bort når vi vil. Dagene kan bli lange for skoleunger som går hjemme i gata hele dagen med ingen andre unger å leke med. Jeg tror det er disse ungene det er snakk om. De som kommer seg på stranda, på telttur i hagen, på sykkeltur til nærmeste bondegård, disse ungene har det neppe så ille.

Skribent

30.06.2016 kl.18:17

Jeg er forsåvidt enig i at det ikke hjelper på noe å be barna la være å snakke om feriene sine. Men kjøper heller ikke helt den der "hjemmeferie er minst like gøy som tur"-regla. Joda, det finnes unger som gjør gøye ting hjemme i ferien både ting som koster litt (svømme, kino, lekeland) og billigere ting (være med venner, grille på bål, tur i skogen med mamma og pappa). Så har du de som er hjemme og faktisk kjeder seg, der vennene er på ferie og kanskje ikke får lov til å bli med hjem uansett, og der foreldrene av forskjellige grunner ikke finner på noe kjekt fordi det tilfeldigvis er juli. Disse barna finnes også, jeg vet om en del. Har du mulighet til å la en av dem være med på badeland eller skogstur, så gjør du en god gjerning i sommer. For det er faktisk mulig å komme på skolen etter ferien og si at man har gjort "ingenting" og mene det. ..

Elisabeth

30.06.2016 kl.18:47

Tja, jeg husker tilbake på mine sommerferier med gru. Med en fattig alenemor som eneste familie, inneholdt mine ferier absolutt ingenting! Ingen tur på stranda, telttur, plukke bær eller fiske, absolutt ingen avveksling eller nye impulser. Alle venner var bortreist, så det ble stort sett bare TV titting i 8 uker. Det verste var imidlertid å få kjeft av læreren fordi den obligatoriske stilen vi måtte skrive om ferien HVERT år ALLTID var for kort!

Heidi

30.06.2016 kl.19:28

Min facebookstatus i dag: I sommer skal denne familien IKKE ut å fly, ikke oppleve utenlandske storbyer, ikke ligge på spanske (eller noen andre mer eller mindre eksotiske!) strender, ikke innta noe annet kontinent og ikke krysse noen landegrense. Ikke engang den svenske! Jeg gleder meg og kommer helt sikkert til å skryte uhemmet av alt det flotte jeg opplever både gjennom status og bilder😂

Heidi

30.06.2016 kl.19:29

Min facebookstatus i dag: I sommer skal denne familien IKKE ut å fly, ikke oppleve utenlandske storbyer, ikke ligge på spanske (eller noen andre mer eller mindre eksotiske!) strender, ikke innta noe annet kontinent og ikke krysse noen landegrense. Ikke engang den svenske! Jeg gleder meg og kommer helt sikkert til å skryte uhemmet av alt det flotte jeg opplever både gjennom status og bilder😂 hilsen utfordret.blogg.no

Hennie

01.07.2016 kl.09:48

Umulig å ikke være enig i det du skriver, men det er vel ikke barn av foresatte som tar de med i skogen, sjøen, setter opo telt i hagen eller fisker krabber fra brygga som er grunnen til visse restriksjoner på noen skoler?? Disse barna får jo gode opplevelser. Nok en gang snakkes det vel om de familien som av ulike årsaker ikke evner å skape de gode opplevelsene, kanskje pga rus, sykdom av enten fysisk eller psykisk art og der dårlig råd kanskje er et symptom på nettopp dette. Vi bør være varsomme med å bruke oss selv som målestokk. Bare fordi du eller jeg evner å lage gode opplevelser på tross av trang økonomi er det flere enn vi tror som ikke har eet så greit. Og det er ikke fordi de ikke er i Syden. ...

Camills

02.07.2016 kl.21:24

Enig med Bodil, Hennie, Skribent.

Det handler ikke om hjemme-eller-reise bort. Det handler om hva man putter inn i dagene, uansett hvor man er. Om man virkelig undersøker hva kommunen har av tilbud etter og før skolestart, som fotballskole, friluftsuke, rideleir etc. Disse er nesten gratis. Det handler om å ta den turen i marka. Det handler rett og slett om å ta ansvar for å gi barna sine impulser og opplevelser.

5ifamilien

05.07.2016 kl.10:23

Flott innlegg !!! Av alt vi gjorde i fjord,hunderfossen, barnas båt, tusenfryd så var det å ligge i lekestua hjemme en natt ungene snakket om :D hihi.

Maria

16.07.2016 kl.04:28

Ikke helt enig i det du skriver.. Jeg er kanskje en av de yngre leserne dine, og jeg husker godt når klassen skulle fortelle om hva de hadde gjort i ferien. Min familie ble som oftest hjemme, rett og slett fordi vi ikke hadde råd til å reise. Det betyr ikke at feriene mine var dårlige, men jeg følte meg likevel dårlig når jeg hørte om andre som hadde vært i badeland, Sverige, andre steder i utlandet. Og det handlet ikke om at de voksne var mer begeistret for de "store" feriene, de var like interesserte i hva alle elevene hadde å si. Men de fleste elevene syntes det var mest spennende med de som hadde vært i utlandet osv, og selv om vi var små, så sammenlignet vi oss med hverandre. Jeg gikk derfor hver gang fra å ha hatt en kjempefin ferie, til å bli trist og lei av å høre fra absolutt alle andre... Ferien ble nesten litt ødelagt av å høre på hva andre hadde gjort..

Skriv en ny kommentar