hits

Sommerens hotteste partips

30.06.2016 - 20:00 5 kommentarer

I dag gjesteblogger Maria Mork her på Casa Kaos. Hun er parcoach og ønsker å påvirke skilsmissestatistikken, blant annet ved å skape en trend der man tar vare på forholdet mens man ennå har det bra sammen. August er nemlig høysesong for skilsmisser, og det kan være lurt å ta grep før ting går så langt at man sklir helt fra hverandre. 

Jeg møtte Maria i går, da vi spilte inn en video sammen. Videoen kan du se lenger ned i innlegget. 

Men nå: Vær så god Maria.

 


 

Vi var begge enige om at det skulle bli deilig med ferie, og da skulle vi slappe av og kose oss. Men da ferien kom, ble det alt annet enn avslapping og kosing.

Flere som har vært borti den?

Hva skjedde? Alt lå jo til rette for tidenes ferie!

Jo, vi la jo fullstendig ulik betydning i hva det ville være å slappe av. Og kos. Nei, det blir ikke særlig til kos ut av misforståelser og udekte behov!

Den ene vil få mest ut av ferieturen og stå opp tidlig, mens den andre vil sove til vi våkner. Den ene vil planlegge alt, den andre vil ta det som det kommer. Den ene vil bruke hele feriebudsjettet på mat og drikke, den andre vil spare til investeringer i huset eller klesskapet. Og for ikke snakk om besøket hos svigers. Hvor ble det av den macho mannen, som plutselig ble mammas lille gutt igjen, og alle går på nåler av hensyn til den ene og den andre?

Som parcoach vet jeg at de aller fleste har sine gnisninger - bak fasaden. Vi er forskjellige, og det er superspennende i starten, men ganske så irriterende etterhvert. Kunne han ikke bare forstå meg, og gjøre det jeg trenger for å føle meg elsket, få energi og slappe av?

Så, hva er sommerens hotteste tips til deg og din kjære?

Jo, avklaring! På alle nivå, I detalj, I forkant, Underveis, I etterkant. Med både partner og barn (og eventuelt andre man skal ha ferien sammen med) Slitsomt, sier du kanskje? Ja men ufattelig befriende også! Ja, jeg vil si det så sterkt som at får du først taket på dette, blir du helt hekta.

Så enkelt, innlysende, og så vanskelig!

Det kan virkelig bli - hot - på mange måter når ting IKKE er avklart mellom oss.

Men når vi har avklart - og forstått hverandres forventninger, behov og ønsker - da kan det bli ferie med senka skuldre, frihet, tilfredshet og gode følelser (ja kanskje også lidenskap?!)

Hva betyr avklaring? AVKLARING?

Det handler rett og slett om å snakke om hva du trenger, ønsker, forventer, mener. Og hva din kjære partner trenger, ønsker, forventer, mener! Si tankene høyt, og lytte til hverandre. Og deretter lage en plan (ja plan, selv om det er ferie?)

 Denne sommeren skal vi investere I oss to - hva vil det si for deg og dere?

Som et par jeg møtte her om dagen; De bestemte seg for at de i hver fall skal prioritere 30 minutter hver kveld med en eller annen form for nærkontakt og felles fokus (i armkroken eller annføttes, foran tv`en, med et spill eller prate sammen) Begge to lengtet etter tid sammen og å se hverandre. Hvordan? Han trengte fysisk nærhet for å føle seg elska, hun trengte at han lyttet til henne, få prate sammen.

Hvordan vil dere to ha det  sammen i ferien? Hva trenger dere to?

Behovsavklaring

Det viktigste for en god sommer sammen, er at du selv vet hva som er dine egne behov. Og deretter klarer å formidle det til din partner. Likefullt som du trenger å høre hans eller hennes behov.

Vet du hva du virkelig trenger i forholdet for at DU skal ha det godt og føle deg elsket? Hva er dine behov? 

 Det er flere måter å finne ut av det på.

  • Ta en løpetur  - for du tenker best i aktivitet?
  • Snakke med en venn - fordi du klarer først å tenke når du snakker det ut?
  • La deg coache av en som kan hjelpe deg til å oppdage egne behov - du har helt glemt hvordan du lytter til dine egne behov, bare opptatt av at alle andre har det bra? 

Vet du hva partneren din trenger og ønsker? Og barna?

Som oftest har vi ganske ulike behov fordi vi er (og skal være) forskjellige. Ved hjelp av forståelsen av DISK profilene (som sier noe om din adferdsprofil i ulike relasjoner og situasjoner) kan du enklere forstå deg selv og din kjære og hvordan møte hverandre enda bedre. Kanskje er tida inne for å oppdage din og din partners profil? 

AHA oppdagelsen jeg gjorde var at kjæresten min trenger mye mer alenetid enn meg for å være i vater. I stedet for å tolke det som at han ikke er glad i meg, eller kjeder seg sammen med meg, skjønner jeg nå at å la han få alenetid er en verdifull investering for at JEG skal ha det godt. For da er han en mye bedre kjæreste etterpå.

Mens JEG trenger gode samtaler, sosialt påfyll, være sammen for å fylle på energi. DET må jeg hente både hos kjæresten, men også hos venner.

Denne sommeren skal han reise hjem før oss og ha noen dager alene, mens jeg og barna nyter sosial tid med storfamilien og venner.

Forventningsavklaring

Hva forventer du egentlig? Av deg selv og av den og de du bor sammen med?

Du verden så ofte situasjoner eller aktiviteter vi tenkte skulle bli suksess, blir totalt fiasko. Ikke fordi det egentlig er så ille. Det er bare at man hadde forventet noe helt annet uten at vi hadde nevnt det for hverandre. Og så kommer skuffelsen. Og stemningen blir deretter.

Der er ikke så farlig å ha ulike forventninger, så lenge man er klar over dem. Da er det lettere å møte forventningene (ikke bare føle på eller anta) og det gir også mulighet til å korrigere forventningene til mer realistiske utifra situsjon og kapasitet. Dette er minst like viktig å gjøre sammen med barna.

Så, bli først klar over selv hva DU forventer av situasjoner, av kjæresten, av deg selv.

  • Bli først klar over ditt eget
  • Snakke sammen om det; taktisk å spørre den andre først, så fortelle om dine egne behov og forventninger
  • Skrive det ned om det er vanskelig å si høyt eller du er redd for reaksjonen fra den andre. Å skrive til hverandre er en undervurdert strategi som virkelig kan være en brobygger. Noen av oss klarer ikke å sette ord på tankene uten at stemningen er helt trygg, da er skriving en løsning.
  • Lag en plan! Der begge ønsker får plass. Betyr det at dere har ansvar for hver deres dager (annenhver dag) eller dele dagen i to? Eller kanskje også gi hverandre noen dager hver for seg.

Det er mye kjærlighet i å gi hverandre frihet! Frihet til å være forskjellige, frihet til å få dekket priærbehov!

Språkavklaring.

Jeg vil bare kose meg og slappe av. Men hva legger hver av oss i ordene "kose seg" og "slappe av"? Ikke tro at du har forstått før du har spurt om betydningen av ordene. Vær nysgjerrig!

Og ikke blir fortvilet fordi om dere legger ulik betydning  i de ulike ordene. Det er ikke farlig om vi ikke mener det samme, så lenge vi er klar over det og dermed kan finne kompromisser som gjør at vi begge opplever å slappe av og kose oss. Selv om det for deg vil bety å få løpe deg lange turer i skogen mens jeg vil trenge hyggelige sosiale kvelder med gode venner.

Klar for en HOT sommer av det gode slaget? Da sørger du for avklaring!

Her kan du se videoen vi spilte inn på vakre Hyseby Gård: 

  

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

5 kommentarer

Siss

30.06.2016 kl.21:21

Hei.

Spurte min samboer om hva hans forventninger var i ferien?

Fikk svar som: nei nå har jeg lagt opp ferien ( reise ruten) så da var resten opp til oss andre på hvordan den ble 😳. Kjente jeg ble litt skuffa egentlig på det svarer...vi skal reise på en øde øy som ikke er mye å gjøre der egentlig, små cafe'er og øl salg og bading da .

Hvordan skal man forholde seg til dette svarer ?

Parcoach Maria

01.07.2016 kl.11:26

Hei Siss. Ikke ukjent den der...og forstår du blir litt skuffa da ja. Kanskje han kan trenge enda mer konkret spørsmål som "hva ønsker du ift å stå opp tidlig/sove lenge?" "hva trenger du for å slappe av/ha det gøy/kose deg etc?" Da kan du fint si; "for jeg ønsker meg/jeg trenger... - Hva trenger du for at jeg skl få det slik?" Lykke til Siss! PS. Tipser deg om at kanskje nettkurset for par kunne vært en morsom og annerledes input for dere to - snik inn en video nå og da så blir han nysgjerrig :)

Bente

01.07.2016 kl.19:13

Kjenner jeg gruer meg skikkelig til ferien nå.. Jeg og min samboer har totalt ulike meninger om oppdragelse .. Har en 17 åring med Asberger, å ei jente på 10-åring.. Asberger styrer sin far, å det er fritt frem med stygge ord og slåing.. Erfaringene fra 2 Danmarks turer sitter fast i minne..

Å kommuniser med min samboer virker ikke..

Juni

01.07.2016 kl.20:32

Ferie for samboeren min er å slappe av. Hele tiden! Det betyr blant annet at jeg må ta barna mye. I hverdagen er han veldig flink med barna men i ferien går liksom luften helt ut av han. Lurer på om han egentlig jobber alt for mye. Men når jeg tar det opp, vil han aldri snakke om det.

Inga

04.07.2016 kl.01:04

Bente: ikke gi opp !!!

Skriv en ny kommentar