hits

7 av 10 nye mammaer tror magen skal bli flat kort tid etter fødselen

Landsgruppen av helsesøstre antar at nærmere 70 prosent av nye mammaer tror at kroppen skal bli som den var bare noen få måneder etter fødselen. Det lukter mye skuffelse og frustrasjon over mammakropper som egentlig ser helt naturlige ut. 

Mid section of pregnant woman cleaning treadmill
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

#yummymummy, #fitmom og #strongmom er uttrykk som har dukket opp de siste årene. Det gjelder å komme i form så fort som mulig etter fødselen. Man bør kvitte seg med eventuelle ekstra mammakilo så fort som mulig og magen bør bli flat etter noen få måneder, helst uker, slik at man kan legge ut flat-mage-bilde på Facebook og Instagram og få masse «likes» og kommentarer av typen: «Wow. Amazing! Har det virkelig vært en baby inni der for en måned siden?»

I tillegg skal mammas kropp helst ikke forandre seg i det hele tatt under graviditeten, og mange streber etter å få så liten kul på magen som mulig. Man skal gå i juleselskap i trange, glitrende kjoler og høye stiletter i sjuende måned, og gjestene skal slå seg på knærne, gispe og sperre opp øynene når de får vite at du er gravid. Det hadde de aldri trodd.

Interessen for gravid- og mammatrening har eksplodert og treningssentrene har spisset tilbudene sine mot denne gruppa. Man får inntrykk av at bare man spiser riktig under graviditeten, og trener nok, kan alle få liten gravidmage og flat mage rett etter fødselen. Det er helt feil!

Da Caroline Berg Eriksen la ut det første magebildet sitt i 2013, sa hun blant annet i et intervju på VGTV:  «Jeg la det ut fordi jeg var stolt. Jeg hadde akkurat født barn og jeg syns jeg så bra ut. Jeg syns at det var kult. Jeg syns det var en klapp på skulderen til meg selv. Jeg er jo opptatt av et sunt kosthold. Og jeg har en sunn livsstil. Og jeg syns det er litt kult at det fungerer.»

Jeg syns også det er kult. Men det jeg reagerer på er at både Caroline selv, og mediene, framstiller det som at alle kan få flate mager fire dager etter fødselen bare de trener, spiser sunt og tar vare på kroppene sine før og under svangerskapet. Som om det er opp til hver enkelt hvor stor magen blir. Det er klart at et sunt kosthold og trening under graviditeten kan hjelpe, men det er ikke hele oppskriften. Her spiller nemlig de elskede og forhatte genene våre inn.

La meg få avlive noen myter og gravid- og mammakroppen:

Marit Heiberg i jordmorforeningen forteller til kk.no at det er mange grunner til at noen har mindre gravidmage enn andre. For det første er magen som regel mindre ved første graviditet. Dette er fordi magen og livmoren ikke har vært utvidet tidligere. Noen har det man kaller bakovervendt livmor. Da ligger babyen mer mot ryggen i stedet for mot magen. Hvordan fosteret legger seg i magen er også individuelt og kan variere fra gang til gang. I tillegg er det slik at gravidmagen gjerne synes raskere på korte kvinner. Har man kort midje, har ikke babyen så mange steder å gjøre av seg.

Det er med andre ord helt umulig for veldig mange av oss og kun få en liten, kledelig bulk på magen. De aller fleste gravide vil pese rundt som store hvalrosser uansett, og det nytter ikke det minste å slanke seg i svangerskapet for å få minst mulig kul på magen. Farlig er det også.

Leder av Jordmorforbundet, Hanne Schjelderup-Eriksen, forteller til Aftenposten om tilfeller der mor har trent så mye at babyen ikke har hatt en tilfredsstillende vektøkning.

Barnelege og professor ved NTNU, Jon Sverre Skranes sier til tv2.no at rundt 20-30 prosent av nyfødte som har lav fødselsvekt, trolig er små fordi de har fått for lite næring under svangerskapet.

Furre Østgård, er psykolog med doktorgrad i nevrovitenskap. Hun sier i samme artikkel at hun har hørt leger fortelle om gravide pasienter som vil begynne å røyke for å få et mindre barn, i håp om at fødselen blir mindre smertefull, og fordi det da vil bli lettere å trene seg opp i ettertid.

Dette er selvfølgelig ekstreme tilfeller. Men det er likevel galskap!

Jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret på Vinderen i Oslo, sier til Aftenposten at dagens gravide og nybakte mødre er langt mer opptatt av kropp og slanking enn før, og at oppmerksomheten rundt kropp ikke bare er av det positive slaget. Hun peker også på at fødselsdepresjoner og fødselsangst har økt i takt med kravet om å se bra ut:

«Jeg synes jeg har sett en sterk økning i fokus på dette blant mine klienter. Særlig blant dem som er kroppsbevisste fra før, noe som gjelder for mange av dagens unge jenter. For mange skal det å få barn hverken spille inn på kropp eller livsstil. Mange forventer å få den gamle kroppen sin tilbake med en gang» forteller hun.

Det er fint å trene under graviditeten og i permisjonen etterpå. For all del. Men husk: hvis man overdriver, kan treningen ha helt motsatt effekt. Det skjedde med meg.

Jeg både spiste sunt og trente gjennom hele mitt første svangerskap. Jeg hadde et lett svangerskap og var i god form. Jeg stilte også på treningsstudioet nøyaktig seks uker etter fødselen. Likevel slet jeg veldig med å ta av de kiloene jeg la på meg under graviditeten.

Hvorfor? Det har med to ting å gjøre: gener og stress. Jeg registrerer at kroppen min likner mer og mer på min egen mammas kropp. Nå la ikke hun på seg så mye under graviditetene sine, men kroppen hennes ble likevel aldri den samme etter to svangerskap. Noe hun for øvrig ikke brydde seg det minste om.

I tillegg var jeg så stressa i barseltiden, og tiden etterpå, at kroppen min regelrett badet i stresshormonet kortisol. Flere studier viser at man har lettere for å legge på seg, og større problemer med å slanke seg, hvis man har høyt kortisolnivå. Selv om man ellers spiser sunt og trener regelmessig, kan perioder med høyt stressnivå gjøre det ekstra vanskelig å gå ned i vekt. Og dette stressfettet legger seg som regel rundt magen. I tillegg er det umulig å gå ned i vekt seg hvis man ikke får nok søvn. Og hva er det som kjennetegner barseltiden? Jo, søvnmangel og stress. Derfor: Noen ganger kan man faktisk gå raskere ned i vekt ved å slappe av og sørge for at man får den hvilen og søvnen man trenger.

Jeg syns det som sagt er flott at gravide og nybakte mødre trener og spiser sunt. Men la motivasjonen være helse og ikke utseende. Og la oss en gang for alle avlive myten om at alle kan få liten gravidmage og flat mage kort tid etter fødselen bare de spiser sunt og trener. For det stemmer ikke.

Så kjære vordende eller nybakte mamma. Kos deg med den magen du har, enten den er stor, liten, flat, myk, stram, med eller uten strekkmerker. Du har båret frem et barn! Det er der fokuset bør ligge.

 

Les også: Oppskriften til flat mage etter fødeslen

Les også: Derfor skal du vise frem din gravidmage

 

Teksten er hentet fra boka mi Føkk lykke! 

Kjøp den her

 

 

PS: For flere oppdateringer fra sånn passe bra yummymummy, følg meg her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

.

23 kommentarer

Den deler jeg videre!

Dette her tenker jeg at er veldig viktig at du tar opp, for jeg tror mange får et ganske urealistisk bilde av hvordan kroppen faktisk kan endre seg mens man går gravid og i tiden etterpå, både igjennom ulike blogger og instagramkontoer. Både med tanke på vektøkning, slappismage (og pupper) og strekkmerker. Det er faktisk ikke så umulig å tenke seg at de som ikke er utstyrt med gener som ikke gir stor mage og heller ikke strekkmerker faktisk kan bli litt hysterisk, som igjen kan føre til et farlig og desperat kosthold og treningsregime for både mor og det ufødte barnet.

Jeg syns bloggen til Caroline som oftes er en koselig blogg, men jeg skjønner faktisk ikke behovet for å kle seg i en fin bh og truse og ta bilde av kroppen sin 4 dager etter fødsel uansett hvilken kropp man ender opp med. Hva er motivet, hva slags glede har Caroline av dette, og hva slags gleder tenker hun at instagramfølgerne har av disse bildene? Foruten tenåringsgutter, som kanskje vil ha glede av pen pen jente i truse og bh av helt andre grunner enn hva Caroline forhåpentligvis ikke er ute etter, så skjønner jeg ikke helt hva slags glede folk har av disse "se på meg poserer foran speilet i truse og bh 4 dager etter fødselen" bildene som noen folk legger ut. Uavhengig av kropp, selvsagt (har fått med meg at dette kan være viktig å påpeke, da alle som er negative til disse bildene blir beskyldt for å være sjalu), for jeg skjønner ikke behovet til noen av de som legger ut sånne bilder av seg selv, og hva slags behov de tror mottakerne har.

Det er ett viktig budskap å bringe videre.Mange tror dessverre at man for kjempe flat mage 4 dager etter fødsel. Men det er dessverre feil, eller ikkje akuratt feil men fåtall som for. Man kan ikkje forvente at den kroppen man hadde før ett svangerskap ser lik ut etter ett svangerskap. Noen for strekkmerker, noen for hengepupper, noen for hengemage. Men alt det der er normalt! Så klart noen kan få en flat mage som feks Caroline. Ho er heldig. Det er ho. Å eg syns ho skal få lov til å være stolt av kroppen sin, å ho må så klart få vise det. Men som flere skriver ja ho gir ett feil budskap. Flere tror vell at magen vil se sånn ut 4 dager etter på så lenge man trener og spiser rett. Men dessverre er det ikkje slik!

Magen vil synke, du vil få flatere mage. Men det vil ta tid. Min mage var ikkje flat før 1 mnd etter fødsel. Å da var det amming, og noen gåturer som hjalp meg. Men samtidig så var eg ikkje ut etter noen flat mage, men kun å holde meg litt i form. Spiste både sunt og usunt!

Veldig bra skrevet av deg :D

Takk, takk og takk igjen! Dette har jeg virkelig savnet i debatten. At folk uimotsagt får påstå at hun fortjener magen fordi hun har jobbet så hardt for den er et mye større problem enn bildet i seg selv. Man kan ikke trene seg høyere, man bør virkelig ikke trene babyen mindre, og man kan heller ikke trene seg til en morkake som ligger i front. Det er så trist at hun ikke sier klart og tydelig i fra om dette. Det holder faktisk ikke å si at hun ikke har vært ekstrem, men har hatt en balanse. Selv om hun har opplevd at folk synes hun ser «feil» ut så må hun vel også forstå at hun har en kropp veldig mange ønsker seg etter en fødsel? Også virker det heller ikke som om hun har skjønt at grunnen til at damer med bollemager og strekkmerker blir hyllet i media er nettopp det at de ikke har «idealkropper», men er stolte allikevel. Rage slutt.

Jeg fødte for seks år siden og magen min er fremdeles ikke flat. Men det var den ikke før barn heller. Den bare ble enda litt større etter fødselen. Flat mage tror jeg at jeg bare hadde i barndommen. SÅ forskjellige er vi alle sammen, med gener og alt 😊

Jeg trener, jeg har til tider noe som kan minne om flat mage. Men kroppen min blir aldri som før. Det er ikke noe mål heller. At den er sunn og til nytte for meg og ungene betyr litt mer (heldigvis).

Godt skrevet! Liker at du tar med uttalelser fra fagfolk i tillegg =)

Leser titt og ofte om at mødre for tiden føler et sterkt kroppspress og prestasjon, om "mammakroppen" og barseltiden som nesten er blitt treningstiden i stedenfor. Da er det så DEILIG og forfriskende at jeg er omringet med ordentlige damer, damer som meg som lå ENDA på sofaen med babyen oppo seg 3-4 mnd etter fødselen å gafflet i oss sjokoladekake, som ikke så på joggeskoa 1 år etter fødselen om man ikke orka og som annerkjente kroppen for det den er, en KROPP! ikke mammakropp, ikke ung dame kropp, ikke tjukka, ingenting annet enn en KROPP :D Min motivasjon for trening er mer energi da tulla står opp kl 05 HVER JÆVLA MORGEN, jeg trener 2 ganger i uka og den overskudd biten får jeg av 10 kopper kaffe og masse sjokolade!

Oppdaterer bloggen din hver dag og leser deg høyt til samboeren min titt og ofte! Stå på :D

Jeg gikk ned 15 kilo mens jeg var tvillinggravid, uten at jeg prøvde i det hele tatt. det var rett og slett ikke plass til både mat og unger inni der, spesielt ikke siden jeg var overvektig.... er jeg stolt av det? Nei. Glad for det? der og da brydde jeg meg ikke stort om det, nå tre år senere er jeg glad for at syv av kiloene fremdeles er borte. Ble magen flat? Ikke sjans!!! Var legen glad? nei, han var faktisk litt bekymret.

Jeg synes ikke det er riktig tid å fokusere på vekt og strømlinjeform når man nettopp har fått barn. Da skal man fokusere på barnet eller barna sine og drite i utseendet. Rett og slett. Men det er min mening. Helt sikkert mange som er uenige med meg.

Takk! Dette innlegget likte jeg veldig mye bedre enn det forrige! Heia saklige og gode argumenter! Du skriver så godt👍🏻 Godt å høre for en som fikk medlemskap i hvalrossklubben begge svangerskapene..

Hei

Takk for veldig fint innlegg. Jeg synes fokuset på kropp og nybakt mor er fryktelig trist, så sånne type konstruktive innlegg trenger vi. Jeg har lest Caroline Berg Eriksen-bloggen jevnlig- det har vært en liten guilty pleasure. Men nå har jeg bestemt meg for å finne meg en annen underholdning- for jeg kan ikke være med å bidra til et slikt fokus.

Vi nordmenn har blitt tyngre og tykkere. Vi spiser for mye og for dårlig. Og vi trener for lite.

Mange av oss har dålig samvittighet, for vi vet jo at dette gjelder oss selv.

Det er ikke bra å gå opp for mye i vekt under et svangerskap, og det er ikke bra å ikke være i normal aktivitet.

Vi liker ikke å bli tråkket på, vi liker ikke å høre at vi må skjerpe oss.

Men jeg tror det er mye fornuft i å snu litt for mange av oss. Ikke hige etter det usunne og urealistiske, men tenke kosthold og helse fordi det gjør godt for livskvalitet, graviditet, småbarnsliv og livet videre.

Jeg syns jeg leser et slags forsvarsskrift og unnskyldningsmantra i dine siste innlegg. Caroline tramper på noe ved å være så sprek, slank og ´vellykket.´ Og da skal det farliggjøres.

Jeg liker bloggen hennes, og jeg liker helse-fokuset hennes. Og jeg skjønner ikke dette med at du mener at alle kan oppnå den kroppen og den lille magen om vi vil. Hun sier da ikke det. Hun sier ikke at det er bedre enn noe annet heller.

Kropp er vakkert. Alle ulike kropper. Men når en slank kropp vises, er det så truende for de som ikke er slanke. Et slag, en oppfordring til å ikke spise. En dårlig samvittighet......eller? Det virker sånn. Som at de med den lille magen og den slanke kroppen må gjemme seg, for de påvirker på en farlig måte.

Anne! To ting:

1. Ingen er uenig med det første du skriver, men livet er ikke alltid slik at man bare kan skjerpe seg. Noen blir syke i graviditeten. Enten fysisk eller psykisk eller begge deler. Selv kaset jeg opp i 25 uker, først gikk jeg ned og så gikk jeg opp. Men det var ikke vekten som stod i fokus.

2. Caroline har rett til å gjøre det hun gjør, men det skulle da bare mangle at en såpass innflytelsesrik person får kritikk når så mage av oss mener at hun bidrar til et uheldig fokus. Da snakker jeg ikke om at hun er slank, men at hun finner det relevant å legge ut et bilde av seg selv i sexy undertøy fire dager etter fødsel. Du har rett til å mene at kropp gjerne må stå i fokus etter fødsel. Jeg har rett til å mene at det er absurd navlebeskuende. Jeg fatter ikke at folk tror dette handler om at Caroline er slank. Det handler om at hun har et forskudd fokus på hva som er viktig etter fødsel. Mener jeg.

Hennie.

Mener du ja. Og det er greit.

Det er ganske hardt å påstå at Caroline har et FORSKRUDD fokus på hva som er viktig etter fødsel.

Caroline er ikke meg, ei vanlig mamma hjemme i mitt eget hus. Det hadde vært skikkelig forskrudd om det var jeg som la ut et slikt bilde fire dager etter fødsel. Jeg hadde vel blitt tvangsinnlagt av hele familien min. Så jeg er enig i det.

Men jeg syns ikke det er forskrudd av henne.

Hun driver en bedrift som går så det griner, og hun har kropp og helse som tema. Hun har uendelig mange tusen følgere som virkelig liker bloggen hennes, som tar imot tips- eller bare gleder seg over en glanset ukeblad-blogg.

Jeg antar at hun har følgere som trigges- og som ikke har godt av oppskriften på lykke (som ikke finnes.)

Men for de aller fleste som leser bloggen hennes, er det totalt ufarlig- og GODT med et positivt, ufarlig syn på livet. Det er da ufarlig med et slikt bilde. Hun er ikke syk. Hun er ikke slem. Det er en kropp! Jeg skjønner ikke at det provoserer, at noen har behov for å si, f.eks som deg at hun har et forskrudd fokus. Hvorfor bry seg? Det fascinerer meg. Hvis folk er så utrygge, at de leter etter trygghet og rett fokus på nett, at de vippes av pinnen av en vakker kropp, ja, da tror jeg de trenger hjelp. Og de trenger å slå av pc-en.

At mange mener at hun bidrar til et uheldig fokus betyr ingenting. Det betyr ikke at de ´mange´har rett. Det henger ikke på greip at vi skal hylle de tykke ´normale´kroppene (for det er jo det som er normalt, ikke sant....? og være så harde mot de slanke. Det er ikke greit.

Jeg snakker ikke om å skjerpe seg. Jeg snakker om at sinnet mot Caroline er tullete. Hvorfor dette behovet for å ta henne? Da blir jeg nysgjerrig på hva som bor i oss, hvorfor vi blir så sinte...hva er det ved dette bildet som får frem denne hissigheten? Det må jo bety av vi føler oss tråkket på...og det kanskje på et ømt punkt?

Jeg følger en annen blogg. Slank dame blir gravid. Går opp masse i vekt tross trening. Blir mamma. Viser kroppen sin.

Reaksjon: YESS, hun er tjukk! Hun er normal! Hurra for henne! For da kan vi andre også slappe av. Fram med godteriet!

Men vi vil jo være sunne, og vi bør være sunne. Særlig som mødre.

Jeg syns vi damer er noen fininger. Vi vil jo bare se det som gjør oss glade, det som gir oss en god følelse. Og det er jo ofte at noen er tykkere enn oss selv, er det ikke? Vi går og holder inn magen hele gjengen:)

Og Hennie, jeg er ikke sint. Jeg er ikke syltynn. Jeg har født tre barn og gått opp og ned i vekt. Jeg har hatt spiseforstyrrelser i mange, mange år.

Men jeg blir ikke sint på et bilde, og jeg kaller ikke ei nybakt og god mamma for forskrudd. Ikke absurd navlebeskuende heller........men sånn innerst inne er det vel kanskje det vi alle er.

Jeg gir meg her:)

Anne: du skriver at det er ufarlig med et slikt bilde, og at du ikke skjønner hvorfor folk blir så sinte. Det ER jo farlig med slike bilder og slike uttalelser som Caroline kommer med, både for unge, usikre mødre (jeg er ikke medlem i den klubben, og hvis jeg visste at alle brydde seg like lite som meg var jo alt ok!), og for ungene deres! Jeg er bekymret for dem, og for presset datteren min skal oppleve dersom hun skulle være så heldig å bli gravid en gang. Dagens kroppsfokus ER FARLIG, og Carolines for de aller, aller fleste helt uoppnåelige bilde bidrar i helt feil retning!!

Anne: Der understreker du nettopp det jeg mener: Det er fordi hun er en offentlig person som tjener penger på at mange, mange mennesker følger henne at jeg mener det er riktig å rette kritikk mot det hun driver med. Derfor bryr jeg meg om det. Jeg bryr meg ikke om hva andre uten innflytelse og godt betalte bloggjobber legger ut. Men Caroline er profesjonell, hun har innflytelse.

Jeg jobber med mennesker og vet om altfor mange mennesker som sliter med psykisk sykdom på grunn av press utenfra. Da opprører det meg at lojaliteten din ligger hos Caroline Berg Eriksen. For hun har et ansvar.

Jeg jobber også med mennesker, og jeg er veldig opptatt av gode verdier og en sunn selvtillit og selvfølelse. Jeg er opptatt av gode, trygge, sunne familier, kommunikasjon, kjærlighet og trygghet i egen kropp. Man blir ikke syk av å se Carolines kropp. Hvis det er utløsende faktor, ligger det en lang historie i bunnen. Mobbing, mishandling, for lite kjærlighet og bekreftelse fra foreldre..osv. Men om man er i en slik situasjon vil man uansett trigges.

Hvis det er Carolines blogg som fenger, vil man lese om et fornuftig kosthold og god trening. Ingen blir av henne oppfordret til å ikke spise.

Se derimot på blogger som handler om bikinifitnes el anoreksi/bulimi. Eller se en barbie-film. Ha ei venninne som er syk, eller hør på egen mamma som alltid slanker seg. Lær av guttegjengen på 14 som drikker protein-shaker. Den viktigste påvirkningen skjer hjemme som barn og ungdom. Det er vi foreldre som bygger opp verdier og kritisk tenkning, trygghet og selvfølelse.

Og det er ikke Carolines blogg som bryter ned. Da leter du feil, og har sett dårlig etter på Internett og i egne skuffer med nutrilett og light-produkter.

Syns jeg.

Det er klart det finnes verre ting der ute, og jeg er enig i at bloggen hennes er innafor (så lenge hun ikke redigerer seg selv tynnere!). Men bildet og kommentaren rundt det er mye verre, og jeg er helt sikker på at dette bidrar til helt unødvendig stress og press blant unge gravide. De kommende fedrene tror også at dette en mulig og noe kjærestene deres burde få til (les kommentarene andre steder på nettet, så får du se..). Ikke bra!

Veldig bra innlegg! Anbefaler dette innlegget i tillegg som også setter fingeren på helt rett sted hva gjelder problemstillingen rundt fotballfruens bilde:

http://www.dagbladet.no/kultur/i-barseltiden-er-ikke-kvinnekroppen-mannens-kropp/63297505

Hei Marte :-) Har du lest denne? http://www.dagbladet.no/kultur/i-barseltiden-er-ikke-kvinnekroppen-mannens-kropp/63297505

Til deg som mener at det er mye mer enn Carolines blogg som ligger bak spiseforstyrrelser: Du har HELT rett. Men hvorfor i all verden er det ok at Caroline og andre toppbloggere skal trigge folk som allerede ligger nede?? Jeg kan gjøre det jeg kan for å trygge mine egne barn ved å fremme gode verdier, det er etter min mening noe av det viktigste jeg kan gjøre som mamma. Men hva med de som faktisk har vokst opp med foreldre på evig slankekur og dårlige holdninger til egen kropp? Skal vi bare drite i disse unge menneskene på bekostning av mennesker som Berg Eriksen som tjener seg rike på å legge ut slike bilder? Selv om ikke du og jeg har Nutrilett i skuffene, så er det andre som har det. Å bagatellisere innflytelsen slike bloggere har er et skudd i blinde, selv om det SELVFØGELIG ikke er hele problemet.

Synes jeg.

Hennie

Jeg syns det du skriver er fint, og jeg hadde likt å prate med deg. Vi er nok enige, og jeg tror vi har helt like verdier i bunnen. Jeg har uendelig stor respekt for oss mennesker og for sårheten inni oss. Og jeg ser og vet om at vi reparerer mangler på trygghet og tilknytning ved å kompensere. Mangler jeg trygghet, javel, da blir jeg sykelig tynn eller sterk. Da konsentrerer jeg meg kun om å telle kalorier og ha full kontroll på i alle fall ett område i livet. Og høster ære samtidig. Det ligner jo på kjærlighet og anerkjennelse. Og jeg vet selv hvor mye styrke der er i meg. Det trenger jeg når jeg egentlig bare føler meg svak.

Hvis vi snakker om friske mammaer, fysisk og psykisk, som tror de skal bli tynne i og etter graviditet, er det ikke så farlig. Har du er sunt sinn så går det bra med en smell. Da lærer man bare, og blir et helere menneske samtidig.

Snakker man om de som diskuteres lenger ned i tråden her, de som er syke og er disponert for en spiseforstyrrelse, må de uansett følges opp tett gjennom et svangerskap. For svangerskapet i seg selv er utfordrende, og kan utløse en aktiv sykdom. Og fare for barnet.

Jeg er enig i at det er et trist behov der ute, når mennesker kler av seg på tusenvis av blogger og instagramprofiler. Det er muskler og null fett og kyllingsalater overalt. Det er oppskrifter på å bli syke og psyke, og det påvirker alle som ser.

Det må prates om hvorfor det er slik.

Men jeg er ikke med på å trampe på et enkeltmenneske, selv om hun er en offentlig person. Hun er langt fra verst. Hun spiser. Hun er sunn. Hun er positiv. Hun har familien sin i fokus.

Men det triste i samfunnet vårt, dét bør opp og frem. Hvorfor vi ikke er glade i oss selv, vi som har alt.

Jeg mener det blir feil å kun fokusere på de med spiseforstyrrelser her. Jeg tror ikke Carolines bilde er verst for disse menneskene, som flere har påpekt finner de nok av inspirasjon andre steder. I akkurat denne saken er jeg mer bekymret for alle de unge menneskene som bruker masse tid og krefter på å bekymre seg om de er bra nok, tynne nok osv. Altså helt vanlige, friske mennesker i dagens kroppsfokuserte samfunn. Det er så trist at tenårene og den første tiden av voksenlivet skal preges av sånne tanker! Og nå får de jammen ikke ha graviditeten og barselperioden fri fra kroppsfokus en gang! :-(

Jeg tror du som svarer meg over her har rett, vi er nok enige om mye. Men jeg er ikke med på at skarp kritikk av bloggeren (ikke privatpersonen) Caroline Berg Eriksen er det samme som å trampe på henne. Jeg kjenner ikke privatpersonen, men bare den hun presenterer seg som i offentligheten. Jeg tror det er farlig å ikke kritisere de kreftene i samfunnet som man mener bryter ned, og jeg mener denne bloggeren gjør nettopp det. Men jeg forsvarer også din rett til å mene det motsatte :)

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram