hits

Din virkelighet er ikke alle andres

16.01.2017 - 19:30 12 kommentarer

En treåring bør kunne sitte stille og tegne i en halvtime. 

Alle barn bør lære å bake kaker fra bunnen. Jeg syns synd på barn som vokser opp med posekaker. De går glipp av grunnleggende læring.

Foreldre som ikke leker med barna sine er dårlige foreldre. Barn trenger foreldre som setter seg ned på gulvet og leker med dem. 

 

Child drawing
Licensed from: alenkasm / yayimages.com


Nei da, dette er ikke jeg som har blitt skikkelig kjip. Dette er kommentarer hentet fra det store nettet. Og jeg kunne fortsatt i det uendelige:

Jeg jobber hundre prosent og studerer ved siden av, har fire barn som jeg følger opp tett, baker hjemmebakte kaker til alle bursdager og avslutninger, lager all middag fra bunnen og har det alltid ryddig og rent. Er så lei av mødre som klager over hvor slitne de er. Så lenge jeg klarer det, klarer andre det også. Man må bare bestemme seg for det.

Mine barn spiser fisk og grønnsaker uten å mukke. Det er fordi jeg har tatt de med på matlaging helt fra de var små. Det handler bare om rett tilnærming. 

Man bør bruke tid sammen med barna når de er små og pusle, perle, tegne osv. Det utvikler finmotorikken, og er kjempeviktig for videre læring.

Jeg slutter aldri å forundre meg over alle foreldrene der ute som tror at akkurat deres prioriteringer er de riktige. Foreldre som tror deres verdier og deres virkelighet er fasiten for alle andre også. Foreldre som tror deres liv er representativt for absolutt alle andre.

Altså, jeg skjønner at hvis du elsker å bake, og har mange fine stunder med barna dine over kjøkkenbenken mens dere knekker egg og snakker om livets store spørsmål, så tenker du at det burde jammen andre foreldre også prøve. Og det er en fin tanke, at man har lyst til å fortelle andre om disse fine stundene som gir både en selv og barna så mye. Men man må også klare å løfte blikket fra egen kjøkkenbenk og være åpen for at andre foreldre kanskje ikke liker å bake, eller har barn som ikke liker å bake, og at den koselige bakestunden du har med dine barn, fort blir et maretitt for andre foreldre.

For barn strengt tatt ikke lære å bake for å ha et fullverdig liv. Og det blir flotte voksne mennesker av barn som vokser opp med posekake. Det er jeg helt sikker på. Akkurat som barna mine helt sikkert kommer til å vokse opp med en helt super finmotorikk selv om jeg ikke pusler og tegner så mye med dem. Mine foreldre puslet og tegnet aldri med meg, men jeg har da for pokker en helt tilfredsstillende finmotorikk for det!

Barn er forskjellige. Noen kan sitte stille lenge, andre trenger å røre på seg. Noen barn liker å bake, andre vil heller ut og sparke fotball. Noen barn liker å pusle og tegne, andre kan ikke fordra slike aktiviteter og vil mye heller hoppe i sofaen og lese tegneserier.

Vi foreldre er også forskjellige. Det bør være en selvfølge, men det viser seg altså å være veldig vanskelig for mange å akseptere. Som for eksempel mammaen med fire barn som jobber, studerer, baker og alltid har det ryddig og rent. Nå har ikke jeg fire barn (heldigvis), men jeg kunne også prioritert å bake kaker og rydde. Det er ikke det at jeg ikke klarer det. Men jeg har andre interesser enn kakebaking og rydding, og prioriterer det derfor ikke. Hvis jeg skulle lagt inn støtet på kakebaking og rydding, hadde jeg for eksempel ikke fått like mye tid til å gå på ski. 

Jeg elsker å gå på ski. Du finner meg ofte på tur i løypene rundt Raufoss med både mann og barn på slep. For oss er skigåing den ultimate helgeaktiviteten. Og både barna og jeg har stor glede av disse turene. Jeg kan nesten være fristet til å slenge ut en kommentar om at alle foreldre bør komme seg ut i løypa regelmessig med barna sine. At det kommer til å gi barna enorme fordeler og gleder senere i livet. Ja, for det tror jeg det helt sikkert gjør.

Men jeg skjønner at du har andre prioriteringer enn meg i helgene. Kanskje dere koser dere på bowling. Eller kanskje dere koser dere hjemme i sofaen i pysj og spiser vafler og ser på tv. (Det gjør forresten vi og, rett som det er). Det kunne ikke falle meg inn å dømme foreldre som velger annerledes enn meg. Hvorfor i alle dager skulle jeg det? Som om bare fordi jeg gjør noe, så skal det liksom være et mål for alle andre å gjøre det samme.

Du som tar med barna dine på bowling søndag formiddag, er kanskje kjempeflink til å bygge Lego med barna dine. Eller sparke fotball med dem på løkka. Og du som prioriterer lange, late helgemorgener i pysjen, er kanskje en ildsjel på det lokale sjakklaget. Hva vet vel jeg?

Jeg har mine verdier, prioriteringer og utgangspunkt. Du har dine. Om det er å trene, bake kaker, se på tv, spille, leke med hunden, hvile, jobbe, eller om du må bruke energien din på å holde hodet over vannet på grunn av sykdom, er meg helt likegyldig. Jeg er sikker på at du er et skikkelig alright menneske for det. Og jeg er sikker på at det blir folk av barna dine også.

Og du, skal jeg fortelle deg en hemmelighet? Mine barn spiser også både fisk og grønnsaker. Men jeg har aldri vært en sånn mamma som har latt barna få sitte på kjøkkenbenken og kutte grønnsaker slik at de skal føle eierskap til maten de spiser og bla, bla, bla. Flaks kaller jeg det. Ren flaks. Og det skal vi heller ikke kimse av.

 

Les også: 50-tallet ringte og ville ha holdningene sine tilbake

Les også: Ettergivende foreldre er de verste ... eller?

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos,følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

12 kommentarer

16.01.2017 kl.20:15

Aaaaamen! Vi har såkalte "snille" barn og for ofte mye skryt og spørsmål om hva vi gjør som er riktig. Og noe riktig gjør vi sikkert, men helt ærlig tror vi først og fremst har hatt en del flaks.. og er det noe vi mammaer ikke trenger mer av er å få høre hva vi burde gjort mer av og hva vi burde gjort mindre av (selvfølgelig med visse unntak). Jeg har ihvertfall bestemt meg for at jeg ikke skal la andre gå fra et møte med meg og min familie og føle seg mislykket på noe vis, vi har alle svakheter og driter oss ut jevnt over, og har våre områder vi får det til på. Og hvis man begynner å sammenligne barns situasjon rundt om i verden blir hele posekakedebatten ganske absurd.. Takk for at du setter ord på et viktig tema!!

C

16.01.2017 kl.21:14

Tusen takk for et fantastisk innlegg, akkurat dette trengte jeg å lese i dag! Skal lagres og leses ved senere anledning også.

Ha en fin kveld :)

Lilleulv

16.01.2017 kl.21:20

Ren flaks! Det er egentlig det beste uttrykket for det.

For mine barn har blitt servert det meste, og har noen dager spist det, andre sager ikke. Og noen ganger perler vi med dem. Største jobben nå er å få dem til å føle seg modige nok til å gjøre det selv. Det jobber vi med!

Siw

16.01.2017 kl.21:28

Takk og lov at de fleste av oss er forskjellige ;) Ønsker deg en fin kveld !!

B

16.01.2017 kl.22:14

Kjempe bra innlegg!! Godt å kunne senke forventningene :)

Hege

16.01.2017 kl.23:09

Takk

Mye viktigere enn skiturer, baking, Lego og nyvasket hus, er det å lære ungene å være rause og tolerant ovenfor sine medmennesker..

Vi gjør ting på VÅR måte, andre på sin måte... og det er helt okay!

Ha en fin kveld

Ingrid skogli

16.01.2017 kl.23:45

Fornuftige ord. 👏

17.01.2017 kl.05:15

Min sitter på kjøkkenbenken og kutter grønnsaker, ham spiser de ikke likevel.

Michi

17.01.2017 kl.10:56

Veldig bra skrevet. Folk har forskjellige måter å gjøre ting på, og det betyr ikke at den ene måten er bedre enn den andre.

Vil nå si det er viktigere å lære barn respekt, empati og toleranse ovenfor andre enn skiturer, baking fra bunn osv

Lizbeth Osnes

17.01.2017 kl.18:25

Etter en (altfor!) våken natt med kjefting og kaos, må jeg innrømme at dette var et forferdelig deilig innlegg å lese :-) Dine poster er som regel det. Tusen takk, nok en gang!

M

18.01.2017 kl.09:56

Det er forskjellene som gjør verdens spennende :) hadde alle blitt oppdratt og handlet likt i alle situasjoner........guuuud så kjedelig det hadde blitt. Ja til sofalørdager og skisøndager, eller noe annet dager :)

Silje

18.01.2017 kl.23:06

Åh så enig med du !!

Skriv en ny kommentar