hits

Når kan barna begynne å pusse tennene selv?

26.03.2017 - 20:03 43 kommentarer

//Annonse

- Kom igjen unger! Vi må dra om ti minutter! Jeg hinker gjennom gangen mens jeg prøver å tre en sokk på den ene foten. Sjuåringen pakker sekken mens femåringen står på hodet i sengen sin og kaster kosedyr på gulvet på leting etter akkurat det kosedyret som skal med i barnehagen i dag.

 - Fem minutter! Alle sammen inn på badet! Stemmen knekker på slutten og går opp i falsett. Jeg hoster litt og hinker ut på soverommet mens jeg drar av sokken igjen og finner frem ny sokk uten hull.

  

Så står vi omsider på badet alle sammen. Nå skal det tisses (Sånt må skje i plenum når man er fire personer under samme tak og kun har ett bad), det skal fikses sveis, de siste klærne skal på, Elsa-flette skal flettes og det skal pusses.

Jeg finner frem tre tannbørster og tre forskjellige tannkremer. En til meg, en til sjuåringen og en til femåringen. Jeg ser på klokka på mobilen og registrerer at vi må dra om tre minutter.

- Okei unger. I dag kan vi øve på å pusse selv. Jeg begynner å pusse mine tenner og gir de to små tannbørstene til barna. Jeg kjenner et lite stikk i magen. Er det egentlig greit? Er de ikke litt for små til å pusse selv? Ofrer jeg barnas tannhelse nå, bare fordi jeg selv ikke kommer meg tidlig nok ut av senga om morgenen?

 


Dårlig tid = pusse selv

 

Jeg setter meg på huk og går kjapt over femåringens tenner etterpå. Hun er for liten til å kunne pusse selv, det vet jeg. Og så tar vi en Flux fluortablett. Jeg føler liksom at det gir en ekstra forsikring på slike morgener.

Når kan egentlig barna begynne å pusse tennene selv? Ifølge Den norske tannlegeforeningen, kan barna gradvis ta over tannpussen selv, men foreldre bør hjelpe til frem til barna er 10-12 år for å kontrollere at tannpussen gjøres godt nok. Det kan blant annet være vanskelig for barna å få rengjort godt nok helt bakerst på jekslene.

Men hva menes med «gradvis ta over tannpussen selv»? Fra de er sju år? Åtte? Om morgenen? Kvelden? Hver dag? Eller av og til? Finnes det noen fasit? Mest sannsynlig ikke. Det spørs om vi ikke bare må bruke den akk så vanskelige sunne fornuften her.

Jeg tenker det er bedre at de pusser selv om morgenen. Da pusser vi gjerne samtidig, og så hermer de etter meg. Slik at de ikke glemmer en tann. Eller en hel side for den saks skyld. Det har skjedd. Og så legger vi heller inn mer tid til tannpuss om kvelden. Da er det vi voksne som pusser. Om det blir hele to minutter som anbefalt ... veeeel, kanskje ikke hver kveld. Men det blir i hvert fall ett. Kanskje også ett og et halvt.

 


Bare en! Det er ikke godteri. 
 

Og så tar vi Flux fluortabletter. En om morgenen og en om kvelden. Da føler jeg meg ganske sikker på at vi står temmelig sterkt i kampen mot tanntrollene. Tablettene passer for barn og voksne fra 3 år og oppover. Fluortablettene er også finfine å bruke som premie etter endt tannpuss.

Visste du forresten at du nå får kjøpt Flux fluortabletter i dagligvarebutikken? Så blir det enda enklere å ta med seg en boks hjem. Og er det noe vi småbarnsforeldre liker, så er det alt som er enkelt. Prøv også den nye smaken, jordbær. Den ble raskt en favoritt her i huset. (Meg selv inkludert.)

 


 

Men fortell meg, hvordan gjør dere det hjemme hos dere? Når syns du det er greit å la barna få begynne å øve på å pusse selv? Og har du noen tips og råd til hvordan hjelpe barna med tannpussen?

PS: Følg gjerne Null hull-klubben på Facebook for flere gode tips og råd til både din og barnas tannhelse. 

 

PSS: For flere oppdateringer fra våre hektiske morgener, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

43 kommentarer

Siw

26.03.2017 kl.21:49

Min yngste er 10 år og sist vi var hos tannlege fikk jeg beskjed om at dette ser det ut til at hun fikser lett selv :) Tanntråd, pussing og munnskyll ! Så da følte jeg at jeg virkelig har gjort noe rett.....at jeg har lært henne hvordan det skal gjøres. Skal sies at de siste årene har vi samkjørt tannpussen litt, sånn at hun har lært av hvordan sjefen (les MEG ) gjør det :)

Casa Kaos

27.03.2017 kl.13:46

Siw: Ha ha ha. Så bra! Well done :-)

Linda

26.03.2017 kl.22:56

Vil bare si takk for at du skriver om omgangssykehelvetet og hvordan det faktisk er! Jeg har en gutt på seks år som går i første klasse og vi har opplevd utrolig mye mindre smitte etter at han avsluttet barnehagen. Så det er der det er verst :-) Men det var faktisk godt komme til bloggen din og "komme litt ned på jorda" etter å ha lest bloggen til Pappahjerte, hvor de er så lykkelige for tida at man blir helt blenda av alle solskinnsbildene. Ikke noe galt med det, altså, men ting kan bli i meste laget ;-)

Casa Kaos

27.03.2017 kl.13:48

Linda: Åh, så hyggelig å høre. Tusen takk! Ja, disse virusene og bakteriene trives godt i barnehagen, gitt.

Tone

27.03.2017 kl.10:12

Nå blir jeg sikkert arretert av mamma politiet her :P Men min snart 4 år gamle jente pusser selv om morgenen, også pusser jeg på kvelden før legging :)

Casa Kaos

27.03.2017 kl.13:48

Tone: Ha ha ha. Mammapolitiet har svært begrenset adgang her på denne bloggen :)

Meg

27.03.2017 kl.17:43

Her har begge pusset selv fra ca 3, 4 år. Har fortalt om dette til andre mødre og de blir helt forferdet. Jeg tenker at det går greit. Det er ikke så komplisert, bare å pusse hver tann fra alle sider. Når de klarer alt annet med påkledning og så videre selv så klarer de fint den biten også. Men nå lar jeg dem få gjøre mer på egenhånd enn de fleste mødre, da. Har stor tro på å klare mye selv fra de er i stand til det.

Casa Kaos

28.03.2017 kl.13:47

Meg: Selvstendighet er en fin ting! :)

Carina

27.03.2017 kl.19:00

Her får 3 og 4 åringen pusse tennene selv om morgenen hvis vi har dårlig tid, bedre det enn ingen tannpuss tenker nå jeg :-) Ellers har vi en god og grundig tannpuss hver kveld. Og de får skryt av tannlegen for rene og fine tenner så da fortsetter vi med det! Får god trening til å gjøre ting selv også!

Casa Kaos

28.03.2017 kl.13:48

Carina: Så lenge tannlegen (sjefen) er fornøyd, er det bare å kjøre på! :)

denutroligereisen89

27.03.2017 kl.21:19

Her får tre åringen hjelp til å pusse, men får prøve litt selv. Minstemann på 9 mnd. får hjelp til å pusse sine to små tenner, logisk nok ;)

Casa Kaos

28.03.2017 kl.13:49

denutroligereisen89: He he he. Litt tidlig å pusse selv når man bare er ni måneder, ja :)

Christina

28.03.2017 kl.00:02

Mine to barn på 5 og 2,5 år får først pusse selv og deretter går jeg eller pappaen over tennene ein gang til:) De synest det er stas å få pusse selv og det er sjelden de ikkje vil pusse.

Casa Kaos

28.03.2017 kl.13:49

Christina: Alltid stas å få pusse selv :)

Marianne

28.03.2017 kl.07:36

Mine to på 9 og 11 år har mer eller mindre pusset tennene selv om morgenen siden de var 4 og 6år. De ønsker å pusse selv om kvelden og, men jeg går alltid over en ekstra runde. Hører tannleger flest sier at barn skal ha hjelp inntil de er 12år. Ser ofte at mine slurver litt inni mellom, og at vi kunne ha vært flinkere med bruk av tanntråd. Tanntråd jobber vi med åfå til ihvertfall annen hver dag 😀

Casa Kaos

28.03.2017 kl.13:50

Marianne: Tanntråd har vi ikke begynt med ennå. Er veldig spent på hvordan det skal gå :)

Markus

28.03.2017 kl.16:49

Det finns färgtabletter som man kan testa resultatet av tandborstningen med. Ett barn som klarar flera sådana oförberedda tester på rad klarar av tandborstningen själv utan assistans.

Att låta små barn borsta sina tänder själva pga tidsbrist och stress är inte att rekommendera. Resultatet blir garanterat sämre om barnet är stressat.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:45

Markus: Ja, sånne tabletter har jeg hørt om. Kanskje jeg skal teste det.

28.03.2017 kl.18:41

Var tannlegeassistent i 8 år. Anbefalingen jeg hørte om og om igjen er at barnas kapabilitet mtp. tannpuss følger i takt med skriveferdigheter. Om et barn kan skrive pent, kan de pusse fint selv. Det er derimot viktig med oppfølging av rutiner og en liten kontroll med jevn mellomrom. Når det gjelder "gradvis", har jeg gjort det slik at kveldspussing er kjempenøye og følges tett opp, morgens oppfriskende puss kan minstemann på 7år tar ansvar for selv! Da får barnet en fin og nødvendig øvelse, uten at det går utover tannhelse! Litt mestring og ansvarsfølelse er også ++! Lykke til!!

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:46

Anonym: Lurt!
Men hva med oss voksne som ennå ikke klarer å skrive pent? ;)

Ellen

28.03.2017 kl.19:07

Her pusser vi på kvelden og jenta vår på morgenen. Det sa tannpleier at var helt fint og en fin måte for henne å øve. Hvis de har blitt pusset godt på kvelden så er de jo ikke fulle av bassilusker på morgenen. 😊

Men en ting, er det greit med to flux om dagen? Blir ikke det litt mye fluor?

Vi gir vitaminbjørnen på morgen og flux på kveld. Mener for mye fluor ikke er bra, men husker ikke hvorfor... ikke for å være mammapoliti for det er nok det siste jeg er! 😂

Takk for bra blogg, er herlig befriende å lese her og føle seg normal! ❤

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:47

Ellen: Nei da, man kan ta to Flux om dagen. Det er ikke så mye fluor i de tablettene at det er noen fare for at det blir for mye :)

Kaosmamma

28.03.2017 kl.22:15

Her pusser frøkna tennene selv. Hun har gjort det nå i noen år og pusser i 10sekunder på hvert sted altså 90-150 sekunder hun teller høyt selv så vi får med oss alt sammen. Dette har ført til at hun nå kan telle til ti på spansk, fransk, tysk og engelsk (vi måtte gjøre det litt mer spennende etterhvert) dette har hun gjort siden hun var 4-5 år, nå er hun 7 år og enda ikke fått hull. Merker fort om det blir noe slurv og da må hun pent gå ut på badet og gjøre hele regla om igjen.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:49

Kaosmamma: Wow, ikke bare kan hun pusse tennene selv, men hun kan telle til ti på fem språk også! :D

28.03.2017 kl.22:24

Min 4 åring pusser selv om morgen og noen ganger hjelper jeg han. Kommer ann på den tia vetdu :) 6 åringen fikser alt selv om morgenen og går til skolen selv. Om kvelden pussen han selv også. Men han er ganske flink og tar imot tilbakemelding fra tannlegen om det skulle være dårlig eller no. Fortsatt bra tenner og da har mora også. Uten fluoryabeletter hele livet.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:50

Anonym: Herlig! :-)

Ingvild

29.03.2017 kl.09:04

Her har vi to barn på 5 år, og sånn vi gjør det er at de først pusser selv, for så at vi pusser over (da spesielt på kvelden, men som oftest på morgenen å).

Jeg føler dette er en god måte å få de til å lære riktig tannhygiene og at vi er sikre på at det blir ordentlig gjort :-)

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:51

Ingvild: Høres helt supert ut! :)

Kristine

29.03.2017 kl.10:54

Min 5,5 åring pusser selv og har gjort det siden han var 4,5. Vi har hvert hos tannlegen og hun synes jeg var så flink til å pusse tennene hans (vi fortalte selvførgelig ikke at han pusser selv) . Han har egey system for å få alle tennene pusset, bruker tanntråd mellom hver tann og barnemunnskyld. Har også en flourtabelett til premie :)

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:51

Kristine: He he he. Så flink! :)

Astrid

29.03.2017 kl.13:06

Takk for at du tar opp det spørsmålet! Greit å vite hva andre gjør. 6-åringen her har pusset selv om morgenene siden han ble 5, bruker tanntråd etterpå. Han slurver litt, så vi pusser godt for han på kveldene, men ved sist tannlegebesøk fikk han godkjent, så da fortsetter vi slik.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:52

Astrid: Ja, dette er et sånt tema som man går rundt og lurer på hva alle andre gjør. Syns dere har funnet en finfin løsning :)

Rita Pepita

29.03.2017 kl.14:43

Har to unger, på 2 og 3,5år.

Vi gjør det slik:

Kvelden:

Unga pusser først selv, så pusser vi grundige over.

Morgenen:

Ungene pusser ofte tenna selv da, noen ganger vil de vi skal pusse over andre ganger ikke.

Tannlege sa at morgenpuss godt kan gjøres av ungene alene, viktigste er at de får fluor på tenna om morgenen.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:53

Rita Pepita: Så bra! Da er vi helt innafor begge to :)

30.03.2017 kl.07:59

Godt da ikkje e berre meg som tenker sånn!😂 har ikkje tid til å hjelpe til med det om morningen, av og til om kvelden da😂 mine er 10 og snart 8. Men vi på to må klare det sjøl

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:53

Anonym: Herlig. Store barn! :)

Siljw

30.03.2017 kl.08:26

Etter avtale med min tannlege kan min datter pusse tenne sine på morgenen og jeg på kvelden, bruker tannkrem uten fluor, men hun får fluor tablett en gang om sagen. Hun er 2,5 år. Mye mindre kjefting morgen og kveld! 😊🙏🏼

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:53

Siljw: Deilig med mindre stress og kjefting :)

Cecilie

30.03.2017 kl.09:10

Min eldste pusser selv om morgenen siden hun var 3,5. Noe tannlegen anbefalte og syns var greit. Men om kvelden er det hjelp fra mamma og pappa.

Casa Kaos

30.03.2017 kl.09:54

Cecilie: Perfekt! :)

Siri

30.03.2017 kl.19:53

Her pusser de selv om morgenen fra de begynner på skolen. Om kvelden pusser vi til de er 12, men de tar gradvis over fra de er 10 år. Dvs at de pusser selv en gang i uka en periode og så øker vi etterhvert.

Nå har vi en snart 11-åring med regulering både oppe og nede, da syns vi at det er tryggest at vi pusser ordentlig de fleste kvelder.

Casa Kaos

31.03.2017 kl.13:48

Siri: Oj ja, regulering gjør jo plutselig tannpussen mye vanskeligere :)

Bente

07.04.2017 kl.20:47

Hei:) tannlegen min sa at det er ikke selve flour tabletten eller tannkremen som gjør tenne rene, men selve pussingen, den er viktig at blir gjort skikkelig, jevnt over:) spesielt viktig at det er gjort ordentlig om kvelden:)

Skriv en ny kommentar