hits

Derfor heier jeg på billig smågodt

04.04.2017 - 20:26 24 kommentarer

Dette har jeg sett frem til helt siden forrige påske. Endelig skal vi få billig smågodt. Endelig skal butikkene kappes om å gi oss lavest pris på krokodiller, gelebønner, sure smokker og skolekritt. Sistnevnte er for øvrig min absolutte favoritt. Og jeg har planer om å hamstre store mengder.

 

Candy shop
Licensed from: pljvv / yayimages.com

 

Butikkene forsikrer oss om at det ikke er snakk om noen krig i år. Det er bare snakk om et helt vanlig tilbud.

Mandag denne uken satte Kiwi, Rema 1000, Extra og Obs ned smågodtprisen til 6,90 per hekto. Det tok ikke veldig lang tid før Europris kjørte på med smågodt til 5,90. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Jeg elsker smågodt, og påske for meg er, ikke bare, men blant annet, påskeegg med ferskt smågodt i. For når folk handler mye smågodt, rekker det ikke å bli gammelt og smågodtet er garantert ferskt og mykt. Enda en grunn til å handle smågodt nå i påsken. Og i år som i fjor, har jeg tenkt å handle smågodt helt uten skam.

For noen mener nemlig at jeg bør skamme meg. Billig smågodt er visstnok rene djevelens verk. Sukker er gift. Blant de som fordømmer billig smågodt, er Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen. Han mener butikkene må ta samfunnsansvar og droppe dumping av smågodtprisen. Og selv om Gunnar på en måte er min sjef, siden jeg blogger under Nettavisen, klarer jeg ikke la være å gi ham en saftig karamell og si at jeg er helt uenig.

For som så mange allerede har kommentert på innlegget hans, er det ikke det man spiser i helligdagene som er problemet. Det er det man spiser mellom alle helligdagene som definerer helsa.

Og selv om livsstilsykdommer knyttet til overvekt er noe som øker, og noe vi absolutt må ta på alvor, har vi også den andre siden av skalaen, der vi ser en økt forekomst av både barn, ungdom og voksne som slanker seg helt uten grunn og som er nærmest besatt av å leve sunt. Mennesker som er livredde kalorier, karbohydrater, gluten, sukker og e-stoffer.

85 prosent av alle unge jenter sier at de opplever kroppspress. 1 av 4 unge går på diett for å få finere kropp. Vi blir bombardert med råd om hvordan og hva vi skal spise for å bli sunne, tynne, konsentrerte, sterke, få pen hud, smarte barn, fint hår, mer energi, ja i det hele tatt hvordan vi skal bli perfekte.

Mange av oss overfører dette sunnhetstyranniet til barna våre. 1 av 3 mødre sier de selv har et anstrengt forhold til mat, og 1 av 3 foreldre sier at de snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører på.

Denne gruppen trenger å få høre at det er helt okei å kose seg av og til. At det går an å spise sukker og likevel komme ut av det med livet i behold. 

Det er fint å spise sunt, ikke misforstå meg, men besettelse er aldri bra. Vi er alle enige om at det ikke er spesielt lurt å spise godteri og drikke brus hver dag. Men det er heller ikke spesielt lurt å bli besatt av slanking og sunnhet.

Derfor slår jeg et slag for den gylne middelvei. Jeg slår et slag for is, brus og kaker på 17. mai. Så mye faktisk, at du får vondt i magen, og legger deg kvalm men lykkelig i senga om kvelden. Selv om du er voksen. Jeg slår et slag for sjokoladekake med masse sukker og brus i barnebursdagene. Jeg slår et slag for overfylte godterispann på Halloween, is på en helt vanlig tirsdag i sommerferien, lørdagsgodis til barne-tv og marsipangriser og riskrem i jula. Jeg slår et slag for alle bakebloggene. For hvorfor er det ingen som kritiserer bakebloggerne for å pushe på oss sukker? Er sukkeret i cupcakes mindre skadelig fordi det er kamuflert i delikat rosa glasur? Og sist men ikke minst, slår jeg et slag for billig smågodt i påsken og overfylte påskeegg.

Og så slår jeg et slag for et normalt, sunt kosthold på hverdagene.

I helgen skal jeg ta en runde og sjekke prisen på smågodt i alle dagligvarebutikkene. Da skal jeg fylle påskeegget mitt med godteri der det er billigst, og så skal jeg kose meg med både krokodiller, gelebønner, sure smokker og store mengder skolekritt i påsken. Helt uten skam. Helt uten dårlig samvittighet.

Og det skal ingen få ta fra meg. Ikke en gang Gunnar.

Skal du hamstre billig smågodt i påsken?

 

Les også: Når sunt blir usunt

Les også: Hvordan er det mulig å glemme å spise?

 

PS: For flere oppdateringer fra en mamma som ikke skammer seg over å hamstre smågodt, følg meg gjerne her:

                   

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

24 kommentarer

AndreaH

04.04.2017 kl.21:19

Hurra for smågodt, kaker, is og brus 😁 her i huset er det faktisk ingen som har lov til å kalle mat sunn eller usunn, alt er bra med måte 😉 er faktisk bedre for kroppen med naturlig sukker enn tilsatt kunstige søtningstoffer, og flere av de "sunne" kostrådene er i lengden farlig fordi man bør ha et variert kosthold med alt inkludert for helsen sin skyld 😉

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:33

AndreaH: Det har du egentlig helt rett i. Det finnes ikke usunn mat. Bare usunne mengder :)
Jeg har heller ikke så mye til overs for kunstig søting. Personlig tåler jeg det ikke. Jeg blir skikkelig dårlig av det, så det holder jeg meg langt unna.

AnitaE

04.04.2017 kl.22:02

Jeg synes også man skal kose seg i påsken, på 17.mai, i jula osv. Men jeg tror de fleste nordmenn klarer det helt fint, uten butikkenes priskrig på godteri. Generelt har godteri blitt altfor billig spør du meg. Stadig vekk tilbud, året rundt. Dette fører til fråtsing som jeg kaller det. Jeg blir faktisk uvel når min 10-åring får 20 kroner til lørdagsgodt, hvor EN av tingene er en 200 grams sjokolade til 15 kroner!!

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:35

AnitaE: Men er smågodtet billig hele året? Da må du fortelle meg hvor ;)
Men, joda, jeg skjønner det at barn fort kan få i seg i overkant mye sukker. Men en sjokoladeplate i uka. Er ikke det innafor?

AnitaE

04.04.2017 kl.22:36

Ikke enig! Tilbud på godteri er det altfor ofte. Ser bare på mine egne barn, hva de har blitt vant til pga at det er for billig. En 200 grams sjokoladeplate er IKKE en normal lørdagsgodt-dose for en 10-åring!! Jeg får høre at jeg er for streng, men prøver å begrense så godt jeg kan. Butikkenes priser hjelper ikke på presset.

Linda

04.04.2017 kl.23:17

Uenig, men ikke pga at vi ikke kan "kose" oss. Det er ikke nødvendig med priskrig på smågodt. De aller fleste av oss kan kjøpe det smågodtet vi vil uavhengig av pris. Dessuten. Når ble det behagelig å bli kvalm? Jeg spiser gjerne smågodt, men mer en 2 ganger pr år blir det sjelden. Rett og slett fordi jeg fort får overdose.

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:36

Linda: Jeg blir ikke kvalm av smågodt. Jeg kan spise uante mengder, og jeg elsker det :)

Eirin Orum

05.04.2017 kl.05:15

Colabønner, colabønner, kom til meg! Dere skal få selskap av saltlakris og ekte, rød Coca Cola! Og av sunne, velsmakende og lekre måltider til hverdags.

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:36

Eirin Orum: Herlig! :)

Lena

05.04.2017 kl.06:20

Jeg synes det er herlig å lese bloggen din - generelt sett. Du gir meg bedre samvittighet. Jeg regner met ad du har sett denne artikkelen fra vg.no (med overskrift "dropp sukkeret om du elsker barnet ditt): http://www.vg.no/nyheter/meninger/foreldre-og-barn/dropp-sukkeret-om-du-elsker-barnet-ditt/a/23966232/.

Jeg fikk totalt sjokk av overskriften om både er pekefinger og faktisk sier at jeg ikke elsker barnet mitt dersom jeg gir det sukker. Håper du kan skrive om denne artikkelen i din blogg.

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:39

Lena: Ja, den artikkelen har jeg sett. Jeg fikk mange meldinger med link til den i går :)
Dessverre rakk jeg ikke skrive noe om det, men jeg tenker det handler om mye av det samme som i dette innlegget. Sukker er ingen gift og med måte er sukker helt innafor.

Lege Wasim Zahid har forresten skrevet et glitrende svar til henne. Han sier egentlig det meste. Du finner den her: http://www.vg.no/nyheter/meninger/foreldre-og-barn/nei-sukker-er-ikke-livsfarlig/a/23967212/

Lene

05.04.2017 kl.08:06

Må si meg uenig her. Jeg jobber selv i butikk og ser hvor mye godteri som blir kjøpt under priskrigene som stadig dukker opp. Jeg bryr meg ikke om hva voksne mennesker kjøper, men jeg tenker over hvor mye barn og ungdom kjøper når det er priskrig på godteri. Jeg ser de komme innom etter skolen og kjøper med seg smågodt eller en stor sjokoladeplate hver dag. Og det er dette jeg misliker med priskrigen. Jeg tror ikke foreldrene er klar over hvor mye barna deres kjøper hver dag. Og barna har jo penger til det! For det er jo såpass billig. Alt med måte, jeg er enig med deg der. Voksne mennesker skjønner dette, men barna skjønner ikke dette i samme grad. Så nei - priskrig på godteri er jeg helt i mot. Bedre med priskrig på andre matvarer. :)

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:42

Lene: Jo da, jeg ser at det kan bli et problem når barn kjøper store mengder godis hver dag. Men samtidig, jeg spiste også godis hver dag i en periode i tenårene. Og da jeg flyttet på hybel spiste jeg Gradis og nudler hver dag i flere måneder. Spørs om det ikke går greit, så lenge det er snakk om en periode.

Vera Lill Bjørkhaug

05.04.2017 kl.09:00

Nå er det vel ikke sukkeret alene som er problematisk med smågodt. Føy til palmeolje (candy king og Europris) og petroleumsstoffer samt kunstige fargestoffer. Tilgjengelighet er med på å gjøre at de færreste klarer å begrenseinntaket av det godteriet som gir tomme kalorier og ingenting annet. Derfor synes jeg at smågodtet gjerne kan koste litt. Det er en grunn for at det selges billig, og det er at det er laget på absolutt billigste måte.

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:44

Vera Lill Bjørkhaug: Jeg syns det er helt supert at også de som har dårlig råd får mulighet til å kjøpe litt godis nå i påsken. Og de kunstige stoffene regner jeg med går helt fint, så lenge man ikke spiser smågodt hver dag hele året :)

Irene

05.04.2017 kl.10:37

Jeg er i prinsippet enig med deg :-) Jeg spiser ikke så veldig mye smågodt selv, men det er mer fordi det er så mye annet som jeg synes er bedre.

Du skriver at flere og flere blir sykelig opptatt av å spise sunt, og det har jo faktisk et eget navn. Det heter ortorexi og er ikke noe bedre enn andre sykelige spiseforstyrrelser. Og som du sier, det er ikke det vi spiser i jula og påska som utgjør noe, det er hva vi putter i oss resten av året. Så nyt smågodt i påska! Selv hiver jeg meg heller over marsipanen ;-)

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:46

Irene: Sant. En spiseforstyrrelse er en spiseforstyrrelse, enten det innebærer at man spiser for mye eller for lite.
Jeg skal forresten kose meg med både smågodt og marsipan i påsken :)

Maja

05.04.2017 kl.12:16

jeg er helt enig i at vi skal kose oss, både på lørdager til påske g 17. mai, og ikke være så redde for sukker. Men jeg skjønner ikke hva fråtsing i kjipt smågodt til dumpepriser har med kos å gjøre - spise det samme kjipe smågodtet man spiser hele året - bare dobbelt så til halv pris - hvor er kosen? jeg synes hele opplegget er kvalmende.Derimot gleder jeg meg til påskemarsipanen til Nidar og Freia, og Anthon Bergs mandelegg, men de er grisedyre, kun i salg til påske, og det er aldri priskrig på dem. Det er jo det som gjør det ekstra koselig - det er ikke mulig å fråtse i dem - tvert imot må de spises med andakt, for det er ett år til neste gang, og jeg har ikke råd til å spise meg kvalm på det.

Casa Kaos

05.04.2017 kl.12:48

Maja: Smågodt er da ikke kjipt! Jeg syns det er det beste godteriet som finnes. Det er over hodet ikke kvalmende.
Påskemarsipan er også supergodt. Og det går fint an å spise seg kvalm på marsipan også. Det skal nemlig ikke så mye til da :)

Anna

05.04.2017 kl.13:42

Jeg er mer der hvor jeg mener at for mye av uansett er dødelig og usunt. Balanse er nøkkelen!

Casa Kaos

05.04.2017 kl.13:45

Anna: Og akkurat der er jeg og ??

Hanne

05.04.2017 kl.17:18

Jeg må også si meg uenig i deg her. Jeg forstår hvordan du begrunner meningene dine, og du får det til å høres fornuftig ut. Overvekt blant barn og unge er et større problem her i landet enn jeg tror mange er klar over. Priskrig på godteri og dumping av pris tror jeg ikke på at hjelper noe spesielt for dem med spiseforstyrrelse av ulik grad. Derimot tror jeg det rammer de som allerede sliter med usunt kosthold og overvekt. Jeg har også sett de mengdene folk forsyner seg med i butikken når det er priskrig, og tenker at ingen har godt av sånne mengder. Hvis det bare var til 17. mai, lørdagsgodt og lignende at barn fikk i seg godteri, var det en sak. Men for både voksne og barn er det ofte sånn til dags at det er på mange flere arenaer, og stadig hyppigere. Priskrig på godteri tror jeg ikke hjelper noen. At ikke noe er usunt i moderate/små mengder, er direkte usant. Vingummi o.l. inneholder kun usunne ingredienser. Og apropos at kunstige søtningsstoffer er vel så ille som sukker - drikk en cola i stedet for cola light hver dag, og spør en lege/tannlege hva som er sunnest.. du skal opp i ganske store mengder før kunstige søtningsstoffer blir verre enn alt sukkeret en gjennomsnittlig nordmann får i seg.

AnitaE

05.04.2017 kl.18:12

Ang.ditt svar til min tidligere kommentar. Europris har smågodt til 7,90 hver lørdag året rundt. Og ja, en 200 grams sjokolade i uka er mye. I tillegg kommet jul, påske, 17.mai, barnebursdager, voksenbursdager, sommeravslutning, juleavslutning, besøk hos besteforeldre, og sist men ikke minst is, kjeks og godteri gitt av velmenende naboer og venner når ungene er på besøk der. Det er lett å dele ut til hele gata, når vi har så god råd, og det i tillegg blir veldig billig.

07.04.2017 kl.06:32

Jeg er også uenig, og føler ikke at argumentene dine er så gode som de pleier å være. Ja, det er lov å kose seg i påska, men å fråtse? Jeg synes smågodt er godt, men blir alltid uvel nesten umiddelbart. Ja til en liten sjokolade eller to og kose seg ordentlig med dette, nei til fråtseri.

Skriv en ny kommentar