hits

Har du et viljesterkt og kraftfullt barn?

09.04.2017 - 19:30 48 kommentarer

I så fall, velkommen i klubben.

Det er mange ord som brukes for å beskrive disse herlige barna våre: Viljesterk og kraftfull er bare to av dem. Eksplosiv er et annet. Sta, intens, temperamentsfull, vanskelig, utfordrende, aktiv, utholdende, selvstendig, kreativ er flere eksempler.

 

Angry kid
Licensed from: svenmorris / yayimages.com

 

Er du velsignet med et slikt viljesterkt og kraftfullt barn, regner jeg med du allerede sitter og nikker med hodet og smiler, evt. gråter litt, alt etter som hvor du er i prosessen. Og så regner jeg med at du relativ ofte trekker pusten dypt, tar deg til pannen, lukker øynene og tenker: «Hvordan i alle dager skal dette gå?»

For det å være forelder til et viljesterkt og kraftfullt barn er en prøvelse. En stor prøvelse. Disse kraftfulle barna våre er like forskjellige som alle andre barn, men de har ofte noen fellestrekk:

Mange og sterke følelser: Som bare ut. Kan føre til voldsomme og hyppige raseriutbrudd. Men de bobler også over av glede og latter og kjærlighet. Følelsene kan ofte svinge relativt fort.

Utholdende: Har de først bestemt seg for noe, gjennomfører de. Koste hva det koste vil.

Trenger lite søvn: Til alle foreldres store fortvilelse.

Liker ikke regler: I hvert fall ikke regler som ikke er fornuftige. Disse barna liker ikke at noen bestemmer over dem. De vil tenke selv.

Kreative: De finner ofte egne løsninger på ting. Mang en lærer (i hvert fall av den gamle sorten) har revet seg i håret over disse barna som ikke følger boka men som kommer med egne tanker, ideer og løsninger.

Nysgjerrige: De stiller masse spørsmål. Alltid! Hvorfor, hvordan, dersomatte, hvisomatte. Og de krever skikkelige svar. Dette er ikke sånne barn som godtar svada-svar som «Fordi jeg sier det» eller «Fordi det bare er sånn». 

Oppmerksomme: De får med seg alt som skjer. 

Smarte: Disse barna skårer ofte høyt på IQ-tester.

Modne og selvstendige: De er ofte veldig modne for alderen, men hvis man ikke ser barna skikkelig, kan de lett bli oppfattet som det stikk motsatte.

Fornuftige: Vel, det virker ikke alltid sånn. Men får de respekt og tillit viser de seg å være svært så fornuftige.  

Stresset: Siden de tar inn mange inntrykk, har en hjerne som konstant jobber på høygir og i tillegg har mye energi, kan de lett bli stresset.

Nevnte jeg mye energi: Og den tar aldri slutt!

Vanskelig for å omstille seg: Trenger å bli forklart hva som skal skje, hvorfor og trenger god tid på å omstille seg.

Kan ha lav selvfølelse: Ofte skyldes dette at de blir møtt med irritasjon, irettesettelser og kjeft fra omverdenen.

Ja, det er slitsomt med viljesterke barn. Men jammen gir det mye glede også. Og fy søren så mye du kommer til å få igjen, bare du behandler dem på en fornuftig måte og kommer deg over den verste kneika.

 

Pretty woman playing with her son
Licensed from: leaf / yayimages.com

 

Som baby er de viljesterke barna ofte urolige og mange har kolikk. Foreldre til disse barna forteller ofte at viljen, temperamentet, nysgjerrigheten og energien gir seg til kjenne med en gang de er født. Ja, kanskje til og med mens de ligger i magen.  

Og trassalderen, hu hei for en nydelig tid, du. Når jeg tenker tilbake på det i dag, er det nesten så jeg ikke kan forstå hvordan vi kom gjennom det. Det var snakk om flere daglige utbrudd som kunne vare opp til flere timer av gangen. Men det går da, på ett eller annet vis. Noen barn tar ut hele seg både hjemme og ute. Andre bare hjemme. Begge deler er utfordrende. Sistnevnte fordi ingen forstår hvor krevende dere har det, siden barnet blir oppfattet som et englebarn av andre.

Men så, hos de fleste, begynner det etter hvert å roe seg. Når, er veldig individuelt. Hos oss handlet det om at barnet ble eldre og mer fornuftig, samt at jeg gradvis lærte å stole på meg selv og ikke følge alle disse rådene fra mer eller mindre gode og selvutnevnte eksperter på barneoppdragelse.
For du har garantert fått høre fra flere hold at den eneste måten å få et utfordrende barn til å oppføre seg som vi ønsker, er å stramme inn, innføre flere regler, være mer konsekvent og gjerne kjøre på med konsekvenser, eller straff, som konsekvenser jo i bunn og grunn er.

For oss var dette helt feil. Og jeg skulle ønske jeg hadde forstått det tidligere. Da hadde vi kanskje sluppet de verste årene. Nå mener jeg ikke at man ikke skal ha regler og grenser, for det trenger disse barna i aller høysete grad. De trenger ikke nødvendigvis så mangemen de trenger noen få veldig tydelige regler og grenser. 

Nå har vi funnet en måte å leve på og oppdra barnet på, som passer oss og som skaper (mer eller mindre) harmoni i huset. For det er fortsatt krevende å være forelder til et viljesterkt barn. Det kommer det alltid til å være. Men i dag er det overvekt av glede, latter, respekt og forståelse.

 

girl making face

 

Jeg skal prøve å gi noen tips til hvordan du best håndterer ditt kraftfulle barn. Dette er kun basert på egne erfaringer, samt litteratur og kurs med professor Ross Greene. Han er skaperen av PGS-modellen - problemløsning gjennom samarbeid (CPS på engelsk - collaborative and proactive solutions) og forfatter av bøkene «Eksplosive barn» og «Utenfor».

1 Velg dine kamper. Dette er helt essensielt i møte med viljesterke barn, og kan ikke sies ofte nok. Derfor sier jeg det en gang til: Velg dine kamper.

2 Snakk med barnet. Noe så innlysende, men likevel så vanskelig. Har dere en konflikt? Snakk med barnet. Spør hva han eller hun mener og tenker. Har barnet et annet forslag til hvordan dere kan løse denne konflikten? Og ikke glem å lytte. Kanskje blir du overrasket over svarene du får. Som tidligere nevnt, er disse barna ofte ganske så fornuftige og evner å se ting fra andre perspektiver enn deg.

3 Dette er ingen krig. Om du firer på en regel, om du lar barnet få være med å bestemme, om du går tilbake på noe du har sagt, om du ombestemmer deg, du har ikke tapt og barnet har ikke vunnet. Dette er ingen maktkamp. Dette er ingen krig. Det finnes ikke vinnere og tapere. Dette er et samarbeid mellom deg og barnet ditt om hvordan dere kan få det best mulig sammen.

4 Forklar, forklar, forklar. Forklar alt. Disse barna er som regel avhengig av å forstå hvorfor de ikke kan sykle uten hjelm, hvorfor de må gjøre lekser, hvorfor de må spise grønnsaker. Hvis du bare sier «Fordi jeg sier det», driter de en lang marsj i det. Men får de en fornuftig og god forklaring, er sjansen stor for at de faktisk gjør akkurat som du sier.  

5 Praktisk læring. Disse barna lærer mye lettere ved å få prøve og feile selv i stedet for at noen forteller dem hva de skal gjøre. Er det kuldegrader ute og barnet insisterer på å gå i t-skjorte. Si okei, if you insist, og åpne ytterdøren. Det tar garantert ikke lang tid før barnet kommer inn igjen og tar på seg både en tjukk genser og jakke.

6 Ha tillit. La barnet få bevise at det er din tillit verdig. Klarer det å ta ansvar, la han eller hun få gjøre det. Viser det seg at han ikke klarer det, nei vel, da får vi ta ett skritt tilbake og lage en regel eller sette en grense.

7 Sørg for at barnet får nok hvile. De klarer ofte ikke regulere dette selv, så de kan ha nytte av litt hjelp.

8 Gi ros. Det blir fort mye negativitet og fokus på det barna gjør feil. Husk også å rose når de fortjener det.

9 Gi masse kjærlighet og trygghet. Alle barn trenger kjærlighet og trygghet, og disse barna er intet unntak.

10 Snakk sammen. Snakk mye sammen. Og hjelp barnet med å sortere tanker og følelser. Ofte er det så mye der oppe i topplokket at det bare bobler over. Barnet syns mest sannsynlig det er veldig godt å få litt sorteringshjelp.

Håper du har nytte av noen av disse tipsene. Og husk at hvis du bare klarer å se forbi alt det vanskelige og negative, så skjuler det seg et helt fantastisk, lite menneske inni der. Et menneske som er kreativ og morsom, som evner å tenke utenfor boksen, som har en helt fantastisk humor, som er smart, empatisk, rettferdig og sist men ikke minst, full av kjærlighet og absolutt ikke redd for å øse ut av den. Hvis du fortjener den.

Og så vet jeg det er en billig trøst når du sitter der midt i det, men livet er i hvert fall aldri kjedelig med et kraftfullt barn. Og mest sannsynlig kommer den lille rakkeren din til å bli noe veldig stort en dag. Verdenshistorien er full av folk som har utrettet store ting, men som var skikkelig utfordrende som barn.

 

Les også: Slik takler du et utfordrende og eksplosivt barn

Les også: Regler og grenser er ikke løsningen på alt

Les også: Må barn sitte stille for å lære?

 

Har du et viljesterkt og kraftfullt barn? Hvordan håndterer du det?

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

48 kommentarer

09.04.2017 kl.20:13

Mine er sånn... og høysensitive. Krevende, men du for noen vidunderlige barn jeg har :)

Casa Kaos

09.04.2017 kl.20:42

Anonym: Ja, mange av disse barna er høysensitive. Men det er ikke så vanlig at høysensitive barn er utadvendte. Derfor er det lett å overse :)

Karen

09.04.2017 kl.20:28

Er ikke alle barn viljesterke og kraftfulle? Jeg har tre barn og alle er de viljesterke og kraftfulle på hver sin måte. Èn av dem på en stille måte, en annen på en mer utovervendt måte. Jeg forstår ikke helt hvorfor vi må sette barna våre i ulike kategorier på denne måten, bare for å få bekreftelse på at de passer inn i en bås dersom de skulle vise seg å være litt vanskelige eller krevende. Barn er uansett alle unike og med individuelle behov. Jeg syns de rådene du kommer med til sist i dette innlegget, som har med barneoppdragelse å gjøre, passer på absolutt alle barn.

Casa Kaos

09.04.2017 kl.20:48

Karen: De som sier 'Er ikke alle barn viljesterke og kraftfulle' har ikke viljesterke og kraftfulle barn selv ;)
For nei, alle barn er ikke det.
Disse rådene passer for øvrig kun på det ene barnet mitt. Mitt andre barn trenger blant annet mye flere regler og grenser. Og får en helt annen oppdragelse.
Jeg er egentlig enig med deg i at vi ikke skal putte barna i bås hele tiden. (Les innlegget mitt det er lenket til i saken: Det er neimen ikke lett å være barn i dag)
Samtidig er det veldig godt for foreldre til viljesterke barn å vite at de ikke er alene og at det ikke er noe feil på verken barnet eller dem som foreldre. Så nei til for mange båser, men ja til å snakke om det som er utfordrende og dele tips og råd.

Karoline

09.04.2017 kl.20:35

Jeg bruker selv PGS modellen i læreryrket og synes det er en utrolig bra tilnærming. Så bra å se at foreldre også benytter seg av den og har nytte av den.

Jeg synes kanskje innlegget er vel generaliserende. Viljesterke barn er ikke en homogen gruppe som alle har akkurat samme styrker og svakheter slik du beskriver det her. Pass på så du ikke faller i samme felle som du tidligere har kritisert andre for å gjøre ved å gi en felles oppskrift som vil virke likt på alle barn bare du følger denne modellen.

God påske til deg og dine!

Casa Kaos

09.04.2017 kl.20:53

Karoline: Ja, jeg vet mange lærere og pedagoger bruker denne modellen nå. Og det er helt supert!
Og du har helt rett, viljesterke barn er absolutt ingen homogen gruppe. Og dette er bare typiske tegn. Ikke absolutt.
Og jeg tror ikke denne modellen funker på alle barn. Men det funker på mitt.
Som jeg også har skrevet mange ganger, er jeg ikke motstander av råd og tips. Det er når rådene blir gitt som en absolutt fasit at jeg får piggene ute. Jeg håper ikke dette innlegget blir oppfattet slik. Jeg håper det kommer frem at dette er noe som funker som oss. Prøv det hvis du vil, men la det gjerne være.
God påske til deg og.

isio

09.04.2017 kl.20:41

Kjenner tøtta igjen i ALT! Nylig alenemor til en "viljesterk og energisk" 2 åring. Alle mine "møder" venner måper over kampene jeg må ta, roen jeg må ha og hvordan jeg makter. Mine barnløse venniner sovner som regel av etter 2 timer på besøk, av utmattelse. OG det er ikke snakk om et ADHD barn, bare ei snelle som beskrevet over.

Våger meg til å spørre om et ekstra tips =)

BLEIE! .... herrligheGUD.... h v o r d a n få på den helvettes bleia... ??

Ikke kan jeg tvinge den på, da ryker den av på et blunk

Ikke kan jeg distrahere henne

Ikke kan jeg overtale henne

Ikke kan jeg forberede henne (her funker 2 minutter til... til alt)

Ikke kan jeg si at jeg kler på og ferdig med det, da ryker den jo av ...

Foreløpig blir jeg selv rasende, roper NEIVELL og går inn på rommet mitt og puster litt mens hun hylgråter på andre siden da hun selv har gått over i "anfall" modus.

Jeg er som regel rolig, bestemt og glad. Vi har få men tydelige regler, og hun er en stjerne som plukker opp etter seg, sier takk, hilser på alle, koser med meg til solen går ned, vi ler og hygger oss i det mester og plages hun og blir rasende så sitter jeg rolig ved siden av å sier Ja, det er irriterende å ikke få på sokken. Om du vil jeg skal hjelpe så er jeg her. OG hun spør og jeg hjelper så avslutter vi det hele med en muss. Men den bleia... får både meg og henne til å gå i fistel..

Casa Kaos

09.04.2017 kl.20:55

isio: Jeg vet dessverre ikke om jeg kan hjelpe deg med den bleia. Akkurat der gikk det rimelig greit for oss :)
Kanskje du kan spørre på helsestasjonen om de kan hjelpe deg?

Marie

09.04.2017 kl.20:54

Er det mitt barn du snakker om?

Karen: Det er i alle fall helt tydelig at du ikke har et slikt barn som beskrives her. Det er umulig å forstå om man ikke har opplevd det.

Casa Kaos

09.04.2017 kl.20:56

Marie: He he he. Godt vi er flere :)

Helle

09.04.2017 kl.21:17

Kjenner meg veldig igjen.

Isio: hva med å forsøke buksebleie og la henne ta på selv? Da får du mestringsfølelse og det hjelper jo ofte.

Casa Kaos

09.04.2017 kl.21:18

Helle: Takk for supert tips!

Mariann

09.04.2017 kl.22:23

Takk!!!

Du beskriver min lille rebell på tre år. Vi har vært gjennom kolikk, våkenetter, trassanfall de luxe med hyl, skrik, slåing og kasting av ting veggimellom!

Takk for at du gir meg troen på et lys i tunnelen. For dette har vært de mest krevende årene i mitt liv så langt! Jeg har seriøst vurdert om profesjonell hjelp evt søke om avlastning...

Casa Kaos

09.04.2017 kl.22:41

Mariann: Ja, det er lys i tunnelen! Men det er ikke så lett å tro på når man står midt i det.
Vi søkte både hjelp og avlastning da det stod på som verst. Men så dukket det plutselig opp hjelp på en annen og helt uventet måte, så vi kunne avlyse det.
Men det er absolutt ingen skam å søke hjelp! Så bare kjør på! Og lykke til :)

Eli

09.04.2017 kl.22:35

Kjenner veldig igjen storesøster her ja! Ekstremt viljesterkt, og ikke i nærheten av samme kamper med lillebror på nå 4 år! Klart, han har sine meninger, men ikke på samme måte som storesøster... Han er ikke et viljesterkt barn, men hun.. Ikke til å ta feil av. Og det er en prøvelse på skolen! I en klasse med 25 barn, så vil hun bli sett og hørt, og hun vil bli hørt skikkelig, hun vil ha skikkelig og utdypende svar, hun vil bli sett på en måte læreren ikke klarer med 25 barn i klassen.

Isio: Hva med å slutte med bleie? Gutten min sluttet med bleie når han var 2,5år. Da ville han ikke ha på bleie mer, for storesøster brukte ikke bleie. Hvis han nektet å ha på bleie, vel, da måtte han bruke doen.

Casa Kaos

09.04.2017 kl.22:42

Eli: Ja, mange blir veldig frustrerte av ikke å få skikkelige svar på det de lurer på. Det kan være utfordrende både for lærer og elev :)
Lykke til videre med storesøster :)

Heidi

09.04.2017 kl.22:52

Godt skrevet! Har nylig hatt møte med barnehagen. Alle tilbake meldinger jeg fikk var dårlige, sønnen min ville ikke i barnehagen og alt var bare dritt. Han fikk også skylda for alt.

Jeg tok bhg "for meg" og så at dette er ikke greit! Forklarte at så lenge han får mer negativt enn positivt fra en voksen så gidder han ikke høre. Så at jeg forventet RASK bedring fordi han er lett å snu om dere bare gir han positiv feedback og tillit!

Om fredagen kom ped-leder og sa at di følte ting gikk bedre og at jeg hadde rett i at han var lett å snu 😂

Synd bhg ansatte ikke har mer kunnskap om andre "a4 barna".

Hilsen alenemor til 5åring! Innlegget ditt traff 😉

Casa Kaos

10.04.2017 kl.11:54

Heidi: Åh, så utrolig bra at barnehagen til slutt så det samme som deg. Disse barna er jo som regel veldig smarte og fornuftige, så de responderer relativt greit bare man snakker til dem og nærmer seg dem på riktig måte.
Hurra for dere!

Elisabeth

10.04.2017 kl.08:01

Heisann

Såg innlegget i går og tenkte at dette måtte jeg lese. Noe av det første jeg måtte gjøre da jeg sto opp idag. Jeg har en 4åring som scorer på alle punkt, og ja, jeg merket det da han var i magen, og da han var baby.

Han har f.eks. Bestemt seg for at han ikke skal klippe seg, for det er vondt...

Er spent på hvor lenge han skal mene det 😅

Casa Kaos

10.04.2017 kl.11:56

Elisabeth: Ha ha, ja man kan faktisk merke det allerede i magen. Det gjorde jeg og. Men jeg skjønte det ikke før jeg gikk gravid med nummer to, og merket forskjellen :)
Vondt å klippe seg, ja. He he he. Han høres jo helt herlig ut :-D

Therese

10.04.2017 kl.08:50

Er dette litt i samme kategori som de barna som betegnes som "evnerike barn"? Jeg veit ikke hvordan evnerike barn beskrives i småbarnsalder, men de er spennende som elever.

Casa Kaos

10.04.2017 kl.11:58

Therese: Ja, mange av disse barna er evnerike. Og så fint å lese at du syns de er spennende som elever!

Linn

10.04.2017 kl.08:51

Kjenner meg igjen i alle punkter. Men dessverre er det slik at disse barna ofte får diagnosen adhd. Barnehagen til gutten min er skråsikker på at han har den diagnosen.. Så vi er under utredning nå. Jeg skjønner ikkehvirdan verdenen har blitt, har man ett barn som er litt over middels livsglad og energifull så er vi kjappe til å sette diagnoser:-/

Casa Kaos

10.04.2017 kl.12:00

Linn: Ja, mange får feilaktig diagnosen adhd. For ofte mangler det en del punkter for å passe inn i den diagnosen. Som f. eks at disse barna kan konsentrere seg. Men her er det mange og store forskjeller. Lykke til! Jeg håper det ordner seg for dere!

Isio

10.04.2017 kl.19:25

At jeg ikke har tenkt på å la henne kle på bleia selv!! Kjøpte jo "feil" til og med i går, truse bleie i istedenfor teip ! Fantastisk!

Og med å slutte, hun har truser i fleng og vil ha de på, men syns det er veldig ok å tisse i de også 🤓 så vi sitter mye på do og gleder oss til at tissen tisser :)

Godt å lese kommentarer hvor det er fler som kjenner barna igjen ❤💪

Bodil

10.04.2017 kl.21:27

Jeg liker ordet "kraftfullt" kjenner jeg. Min 5-åring er nok alt du beskriver over, og som flere sier her; det er godt å høre at det er mange i samme båt. Man blir testet litt kraftigere med disse barna enn med litt mindre kraftfulle barn, tror jeg. Jeg tenker ofte at eldstemann her trenger mer av meg enn minstemann. Mer oppmerksomhet, først og fremst. Jeg er mer opptatt av at hun får mat regelmessig, og nok hvile og søvn, for hun er mer følsom for slikt enn han som er yngre. Jeg bekymrer meg nok mer for hvordan det skal gå på skolen. Det er ikke så lett å fokusere på EN ting når man vil ha med seg ALT!

Casa Kaos

11.04.2017 kl.10:28

Bodil: Haha. Nei, det er ikke lett å fokusere på en ting når man vil få med seg alt :)
Men da skal jeg komme med en skikkelig gladhistorie. Jeg var også veldig bekymret før skolestart, og tenker at dette kunne umulig gå bra. Men så går det altså så fint! Den kraftfulle elsker skolen, og vi får bare hyggelige tilbakemeldinger. Jeg krysser fingrene for at det samme skjer hos dere!

KAK

10.04.2017 kl.22:16

Dette er som å lese om datteren min. Ahdh har blitt nevnt av helsesøster da jeg ba om tips og råd. Men her stemte jo alt. Hva er egentlig forskjellen på viljesterke barn og de med Adhd?

Casa Kaos

11.04.2017 kl.10:30

KAK: Jeg vet egentlig ikke så mye om ADHD, så det skal jeg ikke uttale meg noe særlig om. Men det jeg vet, er at barn med ADHD ofte har større problemer med å tenke konsekvenser av handlinger. Samt at de har vanskelig for å konsentrere seg. Men her er det helt sikkert mange gråsoner og flytende overganger.

Høysensitiv

11.04.2017 kl.18:57

Vi hadde mye av det samme.. men har GUDSKJELOV en barnehage som er "rett" skrudd sammen. Ped.leder ba meg gå hjem å lese meg opp på høysensitive barn.. og diiing, alt falt på plass.. Det her med alle spørsmålene, at vi kunne bruke 20 minutter med strømpebuksa pga av sømmen var "vond". Frustrasjonene, at hun var "sær" og ikke syntes store samlinger var gøy.. osv osv.. Hun vår på 5 er et meget utadvendt og et glad barn, men heite for noen sammenstøt, helt til jeg fant ut hvordan hun måtte takles.. vi er på nesten ingen konflikter lenger.. 😁😁

Casa Kaos

12.04.2017 kl.16:19

Høysensitiv: Åh, så fint å lese. For ja, det går an å få konfliktene på et helt minimalt nivå. Men må bare kanskje litt annerledes. Lykke til videre! :-D

Ida

11.04.2017 kl.20:19

Oisann. Ja nå har min ikke enda rundet 2 år. Da han ble beskrevet fra bhg som temperementfull lurte jeg ofte hva de mente. Viser seg at det var den fine måten å si «han blir illsint om han ikke får viljen sin». Ser ut til at jeg har MYE å glede meg til. Takk for gode tips! Mye høres kjent ut og det som ikke er kan jo fortsatt komme med alderen. Bleieproblemet kjenner jeg til. Det rare er at han er ekte gentleman i bhg. Observerte han jeg, lå helt rolig på stellebordet og holdt føttene sine...hos meg skulle man trodd jeg prøver å kverke ungen ved av-og påkledning av den forhatte bleien (jeg prøver da i virkelighet alt fra sang, grimaser, historie, leketøy og hva ellers måtte duge som distraksjon). Tannpussen derimot elsker han og vil ha tannbørsten på dagtid. Nåde den som hindrer han fra å klatre eller som ikke gir han en smoothie til AKKURAT RETT TID (det skal da forstås at èn «ah» og hånden strukket ut mot smoothien skal være nok til å få den i munnen iløpet av de neste 5 sek...og om ikke så er det såklart verdens undergang.

Casa Kaos

12.04.2017 kl.16:30

Ida: Ha ha ha. Det der hørtes veldig kjent ut :)

Anonym

12.04.2017 kl.11:24

Den listen traff meg i magen. Vårt barn har alltid hatt masse energi, kreativitet og behov for lite søvn, men fram til til skolestart har mye gått greit. Trivsel og trygghet har vært på plass. Så begynner skolen og alt snur. Gammeldags kjefte- og fryktpedagogikk og dårlig klassemiljø over tid har gjort at de personlighetstrekkene du beskriver her har gjort henne utrygg ute og aggressiv hjemme. Vi får hjelp, men akkurat nå er det fælt. Hun er jo ei fantastisk jente. Tror jeg skal lese de bøkene, er de å oppdrive på nett?

Casa Kaos

12.04.2017 kl.16:34

Anonym: Så synd at dere møter så mange problemer på skolen.
Jeg anbefaler absolutt å lese de bøkene. Jeg har bare lest den ene Eksplosive barn selv, men jeg har bare hørt godord om dem begge.
Du kan kjøpe bøkene i de fleste nettbokhandlerne. Jeg vet i hvert fall at du finner de på ark.no
Lykke til! :)

12.04.2017 kl.14:59

Hei der.

Bra lesning.

Hilsen

Kai

Casa Kaos

12.04.2017 kl.16:35

Anonym: Takk!

Statera Marit Ebeltoft

12.04.2017 kl.22:16

"smiler evt gråter litt alt ettersom hvor du er i prosessen" hahaha" Jeg tror jeg gjør begge deler ;)

Takk for råd, har en sånn såkalt viljesterk 2.5åring her :D

Casa Kaos

13.04.2017 kl.13:14

Statera Marit Ebeltoft: Ha ha ha, de fleste gjør nok begge deler :)
Lykke til med 2,5 åringen :)

baremegoglivet

13.04.2017 kl.14:00

Nå må jeg si at jeg kjente meg igjen :-) Min eldste sønn passer i så mange av punktene der oppe. Som baby hadde han ikke kolikk, men trengte lite søvn og nektet å ligge stille, så vi måtte bære han rundt så han kunne følge med! Jeg fikk 3 barn etter han og jeg ser stor forskjell, han skjønte ting så mye tidligere enn de gjorde. Jeg merket også at han var mer redd for ting enn andre barn, rett og slett fordi han var flinkere til å se fremover og skjønne hva konsekvensene av ting kunne være..

Nå er han snart 24 år og studerer biologi i Australia :-)

Casa Kaos

18.04.2017 kl.11:48

baremegoglivet: Ja, det er også veldig typisk for disse barna. At de kan bli litt engstelige nettopp fordi de forstår og ser konsekvensene av så mye mer enn de er rustet til å takle.

Så fint å høre at det ble et fornuftig menneske ut av sønnen din og. Det blir som regel det ;)

sbx

14.04.2017 kl.11:07

Du er et godt forbilde! Takk for gode tips.. De skal leses både to og tre ganger, tror jeg :-p

Casa Kaos

18.04.2017 kl.11:50

sbx: Tusen takk :)

Nora

18.04.2017 kl.17:47

Jeg har ett stk sånt barn :) En jente, snart 10 år.. Fortsatt viljesterk som få :P Krevende, utmattende, kverulerende, irritabel og kan tyne mine nerver på det verste! Men samtidig også så smart, så morsom, så empatisk, så tredimensjonal mentalt, så fornuftig, så søt, så klok, så kunnskapssøkende og så god..

Jeg er alene med henne og jeg skal love deg det har vært noen tøffe runder i årenes løp. Men det er oss to, på godt og vondt, hun er seg og jeg er meg. Det siste året har ting begynt å løsne litt, vi starter ikke dagen med en krangel 7 dager i uka lenger, bare 4-5 dager i uka.. :P

Ville ikke hatt henne annerledes, hun får meg til å kjenne at jeg lever, that's for sure :D <3

Casa Kaos

21.04.2017 kl.12:49

Nora: Hehe. Fantastisk. Oh yes, du kjenner virkelig at du lever med et viljesterkt barn i hus. Man er som regel innom hele følelsesregisteret i løpet av dagen :-)

cecilie

19.04.2017 kl.16:09

JAAAA!

Tusen takk og endelig! hos oss har dette barnet adhd :) og det finnes sikkert mange slike fantastiske barn med og uten diagnose..eller i gråsonen:).. halvveis inn i teksten begynte jeg å lure på om jeg skulle fortelle deg att du faktisk følger en "modell" (jeg er mer kjent med Bo Hejlskov Elven men han igen bygger på ross greene sitt arbeid)om en ikke den vanlige oppdragelses modellen som man får så mange fine råd om...og ja,helst med ekstra mye konsekvenser også. Så gjett om jeg ble glad da du faktisk nevner denne modellen og Ross Greene.. Oooo lykke!!I sverige hvor jeg jobber ,jobber vi mye med dette..men her hjemme føler jeg ofte at jeg snakker til døve ører og det er trist når hverdagen blir såå mye bedre :)(fint å lese at det faktisk er flere lærere og pedledere som også bruker det )

Så, tusen takk! Skriv gjerne mer om dette og bli gjerne med på forelesning i oslo den 8 juni med Bo Hejlskov Elven!! i sverige kaller de det forresten "låg affektivt bemötande"

Casa Kaos

21.04.2017 kl.12:53

cecilie: Åååh, Bo Hejlskov Elven, han har jeg aldri hørt om. Og så godt å høre at Sverige har kommet så langt med å jobbe med denne modellen.
Ja, Norge henger litt etter. Her er vi fortsatt mest opptatt av grenser og konsekvenser. Dessverre.
Takk for tips om forelesning. Det skal jeg jammen sjekke ut.

Lene

18.06.2017 kl.18:12

Sitter her i tårer og bare strileser etter hva som kan være svaret på min toårings utfordringer. Så ser jeg den her artikkelen..

Godt å se at andre kan forstå det jeg nå går gjennom og at jeg ikke er alene. Jeg føler meg jo så alene.

Alt jeg gjør dagen lang er å si "nei nei" og forklare så langt det lar seg gjøre. Men hun prøver seg igjen og igjen og igjen.... og en gang til :( jeg aner ikke råd nå og jeg mestrer overhodet ikke barnet mitt. Det er særlig ovenfor hunden vi har størst utfordringer, og å kaste gjenstander, slå og generelt sett alt som ikke er greit å gjøre inne og ute.

Skriv en ny kommentar