hits

Slapp av, det er bare mensen

18.05.2017 - 19:58 27 kommentarer

Fire blåkledde mennesker kommer marsjerende inn i ankomsthallen på Gardermoen. Jeg kan ikke se ansiktene deres, siden de er gjemt bak gassmasker, men basert på kroppsspråk og kroppsbygning vil jeg tro det er to menn og to damer. 

Portrait of woman working in scientific lab wearing gas mask
Licensed from: diego_cervo / yayimages.com

De går bort til dametoalettet og åpner døren på gløtt. Den ene damen roper inn, først på norsk, så på engelsk, at toalettet skal evakueres og at besøkende bes benytte et annet toalett. 

Den andre damen åpner en koffert utenfor. Hun drar ut en rull med gult og svart stripete plastbånd som hun surrer rundt noen stolper utenfor døråpningen. En av mennene setter opp fire oransje kjegler i en firkant foran døra. 

Når rommet er tomt, tar to av de blåkledde på seg hansker mens de diskuterer opphetet seg imellom og med de to andre. Svettedråper renner nedover pannene bak gassmasken. 

Den største av de fire, går ut til kjeglene, planter beina godt i bakken mellom de to fremste og legger armene i kors. Klar til å stoppe eventuelle inntrengere. De tre andre sjekker gassmaskene til hverandre, gir noen tegn med hendene, før de to med hansker huker seg ned og går med ryggen inn mot veggen inn på toalettet mens de roper: "We`re going in". Mellom seg bærer de en gul plastdunk på størrelse med en ti-litersbøtte, med lokk. Tredjemann står vakt i døråpningen. 

Etter to minutter begynner vakta i døra å flakke med blikket. "Are you okei in there", roper hun inn og ser på klokka. "Do you need help?"

Etter ytterligere to minutter tar hun frem en bitteliten walkie talkie og kaller opp det jeg vil tro er de to inne på toalettet. Det spraker og knitrer. Etter et par anrop får hun svar og tjue sekunder senere kommer de to blåkledde skikkelsene til syne i døråpningen. De småløper med den gule dunken bort til vaktmannen mellom kjeglene. Han tar plastdunken og løper i full fart bortover terminalen med den. De tre andre samler sammen kjegler og bånd, mens de trekker lange, dype sukk. 

Så går de videre til neste toalett.

Omtrent sånn ser jeg for meg at disse bind-dispenserne på offentlige toalett blir tømt. Du vet, disse store, metall-søppeldunkene med hvitt lokk fra Initial der det står "Deponering av sanitetsbind og tamponger" på lokket. På siden av dunkene er det som regel en beholder med poser. Her er det altså meningen at vi skal pakke inn sanitetsbindet (Hvem sier forresten sanitetsbind i 2017?) eller tampongen, inn i posen og så kaste den nedi den lille luka på toppen av dunken. Den luka som har en sånn sperre, slik at du ikke kan se nedi, eller ta opp igjen det du har kastet. 

Nederst på lokket står det skrevet i fet skrift: OBS! Skiftes kun av Initials personale

 

 

Hva er egentlig greia? Det er da bare mensen. Mensen er verken smittbart eller radioaktivt. Hjemme hos oss fungerer det utmerket å pakke bind og tamponger inn i litt dopapir og kaste det i søppeldunken. 

Er ikke disse bind-dispenserne litt vel dramatiske? 

Det er da bare mensen ...

Hva syns du? Er det bare meg, eller er "deponering" av sanitetsbind i lukkede beholdere litt overkill?

 

Les også: Storforbruk av glidemiddel

Les også: Jeg er en godtebutikk

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

27 kommentarer

Gunhild

18.05.2017 kl.20:15

Det er jo mange stygge sykdommer som smitter via blod da, kanskje det er en av årsakene ettersom det (heldigvis) ikke er egne toaletter for de med HIV-virus, hepatitt etc..? Vet bare at når vi har smittemateriale på jobb, så er det strenge rutiner for hvordan det skal håndteres uansett smittemåte (jeg jobber på sykehjem). Men altså jo, jeg ler litt av hele den greia der selv 😉

Casa Kaos

18.05.2017 kl.20:31

Gunhild: Gunhild: Jo da, sant det. Men det er vel ingen som driver og graver nedi søppelbøtta? :)

18.05.2017 kl.20:20

Eh jo - du vet jo ikke om den som var der før deg har hiv eller andre smittsomme sykdommer som kan smittes via blod.

Casa Kaos

18.05.2017 kl.20:30

Anonym: Men holder det ikke med en vanlig søppelbøtte? Det er da ingen som driver og roter nedi der? ;)

Mona

18.05.2017 kl.20:34

Nja det er sant det er litt i meste laget med de der beholderne. Synes det er mer innafor med de posene som henger på veggen inne på do på jobben, du bare åpner en klype for å slippe nedi. Jeg synes fortsatt ikke det er kult å skulle bære bind/tampong ut av avlukket forbi andre og til søppeldunken. Når jeg først fikk mensen og bodde hos bestemor og bestefar så krevde bestemor at bindet skulle tas med gjennom kjøkken og ut i stua til peisen, det var så flaut xP. Og enda flauere om jeg glemte å ta det ut fra do så det lå igjen på gulvet.. Traumatisert :P. Bestemor var veldig striks og vi snakket ikke om "sånne" ting.

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:39

Mona: Ja, de posene med klype på er kjempefine.
Og jeg skjønner godt at du ble traumatisert av å måtte gå gjennom hele huset med bindet for å kaste det i peisen i stua :)

margot

18.05.2017 kl.20:40

Hehe, må bare le litt av deg og desverre avlive fantasien din. Vi har en ung mann som kommer og tømmer denne innimellom på jobben min. Og det er desverre ingen sperrebånd eller gassmasker involvert.

Men det er en drittjobb, da mannen lukter dassvask lang vei.......sånn skikkelig WC Duck lukt som man kjenner på flere meters avstand. Men desverre så er disse bindboksene der for en grunn. Det er for å beskytte vaskepersonell mot smitte. Og en annen fordel er at det gjør at det er behov for en ekstra arbeidstaker for å utføre jobben og det skal vi ikke klage på i disse nedgangstider :)

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:40

margot: Ha ha . Ja da, jeg har en livlig fantasi ;)
Og ja, ekstra arbeidskraft kan jo være fint.

Christine

18.05.2017 kl.20:48

Jeg HATER disse bind-dispenserne! Det byr meg så sinnsykt imot å ta i det lokket som veldig mange kvinner med ikke-nyvaskede hender, har tatt i! Velkommen til smittebule nr. 1!

Så for min del kan de fint byttes ut med en vanlig spøppelbøtte, eller en pedalbøtte man kan trakke på for å åpne 😉

Christine

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:40

Christine: Helt enig! :)

Serje

18.05.2017 kl.21:25

Noen bruker jo bleie, bind til urin og pose på magen. Tenker slikt havner oppi og?

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:40

Serje: Ja, det er jo et godt argument :)

Tina

18.05.2017 kl.21:43

Jeg ble veldig overrasket over valget av tema i dette innlegget. Jeg er sykepleier og vi vet mye om smitteveier og biologisk materialet. Av den grunn setter jeg pris på at disse søppelkassene er designet akkurat slik som de er. Det er dessuten naivt å tro at alle pakker inn brukte bind før de kaster det i en vanlig søppelkasse, for slik er det ikke. Jeg har vært på mange toaletter hvor bind er slengt i søppla med blodet liggende opp. De fleste synes ikke det er ok.

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:41

Tina: Æsj da. Det har jeg faktisk aldri sett selv. Mulig jeg bare har vært heldig :)

18.05.2017 kl.22:43

Forstår ikke helt vitsen når man heller kan bruke en vanlig søppelbøtte. Som du skriver så er det vel ikke mange som står og graver nedi søppelbøttene mtp. smittefare? Det er bare mensen, det mest naturligste som finnes. En viktig del av menneskets reproduksjonsevne og menneskets eksistens :)

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:42

Anonym: Nemlig. Hvis man pakker bindet / tampongen inn i litt papir og kaster det i søppeldunken, holder vel det helt fint :)

Jeanette

18.05.2017 kl.22:59

Hei Marte,

Jeg vil utfordre deg litt på denne og lurer: hvis det var din jobb å bytte søppelposene på offentlig toaletter, hvordan ville du ønske at jobbforholdene dine var?

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:44

Jeanette: Den gangen jeg jobbet med å vaske offentlige toaletter, brukte jeg hansker og tømte søppelbøttene på helt vanlig måte. Møtte ikke på ett eneste blodig, uinnpakket bind der ;)

19.05.2017 kl.04:08

Helt innafor. Det er bedre at tampongen forsvinner oppi der enn at noen forsiktig skal prøve å få den med seg ut etter de har vært på toalettet. Jeg har sett mye blodsprut på gulvet og også på håndtaket. Det er ekkelt, og jeg kan på ingen måte si at det ''bare er mensen''. Jeg er jente, og jeg synes det er dritekkelt!

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:45

Anonym: Har du det? Sett blodsprut på gulvet og på håndtak? Det har jeg aldri vært borti. Og så visste jeg ikke at mensen sprutet ;)

Statera Marit Ebeltoft

19.05.2017 kl.21:41

Hahaha så for meg hele greia xD Leste ivrig med å tenkte at DETTE kunne lett ha vært tilfellet ;) Men ja, det er bare mensen og de er litt vel dramatisk :P

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:45

Statera Marit Ebeltoft: Ha ha ha. ja, ikke sant :)

Linda

19.05.2017 kl.21:58

Tenker at det på en flyplass ankommer mange mennesker fra ulike deler av verden, som kan bære med seg smitte uten selv å være klar over det. Ebola f.eks har en inkubasjonstiden på 2 til 21 dager. Man kan være smittsom fra man begynner å få symptomer. Siden det første symptomet er feber, som jo er et veldig generelt symptom, er nok ikke ebola det første man tenker på. Men har man vært i land i Afrika hvor dette forekommer, kan man godt ta med smitte uten å være klar over det. I tillegg har det vært mye snakk om zika, men her er vel ikke kroppsvæsker like potensielt smittefarlig som ved ebola. Men greit å ta forhåndsregler! 😊

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:46

Linda: Jo, når du sier det sånn så. Heldigvis er ikke Ebola så vanlig :)

Lene

19.05.2017 kl.23:38

Til Christine

Hvordan åpner du døren for å komme deg ut av båsen og bort til vasken?

21.05.2017 kl.11:33

Litt for å beskytte mot lukt og kanskje... Bind som har ligget lenge begynner å lukte koagulert blod... fysj. Også har vi f.eks. folk som bruker stomi - som må ha et sted å kaste skitposene sine, og de vil også stinke litt... eller masse :)

Casa Kaos

22.05.2017 kl.12:47

Anonym: Men søppelbøttene blir vel byttet såpass ofte at det ikke rekker å begynne å lukte? Håper jeg :)

Skriv en ny kommentar