hits

Hvor lett er det egentlig å integrere seg i et nytt land?

16.06.2017 - 19:30 62 kommentarer

Vi bodde to år i Spania da barna var små. Etter den opplevelsen, har jeg fått en helt ny respekt og forståelse for hvordan det er å bo i et fremmed land.

Ta bare en sånn ting som å handle mat. Har du noen gang tenkt over hvor vanskelig det er når alle matvarene er fremmede og man ikke kan lese hva det står på dem?

 

 

Jeg gikk for eksempel i flere måneder og forbannet vaskemaskinen som ikke skylte skikkelig. Helt til jeg fant ut at jeg brukte sensitivt vaskemiddel istedenfor skyllemiddel. Det var det bilde av den søte gutten pakket inn i håndkle som gjorde meg forvirret:

Ser ikke dette ut som skyllemiddel, kanskje?

 

Mobilen min ble stengt et par ganger fordi jeg ikke forstod hva det stod på meldingene mobiloperatøren sendte meg. Siden jeg hadde autotrekk, inneholdt slike meldinger sjelden gode nyheter hva min bankkonto angikk. Men siden jeg ikke skjønte hva det stod, ignorerte jeg dem bare og satset på at problemet forsvant av seg selv.

Jeg oppsøkte norske miljøer, og kunne ikke forstå hvorfor jeg ikke fikk noen spanske venninner.

Zumba trente jeg på et norskdrevet dansestudio.

Jeg var innom det skandinaviske shoppingsenteret hver uke for å kjøpe norsk brød, Norvegia, Mills kaviar, Stabburet makrell i tomat, norske vaskemidler og Nestlé barnegrøt.

De spanske trafikkreglene forvirret meg og jeg lærte meg aldri hva alle de spanske trafikkskiltene betydde. Til stor forargelse for spanske bilførere.

Legen min var norsk, og jeg kjøpte VG og Dagbladet framfor å lese spanske nyheter. Selv om sistnevnte til og med var å få tak i på norsk.

Jeg kjeftet på ekspeditøren på Hennes og Mauritz fordi de ikke hadde de samme bytteregler som jeg var vant med fra Norge.

Jeg himlet med øynene når jeg stod i kassa på Mercadona og hadde glemt å veie tomatene selv. For en idiotisk løsning. I Norge veier de jo i kassa!

Jeg våget meg faktisk inn på Centro de salud, det lokale helsesenteret, med minstejenta en gang. Da jeg gikk ut derfra hadde jeg en timeavtale til laboratoriet et par dager senere. Men jenta ble frisk i løpet av de dagene. I stedet for å avbestille timen, lot jeg heller være å møte opp. Hvorfor? Fordi jeg gruet meg til å ringe og avbestille timen siden jeg ikke visste om de som svarte telefonen kunne engelsk.

Og jeg nevner i fleng:

Jeg klaget over varmen på sommeren.

Barna gikk i engelsk barnehage fordi jeg ikke snakket spansk selv og ville følge opp det de lærte i barnehagen hjemme.

Jeg ble stadig forvirret over at alle butikkene stengte klokka 14 for siesta. Det er da jeg endelig hadde unnagjort morgenstellet og startet dagen.

Mine barn fikk ikke være med på noen spanske arrangementer med sine spanske venner, siden de starter etter barna mine hadde lagt seg. Spanske barn legger seg ikke før i 23-tiden.

Når jeg ikke helt forstod hva en spanjol sa til meg, sier jeg bare ?si, si? og nikket med hodet. Det gikk som regel greit, men damene på det lokale apoteket begynner å bli litt lei. De følte vel en viss forpliktelse for at barna fikk riktig dose Paracet og nesespray når de var forkjølet.

Jeg kan fortsette i det uendelige, men skal stoppe der.

Jo da, jeg mener bestemt at man skal tilpasse seg kulturen i landet man bor i. Noe annet er ikke et alternativ. Men å flytte til et helt fremmed land, kan være ganske overveldende. 

Etter at vi hadde bodd i Spania en stund, begynte jeg både på spanskkurs, jeg meldte meg inn i et spansk treningsstudio og barna fikk være oppe til i hvert fall klokka 21 på hverdagene. 

Men norske matvarer, norsk lege og engelskspråklig barnehage, det tviholdt jeg på. 

 

Les også: Spansk diagnose

Les også: Brutal spansk barnehage

 

PS: For flere oppdateringer, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

62 kommentarer

Thomas Frydenberg

16.06.2017 kl.20:16

Interessant og spennende tematikk du tar opp her.

16.06.2017 kl.21:37

èn ting tenker jeg er de som kommer fra et ikke engelskspråkelig land, for i norge snakker vi enten norsk eller engelsk, å kan du ikke et kvekk noe av det så er det vanskelig.

Men for dama til min bror, som kommer fra USA, klarer jeg ikke helt å forstå hvorfor hun ikke prøver litt hardere på å tilpasse seg norge, hun sitter for det meste inne å glor isteden for å være med oss i nermeste familien, greit nok at hun trives alene men hun hadde ikke hatt vondt av å snappe opp litt norsk,særlig ikke når vi tross alt snakker engelsk når vi snakker direkte til henne

17.06.2017 kl.11:01

men dette er deg.....

Kenneth

17.06.2017 kl.11:07

Tenk hvor mye enklere det hadde vært i en av våre nordiske naboland. For meg personlig ville det å flytte permanent til et annet land vært ekstremt vanskelig utenfor Norden eller engelskspråklige land. Derfor ville jeg også etterstrebet å havne i en av de kontra et land langt fra oss både språklig og kulturelt. Selv om jeg skulle blir drevet bort fra Norge som jo mange av de som kommer hit har blitt

Tom Kystad

17.06.2017 kl.11:51

Casakaos..dette må være noe av det mest tåpelige innlegget jeg noen gang har lest! Hvis du har hatt så store problemer med å innrette/integrere deg i et land som Spania! ja da bør du holde deg hjemme i Norge i "trygge omgivelser". Har selv bodd i Spania og kjenner meg overhode ikke igjen i din beskrivelse. Spania er et vestlig orientert land, med utrolig utadvente og sosiale mennesker! Alle snakker ikke like bra engelsk, men hvis DU er litt for deg, er det overhode ikke noe problem å kommunisere med det spanske folk.

MM

17.06.2017 kl.12:41

Det irriterer meg å lese de dumheter som denne kvinnen siger.

Trafikkreglene i Spania er NØYAKTIG det samme som i Norge. Fikk hun førerkortet i trombola fordi var en kvinne? ¿De qué se queja esta mujer?

Hvis hun hadde lært spansk som alle utlendinger som bor i Spania, ville hun vite hva hun kjøpte. Tranger ikke spanjolene i Norge å lære norsk?

No es más tonta porque no se entrena.

svein andersen

17.06.2017 kl.13:15

Du har ingen ting i Spania å gjøre med slik holdning. Jeg hadde nok dratt til engelskspråklig land. Der ville jeg ha fungert svært bra. Men hvorfor flytte som norsk når man kan bo så deilig i NORGE..........En ting er klinkende klart og det må alle innvandrere som får oppholdstillatelse her lære seg - i NORGE gjelder norsk kultur etc. Og har de barn, skal de bli norske. Hvorfor ellers er de her.....At eldre innvandrere ikke klarer helt å bli fullblods norske, det forstår jeg, men barna og ungdom de skal bli norske i kropp, sjel og sinn. Det må alle innvandrere hugse - tar de med seg barn - skal de ikke bare integreres, men også assimileres. Kom ikke til NORGE dersom dere ikke godtar det. F eks fører hijab, niqab ikke engang til integrasjon, bare til utstøting og isolasjon fra det norske samfunnet. Disse blir snyltere og NAV'ere. Alle disse kommer til å ødelegge vårt felles norske velferdssystem. Det norske samfunnet vil bli satt flere 100 år tilbake i tid. Derfor må alle som flytter til andre land - også nordmenn - alltid la seg integrere, også barna. Derfor vil jeg aldri flytte til slike umulige land som er muslimske - ikke engang på ferie.

arne

17.06.2017 kl.13:18

Integrering handler om en ting;IKKE VÆRE EN BYRDE;OG IKKE LEV UT DIN UKULTUR I DITT NYE LAND....

17.06.2017 kl.13:42

Etter at du hadde bodd i Spania en stund meldte du deg på norskkurs?? Hva med å ha en spansk ordbok? Og du hadde vel uansett ikke et helt annet verdi- og moralsystem enn spanjoler som tross alt er europeere? Når man med viten og vilje flytter til et annet land så står man da på for å tilpasse seg!

Ingar

17.06.2017 kl.13:59

Dette er irrelevant, egentlig. For det første, slike trivielle saker lærer en etter hvert om en bare vil. For det andre så handler det først og fremst om å ville integrere seg og å respektere og å lære om skikk og bruk i landet en har flyttet til.

Så i sammenhengen med folk som ikke vil integrere seg i Norge så er denne artikkelen egentlig helt ute av kontekst.

Chris

17.06.2017 kl.14:04

Nåja.... har bodd i polen i 7årog jeg er vel integrert med språket og kulturen... 2 år i ett annet land utenfor Norden er ingenting. Uansett er regel nr 1 å lære språket.

Pål

17.06.2017 kl.14:22

Da burde du gjort som de gjør i Norge ... Kreve at staten integrerer deg, uten å bidra selv

mats

17.06.2017 kl.15:05

Flaut og lese bloggen din. helt utrolig at du ikke kunne sjekket ting ganske enkelt innen noen uker. Jeg håper du kan spansk etter 2 år, alt annet vil være skremmende. du klager og syter over ting et normalt oppegående menneske ikke engang lar seg bli varm av. Du er nok et stressende vesen. Jeg måte selv til sykehus i spania etter 1 uke? spansken var heller elendig for og so det miildt. Jeg var ikke døds syk så de lot meg vente litt lenger. dermed kom en spansk sykepleier som snakket flytende englesk, som viste meg rommet til en spansk lege som snakket flytende engelsk.

Jeg var flau da jeg gikk ut.Jeg sa til meg selv, du snakker spansk innen 3 mnd, eller du kan bare pelle deg hjem.At du klager over ting som og handle er helt meningsløst. Gjorde du noe for og sjekke ting i det hele tatt?

Jeg regner med du har satt ting på spissen, du skal jo skaffe deg klikk og cash.

Grete K

17.06.2017 kl.15:09

Litt av en holdning.

Den hadde ikke gått hjem hos far min da vi flyttet til Spania.

Vi måtte lære oss to nye språk (spansk/engelsk) og ble godt integrert med den spanske befolkningen.

Det er evigheter av tid siden og jeg har vanskelig forå tro at det er verre nå til dags.

Vil du- så kan du, men du var kanskje litt lat? ;)

Steinar

17.06.2017 kl.15:17

Du velger å flytte til et land og velger å ikke lære språket. Hva har du da å klage over?

Skal du integrere deg, så lærer du deg språket i det landet du har flyttet til, slik at du kan fungere i det. Det er et personlig valg du har tatt og det er patetisk hvordan du beskriver deg selv her.

Er det ikke flaut å fremstille seg selv slik du gjør det her?

Kalle Kanin

17.06.2017 kl.15:21

Forstår godt din frustrasjon, men i følge Frepperne som er bosatt i Spania er det null problem. Du skal bare nemlig kreve at spanjolene skal prate norsk....

mumle

17.06.2017 kl.15:22

Joda, nordmenn forventer at alt er som i Norge...

Men nye landsmenn gjør ikke helt sånn, egentlig. Du høres bortskjemt ut,- sorry.

Jeg overhørte en liten samtale på dagligvarebutikken mellom to av de nye ( vi har asylmottak her, og det blir mange nye landsmenn etterhvert). Det dreide seg om sannsynligvis en somalisk kvinne, og en mann med arabisk utseende. Siden disse ikke hadde felles morsmål, og minst en av dem kanskje ikke kunne engelsk, så foregikk samtalen på ekstremt gebrokkent norsk. De så ut til å ha det gøy der de lette etter ordene og hjalp hverandre litt med språket :) Her må de på skole, ung som gammel.

Integrering er ikke vanskelig for den som virkelig vil. Men en del vil ikke, og noen vil bare sånn halvveis. Det gjelder også nordmenn som bosetter seg i f.eks. Spania...ikke alle vil lære språket eller menge seg med spanjoler. En bekjent som skulle bo i Spania en stund, fant seg et sted uten nordmenn. Ikke søren om hun ville havne i en norsk koloni der. Hun hadde det helt fantastisk med bare spanske naboer.

17.06.2017 kl.15:25

Helt sjokket over kommentarer over. Hovedpoenget her er vell det å ha forståelse for at det er en utfordring for mange menesker som kommer til norge, ett fremmed land med fremmed kultur. At man skal ha forståelse for at alle er påvirket av miljø og arv, og at det derfor ikke bare kan snus om på dagen fordi det norske er naturlig for oss å følge? Djees

Ivan

17.06.2017 kl.15:29

Dama må være tilbakestående.

Kari Nordmann

17.06.2017 kl.15:33

Merkelig og tomt innlegg.Og kultur og religion Norge-Spania er ikke så ille.Arabiske land derimot,land hvor islam regjerer da kan man begynne å snakke ....Dette ble bare dumt

Kari Nordmann

17.06.2017 kl.15:46

Regner med du heller ikke fikk dekka alle utgifter av den Spanske stat?

Scott Johansen

17.06.2017 kl.15:47

When in Rome do as the romans...

Einar

17.06.2017 kl.15:52

Engelsk barnehage, har ikke Spania statsfinansiert morsmåls opplæring til alle?

17.06.2017 kl.15:57

Dette må lagres som noe av det dummeste jeg noensinne har lest

Topp ti.

Inga

17.06.2017 kl.16:10

Mange små bagateller som du nevner, vi bodde i Spania når jeg var 10år.jeg fikk gå på den norske skolen i rojales. Men mine lillebrødre når de ble 4 og 5 år ble de satt i spanskskole. Stemoren min måtte lære seg spansk så hun kunne følge med på hva de lærte og foreldremøtene. Så vanskelig er det ikke, de lærte spansk og engelsk på skolen. Nå er vi samer da, men de lærte samisk og finsk hjemme. Trengte ikke å lære norsk, nå har vi flyttet til Norge igjen og de er 14 og 15 år. Selvfølgelig lærte de seg norsk når vi var på ferie hjemme i Norge og det tok de helt greit. Men når de begynte på den spanskeskolen så kunne de ikke spansk og heller ikke pappa og min stemor. Så, så vanskelig er det ikke å integrere seg. Hvis man bare prøve. Og spanjoler er mye mer imøtekommende enn nordmenn når man er ny.

HET

17.06.2017 kl.16:15

Det handler om å gjøre en innsats selv.

Når man kommer til et nytt land, lærer man seg språket og lovene i landet.

Har man bodd i et land i over 5 år, fått flere barn der som da går på hhv barnehage og skole, da lærer man seg språket, ferdig med det.

Jeg vet om folk som har bodd i Norge i både 5-10-15-20 år og enda ikke klarer hverken å snakke norsk eller å handle i butikken, lese beskjeder fra læreren, måke snø, forstå at man må ringe en elektriker når sikringsskapet er ødelagt, osv osv.

En ting er å slite litt de første par årene, men etter det-da får man ikke sympati fra meg i hvert fall!

Møtte en gang en far fra Norge i Spania, de hadde bodd der i 16 år med to barn, og kunne mindre spansk enn det jeg hadde lært på to uker.

Naboen min her i Norge har bodd her i over 20 år, og har tre barn med tre forskjellige damer. -kan ikke snakke norsk, kan ikke måke, skjønner ikke å sortere avfall, kan ikke snakke med sitt yngste barn, for det kan bare norsk..osv.

Da gidder du bare ikke, da.

Tor

17.06.2017 kl.16:16

For meg så ser det ut som du har gjort det meste feil! Det første man må gjøre er å lære seg språket, da kan man følge med på ka som skjer, og hverdagen blir mye lettere. La ungene lære seg språk,de klarer mere enn 3 språk. Jeg bodde i nesten 20 år i et spansktalende land, lærte språk, skikker med mer. Det kalles internering! Hvis man bare har "utenlandske" venner blir man ikke integrert!

Og det er da ingen problemer med å leve uten brunost!! :-)

Kristian

17.06.2017 kl.16:25

Interessant å høre om dine erfaringer, samt å få belyst denne tematikken fra et annet perspektiv. Ikke bry deg om moralpolitiet her.

Bjørn

17.06.2017 kl.16:41

Seriøst? Om du er i et land som i det minste ikke er religiøst komplett annerledes, er det jo ikke verre enn å skaffe seg en norsk/spansk-spansk/norsk ordbok.

Vanskelig å integrere seg??! HAHAHA.

Vilje, kvinne. Vilje.

Harald Ervik

17.06.2017 kl.18:09

Jeg flyttet til Spania når jeg fikk AFP, har ingen problemer med kulturen. Jobbet noen år i Latin-Amerika så jeg kunne litt av språket, er samboer med en fantastisk spansk dame.Maten kjøper jeg på Lidl eller Mercadona, har ingen problemer med det.

Christina

17.06.2017 kl.18:14

Jeg ble helt flau av å lese dette. Hold deg hjemme, du.

Anne Lund

17.06.2017 kl.18:31

Snakk om liten respekt for det landet du kommer til....vet du ikke hva ordbøker er, spanskkurs likeså.......

Tror du kanskje at spanjolene skal stå på pinne for deg fordi du er nordmann....

Pinlig spør du meg!!!!

øyvind

17.06.2017 kl.19:57

Det ser ut som de fleste ikke skjønner at du er selvironisk og det hele satt litt på spissen. Jeg synes det var interessant og en liten vekker. Kan nok hende jeg blir litt mer overbærende med de som har kommet hit til landet. Men jeg tenker samtidig at vi må stoppe innvandringen nå. Integrering er vanskelig, særlig når en kommer uten utdanning fra en kultur som er mye fjernere enn fra Spania og med en annen religion som hører hjemme i oldtiden. Ikke bare kommer en fra et helt annet sted på kloden, men også fra en annen tid.

Jeg skjønner godt at integrering går sakte, fortsatt innvandring er oppskrift på parallellsamfunn i århundrer.

Sara

17.06.2017 kl.20:23

Dette er er ærlig og godt innlegg om hva som lett skjer når en flytter til et annet land, spesielt med barn. Noe helt annet enn å være på ferie og kan høres så lett ut i teorien. Tror ikke alle som kritiserer her har gjort det.. Anbefaler samtidig boken: En "hel verden forsvinner" på bold books om samme tema.

Antisosialist

17.06.2017 kl.20:54

Nok en hjernedød kronikk som skal støtte oppunder " de stakkars innvandrerne". Til å spy av

Hvis du er så tilbakestående at du ikke kan klare deg i Spania, kan du holde deg hjemme med dine tilbakestående svikere i AUF og SU. Jævla retarderte nek.

17.06.2017 kl.22:30

Tror nok det er mange som har misforstått hva du ville fram til med innlegget :)

17.06.2017 kl.23:28

Fin vinkling på en tematikk som kan være vanskelig å forstå og sette seg inn i, hvis man ikke har opplevd det selv. Fikk meg til å tenke på hvordan det må være å flytte til et nytt land og ny kultur. Ikke bare skal du bare lære deg et nytt språk og kultur, men du skal finne ut av alle disse småtingene. Og det tar tid. Og er alltid enklere hvis du kjenner noen som kan hjelpe deg. Takk for at du tør å skrive så ærlig og åpent, og at du står støtt når det stormer i kommentarfeltet.

Dinga

17.06.2017 kl.23:32

Så bra at du meldte deg på et språkkurs til slutt! Spansk er et flott språk, og det grunnleggende for å klare seg i hverdagen går fort å lære med en flink lærer og nok praksis. Ikke bry deg om de sure kommentarene. Mange har sikkert ikke lest hele innlegget ditt og derfor skjønner de ikke poenget.

Ove Kristian

17.06.2017 kl.23:57

Har et inntrykk av læreproblemer og angst for det nye, i Spania.

Marcia

18.06.2017 kl.00:01

Jeg synes at mest kommentarer var utrolig dårlig. Det var ikke noen å gjøre med språk, logisk eller som.. Hun mentet at når en person flytter til et nytt land det er vanskelig å finne seg igjen. Bare det, ingenting mer! Det er faktisk mange steg en person går når en flytter fra landet sitt. Uansette hvor dere kommer fra, det skjer med amerikarne, tyskere,nordmenn, alle. Nordmenn pleier å tenke at alle som flyttet til Norge MÅ glemme om landene sine, men det går ikke. Jeg synes at hun mente med denne atikklen var å forklare på hvilken måten hun så en innvandre før og på hvilken måten hun ser etter hennes opplevelse i Spania.

Oppgitt

18.06.2017 kl.00:15

Antisosialist- Det er ikke greit å kalle noen et "jævla retardert nek" uansett hvor uenig man er!

Bernt

18.06.2017 kl.02:52

Hvor lett er det egentlig å invitere seg i et nytt land?

Bedrevitere, altså...

18.06.2017 kl.03:27

Jeg tror de fleste her ikke egentlig leste innlegget ditt, for her var det mange merkelige kommentarer. Selv har jeg jobbet på et asylmottak med enslige mindreårige, og det er ikke bare lett å komme til ett nytt land. De måtte starte på skole for å lære norsk med en gang, men de lærte i ujevn takt. Språk er for mange ikke lært på 1-2-3, som det virker som om at mange i kommentarfeltet her mener. Dessuten er ikke nordmenn så flinke til å ta kontakt med utlendinger, mange av oss frykter dem til og med, så da holder de seg til "sine egne" og dermed mister den viktige læringen man får av å snakke norsk i det daglige, som igjen betyr at når de er ferdig med norskundervisningen kan det de har lært seg av norsk forverres igjen. Og uten språk er det mye som er vanskelig, blant annet å forstå hva ulike norske butikkvarer faktisk er, eller snakke med mennesker man vet man burde snakke med eller forstå viktige beskjeder.

Man kan heller aldri helt glemme hvor man kommer fra, man skal ikke måtte bli helt norske selv om man har flyttet til Norge. Jeg har stor forståelse for at utlendinger i Norge gjerne handler på Asia-butikker. De er ikke nødt til å spise kjøttkaker med ertestuing fordi deg at flyttet hit. På samme måte ser jeg heller ikke noen problem i å handle norske matvarer i utlandet.

Det er lov til å bli irritert eller frustrert om det er noe man ikke forstår eller som man tenker kunne blitt gjort bedre i landet man flytter til. Jeg som nordmann blir ofte irritert over ting som foregår eller ikke foregår i det norske samfunnet, hvorfor skal ikke tilflyttere til Norge ha samme rettighetene? Får de lov til å si sin mening og komme med alternative måter å gjøre ting på så skal vi ikke se bort i fra at vi faktisk kan utvikle oss. Men istedenfor ser jeg ofte at nordmenn ber tilflyttere til Norge dra seg tilbake til landet de kom fra om de klager på noe. Vi krever at de integrer seg og skal bli norske, men de skal ikke ha samme rettigheter som oss. For rettigheten til å klage er tydeligvis forbeholdt nordmenn som er født og oppvokst her i flere generasjoner. Men det må være rom for å klage, bli irritert og frustrert over andre land enn de man kommer fra selv. Jeg har vært en del i Spania, og irriterte meg ofte, spesielt i starten, at alt skulle ta så lang tid. Jeg har lært at "i morgen" er et relativt begrep, for i morgen kan like gjerne være 2 uker frem i tid.

Det jeg vil frem til er at vi ikke kan være så arrogante at vi mener at alt er så enkelt når man kommer til et nytt land, at det bare er å integrere seg. Å integrere seg er nemlig en endringsprosess, og alle som har vært borti endringsprosesser vet at sånt kan ta tid. Og for noen er det vanskeligere enn for andre. Og det må vises aksept for.

Alice

18.06.2017 kl.08:28

Syns dette var et flott innlegg, jeg. Må være utrolig vanskelig å komme til Norge for folk fra land med store kulturelle forskjeller. Syns vi må ha forståelse for dette.

18.06.2017 kl.09:53

Interessant å lese hvordan det er å leve i ett land hvor man ikke forstår noe som helst, og har heller ingen interesse i å lære seg språket eller kulturen.

At du hele tatt tørr å legge ut dette er fasinerende.

Fred Johan

18.06.2017 kl.10:08

Når man flytter til et annet land så hadde det vært praktisk at man ble tatt vare på av en "konsulent" i det nye landet. Og at man fikk utlevert 10 ganger så mye penger som man kunne ha tjent i hjemlandet..

Tore Andersen

18.06.2017 kl.10:31

Vi får håpe ikke alle er like blåst som deg.

Einar Tyldum fra Saigon

18.06.2017 kl.10:55

Herre Gud.

God bedring

Jaha

18.06.2017 kl.11:01

Det letteste er nok å ta med google translate eller en ordbok på butikken, hjelper godt det. Har bodd i Frankrike uten å snakke språket og før internet på mobilen fantes. Litt av en utfordring men lært fort de viktigste ordene for å kunne bestille/kjøpe ting.

Det er ikke sååå vanskelig i dag med internet, apps osv i lommen

Rune

18.06.2017 kl.11:38

Veldig illustrerende og vi bør stoppe innvandring til Norge med unntak av giftemål. Jeg har bodd 17 år i Thailand og kan fortsatt ikke språket flytende.Jeg blir aldri Thai og konstatere at min sjel er norsk resten av livet. Forøvrig har vi meldeplikt til myndighene hver 90 dag.

Odd, Oslo

18.06.2017 kl.12:42

De fleste nordmenn i Spania "ghettofiserer" seg og er ikke så interessert i å integrere seg. Det er ikke for ingen ting at vi har norsk/svenske miljøer som har fått tilnavnet "Svorskeghettoen". Man praktiserer det samme i Spania som man kritiserer utlendinger i Norge for.

Tomnico

18.06.2017 kl.13:56

Forstår veldig godt at denne bloggen er anonym. Som frivillig innvandrer i et fremmed land, er det ditt ansvar å gjøre deg kjent med språk og kultur slik at du kan fungere i hverdagen i det landet du reiser til. Hvis ikke: Bli hjemme - der er alt slik du er vant til.

Kevin

18.06.2017 kl.14:09

Fy faen.Du er jo helt ute.. du klarer kanskje ikke å tilpasse deg i Norge heller siden du søker etter indre ro i et annet land.

JennyO

18.06.2017 kl.14:20

Alltid like morsomt å lese kommentarfeltene.

Skremmende at svært mange av dem er skrevet av folk som ikke kann norsk. Nei, jeg snakker ikke "skriver litt dårlig", DET er det mange som gjør.

Jeg snakker om de som kritiserer bloggeren her helt uten å ha forstått hva innlegget hennes faktisk handler om.

Ja, jeg VET det er enkelt (og veldig tilfredsstillende) å hive noen linjer på en webside og kjenne seg "bedre" enn andre... men det må da vitterlig kjennes litt DUMT å slenge de linjene ut på den måten når man så tydelig har misforstått budskapet?

Joda, det går fortere om man leser de første to linjene og så begynner å skrive kommentarer... men da skal du neimen ikke kjenne deg "smart" når du trykker "puktum" og "send" heller. Da skal du kjenne deg "heldig" om du har gjettet rett på innholdet i teksten du kommenterer.

Her er det altså flere som bør kjenne seg litt dumme som kommenterer ting de ikke har lest (eller forstått)

18.06.2017 kl.14:25

Her var det utrolig mange useriøse kommentarer- egentlig virker det litt som om 1 eller 2 personer legger igjen kommentarer under flere navn.... men det vet jo egentlig ikke jeg noe om. Poenget er vel i alle fall at man lett søker mot det man kjenner i møtet med det ukjente. Og når det kommer til flyktninger og innvandrere er det jo en vesentlig forskjell at førstnevnte heller ikke flyttet fordi de ville men fordi de måtte. Jeg mener også at alle burde etterstrebe integrasjon- men hjelp, støtte og forståelse tenker jeg når lengre enn aggresjon og fordømmelse.

Helene

18.06.2017 kl.16:44

Virker som om de fleste leserne dine rett og slett ikke forstår poenget i innlegget. Flaut og lese mange av kommentarene her, og litt morsomt.

18.06.2017 kl.17:05

Skrev et blogg innlegg i går kveld på temaet å være Norsk i utlandet her er et like utdrag fra innlegget mitt.

Jeg ble skikkelig grise mobba for å være Norsk

Som ung bosatt I USA igjenom barneårene på barneskole og ungdomskole

Norseman var et av mobbernes mobbe navnet.

Jeg ble grise mobba for å være Norsk.

Det var faen ikke enkelt å holde seg unna en slåsskamp, tok jævla godt igjen når en kamp bøy seg frem.

Ei gang havnet jeg i slåsskamp med en Amerikaner på over 100 kilo minst,å under de jævlavakklene på Amerikaneren ,der lå lille jeg!

At jeg overlevde sier litt om viking blod i årene.

fikk faktisklitt status!

Men faen som enkelte elever på skolenmobbaå det var

"imported cockroach from Norway"et slag ord å bli mobbet med.

Men etter at det rabblet fullstendig og havnet i den helvetesslåsskampenog tok 2 Amerikanere isamme fleng,Da ble det jævlastilleog statusen ble økt.

Da ble plutselig Norge et land av intresse,mest sannsynlig da jeg fortalte at Norge ligger ved Russland.

åhhhh herregud du vet Russland=mafia+russisk rullet og sigarer,det er hva enkelte Amerikanere tror på,har hørt.

poenget mitt,

jeg har faktisk vært utlending og gud fader som jeg kunne slåss,må faen ikke tro jeg tok det så fint å bli mobba for å være Norsk.

18.06.2017 kl.17:57

Spania ja..

Bodde 2 år i Japan, lærte meg språket, kulturen og gjorde mitt for å ikke skille meg ut (i den grad hvite utlendinger kan det der) og har aldri hatt det bedre. Men, det var jo fordi jeg prøvde da og fordi jeg så på det som min oppgave å integrere meg, samt. at jeg likte kulturen og landet.

Men, Japan er jo sikkert ikke i nærheten av hvor vanskelig det er i (den norske provinsen) Spania...

Tjoddleik

18.06.2017 kl.18:10

Hvor lite integrerbar går det egentlig an å bli? Dette er verre enn mye vi har hørt om innvandrere i Norge.

Arne Leif Hofgaard

18.06.2017 kl.20:50

Dette var en merkelig utlevering av egen dumhet og evneveikhet. Jeg har 13 år bak meg. uten kunnskap om spansk, som boende i Spania, var 70 år de vi, min kone og jeg, flyttet ned for å komme unna kalde vintre som ble for helse-belastende for min tendens til leddgikt, astma og kols.

Vi kjøpte oss hus blant spanske, sveitsere, italiener, tyske og engelske beboere, handlet i spansk dagligvare forretning, Carrefour og Consum, uten å oppleve samme problemer som her blir nevnt som vanskelig integrering.

Betalte skatt til Spania, og var derfor inne i spansk helsesystem hvor ALT foregikk på spansk, men som ellers langt overgår norsk helsesystem, gjennomgikk over 6 uker, tre store åre/hjerte-operasjoner på La Fe , Valencias hoved-sykehus, fremdeles uten å kunne spansk språk på et sted ingen snakket annet enn spansk. Men hyl, skrik og bråk for at en i Spania må innfinne seg med spansk språk, spanske lover, vaner og regler nytter ikke, som inntrenger i landet må en rette seg etter hva som er spansk levemåte. Lover og regler og å integrere seg er inntrengerens plikt. Det er ikke folket i landet en trenger seg inn i som skal ha ansvar for at inntrengere blir integrert

Elise

19.06.2017 kl.08:32

Holy! Da jeg leste innlegget først trodde jeg virkelig ikke at det skulle få så mye negative kommentarer. Godt vi har forskjellige meninger! Synes du fikk frem et poeng jeg her. Jeg skjønner godt jeg at det var vanskelig å tilpasse seg en ny kultur, det er ikke lett når alt man er vant til, blir helt forandret.

Digger innleggene dine, og har vært en fast leser av bloggen din lenge. Håper du får en fantastisk dag, du er kul!😉😊

stina

20.06.2017 kl.03:48

Er helt sjokkert over hvor mange mannlige lesere du har, kult for deg :) Det som er mindre kult er at de fleste virker som komplette idioter med trolltendenser.

Jeg har og flyttet en del på meg, og bodd bl.a i Spania. Jeg har lært flytende spansk og for meg var det overkommelig - det betyr likevel ikke at det ikke var vanskelig, eller at det nødvendigvis hadde vært overkommelig for andre personer.

Jeg tenkte senest i går på hvor slitsomt det er å komme til et nytt land. Dette er ikke engang noe negativt, jeg klager ikke, jeg sier bare at det tar litt tid å tilpasse seg - og dette er for oss som har flyttet på oss frivillig. Det er alltid overveldende. Ofte veldig positivt, men likevel overveldende. Det er en utfordring som kan gi mye bra og som man kan vokse på, men det er like fullt en utfordring - og det er jo det som gjør det så gøy :)

Skriv en ny kommentar