hits

En ting alle gode foreldre gjør

Og nei, det handler ikke om å arrangere de flotteste barnebursdagene, bake de fineste kakene, besøke Sabeltann i sommerferien eller sørge for at barnet ditt ikke bruker iPaden mer en den daglige halvtimen ekspertene anbefaler. 

Det handler om å hjelpe barnet ditt med å håndtere følelsene sine.

 

 

Med andre ord, la barnet ditt få lov til å være sint, sur, lei, rasende, vill, aggressiv, voldsom, trist og alle disse såkalte negative følelsene og sinnsstemningene som hører barndommen og livet til.

KK.no skriver om psykolog og professor John Gottman som har forsket på barnefamilier og hvordan foreldre og barn reagerer på hverandre i emosjonelt ladede situasjoner. Barna i disse familiene har blitt fulgt fra fireårsalder til de ble ungdom.

Basert på denne forskningen, konkluderer Gottman med at det særlig er én ting du som forelder bør sørge for å gjøre, som virkelig kan avgjøre hvor barnet ditt ender opp sosialt, helsemessig, emosjonelt og karrieremessig, nemlig emosjonell trening, skriver KK.no.

Det er ikke noe gøy å se barnet sitt sint eller trist. Vi ønsker jo kun det beste for våre barn, og i vår higen etter å ha glade, harmoniske og lykkelige barn, er det lett å overse, avlede eller i verste fall forby barna våre å ha negative følelser.

Ta deg sammen. Skjerp deg. Gå på rommet ditt til du slutter å være sint. Her i huset er vi ikke sinte på hverandre. Nei men, ikke vær lei deg da, vil du ha en is? Ikke gråt. Hey, se på den fuglen der. Og så videre, og så videre, alt for å unngå negative følelser.

Men barn trenger å være sinte og triste. Og de trenger at vi foreldre godtar de negative følelsene deres og hjelper dem med å kjenne igjen, regulere og uttrykke dem på en forsvarlig måte i stedet for å lukke øynene for alt som ikke er idyllisk og vakkert.

Noen barn er også voldsomme og aggressive. Og de trenger mer enn noen andre å få hjelp til å håndtere følelsene sine. Det siste de trenger er kjeft og irettesettelser.  

Dessverre er det sånn at foreldre med viljesterke og eksplosive barn, ofte blir møtt med hoderisting, sukking og de blir stemplet som dårlige foreldre. Fortvilte foreldre med barn på fly forteller at de får kjeft fra andre passasjerer hvis barna deres gråter eller raser under flyturen. Vi er veldig opptatt av at barn skal oppføre seg bra i det offentlige rom, men vi glemmer helt å forstå hvorfor noen barn ikke klarer å oppføre seg perfekt hele tiden.

Psykolog og professor, Frode Thuen sier til KK.no at mye av det vi sliter med som voksne, handler nettopp om følelser vi ikke har håndtert på en god måte.

Så gjør barna dine en tjeneste, tillat dem å ha negative følelser, og hjelp dem med å håndtere dem i stedet for å bli sint eller overse dem.

Så kan du slå deg på brystet og kalle deg en god forelder.

 

Jeg har tidligere skrevet en del om Ross Greene og hans metode og tilnærming til eksplosive barn, hvilket jeg er stor fan av og har brukt med stor suksess her hjemme. Her kan du lese mer om det:

Utfordrende og eksplosive barn

Regler og grenser er ikke løsningen på alt

 

PS: For flere oppdateringer fra en sånn passe god mamma som syns det er helt okei å være sint, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

4 kommentarer

Kjempe flott at noen tar tak i slike følelser også,jeg tar psykologistudie nå og har lært mye om hvordan man skal lære å håndtere følelser.

nestenalenemor: Åh, så bra. Lykke til videre med studiet ditt! :)

Tusen hjertelig takk. ;)

nestenalenemor: Bare hyggelig :)

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram