hits

Barna våre skal aldri, aldri måtte tilpasse seg mobberne!

06.09.2017 - 19:45 12 kommentarer

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt: Åh, nei, det kan du ikke gjøre, barna dine kan bli mobbet.

 

sad child next to the grass
Licensed from: altanaka / yayimages.com

Det begynte med navnene til barna mine. Åh nei, du kan ikke kalle barna dine det. Det er nesten ingen som heter det. Navnet rimer på så mye rart. Det er så lett å lage tullenavn av de navnene. Barna dine kan bli mobbet.

Det fortsatt da vi valgte ikke å døpe barna våre, men i stedet ha navnefest. Åh nei, du bør døpe de. Tenk når de skal konfirmeres da. Tenk om de er de eneste i klassen som ikke kan konfirmere seg i kirken, eller som må døpe seg som 14-åring. De kan bli mobbet.

Jeg har fått høre at jeg ikke kan servere kun gelé i barnebursdag (Selv om det er det beste bursdagsbarnet vet). At jeg må ha en skikkelig bursdagskake, for eller kan barnet bli mobbet. 

Jeg er også en sånn mamma som lar barna mine få kle på seg selv. Det har de gjort helt siden de var store nok til det. Det har resultert i en del rare antrekk, både i barnehagen og på skolen. Og ja da, du vet hva som kommer nå: Åh nei, du bør ikke la barna dine gå i sånne rare klær. De kan bli mobbet.

Og jeg har hørt så mange rare råd andre foreldre også har fått, for at barna deres ikke skal bli mobbet:

Du bør trene datteren din til å bli mer utadvendt og sosial. Hvis ikke kan hun bli mobbet.

Sønnen din bør bli litt tøffere. Ellers kommer han til å bli mobbet. 

Du bør sørge for at barna dine har skikkelige klær på seg når de begynner på skolen. Der kan de ikke løpe rundt i bare ullundertøy, vet du. Da kan bli mobbet.

Går sønnen din på dansing? Du skal ikke få han over på fotball da? Så slipper han å bli mobbet?

Husk å fjerne den rosa neglelakken sønnen din har på seg før skolestart på mandag, da. Skal du ikke? Jo, men det må du. Han kan bli mobbet for det.

Vi voksne er veldig opptatt av å passe på at barn ikke blir mobbet. Og ja, jeg er helt enig, vi må passe på det, men ikke ved å innrette oss etter mobberne! Ikke ved å korrigere barna våre og presse dem inn i «normal-boksen» slik at de blir usynlige for mobberne. Hvilket signal sender vi egentlig til barna våre da? Jo, at det er deres egen skyld hvis de blir mobbet.

Det er akkurat det samme som å si til jenter og kvinner at de ikke må kle seg i skjørt og gå alene ute på kvelden for de kan bli voldtatt. Det er aldri, ALDRI, kvinnens skyld at hun blir voldtatt. Og det er aldri, ALDRI, barnets skyld at han eller hun blir mobbet.

Vi skal snarere tvert imot oppfordre barna våre til å være akkurat sånn som de er. De skal få gå i de klærne de liker, de skal få holde på med de tingene de selv er interessert i, de skal få ha rare navn, de skal få ha håret sitt akkurat slik de vil, de skal få bruke neglelakk selv om de er gutter, de skal få være sære og annerledes, rare og snodige, være døpt eller ikke være døpt, heterofile eller homofile, og det skal andre respektere. 

Og så er det de som mobber vi skal forandre. For det er faen meg (unnskyld språket) ikke barna våre som er problemet, det er mobberne! 

 

Les også: Ikke rart at barna våre mobber

Les også: Nei, det er ikke synd på barnet ditt

 

PS: For flere oppdateringer fra en mamma med barn med rare navn, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

12 kommentarer

Sandra

06.09.2017 kl.20:02

Amen!

Casa Kaos

07.09.2017 kl.11:25

Sandra: Takk :)

Ida

06.09.2017 kl.21:45

Så er det viktig og få med at mobberne, det kan være barna våre. Derfor må vi som foreldre være gode forbilder og lære barna våre at det er helt greit at ikke alle er like og at en uansett er like mye verdt. Og ikke være "blind" for at våre barn kan være de som mobber!

Casa Kaos

07.09.2017 kl.11:26

Ida: Absolutt. Kjempeviktig!

07.09.2017 kl.00:25

Gode poeng, men da du dro inn voldtekt på slutten der ødela du helt! Det passet liksom ikke inn når de drev og skrev om barn og mobbing.

Casa Kaos

07.09.2017 kl.11:27

Anonym: Jeg skjønner hva du mener. Grunnen til at jeg dro inn det, var for å vise at offeret ikke har skyld. I voldtektssaker er vi stort sett enige om at det aldri er jentene som har skyld. Hvorfor er det da greit å legge skylden i mobbesaker over på barna som blir mobbet :)

Malin

07.09.2017 kl.12:39

Enig! Lære barna våre at alle er forskjellige og det er helt normalt. Barna mine er ikke døpt og har uvanlige navn. Ingen som har nevnt mobbing, men så bryr jeg meg ikke om hva andre mener heller 😉 Om foreldre/voksne aksepterer ulikheter gjør barna også det.

Eirin

07.09.2017 kl.13:59

Hjertens enig!

Det gjelder også barna som blir fortalt at "Du må (bare) ta igjen!" når de blir mobbet, som om det skulle stoppet mobbing.

Linn

07.09.2017 kl.15:27

Så.. Så... SÅ enig!

Jeg kjenner igjen i mye av det du skriver. Jeg har selv en datter og fra den dagen vi sa hva hun skulle hete fikk vi høre at det kunne vi ikke mene. Ingen het da det! Tenk om hun ble mobbet...!

To år senere så er det ingen unger som har sagt noe på navnet, bare vokse. Tror vi har en jobb å gjøre der istedet ;)

Michi

07.09.2017 kl.20:32

Kunne ikke vært mer enig. Skulle ønske noen hadde fortalt meg dette for 25+ år siden da jeg gikk på skolen og ble mobbet for alt fra navnet mitt til andre ting som jeg ikke vil nevne en gang. Jeg trodde alt var min feil og at jeg måtte gjøre ditt og datt for ikke å bli mobbet.

08.09.2017 kl.12:26

Kan ikke si meg helt enig i dette faktisk... For å fortsette med voldtekts-analogien din så er det ALDRI offerets feil, men det er ikke til å komme forbi at drar du dritings ut på byen i cape town er sjansen for å bli voldtatt større enn om du sitter inne på hotellrommet, og derfor kanskje verdt å unngå. Ikke fordi det er offerets feil men fordi det kan være greit å unngå situasjoner hvor sannsynligheten er større.

Klart det ikke er ofrenes feil, ingen mener vel det, men likevel kan man kanskje unngå situasjoner som øker sannsynligheten for at noe skal skje.

Jeanette

09.09.2017 kl.09:19

Jeg er delvis enig med deg. Ja, det er KUN mobberens og overgriperens feil om noe slikt skjer.

Og i en ideell verden ville jeg vært helt enig med deg i resten også.

Men virkeligheten er at mange mobber de som er anderledes.

Og jeg kan ikke garrantere at de rundt barna mine ikke mobber. Det er ikke engang sikkert at mobberne selv, eller foreldrene deres tar ansvar for mobbingen.

Så jeg tar en del grep for at de jeg er glad i ikke skal mobbes.

For det hjelper ikke så mye å si til et barn som plages daglig at det ikke er deres feil.

Mobbing ødelegger barnet mer enn å bli oppmuntret til å bli mer a4. Desverre.

Skriv en ny kommentar