hits

Hvor mye bør barnet mitt sove? (Og hva skjer hvis det sover feil?)

13.09.2017 - 19:45 12 kommentarer

Det evige spørsmålet. Det store spørsmålet. Det viktige spørsmålet. Kanskje det viktigste av dem alle. Hvor mye bør barnet mitt sove? Og sover det nok?

 

 

I Norge har vi ganske rigide regler for hvordan og hvor mye barna bør sove. På vårt første møte med helsestasjonen får vi utdelt lister med nøyaktige leggetider for barna, hvor mange timer de bør sove hver natt og når og hvor lenge de bør dagsove, alt sirlig oppført utfra barnets alder.

Vi får vite at dersom barna våre legger seg for sent, kan de bli sinte og sure, ukonsentrerte, dumme og få dårlig immunforsvar.

Som nybakt mor var jeg livredd for å gjøre noe feil med barnas søvn. Jeg googlet, jeg talte timer og var veldig opptatt av å gjøre alt riktig. Til slutt ble det nesten en besettelse. Jeg stresset hver eneste dag for å få barna i søvn til anbefalte tider og i en periode var det nesten så jeg stod med stoppeklokka. Jeg mener, hvem vil vel ha ukonsentrerte og dumme barn med dårlig immunforsvar?

 

 

Så flyttet vi til Spania. Ungene var ett og to år gamle da vi flyttet. Og i løpet av de to årene vi bodde der, lærte jeg spesielt én ting: Slapp av. Ikke stress. Det ordner seg.

I Spania er det jo en kjent sak at barna får være oppe til langt på kveld, også de helt små.  Men hva i alle dager gjør det med barna? Ifølge de norske ekspertene, skal da alle spanske barn være sinte, sure, ukonsentrerte, dumme og syke. Det var veldig langt fra mitt inntrykk av spanske barn.

Jeg kom i snakk med en barnelege ved søvnavdelingen på sykehuset i Valencia mens jeg bodde i Spania. Han het Gonzalo Pin Arboledas og mente det ikke spiller noen rolle når barna legger seg, så lenge de får nok søvn i løpet av døgnet. Han mente det ikke spiller så stor rolle når på døgnet barnet sov, om det la seg klokka 19 eller klokka 23, så lenge antall timer med søvn ikke ble for lite.

I motsetning til vårt kompliserte regelsystem med sovetider, får spanske foreldre kun ett råd på helsestasjonen om søvn: Sørg for at barnet ditt får nok søvn.

Nå mener jeg ikke at vi skal begynne å legge barna våre klokka 23 på kvelden. I vårt samfunn legger vi oss tidlig, vi står opp tidlig og slutter med dagsoving når vi er rundt 3-4 år. Alt er lagt opp til den døgnrytmen, både i barnehagen, på skolen og senere i jobb.

Men kanskje har vi godt av å frigjøre oss litt fra de strenge sovereglene vi har her.

Vi må jo ikke glemme at barn er forskjellige. Jeg har for eksempel ett barn som trenger veldig mye søvn og ett barn som trenger veldig lite søvn. Det ene barnet sover noen timer mer enn det som er anbefalt i forhold til alder, det andre barnet sover noen timer mindre enn anbefalt.

I dag har vi funnet en god rutine på barnas søvn. Begge får nok søvn og begge er relativt blide og greie, konsentrerte, smarte og friske. I hvert fall stort sett.

Hadde jeg klart å løsrive meg fra helsestasjonens anbefalinger tidligere, hadde jeg kanskje sluppet flere år med stress og fortvilelse over barn som ikke passet inn i det gjennomsnittlige norske barns søvnmønster.

 

Norske helsemyndigheters anbefalinger:

 

12 måneder

Dagtid: 2.5 timer

Om natten: 11, 5 timer

 

2 år

Dagtid: 1.25 timer

Om natten: 11.75 timer

 

3 år

Dagtid: 1 time

Om natten: 11 timer

 

4 år

Om natten: 11,5 timer

 

5 år

Om natten: 11 timer

 

6 år

Om natten: 10,75 timer

 

7 år

Om natten: 10,5 timer

 

8 år

Om natten: 10,25 timer

 

9 år

Om natten: 10 timer

 

10 år

Om natten: 9,75 timer

 

11 år

Om natten: 9,5 timer

 

12 år

Om natten: 9,25 timer

 

13 år

Om natten: 9,25 timer

 

14 år

Om natten: 9 timer

 

15 år

Om natten: 8,75 timer

 

16 år

Om natten: 8,5 timer

 

Leggetider:

Åtte år gamle barn bør legge seg klokka åtte.

Eldre barn ett kvarter seinere for hvert år.

Ingen barn bør være oppe etter klokka halv ti.

 

Spanske helsemyndigheters anbefalinger:

Sørg for at barnet ditt får nok søvn.

 

Les også: Dette skader barnet ditt!

Les også: Hva gjør jeg feil?

 

PS: For flere oppdateringer fra en sånn passe god mamma, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

12 kommentarer

Civis

13.09.2017 kl.20:38

Hehe. Her har vi et evig problem. Det mellomste barnet har et annet søvnbehov enn både den yngste og eldste, og alle vet jo at den eneste rettferdige rekkefølgen i et søskenhierarki er at legging skal skje etter alder! Minstemann går fint, men da jeg er klar for å legge neste er hun slettes ikke klar. Hun ligger og vrir seg i timesvis om hun legges for tidlig, men jeg får jo ikke lagt den eldste før lillesøster er i ro, og han blir ikke i godt humør om det blir for sent. Takke meg til ferier! Da kan alle legge seg sent og ta igjen søvnbehovet med å stå opp når de er ferdigsovet!

Cecilie

13.09.2017 kl.20:43

Skulle gjerne lest dette for 4 år siden ;-)

Men - synes forøvrig myndighetenes råd har passet perfekt for mine kids.

Det er når jeg slenger ut puppen for åttende gang på 12 timer at jeg heller kunne tenkt meg at minstemann var våken fremfor å sove, for DAMN! Jeg vil ut av huset!

hverdagslivetivollen

13.09.2017 kl.20:52

søvn er så veldig individuelt.. jeg har og to som er vidt forskjellige.. den ene krever mye søvn og den andre mindre..

Wenche

13.09.2017 kl.21:22

Jeg har selv en gutt som trenger mye søvn, det har han alltid gjort. Da han gikk i barnehagen og skulle over på stor avdeling så trengte han fortsatt å sove på dagtid. Dette var det ikke lagt opp til for etter de ble 3 år var det ikke "normalt" å sove på dagtid i barnehagen lenger, så synd for han var holdningen jeg fikk der i fra..

Jeg har en venninne som må legge gutten sin kl 19.00 for at han skal få nok søvn, selv om han er snart 9 år. Det får hun mye pes for, men som du sier barn er alle forskjellige og har forskjellige behov. I Norge er det som sakt ikke lagt opp til det. Vi må alle presses inn i den samme trange boksen.

Nann Karin

13.09.2017 kl.21:32

Pjokken her virker som en omvendt duracellkanin om han ikke får sove nok. Lite søvn skrur opp tempo. Han får det trøblete med å sovne og han er lettere forskrudd. Hørt at man blir slik av sukker eller ved en bokstavgitt diagnose. Her holder det at han får mindre enn 12 timer søvn. Ingen av oss hadde overlevd etter tilfeldighetsmetoden, -han fordi han ikke kunne vært i et evig jetlag og jeg fordi jeg måtte brukt sommerfuglnett for å få han ned på bakken igjen Så her står søvn på prioriteringslista fordi det er best for oss og ikke fordi noen så det skulle være sånn . og jeg bruker ikke energi ipå hvordan du eller andre gjør det. Jeg fatter ikke hvor de får kreftene fra alle de som må passe på andre. Jeg har nok med å håndtere oss

Irene

13.09.2017 kl.21:57

Nå lurer jeg litt på hva slags helsesøstre du har vært borti, for jeg kan aldri huske at søvn har vært noe stort tema hos noen av alle de helsesøstrene jeg har vært borti i løpet av mine tre barn.

En annen ting er at vi har hatt ganske strengt søvnregime fordi vi har sett at ungene har hatt absolutt best av det. Ble det for lite og uregelmessig søvn, så ble de sure, og sure unger er ikke godt verken for dem eller oss.

Men så er det forskjeller på unger også, så eldstemann hadde vi null slingringsmonn med. Han måtte legge seg til faste tider ellers var han skikkelig gretten. Nummer to var kveldstrøtt og spurte pent om å få legge seg halv sju. Siste hadde vi adskillig mer slingrinsmonn med, men hun liker rutiner og har lagt seg mellom ni og halv ti, helt frivillig, siden hun var 8-9 og til nå, hun er 16.

Bodil

13.09.2017 kl.22:30

Jeg synes det skulle vært snudd på hodet; mor trenger 9 timer søvn for å ikke bli sint, sur, ukonsentrert og få dårlig immunforsvar. Der burde barna skjerpe seg litt.

13.09.2017 kl.23:22

Helsestasjonens tips og råd endres like ofte som folk skifter undertøy. Følg heller magefølelsen og fornuften ;)

Tina

14.09.2017 kl.10:14

10,25 timer? 9,75 timer? Hva skjer om der blir bare 10,23? 😂

Michi

14.09.2017 kl.11:17

@Bodil: Den tror jeg alle småbarnsforeldre kan skrive under på.

Tror ikke det finnes noe konkret fasit på hvilket søvnmønster barn, eller voksne for den saks skyld, bør ha, da søvnbehov er noe som er veldig individuelt - noen trenger lite, andre mye.

Margrethe K.J.

14.09.2017 kl.19:42

Skjønner ikke hvorfor spanjolene vil ha ungene oppe til kl 23. Når får de voksne være voksne da? Binge Game of thrones eller ha sex kan de da ikke gjøre mens ungene er våkne?

18.09.2017 kl.17:18

Skulle øøønske mitt barn kunne såve sånn, sluttet og dagsåve ved 15 mnd, hadde gjort hva som helst for å få litt "alene" tid av og til😂👌🏻Aldri såver sammenhengende mer enn en time, kun små dupper🙈

Skriv en ny kommentar