hits

Leker barnet ditt feil?

«Nei, nei. Ikke sånn. Dere skal ikke ha putekrig med de putene. De har vi lagt frem for at dere skal sitte på dem», sier damen og samler sammen alle de fargerike putene som ligger spredt utover lekerommet.

 

Happy when fighting
Licensed from: DNFStyle / yayimages.com

 

Hun legger dem på gulvet inntil veggen og forteller barna nok en gang at putene ligger der for at de skal sitte på dem. Ikke løpe rundt med dem, ikke kaste dem på hverandre, ikke hoppe på dem, ikke danse med dem, men sitte på dem. 

I samme rom er det også plassert ut tre runde telt. Det ene teltet ligger på siden. Inni krabber en liten gutt slik at teltet ruller rundt og rundt. Nesten som et hamsterhjul.

«Nei, nei. Ikke sånn», sier damen og titter inn i teltet.

«Disse teltene skal stå på gulvet, og så kan dere sitte inni dem. Ikke krabbe rundt med dem. Sitte inni.»

Jeg må holde meg fast i stolen for ikke å gå bort til damen og fortelle henne at man ikke kan lære barn hvordan de skal leke. At man ikke kan strø et lekerom fullt av kule, fargerike puter og forvente at barna skal sitte på dem.

At man ikke kan plassere ut telt og andre leker og forvente at barna skal leke med lekene slik hun har bestemt. Slik voksne mener barna bør leke med lekene. 

Snakk om å drepe all moro. Snakk om fullstendig å ødelegge barnas fantasi og kreativitet.

I dag er alle leker designet for å bli lekt med på en spesiell måte. Da mine foreldre var barn, lekte de med pinner, steiner og kongler. Da jeg var liten lekte vi stort sett rollespill, eller forskjellige leker utendørs som boksen går, gjemsel eller sisten.

Går man i en lekebutikk i dag, finner man hundrevis, ja tusenvis av leker som skal lekes med på akkurat den og den måten. Leker som har ett bestemt formål. Leker med bruksanvisning, slik at vi voksne kan lese oss frem til hvordan barnet skal leke med leken.

 


 

Jeg blir glad hver gang jeg ser barn som leker slik de ikke egentlig skal leke. Da er det håp likevel, tenker jeg. Helt til det kommer en voksen, og irettesetter barna fordi de leker feil. 

For går det egentlig an å leke feil?

 

Les også: Det er neimen ikke lett å være barn i dag 

Les også: La barna få leke voldsom lek

Les også: Noen ganger funker det best å vise fingern og rope faen

 

PS: For flere oppdateringer om frittgående, kreative barn som leker "feil", følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

6 kommentarer

Helt enig med deg! Vi prøver det motsatte, skape kreativ lek ut fra "ikkenoe". Gulvet er ofte lava hjemme hos oss :)

Men vi opplever det motsatte også: sist datteren min lekte hjemme hos en venn, kom hun med en koffert og sa hun hadde lagd ferdig matpakken, men fikk lattermild beskjed, fra mammaen der om at "nei det der er en koffert". Ja. Da var det bare å legge den fra seg da. Jeg ble helt paff og visste ikke Hva jeg skulle/burde si.. :/

Anne: Oj da. Nei, hva sier man til det? At mammaen må se og finne kreativiteten sin sporenstreks? :)

Du burde snakket til den damen! Med mindre man står i fare for å ødelegge lekene (og litt bør leker tåle) så må de kunne brukes til det de er ment for, nemlig å leke

Aase: Jeg er helt enig. Og du kan tro jeg har angret i ettertid på at jeg ikke sa noe!

Tror jeg som barn hadde satt lite pris på at puter ble kastet rundt meg. Noen unger liker voldsom lek, andre absolutt ikke. Tenker at begge gruppene må tas hensyn til. Av og til kan man sitte på putene også.

Ads: Helt enig. Noen ganger kan man sitte på putene. Andre ganger ha putekrig ;)

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram