hits

Rydd skapet - redd liv

//Annonse

Det er en del kaos her hjemme hos oss. Det er kanskje ikke så rart siden bloggen min heter Casa Kaos, det ligger liksom i navnet. Vi har leker i sofaen, knekkebrødsmuler i senga, Lego på badegulvet og en kronisk rotet kjøkkenbenk.

 

 

Men det er ett sted jeg virkelig har orden, og det er i medisinskapet mitt.

Visste du at 40 prosent av oss sjeldent eller aldri rydder i medisinene våre? Samtidig som Giftinformasjonen mottar rundt ti henvendelser hver eneste dag der barn har fått i seg medisiner de ikke skal ha?

 

Der oppe har jeg medisinene våre. Over mel og linfrø.

 

Og for et system! Én kurv med plaster (det går det alltid mye av), én kurv med forkjølelsesmedisiner og én kurv med medisiner barna ikke skal røre.

 

Men selv om jeg kan klappe meg selv på skulderen og skryte av et ryddig og organisert medisinskap helt øverst i kjøkkenskapet, fikk jeg meg et skikkelig støkk da jeg fikk besøk av to representanter fra kampanjen Rydd skapet.

For vet du hva som er en av verstingene blant medisiner som kan gi alvorlig forgiftning hos barn? Jeg tenkte umiddelbart på sovetabletter. Eller p-piller. Men nei, det er faktisk jerntabletter.

- Jerntabletter? sa jeg og hørte at stemmen min gikk opp i falsett.

- Ja, jerntabletter, svarte Vendil fra «Rydd skapet» og så på meg over kaffekoppen.

Jeg flakket litt med øynene og kjente at jeg begynte å klø på halsen. (Jeg blir alltid rød på halsen når jeg er ukomfortabel.) For jerntablettene mine har jeg ikke sammen med de andre medisinene i det ryddige og velorganiserte medisinskapet helt øverst i kjøkkenskapet. Jerntablettene mine ligger nemlig fremme, lett tilgjengelig, i et annet kjøkkenskap ved siden av multivitaminer, B-vitaminer, D-vitaminer og vitaminbjørner.

 

Der står de skumle jerntablettene. Sammen med Nugatti, vitaminbjørner og papadam.

 

Selv små doser jern kan være livsfarlig for små barn. Og her har jeg de liggende fremme, røde og fine og blanke, sammen med vitaminbjørnene! Som barna tar hver kveld!

Jeg kjente jeg ble litt kvalm, og satte ned kaffekoppen og tok en slurk vann i stedet. Jeg har aldri tenkt at jerntablettene mine er så farlige. Så fikk jeg presentert en liste over de medisinene som er verstingene for barn:

 • Jerntabletter
 • Nikotinpreparater
 • Smertestillende som Ibux eller paracet (særlig i andre former enn tablett)
 • Hostestillende hostesaft 
 • Malariatabletter
 • Sovemedisin
 • Medisiner mot høyt blodtrykk

Ble du også overrasket?

 

Det ble jeg.

 

I tillegg fant jeg denne utgåtte penicillinflasken helt bakerst i skapet, som jeg en gang har fått til katten min. Hadde visst ikke full kontroll likevel. 

 

Nå vil jeg vil gjerne oppfordre deg til å rydde i medisinene dine. Ta en halvtime i dag eller i morgen og gå gjennom medisiner og kosttilskudd og få orden i sakene:

 • Finn frem alle medisinene dine.
 • Fjern det du ikke lenger trenger:
  • Halvfulle salvetuber og nesesprayflasker.
  • Medisiner du ikke husker hvem tilhører.
  • Medisiner du ikke husker hva brukes mot.
  • Medisiner som har gått ut på dato.
 • Lever gamle medisiner og medisiner du ikke lenger bruker på apoteket. Medisiner skal ikke kastes i søpla eller i do.
 • Oppbevar medisinene samlet på ett sted, utenfor barns rekkevidde. Gjerne innelåst.

Så skal jeg ta en runde selv og finne frem alle vitaminer, spesielt jerntablettene mine, så skal jeg investere i et skap som kan låses, og så skal alle medisinene, og jerntablettene, inn der.

Sjekk forresten ut denne filmen fra hjemme hos oss, om rot, kaos og medisinskap:

T6OQm-iedx0

 

Her kan du lese mer om barn og medisiner             

Og følg gjerne Rydd skapet-kampanjen på Facebook for mer informasjon og flere tips og råd.

Og du, på onsdag skal jeg på God morgen Norge og snakke mer om barn og medisiner. Følg med! 

 

.

12 kommentarer

uhyre viktig :) og jern det var jeg ikke klar over..

hverdagslivetivollen: Ja, kjempeviktig. Og jern, ja, hva skal jeg si. Der fikk jeg meg en overraskelese :)

hadde en opprydding her i vinter og kom over ei Else med blodfortynnende sprøyter som hadde blitt avglemt etter en Behandling. tok de med meg til apoteket og fikk da til beskjed at jeg skulle la de ligge i elsa og kaste de i restavfall. de tok ikke i mot dem. dette var ubrukte ferdigfylte sprøyter og jeg husker at jeg reagerte på at dette kunne ikke vøre rett. hadde da tidligere fått med meg at det var kampanje på at medisin skulle inn på apoteket og ikke i søppel en vask.

nina: Nei men, så rart. Her har nok de på apoteket gjort en glipp :l

Har sett barnehager med livsfarlig medisin i ulåst kjøleskap i garderober og kjøkken der barn leker. Barnehager har også komfyrer uten barnesikring, vannkokere (brannskadeversting)på benken, knivskuffer uten sikring, avløpsrens barn får tak i ved å stå på toaletter osv. "Sikre" kaffekanner og kaffekopper på bord på småbarn.Håndsprit i barnehøyde.Oppvekstkontorene har mye å ta tak i. Helsesøster gjør en fantastisk jobb med å gi foreldre råd om barnesikring. Rart kommuner og tilsyn ikke får bukt med slike ting. Foreldre bør stille krav. Men det er barnehagens ansvar og enkeltansatte i bhg. kan anmeldes og straffes ved skader

ina: Oj da, hjelpes. Det høres ut som noen barnehager bør ta en runde og rydde opp.

Takk for påminnelsen 👍🏼 Dette er faktisk en av mine planer for denne dagen 👍🏼 Så når minien er ferdig å sove skal skapet ryddes og organiseres ❤️

Det med jern visste jeg faktisk ikke 😱

Fru Jacobsen (@frujacobsenno): Så bra! God rydding :)

Apotekene tar ikke imot sprøyter. I hvertfall ikke brukte. De kan utgjøre fare for de som håndterer avfallet. De skal man sette i forseglet boks, feks isboks man taper igjen eller 1,5 L brusflaske å hive i restavfall.

Ida: Takk for info. Det visste jeg ikke!

Ingen grunn til at jerntabletter skal være reseptfri. Man må jo uansett til lege for å finne ut om man har jernmangel, for symptomene på jernmangel og jernforgiftning (hemokromatose) er svært like.

Steffen: Mange som gir blod, får jerntabletter med seg hjem :)
Men du har helt rett, man skal ikke ta jern hvis man ikke har behov for det.

Skriv en ny kommentar

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram