hits

Slik gikk det da vi lekte Brannleken

27.09.2017 - 19:30 Ingen kommentarer

//Annonse

Og nå føler vi oss alle mye tryggere på at vi vet hva vi skal gjøre dersom det begynner å brenne. Og akkurat det er alfa og omega dersom uhellet først skulle være ute.

Brannleken er en digital brannøvelse laget av If skadeforsikring. Brannleken kan du leke på nettbrett og mobil, og det er en enkel og morsom måte å ha brannøvelse hjemme på.

 

 

Okei. Vi er klare. Vi har delt oss inn i to lag: Slukkelokomotivet og Bæbu-gjengen.

Vi begynner med å klatre ned brannstigen fra andre etasje. Heldigvis er vi en familie totalt blottet for høydeskrekk, både på godt og vondt. Vi har hatt noen episoder der de små har sittet på toppen av tak, i trær eller hengt og dinglet fra bruer etter armene og jeg har fått fullstendig panikk. Men i denne øvelsen kom heldigvis den manglende høydeskrekken til nytte.

En etter en klatrer de små over gelenderet på balkongen og ned stigen.

So far, so good.

 

Slokkelokomotivet i farta.

 

Nå skal vi pugge nummeret til brannvesenet. Vi har fem sekunder på oss. Hvem husker best?

Vel, dette nummeret kunne vi alle sammen: Brann er ikke tull, du må ringe 110. Jeg sender er varm tanke til barnehagen som i alle år har terpet på brannsangen med barna våre.

 

Så er det førstemann til brannslukningsapparatet. Først så ungene ut som små spørsmålstegn. Brannslukningsapparatet? Hvor er det? Og hva er det? Jeg måtte gi dem et lite hint: Bak en stor speildør med masse sko foran.

Aha, i skapet i gangen, ja. Den tok de.

Barn skal forresten ikke slokke branner selv, men det kan være greit at de vet hvor brannslukningsapparatet er.

 

Litt usikker på hvem som vant. Det ble fem minutter med krangling etterpå. Jeg løste det ved å gi alle en sjokoladepenge i premie.

 

Host host, den var støvete. Men det er vel kanskje egentlig bra.

 

Nå skal vi finne møteplass. Hvor skal vi møtes hvis det brenner? Her var vi ganske samstemte. Vi møtes ved postkassa nederst i innkjørselen.

 

Ta med posten inn samtidig, er du snill.

 

Å tippe lyden på røykvarsleren blant mange andre rare lyder, er en høydare i leken. Her blir det mye latter mens lyden av vekkerklokker, sirener, trafikklys og skoleklokker kimer ut av mobilen.

Men så blir konkurranseinstinktet skjerpet. Det er tid for å ta krabbeknappen. Hvis huset er fullt av røyk, er det livsfarlig å gå oppreist. Siden røyken stiger opp mot taket, bør man komme seg ned på alle fire og krabbe. Kanskje ser man ikke så mye heller. Da kan det vært lurt å øve på å krabbe til utgangsdøra i blinde.

Vi gjør oss klare, og klar, ferdig, gå!

 

Hey! Juksemaker pipelort! Du kikker.

 

Lillesøster gikk seg vill og havnet inne på soverommet sitt. Jeg snublet i et barn, og noen slo kneet i dørterskelen. Mamma kom sist, til barnas store fornøyelse. Men alle fikk krabbeknappen.

 

Men så blir det alvor. Alle går til sengene sine og later som de sover. Og så, plutselig går brannalarmen.

Knis, fnis. Vi sooooover.

 

Vi voksne kommer inn og finner det barnet vi er på lag med. Alle stormer ut i gangen. Men så, så oppstår det panikk. Døra er låst. Full av adrenalin, kaster alle barna seg over dørhåndtaket og låsen og prøver febrilsk å få åpnet døra.

Det ender i kaos, og den stakkar døra forblir like låst.

 

Til slutt klarer de små og slappe litt av, og la én person få åpne døra i stedet for alle på en gang. Og døra gir endelig etter.

 

Førstemann ut!

 

Så er det bare å spurte til møtetstedet. Og har du glemt noe igjen inne, lar du det ligge. Selv om det er den dyrebare iPaden din.

Til slutt må vi ringe 110. Husker alle nummeret nå?

 

Jadda, nummeret satt.

Barna syns det var så gøy å leke Brannleken, at vi likeså godt gjorde det en gang til. Vi ble nok alle litt overrasket over hvor vanskelig det var å krabbe i blinde fra stua og ut i gangen. (Bortsett fra juksemakeren, da.) Og så har vi lært at dersom det virkelig er alvor, døra er låst og panikken stiger, så trekker vi pusten en ekstra gang, og lar én person åpne døra. Vi ble enige om at det blir den eldste som er til stede.

 

 

Etter vi hadde lekt Brannleken, testet vi røykvarslerne. Og da ble den minste veldig redd, for det var fryktelig høy lyd. Senere på kvelden, da det var leggetid, fikk ikke den minste sove. Hva om det begynner å brenne i løpet av natta?

Min første tanke var å si at nei, kjære deg, det kommer ikke til å skje. Det er ingenting å være redd for. Det vi gjorde i dag var bare på tull. Det kommer ikke til å brenne på ordentlig. Men det kan jeg jo faktisk ikke love.

Litt vanskelig det der. Hvordan snakke med barn om brann, uten å skremme dem, men samtidig lære dem hva de skal gjøre i en slik krisesituasjon?

Vel, jeg måtte jo bare berolige så godt jeg kunne, og si at nå som vi har øvd, vet vi også hva vi skal gjøre dersom det begynner å brenne, og da er vi mye tryggere. Mest sannsynlig skjer ikke det. Men hvis det skjer, så er vi nå beredt.

Redselen for brann satt i den lille kroppen et par dager, og så ble den glemt.

 

Her kan du forresten se video fra da vi lekte Brannleken:

video:Brannøvelse


 

Vil dere leke Brannleken selv, finner du den her.

Her kan du lese mer om Brannleken, delta på konkurranser og finne gode tilbud på sikkerhetsprodukter.

Følg også If Skadeforsikring på Facebook for flere gode tips og tilbud.

 

Er dere godt forberedt hvis det begynner å brenne?

 

.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar