hits

februar 2013

Smokke-slave

«Tutti! Tutti!»

Lillemann sparker beina inn i seteryggen i bilen.

«Tutti! Tutti NÅ!»

Vi har glemt tutti, eller smokken, hjemme. Alarmen i baksetet blir høyere og høyere for hver meter jeg kjører. Snart skjærer den seg inn i ørene og eksploderer på trommehinnen så hele hodet mitt rister.

"Tutti! Tutti!"

Kjære lille venn. Nå MÅ vi snart slutte med smokk.

Jeg har to valg: Jeg kan kjøre de tjue minuttene til kjøpesenteret med en illsint treåring i baksetet. For så å handle med en vekslende hysterisk og sutrende djevelunge som roper nonstop etter tutti.

Eller jeg kan snu bilen, kjøre de fem minuttene tilbake og hente tutti. Jeg velger det siste.

Lillemann er tre år og tre måneder. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg får høre: «Nei men, bruker du smokk? Er ikke du stor gutt da?», av de andre foreldrene i barnehagen, av ekspeditøren på nærbutikken, av naboer, av venner og av dama i kaffebaren. Og så ser de opp på meg med en litt overrasket, ertende mine.

Det begynner å bli flaut. Så hjelper det heller ikke at favoritt-tutten er en bitteliten, rosa babysmokk som det står «Sweet girl» på.

Vi skulle slutte med tutt da han fylte ett. Yeah, right. Lillemann hadde allerede begynt trassalderen, og jeg var fire måneder gravid med Lillesnuppa og kvalm, trøtt og sliten dagen lang.

Så lenge den tutten holdt Lillemann stille, var det ikke en gang et tema og venne han av med den. Glem de prinsippene.

Ok, to år. Der går grensen. Det var vi enig om alle sammen. To år, stor gutt og smokkefri.

Men da Lillemann fylte to, var trassalderen på topp. (Det er den for så vidt fortsatt). Jeg turte ikke en gang å nærme meg smokkene hans i fare for å få fingeren bitt av. (Toåringer har skikkelig skarpe tenner).

Lillesnuppa var et drøyt halvår. Jeg var midt i den tjukkeste ammetåka, og fortsatt sliten og trøtt.

Nei, orker ikke den kampen nå. Vi venter til han blir to og et halvt.

Nå hadde han på toppen av det hele blitt avhengig av to smokker på en gang. Én i munnen og én kosetutti i hånda som han kunne klemme på. Akkurat som en sånn stressball.

Da Lillemann ble to og et halvt år...vel, trenger jeg egentlig si mer? Annet enn at han nå plutselig trengte tre smokker. Én i munnen og én i hver hånd.

Vi hadde virkelig tenkt å slutte da han fylte tre. Vi snakket med ham om det, vurderte alle mulige strategier: henge de på tuttetreet, gi dem til Kaptein Sabeltann, få én del av et Batman-kostyme for hver dag han klarte seg uten tutt, bare tutt når han sov eller var lei seg, bare slutte tvert og bruke ros og oppmuntring som gevinst (Sånn ekspertene mener vi skal gjøre det. Host, knis. Lurer på om disse ekspertene har barn selv?), og så videre, og så videre.

Men, jeg orker bare rett og slett ikke ta den kampen. Jeg har prøvd en halv dag, men ga opp i bilen hjem fra barnehagen.

Når man har hatt en skikkelig monstermorgen, en råtten dag på jobben, og så måtte sitte og høre på «Tutti! Tutti!» i bilen hjem.

Vel, da knekker jeg. Jeg er ikke sterkere enn som så. Og jeg innrømmer det så gjerne.

Men, vi skal slutte snart, altså. Det må vi jo bare. Blir litt flaut å levere en førsteklassing på skolen med rosa smokk i munnen.

Men jeg gruer meg. Og jeg kommer nok til å utsette det en stund til. Han begynner da tross alt ikke på skolen før om to og et halvt år.

Når sluttet dine barn med smokk? Og hvordan gjorde du det?

 

 

 

De små tingene

Jeg har slått meg til ro med at jeg alltid kommer til å ha det rotete hjemme.  (Interiørtips-tema oppbevaring) I hvert fall så lenge barna bor hjemme. Jeg har akseptert at jeg knapt ser kjøkkenbenken for kopper og fat, matrester og smuler. Jeg har også innsett at jeg aldri igjen kommer til å se bunnen av skittentøydunken. Jeg har gitt opp kampen mot hybelkaninene og jeg aksepterer melkeflekker i sofaen.

Men det er noen ting som fortsatt irriterer meg grenseløst. Det er de små tingene. De små tingene som ligger rundt overalt. Som tar en evighet å rydde opp, nettopp fordi de er så små, og fordi de er overalt.

Et lass med leker kan man bare hive oppi lekekassen. En haug med skittentøy kan man lempe over i dunken. Dyner i sofaen tar man i ett jafs ut i sengene. Men de små tingene, de  er en her og en der.

Jeg nevner i fleng:

Bomullspads på teppet.

Øretelefoner og en puslespillbrikke under spisebordet.

En vott under senga.

En bleie i et hjørne. Urk...

Treningsbukse i senga.

Spider Man i bideet.

En dinosaur på do.

Plastglass på kjøkkengulvet.

Barbies hårbørste og en kjøleskapmagnet under barkrakkene.

Et youghurt-lokk under snuppas babystol.

Cd-plate i sofaen. (Katten er grei)

En løve-maske på spisebordet.

 

En kork på stolen og et par sko på gulvet.

 

Hva syns du er verst? Det store rotet? Eller det lille?

Sutre-knirke

«Neeeiiiiii».

Lillesnuppa sitter i sofaen. Hun vrir overkroppen bort fra meg og snur hodet inn mot sofaryggen mens hun trekker øyenbrynene ned, overleppa opp og krøller den lille oppstoppernesa.

«Neeeeiiiii».

Hun roper ikke. Hun griner heller ikke. Hun knirker. Hun drar nei-et så langt hun kan med den lyse stemmen sin.

«Neeeeiiiii».

Jeg tar henne på fanget og setter meg på stuebordet.

«Jo, kom igjen nå. Nå er det leggetid. Av med genseren».

«Neeeeiiiii».

Jo, nå skal den av.

Snuppa fyller to år om to måneder. Hun snakker ikke så mye ennå. Hun kan faktisk bare ett ord. Hun er jo utsatt for tre språk samtidig; norsk, engelsk og spansk. Men til gjengjeld sier hun det ene ordet ofte. Hele tiden, egentlig:

«Neeeeiiiii».

Når vi skal bytte bleie: «Neeeeiiiii». Da ligger hun på stellebordet og veiver med armene mens hun krysser beina og vrir kroppen over på siden. «Neeeeiiiii».

Når vi spiser middag: «Neeeeiiiii», sier hun til brokkolien og skyver middagsfatet ned på gulvet. «Fy», sier jeg og retter pekefingeren mot henne. «Ikke lov å kaste mat på gulvet». «Neeeeiiiii», sier hun igjen mens hun ser meg rett inn i øynene. Og jammen kan jeg skimte en liten krusning i munnviken hennes også. Et lite, fornøyd smil.

Når vi må tørke nesen: «Neeeeiiiii». Hun dytter bort tørkepapiret og vrir hodet raskt fra den ene siden til den andre så håret danser rundt ansiktet og limer seg godt fast i det gule, seige snørret under nesa. «Neeeeiiiii».

«Neeeeiiiii». Gå vekk!

Når vi skal pusse tennene: «Neeeeiiiii», knirker hun og kniper sammen munnen så godt hun kan. Jeg lirker tannbørsten inn mens hun prøver å dytte den ut med tunga. «Ææææiiiii».

Når vi skal kle på klær: «Neeeeiiiii», sier hun og gjør armene spagettimyke når jeg skal tre dem gjennom ermene på genseren. «Neeeeiiiii», når jeg skal kle på buksa. Så krøller hun tærne sammen når jeg kommer med sokkene. «Neeeeiiiii». Jakke, lue og sko «Neeeeiiiii».

Når vi skal klippe neglene: «Neeeeiiiii» Hun padler med armene mens hun knytter nevene.

«Vil du ha sjokolade?» «Neeeeiiiii»,sier hun og strekker frem hendene.

Ough, som jeg gleder meg til ordforrådet blir litt større.

Hva var det første ordet ditt barn sa?

 

Er barna en del av familien?

Som mange av dere vet, flyttet vi til Spania for halvannet år siden.

Mye er annerledes her, både på godt og vondt. Men det er spesielt én ting som slår meg: Her er barna en naturlig del av familien. Barna er med der foreldrene ferdes, enten det er på kafé, på restaurant, i butikken eller hos frisøren. Her får barn være barn. De ses og høres, og er overalt.

I Norge skal barna helst bare ferdes der det er tilrettelagt for barn. Og skal de være med foreldrene andre steder, bør de sitte helt stille og ikke lage ett pip. Aller helst bør man skaffe barnevakt.

Jeg har skrevet et gjesteinnlegg om dette på bloggen til Lammelårtanker. Ta en titt, og legg gjerne igjen en kommentar.

Innlegget mitt er en del av en bloggserie hun har kalt Slik er livet mitt – en bloggserie om livserfaringer. Og som hun skriver selv:

Det er mange måter å leve livet på som jeg mener vi bør få større innblikk i. Derfor har jeg laget en bloggserie der jeg vil invitere folk som har erfaringer mange av oss ikke har – og antakelig heller ikke kommer til å få.

Anbefaler alle å ta en tur innom bloggen til Lammelåret. Hun er en meget klok dame.

 

Slå deg i hodet, vær så snill

Kom igjen. Kom igjen da. Kan du ikke bare slå deg i hodet?

Lillemann hopper opp og ned. Og hver gang er han bare millimeter unna å slå hodet i undersiden av bagasjehylla.

Kom igjen nå. Hopp litt høyere, tenker jeg.

Hæ? Manisk, jeg? Hva mener du?

Vi sitter på bussen. Helt bakerst. Vi har reist i mange timer, og har fortsatt to timers busstur igjen før vi er fremme.

Lillemann er manisk. Han er overtrøtt, sliten, helt turbo og fullstendig uberegnelig. Umulig å få til å sitte stille. Umulig å få til å sovne. Vi er over den grensen. Langt over.

Hopp, hopp, hopp. En hysterisk latter tar sats fra den vidåpne munnen og skyter fart framover i bussen, smeller i frontruta og treffer oss med et brøl i trommehinna på returen.

Ha ha HAAAAAAAAH!

 

En hårfin grense mellom latter og gråt, mellom glede og ekstrem treårs-trass.

Slå deg i hodet nå. Bare en liten dump. Det skal ikke mere til. Kom igjen.

Yes! Der hoppet han litt for høyt.

Vræææl, inn med smokken, ned på fanget, blåse på hodet og kos i nakken. Øynene glir igjen. Oooog DER..sovet han. Endelig! Ti sekunder fra takling til knock out.

Av og til er det helt greit å ønske at barna skal slå seg i hodet.

 

 

 

 

 

 

Finn.no: Barn byttes mot gullfisk

Jeg har tråkket i stykker barnas 17. mai-trompeter etter å ha blitt gal av å høre på den grusomme, monotone lyden. Jeg har kastet leker ut vinduet fordi barna har kranglet over dem. Jeg har tømt en skål med smokker i hodet på Lillemann fordi han maste hull i hodet mitt en tidlig morgen. Jeg har kastet tannbørsten hardt ned i vasken og ropt «Nei, men så drit i hele tannpussen da!», etter å ha stått i drøye ti minutter og prøvd å få barna til å åpne munnen. Jeg har smelt med dører, ropt høyt og fortvilet at «Nå orker jeg ikke mer», og jeg har hatt lyst til å legge barna ut på Finn.no.

Heldigvis skjer det ikke ofte, men det skjer.

Nå orker jeg ikke mer!

Jeg har også låst meg inn på badet og grått, sliten og fortvilet, mens barna har hamret på døra. Jeg har satt meg rett ned på stuegulvet, midt i morgen-påkledningen og tutet. Og jeg har overlatt kveldsstellet til mannen og gått en runde rundt nabolaget i rask gange mens barna har ropt gråtende etter meg: «Hvor skal du mamma?» idet ryggen min forsvant bestemt ut utgangsdøra.

Det skjer heldigvis heller ikke ofte, men det skjer.

Og jeg får like dårlig samvittighet hver gang. Men trenger jeg egentlig det? Er det ikke greit å vise følelser ovenfor barna? Ikke bare glede og latter, men også sinne, frustrasjon og tårer.

For hva lærer vi egentlig barna våre hvis vi for enhver pris skal børste det som er vanskelig under teppet og late som om alt er helt fint, hele tiden.

"Nei da, mamma er ikke sint", sier vi med dirrende stemme og knyttede never mens vi klistrer på et unormalt bredt smil.

"Mamma forstår at du har lyst til å blåse i den trompeten inne, men mamma blir litt sliten i ørene av det".

Små barn blir jo kjempesinte selv. Og fryktelig lei seg. De tar ikke skade av å se at vi voksne har de samme følelsene. Snarere tvert imot. Jeg tror de lettere lærer seg å takle sine egne vanskelige følelser når de ser at vi voksne også har de samme utbruddene av og til.

Det ække så farlig.

Det går over, lille venn.

Jeg leste et intervju med høgskolelektor Tone Strømøy på Familieverden.no for noen uker siden. Hun har blant annet skrevet boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser».

Hun mener barn har godt av å se at foreldre bare er voksne mennesker med følelser:

Hjemme hos oss kunne det hende at jeg kom trøtt hjem fra jobb, og jeg orket ikke så mye mas fra ungene. Da kunne jeg si at de måtte roe seg ned, for «hvis ikke smeller det».  Barna gikk opp på rommene sine, og jeg satt igjen med verdens dårligste samvittighet.

Men da det roet seg banket jeg på døra til hvert av barna og ba om unnskyldning. Jeg har jo aldri vært voldelig mot barna mine, men barna lærte at mamma hadde kommet til «punktet sitt». På den måten så de at jeg ikke var et overmenneske.

Jeg kunne bli sint, men ba samtidig om unnskyldning. Jeg behandlet dem på en måte som jeg ville gjort med en likeverdig voksen, og det er å vise respekt for barnet. Men det er selvsagt ikke noe en skal gjøre gjentatte ganger, slik at det blir et mønster, sier Strømøy.

Jeg ble så glad da jeg leste dette. Jeg tar selvfølgelig fullstendig avstand fra vold, og jeg mener det er viktig å be om unnskyldning de gangene man har gått for lang. Men et lite utbrudd i ny og ned gjør neppe noen stor skade.

Jeg forstår at det å skjule negative følelser for barna bunner i et ønske om å beskytte barna mot det som er vanskelig og vondt. Men da tror jeg vi gjør dem en stor bjørnetjeneste.

Barn lærer ikke toleranse og empati når vi gjemmer bort og fremmedgjør det som er helt normalt.

***

Jeg mistet mammaen min for noen uker siden. Det var veldig trist. Jeg brukte mye tid på å tenke over hvordan jeg skulle håndtere dette ovenfor barna.

Den første tiden prøvde jeg å skjule at jeg var lei meg. Jeg gikk inn på rommet, eller ut en tur hvis jeg ikke klarte å holde tilbake gråten. Men barn er ikke dumme. De merket at noe var galt. De merket at mamma ikke var som hun pleide. De ble urolige, masete og veldig klengete.

Til slutt ga jeg opp. De fikk se mye gråting og hulking i dagene og ukene som fulgte. Jeg forklarte til dem, så godt jeg kunne, hva som hadde skjedd. Og plutselig ble de mye roligere.

«Er du lei deg nå, mamma», kunne treåringen spørre når han så meg gråte.

«Ja, mamma er litt lei seg nå», sa jeg.

«Okei», svarte han og lekte videre.

Og når jeg var ferdig kom han bort og kjente på kinnet mitt.

«Nå er mamma ren og tørr og fin», sa han. Akkurat som vi sier om klærne når vi tar dem ned fra tørkestativet.

«Nå er pysjen ren og tørr og fin».

Så neste gang du blir sint på barna, eller gråter foran dem, ikke plag deg selv med altfor mye dårlig samvittighet etterpå. De tåler det.

Hvis du føler deg som en skikkelig dårlig forelder, bør du lese alle kommentarene som har kommet inn på innlegget En mors bekjennelser. Du vil garantert føle deg bedre etterpå.

Blir du sint og lei deg ovenfor barna? Eller prøver du konsekvent å skjule det?

 

 

 

 

Laksetå

Jeg gikk på kjøkkenet i fem minutter under middagen. Jeg fikk en telefon jeg bare måtte ta. Da jeg kom tilbake hadde Lillesnuppa funnet en ny måte å få i seg lakse-middagen på.

You just gotta love it!

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram