hits

august 2016

10 grunner til at det er bedre å være barn på bygda enn i byen

Da jeg flyttet til Oslo som 18-åring, syns jeg hjembygda mi var utrolig teit. Jeg trengte luft og fri og kaffeshopper og konsertarenaer. Da jeg flyttet tilbake til Raufoss på Toten nesten 20 år senere, med mann og to små barn, var det nettopp det jeg den gangen syntes var teit, jeg søkte tilbake til. For helt ærlig, det er virkelig mye bedre å bo på bygda enn i byen. Her er ti grunner til det:

 


Ut på eventyr

1 - Bussjåførene er blide og hyggelige på bygda, i motsetning til de stressede sjåførene i byen. På bygda blir du møtt av en smilende sjåfør som gjerne veksler et par ord når du går på bussen. Og er de i ekstra godt humør, tøyser de med barna dine. Dette gjelder for øvrig også togkonduktører, taxisjåfører, butikkansatte og offentlig ansatte.

2 - Det er små forhold, små skoler, små barnehager og små grupper på treninga. Det er oversiktlig og alle vet hvilke unger som tilhører hvilke voksne. Du vet: It takes a village to raise a child.

3 - Barna sykler alene rundt i gata uten at vi trenger å være bekymret for trafikken eller skumle menn som står i buskene og bare venter på å kidnappe ungene våre. Vi kan slippe ungene løs lørdag morgen og ikke ane hvor de er hele dagen før de står på trappa om ettermiddagen og er sultne.

4 - De fleste har hage! Oh, denne herlige grønne gressmatta som omringer huset. Om sommeren er det bare å åpne verandadørene på vidt gap og la ungene løpe ut og inn som de vil hele dagen. 

5 - Vi kjenner naboene våre.

6 - Barna løper rundt til hverandre helt på egenhånd, ringer på og spør om de skal leke, uten at vi voksne trenger å avtale playdates en uke i forveien.  

7 - Her på bygda er alle veldig avslappet til bursdagsfeiringer, kakebaking, designmatpakker og alt sånn annet dill dall noen mener avgjør om man er en god forelder eller ikke. Her feirer barna enkel bursdag hjemme eller på lekeland, ingen bruker tusenvis av kroner på innleide enhjørninger og flammekastere. Man serverer muffins eller en sjokoladelangpanne (gjerne fra pose), og dersom noen er skikkelig flinke til å bake og slår til med en trelags prinsesse- eller sjørøverkake (Fordi de har lyst! Jeg mener, noen liker faktisk å bake) blir vi skikkelig imponert uten å føle noe som helst press om at vi bør gjøre det samme. Matpakkene består av to grove med leverpostei. Ingen gidder stå i to timer hver kveld for å skjære ut englevinger og pandafjes av avocado og gulrot. 

8 - Her på bygda er vi til og med så gærne at vi lar barna våre spise brunost og youghurt (Enda det inneholder sukker)!

9 - Husprisene er lave og tomtene er store.

10 - Folk har generelt mye bedre tid og tar livet med ro på bygda. Man har tid til å slå av en prat eller ta en kaffe. Betyr det at man får dårlig tid før poden skal på fotballtrening? Ja vel, så tar vi ostesmørbrød til middag i dag og sparer laksen til i morgen.

Er du enig? Eller uenig? Og har du flere?

 

PS: For flere oppdateringer fra en familie på bygda, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Min sønn skal bli fotballproff

//Annonse

Ja, visst skal han det. Og vi har planene klare. Nå skal han bare spise og bli stor og sterk, og så skal han begynne å spille på Raufoss A-lag, for så å bli kjøpt opp av Real Madrid. Om en sånn 8-9 års tid, tenker jeg. Da er han 14-15 år. Martin Ødegård har gjort det, da kan min sønn også.

 


 

Vel, når jeg sier vi, så mener jeg egentlig han. Han har planene klare. Og jeg jatter med. Jeg vil jo ikke knuse fotballdrømmen hans, men samtidig er det greit at han er klar over at det krever enormt mye, og at ikke alle kan bli toppscorer på Real Madrid.

Men interessen og dedikasjonen er der i hvert fall. Uten tvil. Gutten går på fotballfritidsordning, treninger, spiller kamper og er med på alt som er av cuper og turneringer.

 

Lenger ned i innlegget, kan du se hvordan du kan lage ditt eget leverposteilokk.

 

Når han ikke trener eller spiller kamp, går han alltid med en ball i beina. Enter sparker han fotball i hagen eller på løkka sammen med kompiser, eller så skyter han på husveggen eller øver på å trikse. Han har med ballen overalt hvor han går, han sover med ballen om natta, han drømmer om Ronaldo og det eneste han ser på iPaden og på tv er fotballkamper og treningsvideoer.

Men det er krevende å være soon to be Real Madrid-toppscorer. Den lille kroppen sitter aldri stille. Han kan ikke det. Ikke hvis han skal bli like god som Ronaldo. Men vel så viktig som å trene, er det å spise godt.

 


Lillesøster vil også bli stor og sterk. 

Favoritten her i huset er Stabburet Leverpostei. Det var leverpostei på den første brødbiten barna puttet i munnen i seksmånedersalder. Og det er leverpostei på skivene de spiser i dag. Stabburet Leverpostei er en viktig del av en fotballgutts kosthold, blant annet fordi det inneholder vitaminer og mineraler, slik som jern, vitamin B12 og folat, som er viktig spesielt for små barn i vekst.

 


Fotballpostei på boks.

Nå kan du også få ditt eget lokk med bilde, navn og årstall på. Det er veldig enkelt:

1) Kjøp tre bokser Stabburet Leverpostei

2) Gå inn på stabburetleverpostei.no 

3) Last opp ditt eget bilde

4) Skriv inn navn og fødselsår (hvis du vil)

5) Velg størrelse på lokket (stort eller lite)

6) Fyll inn kontaktinfo

7) Og voilá! Lokket kommer i posten

 


 

Del gjerne bilder av lokkene dere lager på Instagram eller på Stabburets Facebook-side så er dere også med i trekningen av kule premier, som baderinger, sekker, reflekser og liknende.

Husk å tagge:

#stabburetleverpostei

#styrkestarteretsted

Tagg gjerne Casakaos også, så jeg ikke går glipp av bildene deres.

Og du, bildene trenger absolutt ikke være perfekte. Vi vil se ekte øyeblikksbilder. For det er jo tross alt det som er det fineste.

  

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Pølser og fjær på Aschehoug hagefest

Torsdag 25. august

10.00 Så utrolig deilig å ha mannen tilbake. Og så utrolig deilig at han står opp med barna og leverer dem slik at jeg kan sove lenge og lade opp til kveldens store fest.

 


Jo Nesbø og meg på fest. To høylitterære forfattere i dyp samtale.

 

11.00 Dusjer mens jeg planlegger antrekk. Har gått bort fra gårsdagens bukse og skjorte. Yr melder skyer men opphold. Intet regn i siktet i hvert fall.

12.00 Spiser frokost med mannen og prøver å virke interessert i jobben hans og det han har opplevd i Polen. Syns egentlig jobben hans virker utrolig kjedelig - han er journalist i Finansforbundet - og har mest lyst til å snakke om kveldens fest og hvilke kjendiser som kommer til å være der. Bruker den teknikken jeg er blitt så utrolig flink til når ungene babler om alt mulig rart ? jeg setter opp et interessert fjes og nikker og sier «Mhmm» og «Sier du det?» med jevne mellomrom mens jeg egentlig tenker på noe helt annet.

12.45 Hjelp! Nå begynner jeg å få dårlig tid! Toget mitt til Oslo går 13.38. Jeg må dra hjemmefra senest 13.25.  Sminker meg og drar rettetanga gjennom håret. Lager til og med noen små krøller. Har bare supersterk hårspray med styrke 10 i skapet, men sprayer et lett lag med den slik at håret holder seg på plass.

13.10 Hjelp! Hva skal jeg ha på meg? Må gå om ett kvarter.

 


Hva skal jeg ha på meg?
 


Fjær funker alltid. Alle blir jo glad av fjær!
 


Og komfortable sko. Jeg har sluttet å gå med vonde sko. Det finnes ikke noe verre. 
 

13.30 - Sjur! Kan du kjøre meg til toget?

13.38 Jess, jeg rakk det.

15.30 Hvorfor sprutregner det her i Oslo? Det var ikke det Yr sa! Jeg har ikke tatt med paraply. Håret mitt står ut til alle retninger som tusen små springfjær som har blitt holdt nede men som nå bryter seg løs. Seig hårspray renner ned i ansiktet mitt og svir i øynene.

16.00 Møter Cecilie Hauge Ågotnes som har skrevet flere bøker om lav fodmap og Line Severinsen som er ute med boka Gratulerer, du er gravid. Får pusset vann fra brillene og ordnet sminken litt på do, men håret er ikke til å redde. Må bare innse at i dag blir det fest med frizzie hår. 

 


Vi er klare for fest!  

 

16.20 Her er det masse folk. Men det eneste jeg ser er et hav med paraplyer. Veldig glad for at jeg valgte komfortable sko i dag.

16.25 Oj. Anne B. Ragde. Må se helt normal ut. Som om jeg stadig er på slike fester med Norges kjendiselite. Dette er heeeelt normalt. Jeg er selvsikker, høylitterær blogger og forfatter som kan ha dype, interessante samtaler med andre forfattere uten å rødme og bli fnisete. Gjentar den siste setningen som et mantra inni meg helt til jeg begynner å tro på det.

  

16.26 Hey! De har pølser her!

 


 

16.37 Oj, der er Kåre Willoch. Og Vibeke Løkkeberg. Og Trude Drevland. Og hey! Der er Ravi jo! Æsj, det må da være okei å ta litt bilder? Hæ? Vi lever da i 2016. Er helt normalt å ta bilder med mobilen på fest da?

 
 

16.50 Mmm. Isbar!

17.10 Og der er Harald Eia. Knis. Og Anne Holt og Lars Lillo-Stenberg. 

17.50 Ojojoj. Jo Nesbø.


 

18.05 Tør jeg å spørre han om en selfie? Nei, herregud, det er lite teit, da. Vi er da høylitterære mennesker. Kan ikke drive å fjase rundt og ta selfie med kjendiser. Men pokker heller. Det er Jo Nesbø!

18.10 - Unnskyld. Er det veldig teit å spørre om en selfie med deg?

Jo Nesbø: Ja, det er det. Men det er lov å være teit.

18.11 Jippi! Jeg fikk selfie med Jo Nesbø!

 


 

18.20 Der er Henriette Steenstrup. Og Else Kåss Furuseth. Og Bertine Zetlitz. 

18.25 Oj, makroner!

 

21.00 Så er festen over og Askepott er hjemme igjen. For en fantastisk kveld! For en fantastisk fest! Føler meg virkelig hjemme blant Norges kulturelite. Er helt overbevist om at det er plass til meg her. Nå skal jeg ta av meg fjærne og hoppe inn i pysjbuksa igjen. Over og ut fra casa Kaos. 

PS: Sjekk snappen min for flere bilder og video fra festen - @casakaos

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Heseblesende monstermamma

Onsdag 24. august

07.10 Bip bip bip bip. Bip bip bip bip. Allerede? Snooze.

07.20 Bip bip bip bip. Bip bip bip bip. Glem det. Snooze.

07.30 Bip bip bip bip. Bip bip bip bip. Kutt ut da. Snooze.

07.39 Mammaaaa! Det er morgeeeen! Konstaterer at forsøk på å stå opp ekstra tidlig i dag og være lun og tålmodig mamma som spiser frokost sammen med barna sine og som er så tidlig ute at hun har tid til å sette av fem minutter til å se på et flyvende ponni-show akkurat da vi skal gå, gikk i vasken.

07.50 Lager frokost til ungene. Setter skålene med cornflakes og grøt i sofaen og skrur på tv-en mens jeg selv hopper i dusjen.

08.05 Løper ut på kjøkkenet med vått hår og roper i forbifarten at barna må kle på seg. (Måtte vaske håret i dag. Vet jeg bør vaske det om kvelden før jeg legger meg, men orker bare ikke bruke en halv time av de to dyrebare timene jeg har alene om kvelden etter ungene har sovnet til å vaske hår). Lager matpakker og løper gjennom stua ut på gangen med matpakkene i hendene. Roper igjen at de må kle på seg.  Pakker sekker og bager og skifteklær og fotballutstyr og ekstra tykke gensere og drikkeflasker og støvler. (Tilfelle det blir regn. Man vet jo aldri ... tydeligvis).

 


Unger! Vi har dårlig tiiiid!
 

08.22 Gir barna hver sin tannbørste og ber dem pusse som et lyn mens jeg føner håret. Skulle ønske det regnet slik at jeg kan gå med vått hår uten at noen reagerer.

08.30 Riiiiiing! - Løp gutten min! Løp! Dette rekker vi! Runder hjørnet på skolen og ser at barna ikke har gått inn enda. Vi smiler og gir hverandre en high five før gutten løper mot gårekka utenfor klassedøra. Dette gikk akkurat. I dag og. Jeg har lært meg å leve med at "akkurat" er godt nok.

09.00 Hjemme igjen etter å ha levert jentebarn i barnehage. Kjenner jeg begynner å savne mannen. Jeg har litt ambivalente følelser rundt disse jobbturene hans. Det er utrolig deilig å få litt egentid. Jeg fungerer ikke uten egentid. Jeg blir trøtt og lei og sur og kranglete hvis jeg har folk (les: mannen) rundt meg hele tiden. Samtidig er det så forbanna slitsomt å være alene med ansvar for hus og barn i flere dager i strekk. Det blir litt sånn:

- Ja, bare dra du, kjære.

- Nei, ikke dra!

- Klart du kan dra tre dager til Polen.

- Nei, ikke forlat meg her alene med barna!

- God tur, kjære.

- Kom tilbake!

09.30 Jobber og leser overskriftene i avisene som har samlet seg opp en hel uke. Får aldri tid til å lese aviser hver dag, så jeg legger dem i en bunke på spisebordet til jeg får tid til å lese dem. Selv om det stort sett ender med at jeg kaster dem før jeg så mye som har åpnet dem.

 


Avisoppsamlingsplass. 

 


Men hey. Der er jo jeg. På Plopp-konsert med femåringen i helga.
 

12.00 Prøver å finne antrekk til morgendagens hagefest hos Aschehoug. Aner virkelig ikke hva jeg skal ha på meg! Halvparten av klærne i skapet mitt passer ikke lenger. Men jeg nekter å kaste dem, for jeg har en urokkelig tro på at de en gang kommer til å passe igjen (Yeah right). Sjekker Yr og ser at det skal bli overskyet og litt regn. Ringer venninne som er veldig flink med klær. Gjør ikke som hun foreslår og ender opp med bukse og en skjorte (Wow Marte, jammen er du vågal i klesveien).

16.00 Henter fotballgutt på FFO (Fotballfritidsordningen) og barnehagejente i barnehagen.

17.00 Middag. Kylling med grønn pasta dynket i ketsjup. Grønn pasta teller som grønnsaker? Ikke sant? Mister pose med matavfall i gulvet på kjøkkent. Banner inni meg, tror jeg. Men uttrykket til barna tilsier noe annet. 

18.00 Barnevakten kommer og jeg tar med meg bassen min og drar på bandøving. Øver inn ny låt i dag. Planlegger releasekonsert for den nyinnspilte EP-en vår. Stay tuned!

 

video:studio 2

Fra studio tidligere i sommer. 

 


 

20.00 Betaler barnevakt og lager kveldsmat til barna. Er lun og tålmodig mamma siden mannen kommer hjem i natt og legge-regnskapet viser at han nå skal legge barna tre kvelder på rad. Og siden han har hjemmekontor både i morgen og på fredag, skal han også stå opp og levere barn både torsdag og fredag. Tv-en virker forresten også igjen. Nå skal jeg se på dokumentar på NRK om da Åge Aleksandersen (Min barndoms store helt, og som jeg skal på konsert med på fredag) spilte i Royal Albert Hall og spise jordbær. Oh, lykke!

Oppsummering: Minus for å ha vært stresset monstermamma om morgenen. Men siden jeg i det minste gjorde et forsøk på å stå opp tidlig, syns jeg jeg skal ha kreditt for forsøket. Har ikke tørket støv i dag heller (Nå begynner det å se virkelig ille ut her). Har glemt å vanne potteplantene, så de holder på å dø. Pluss for at vi rakk skolen og for at jeg var lun og tålmodig mamma i kveld. Alt i alt .er jeg godt fornøyd med dagen.  

 


Unnskyld ...
 

Følg med i morgen, for oppdatering fra Aschehoug hagefest. Jeg snapper også hele kvelden. Skal prøve å få med noen skandaler. (Håper bare det ikke jeg jeg som står for de. I så fall snappe jeg ikke ... Jo da ... ).

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Muggen kone og gammel fisk

Tirsdag 23. august

Alene-kvelden i går ble ikke helt som planlagt. Jeg hadde funnet frem en boks med is og satt meg godt til rette i sofaen med beina høyt og fjernkontrollen i hånda. Og så virket ikke tv-en! «Ikke noe signal» stod det over hele skjermen da jeg febrilsk trykket på fjernkontrollen. Panikken steg.

 


Muggen kone.

Skikkelig muggen, ringte jeg mannen som nettopp hadde kommet inn hotelldøra i Polen, og kjeftet på ham. I stedet for åpne samtalen med «Hei kjære. Hvordan gikk reisen din? Har du kommet vel frem? Hvordan er Polen?» så gikk jeg rett på sak: «Tv-en virker ikke! Vi skulle aldri ha byttet til Kanal Digital. Det er bare problemer med dem hele tiden (Det er det for øvrig ikke. Dette er første gang det har vært noe problem siden vi byttet over i sommer). Og nå er sikkert kundeservice stengt og greier. Jeg som hadde gledet meg til å slappe av foran tv-en i kveld.»

Mannen er heldigvis en tålmodig sjel. (Eller så vet han, klok av skade, at når jeg er i det humøret, er det best å samarbeide). Mannen lette fram telefonnummer til kundeservice og kundenummer og ringte meg opp igjen fem minutter senere med den gledelige beskjeden om at kundeservice faktisk var oppe helt til klokken 23. 

Da hadde jeg allerede begynt å se på en dokumentar om Janis Joplin på Netflix og gadd ikke bruke den verdifulle alenekveld-tiden min på stå tjue minutter i kø hos kundeservice.

02.43 - Mamma! Jeg har vondt i øyet.

- Mmmhmmm. Sikker?

- Ja, det gjør skikkelig vont.

- Okei ... Prøv å sove litt til så blir det nok bedre.

03.58 - Mamma! Det gjør så vondt i øyet.

- Okei ... Få se da. Lys på, opp i senga, studere øye.

- Jeg kan ikke se noe, kjære deg. Jeg tror det er fordi du er trøtt. Prøv å sove litt til.

05.00 - Mamma, øyet mitt er vondt! Opp på badet å finne bomulspads med kaldt vann å legge på.

- Er det bedre nå?

- Mmm.

07.07 GOD MORGEN!!! I dag kom vi faktisk i tide på skolen. Ti på halv ni står vi utenfor døra til andre klasse. Og det på første hverdag etter ferien. (Siden mannen leverte i går, er dette i hvert fall min første ordentlige hverdag). I dag har jeg pakket regntøy til barnehagebarn, etter gårsdagens blemme, selv om sola skinner, det er 21 varmegrader ute og ikke spor etter regn.

09.00 Kommer hjem etter levering og kjenner at en ufyselig stank har inntatt huset. Sjekker søpla og ser at jeg har glemt å tømme matavfallet etter gårsdagens steinbit-middag. Gammel steinbit lukter det ikke akkurat roser av.

 


Å gå ut med søpla er egentlig mannen jobb.
 

09.30 Spiser frokost og jobber. Eter meg nedover to do-listen min og konstaterer at jeg aldri kommer ajour. Konstaterer at de aller fleste er uenige med meg i at trusa er blå. Jeg er fortsatt ikke enig. 

11.45 Sitter på do og ser på vaskemaskinen som går. Kommer på at jeg lenge (i ca. tre år) har tenkt å google bruksanvisningen (siden jeg har mistet den som fulgte med vaskemaskinen) for å finne ut hva dette ene vann-symbolet betyr. Knappen over har et plusstegn på seg, så det må jo være en knapp for mer vann i maskinen. Da sier jo all logikk at knappen under betyr mindre vann i maskinen. Men hvorfor står det da ikke et minustegn på den? Googler og finner ut at pluss-knappen slett ikke betyr mer vann i maskinen, men at den betyr supervask, for ekstra skittent tøy. Og så, hold deg fast, mystisk knapp som jeg trodde var minus-knapp er det stikk motsatte. Den er en pluss-knapp for ekstra vann i maskinen. Det var jo logisk ...

  

13.05 Ringer Kanal Digital. De vet ikke hva som er feil og sier det kan ta flere dager før tv-signalene er tilbake. Jeg blir sur.

14.20 Synsundersøkelse hos optiker. Må ha nye briller. Blir bare mer og mer nærsynt. Nå er jeg på 4,25. Trodde det skulle snu når man rundet 40.

16.00 Henter barn.

16.15 I dag blir det middag fra Mr. Uy. Fotballgutt skal sparke kamp klokka 17 og jeg gidder ikke bruke tid på å lage mat.

 


 

17.15 Kommer for sent til oppvarminga (selv om vi spiste take away i dag). Lillesøster er hos venninne. Hun syns ikke det er spesielt spennende å stå en hel time og se på storebroren sparke på den ballen. (Det syns egentlig ikke jeg heller. Men av og til er det faktisk ganske koselig).

20.00 Hjem. Lekser. Kveldsmat. Barne-tv på iPad. Snakker med mann på telefon som har vært på restaurant og spist kalvehjerne og fylt gåsenakke (!) Dusjing (til store protester). Tannpuss (til store protester). Og så lalle (til store protester).

Nå skal jeg se resten av Janis Joplin-dokumentaren og forhåpentligvis sove god i natt uten barn med vondt i øyet. Jeg har en forkjærlighet for dokumentarer om rockeband og rocke-atrister. Jeg skulle jo bli rockestjerne da jeg var yngre, og syns det er utrolig fascinerende å se hvilket liv jeg gikk glipp av.

Oppsummering: Pluss for at vi rakk skolen i dag. Og for at jeg vasket fotballklær slik at fotballgutt hadde rene klær til kampen. Minus for at jeg fortsatt ikke har fått tørket støv og for at vi kom for sent til oppvarminga før kampen. Men det syns jeg bare er et ubetydelig avvik. Alt i alt er jeg fornøyd med dagens  innsats.

  

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Det store trusemysteriet

Mandag 22. august

Søndag kveld ble mannen og jeg liggende våken og diskutere trusa mi. Jeg mener den bestemt er blå. Mannen er skråsikker på at den er grønn.

 


Blå eller grønn?

Det er ikke første gang vi har denne diskusjonen om noe er blått eller grønt. Vi blir for eksempel aldri enige om svigerfars bil er blå eller grønn. Eller hvilken farge sønnens Bionicle-t-skjorte har.

 


Blå, selvfølgelig.
 

Og det er den samme diskusjonen som går igjen og igjen: Der han ser grønt, ser jeg blått. Det gjelder ikke alle blå- og grønnfarger. Vi er enige om at himmelen er blå og gresset grønt. Men det er noen blå- og grønn-nyanser som er umulig å bli enige om. Du kan tro vi har hatt mange diskusjoner om fargene på denne bagen:

 


Veldig dumt å ha denne bagen stående på soverommet siden det er noe som heter at man aldri skal sovne som uvenner. 
 

Men når det gjelder trusa mi, er det ingen tvil om at den er blå. Jeg har flere truser i andre farger fra samme merke. Og bare se her: Rosa truse har rosa tråd på strikken. Lilla truse har lilla tråd, og gul truse har gul tråd. Den blå trusa har uten tvil blå tråd (Akkurat det er vi enige om). Derfor - blå truse med blå tråd. Jeg mener, hvorfor skulle produsentene plutselig bestemme seg for å bryte mønsteret med samme farge på tråd som truse, og kline til med blå tråd på grønn truse? 


Rosa tråd på rosa truse osv. 

 

Uansett, det ble seint på søndag. Mannen tok dermed ansvar og stod opp med ungene og leverte i barnehage og på skole slik at jeg kunne sove lenge. (Selv om det var første skoledag for andreklassingen. Jeg har en urokkelig tro på at fedre er like flinke til å være med på første skoledag som mødre).

09.30 God morgen. Det er helt stille i huset. Gud, så deilig! Mannen har dratt til på reportasjereise til Polen og skal være der i tre dager. Ligger og drar meg en halvtime før jeg står opp. Tusler ut i stua. Men hva er dette? Det regner ute! Det sa ikke Yr noe om i går! De sa det skulle være sol hele dagen. Jeg pakket ikke ned regntøy i verken barnehage- eller skolesekk i går. Og jeg tviler strekt på at mannen har kommet på det selv i dag tidlig. Må gå og sjekke:

 


Lillesøster blir våt i dag. 

Nope, regntøy ligger fortsatt i skapet i gangen. Da er det godt å kunne skylde på mannen når jeg henter lillesøster senere i dag, siden det var han som leverte. Mister ingen mammapoeng på den blemma. (Selv om det var jeg som pakket bagen i går. Men det trenger jo ingen å vite).

10.00 Dusjer og farger øyenbryn. Glemmer at jeg har øyenbrynfarge på, hvilket resulterer i at den sitter altfor lenge, og jeg ender opp med bryn som Angry Birds.

  

10.30 Jobber. Skriver innlegg til blogg og trekker vinnere av Nugatti-lokk og Matro-spill. Oppsummerer forrige ukes fan- og hatmail:

4 mail fra folk som syns jeg er lat og dårlig mamma - Delete.

1 mail fra folk som syns jeg er tjukk og stygg - Delete.

1 mail fra folk som mener jeg bare er sjalu på de som får til mammarollen, og at jeg må ha fryktelig dårlig selvtillit som har så stort behov for å rakke ned på dem - (Tulling) Delete.

3 mail fra mødre som skriver at de er like dårlige mødre som meg og som syns det er godt å lese om andre som ikke er perfekt - Printe ut og henge på kjøleskapet.

1 mail fra alenemor som er veldig sliten og som heller ikke rekker å henge opp klesvasken - Printe ut og henge på kjøleskapet.

1 mail fra en mamma som får dårlig samvittighet av å la barn spille på iPad mens hun lager middag men som har bestemt seg for å drite i det - Printe ut og henge på kjøleskapet.

1 mail fra mann som syns jeg har kule briller.

12.00 Henger litt på Facebook og ser på barn med nyfrisert hår i fine klær som har første skoledag i dag. (Ja da, jeg la også ut stolt bilde av min sønn med voks i håret og fine klær i fjor). Registrerer at barna her på Raufoss har en uke lenger sommerferie enn barn i Oslo. Kanskje fordi de er så smarte her at de ikke trenger like mye skole. Njei, antakelig ikke derfor.

12.20 Jobber videre. Ser ut av vinduet på regnet og tenker på våt lillesøster. Jobber litt til. Klapper katten. Jobber. Chatter litt med mannen. Jobber. Chatter med venninne. Jobber. Leser blogger. Jobber. Spiser. Jobber ...

15.30 Henter barn. Lillesøster hadde gammelt regntøy hengende igjen i barnehagen fra fredag. Det regntøyet jeg kjeftet på mannen for, for at han glemte å ta det med hjem. Mann er tilgitt. Vi drar ned på senteret og henter sparkesykkel lillesøster har vunnet i tegnekonkurranse. Femåring blir superglad da nåværende sparkesykkel er en hengslete og fillete Star Wars-sparkesykkel hun har arvet etter broren.

 


Arvet sparkesykkel, som dødsteit mamma som ikke skjønner noen ting, syns er helt fin. 
 

16.00 Sønn har med kompis hjem. Vurderer å lage noe godt og kulinarisk med en pakke steinbitfilet som ligger i kjøleskapet og som går ut på dato snart, men ender opp med brente fiskepinner med makaroni og ketsjup. 

16.45 Sønn blir med kompis for å se han spille kamp. Datter får besøk av venninne. Her bytter vi barn fortere enn jeg klarer å henge med. Ett barn hit og ett barn dit. Jeg satser på at barna selv vet hvor de er, for jeg mister helt oversikten. 

20.30 Ungene er i seng og jeg skal kose meg med alenekveld. Jeg elsker mannen min, altså, med fy pokker så deilig det er å være litt alene også. Jeg finner frem is og fjernkontroll. 

Oppsummering: Pluss for ... næh ... har egentlig ikke gjort noe supermamma/husmoraktig i dag. Minus for at jeg ikke har gjort noe supermamma/husmoraktig i dag.

Og du, vær så snill og fortell meg: Hvilken farge mener du det er på trusa? 

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Jeg lider av AMS (Apatisk mamma-syndrom)

//Annonse

- Jeg hadde den først! Kutt ut! Mamma! Han tar hesten miiiiin! Den høye femåring-stemmen sprenger seg vei gjennom hele huset og ender opp på kjøkkenet der jeg står og lager middag. Jeg rekker så vidt å skru ned plata med kjøttdeigen, før ordene igjen treffer øregangene mine som små bomber: Mamma! Jeg hadde den først, etterfulgt av intens hyling.

- Ja da, ja da, jeg kommer, roper jeg og mister tresleiva i gulvet så tomatsausen spruter over både ovnen, oppover kjøkkenskapene og utover gulvet.

Jeg kommer, jeg kommer, sukker jeg og løper ut i stua.

 


Apatisk mamma-syndrom på vei.

 

Tilbake på kjøkkenet, med en sur femåring på armen, ser jeg at jeg har skrudd ned feil plate. Kjøttdeigen har brent seg og spagettien har sluttet å koke.

Resten av dagen har sett omtrent sånn ut: Hente barn i barnehage og på skole. Komme halvveis hjem og måtte snu for barnehagebarn har glemt igjen plastring i barnehagen, og den MÅ hun bare ha, og jeg er altfor sliten til å høre på tørrgrining hele veien hjem. Barnehagebarn sovner i bilen, og må bæres inn og vekkes slik at hun får sove til kvelden. Og alle småbarnsforeldre vet hvor lett det er å vekke barn som sovner midt på dagen. Bære rundt på trøtt barn mens man prøver å kutte gulrot med én hånd. Trøtt barn våkner, men er fortsatt ganske muggent, og starter en krangel med storebror bare for å få ut litt steam. Mekle, trøste og tørke tårer på barn som kaster sofaputer på hverandre.

 


Gi meg styrke! Gi meg tålmodighet! Gi meg energi! Gi meg Battery.
 

Det er på denne tiden av døgnet jeg får i AM-syndromet. Eller apatisk mamma-syndromet. Det er i denne fasen man blir helt fjern i blikket, slapp i kroppen, gir barna en is før middag bare for å få noen minutter i fred og lover seg selv at i morgen blir det Grandiosa til middag.

Det er på denne tiden av døgnet man trenger en kopp sterk kaffe. Men man har verken lyst eller tid til å sette i gang og lage kaffe. Dessuten skal en kaffekopp nytes i fred og ro. Ikke over komfyren med hylende unger rundt beina.

Da er det veldig greit at én boks Battery kan erstatte kaffekoppen. Og at den nye Battery-en er helt uten sukker og kalorier. Jeg har egentlig alltid tenkt på Battery som noe ekstremsportutøvere og gamblere drikker. Eller noe man drikker på vorspiel. Ikke noe for en sliten småbarnsmamma med brent kjøttdeig i panna. Men det er jo rett og slett bare en sukkerfri brus tilsatt oppkvikkende vitaminer og koffein.

 


Mammaenergi på boks. 

En brus som smaker friskt og godt og som gir deg en skikkelig kickstart akkurat når du trenger det. Sånn som når du har hentet barna i barnehagen og på skolen, gjerne svingt en tur innom butikken for å handle litt, og så skal hjem og lage middag. Rett og slett litt påfyll av hverdagsenergi.

Har du forresten fått med deg denne kule videoen? Noen som kjenner seg igjen?

  

Nye Battery uten sukker kommer i to varianter: Original og med lime. Lime er definitivt min mye favoritt. Og nå har jeg hamstret opp i kjøleskapet. Slik at jeg alltid har en boks energi tilgjengelig. For gudene skal vite at det er noe vi småbarnsforeldre trenger.

 


Min favoritt med lime. 

PS: Følg Battery på Facebook for flere kule videoer og oppdateringer. 

Når på døgnet får du apatisk mamma-syndrom?

 

PS: For flere oppdateringer fra en sliten mamma med AM-syndrom, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Rockekonsert og nakne mannerumper

Lørdag 20. august
Vi har vært på rockekonsert i helgen.

09.10 - Mamma, du har fått post. Hopp, hopp, hopp. Se da mamma, du har fått post! Min umiddelbare reaksjon er å mumle noe ala: Å ja, så fint da. Mamma må bare strekke seg litt, jeg skal se på det etterpå, og så håper at barna godtar det og lar meg sove litt mer (Selv om det aldri skjer. Vet ikke helt hvorfor jeg likevel prøver hver eneste morgen). Men så ser jeg på vekkeklokka at klokka er over ni. Jeg sender en fløyelsmyk tanke til mannen som har stått opp med barna og latt meg få sove lenge i dag. Og så åpner jeg posten min.

Og akkurat da ... i sånne øyeblikk, skjønner jeg hvorfor jeg helt frivillig, med vettet i godt behold og uten noen som helst kniv på strupen, har valgt å leve et liv med lite søvn, minimalt med egentid, enorme mengder klesvask og en kropp som veier 10 kilo (sånn pluss, minus ... kanskje mest pluss) mer enn den gjorde før jeg fikk barn. Jeg må tørke en tåre og knuseklemme femåringen så hard at hun blir blå i ansiktet og hiver etter pusten.

 


 

09.12 Sengen er full av barn som synger for full hals, kryper inn i dynetrekket mitt, øver på salto og lander med kneet rett i nesa mi. Idyllen er brutt. The moment is over. Dagen er i gang. På tide å ta på supermamma-draken.

12.30 Femåringen og jeg tar bussen til Gjøvik for å gå på rockekonsert med PLOPP. Femåring sovner på bussen.

 


Vi er klare for rockekonsert. 
 

14.10 Mann og sønn med kompis henter oss rockebeibsa. Vi kjører opp til stadion på fotballcup.

15.30 Tar med meg jentebarn med venninne og kjører hjem mens mann og fotballgutt blir igjen for å sparke flere kamper. Jeg er døv på høyre øre etter å ha stått ved siden av mannen under den første kampen. Han er trener og skriker så høyt at jeg er sikker på at de hørte han helt ned til sentrum. «Tilbake nå alle sammen! Alle hjem igjen! Dekk opp, gutter! Alle finner en å dekke opp! Kom igjen nå, gutter! Løp opp! Alle sammen opp! Bra jobba, gutter!»

16.00 Tomatsuppe!

19.00 Godteri og film! Jippi! Jeg prøver meg på Ronja Røverdatter, til sånn passe god respons. Vi spoler tilbake fem ganger for scenen der røverne bader nakne i snøen. Epic scene! Husker fortsatt første gang jeg så den filmen og den scenen som åtte-, niåring. Den satte spor.

 


Epic!
 

21.30 Min tur å legge barna i dag. Det blir sent (som alltid) og jeg blir utålmodig (som alltid). Men endelig sover de. Da er det voksenkveld. Vi spiser taco og ser Deadpool, som var en overraskende morsom film. Jeg var veldig skeptisk da mannen foreslo den. Og så stjeler vi ungenes lørdagsgodt.

  

 

Søndag 21. august

07.57 - Mamma, Tobias har spydd i sofaen. God morgen til deg og, ja. Dette blir en fin dag. Tobias er for øvrig katten vår. Mann og sønn har dratt på fotballcup. Jente og jeg soser rundt i huset i pysj, ser scenen med de nakne mennene som bader i snøen åtte ganger til og tømmer siste rest av lørdagsgodet. (Vel, det er ikke helt sant. Jeg har gjemt bort mitt eget. For det skal jeg ha selv senere.)

 


Tobias. The cat.
 

Resten av dagen har vi gjort ...  ingen ting. Jentebarn har hatt besøk av venninne. Jeg har sittet i solen og lest i Ikea-katalog, drukket kaffe og lakket tånegler. Og så tuslet vi en tur ned til Fugleparken før leggetid og matet endene. (Å mate ender med barna i kveldssolen en søndag ettermiddag gir flust av mammapoeng! Omtrent like mye som å gå på skitur med barn med Kvikklunsj og appelsin i sekken, og som å ligge i hengekøye og lese bok sammen). (Bare husk å ta bilde og legg ut på Facebook. Det er disse picture perfekt øyeblikkene mammapolitiet lener seg på når de dømmer deg som mor).

 


Idyll <3 <3 <3 (Hjerte, hjerte, hjerte)
 

Oppsummering av helgen: Pluss for å ha renset kaffemaskin og pakket ferdig skolesekk til første skoledag i morgen for fersk andreklassing slik at vi slipper å gjøre det i siste liten i morgen for så å komme for sent til skolen. Pluss også for å ha vasket og tatt fra hverandre vannleke. Som barn for øvrig plutselig fant ut at de ville leke med selv om den har stått på verandaen i tre uker nå uten at de så mye som har enset den. Måtte sette den sammen igjen og fylle den med vann. Er like langt. Minus for at jeg fortsatt ikke har tørket støv. Og for at jeg glemte å sette ut papir under kjøkkenbordet til papirinnsamlinga. 

 


Vi blir her en måned til.

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Katastrofetanker og stolt mamma

Fredag 19. august

07.15 - Mamma! Finnes det folk som dreper på ekte? Finnes det folk som klorer og dreper barn? Tenk om vi havner i en trafikkulykke, da? Tenk om dere to dør? Tenk om dere kommer i fengsel? Skal vi bo hos bestemor og bestefar, da? Hvordan skal vi komme oss til Stavanger, da? Vi er jo altfor små til å ta bussen alene. Og finnes det folk som lager bomber?

Så mange og så store tanker. Det skjer noe når barna runder en fem, seks år. De skjønner plutselig at verden ikke bare er rosa og trygg og god. De får med seg en avisartikkel her, et innslag på tv-en der, de overhører de voksnes samtaler og snakker med kompiser. Og så må man jo før eller siden ha den store «Ikke bli med fremmede folk-praten».

Jeg husker første gang tok den praten med barna. Da jeg fortalte dem at det finnes voksne folk som ikke bare er snille og at de ikke må bli med voksne de ikke kjenner, selv om de har godteri og kattepuser i bilen. Barna så på meg med oppsperrede øyne og lurte på om jeg var helt rar. Det kunne da ikke stemme?

I denne egentlig så fine fem, seksårsalderen, kommer det gjerne noen katastrofetanker. For tenk deg å leve i en god og trygg boble med full tillit til at foreldrene passer på en, og at ingen dør før man blir gammel og grå, for så plutselig å oppdage at det finnes folk som er slemme mot barn, som dreper barn og at mamma og pappa faktisk kan dø i en bilulykke.

 


Frokost sammen i dag. Hei hå.
 

08.15 Etter å ha prøvd etter beste evne å forklare at ja, det finnes folk som klorer og dreper barn, men ikke her på Raufoss (det håper jeg da virkelig ikke!), kom vi oss omsider opp av senga. Planleggingsdag i barnehagen i dag. Jippi! Fotballgutt har vondt i foten etter fotball-overload, så han må bli hjemme fra fotballskolen i dag. Heldigvis har mann hjemmekontor i dag, så vi kan dele på barna. Jeg tar første skift.  

09.00 Frokost. I dag spiser vi frokosten sammen, og ikke med barna foran tv-en mens jeg dusjer og smører matpakker. Jeg ga etter for massivt press og satte Nugatti-boksen på bordet, selv om det bare er fredag. Det er jo tross alt planleggingsdag. Og barna er skremmende flinke til å argumentere til å være så små!

09.10 Melkeglass i gulvet.

 


Sorry, Jake

09.45 Prøver å være god lekemamma. Setter meg på gulvet sammen med barna og leker med bittesmå bamser på en bitteliten lekeplass. Nå skal mammabamsen hoppe på trampoline. Nå må mammabamsen drikke litt kaffe mans barnebamsene leker litt selv. Oh, se der, der komme det en drage kjørende i en bil, gitt. Finnes det noe kjedeligere enn å leke med barn?

 


Beklager altså, jeg er bare ingen lekemamma.
 

10.15 Jeg smyger meg ut og lurer meg til en kaffekopp på verandaen. Men selvfølgelig merker barna at jeg er borte: Mamma, mamma, se her da! Se på meg da, mamma. Se, mamma! Se på meg!

12.00 Mannens tur til å ta barna. De drar til badeland. Gud, som jeg elsker den mannen der, altså. Jeg hadde aldri overlevd uten han. Mine tanker går til alle dere aleneforeldre der ute. Dere er pokker meg helt fantastiske! Respekt!

12.05 Telefonintervju om matpakker med en dame som skriver for Mills. Dere kan jo gjette hva jeg mener om matpakker! Her er det svært lite dilldall og fjåseri rundt maten generelt. To skiver med leverpostei, en yoghurt og et par babygulrøtter eller sukkererter (som de ikke spiser uansett men som gir meg litt bedre samvittighet) holder lenge.

15.00 Mann og barn kommer hjem fra badeland. Lillesøster har sovnet i bilen. Vi er skikkelig gærne i dag og spiser middag på kafé på senteret, for der er det Barnas Dager med gratis, popcorn og saft, og ansiktsmaling, tegnebord og ballong.

 


Barnas Dager. Yey ...
 


Må alltid svinge innom Notabene. Litt flaut, men pokker heller ...

 

17.00 Kommer hjem fra shopping med nye ny regndress og fleece-jakke til lillesøster, en hel haug med ull til barna til halv pris på Cubus og leggskinner til storebror. Det eneste jeg kjøpte til meg selv var en pakke Imigran på apoteket. Sånn er det å være småbarnsmor.

18.00 Nå er jeg så stolt at jeg holder på å sprekke. Lillesøster syklet alene for første gang! Må ta skryte-video og legge ut på Facebook.

 


Kids of anarchy.
 

19.30 Mann legger barn (Jeg sa jo at den leggingen min i går talte som minst tre legginger).

Nå skal mannen og jeg jobbe litt med nettbutikk, så skal vi sette ut papir til papirinnsamlinga i morgen tidlig, og så slenge oss på sofaen, spise noe godt og glo på tv. (Skulle egentlig på kino i kveld, men fikk ikke barnevakt.)

Oppsummering: Minus for at vannlek-sak fortsatt står på verandaen og at jeg ikke har tørket støv i dag heller. Pluss for (forsøk på) å leke med barn og for å ta den vanskelige praten om folk som klorer og dreper barn.

 


Fortsatt rimelig ryddig gang. Jeg er fornøyd :)
 

Flere her som har barn med katastrofetanker, forresten? 

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Endelig en stressfri morgen - not

Torsdag 18. august

07.10 Hopp, hopp og god morgen. Får dratt meg litt mens ett barn ser på Pokemon-videoer på YouTube og det andre barnet lyser med lommelykt under dyna.

 


God tid til å lage matpakker i dag. Ikke det at det tar så veldig lang tid å klæsje sammen noen brødskiver med leverpostei.
 

07.50 Har glemt å vaske fotballskole-klær. Fotballgutt mener jeg er verdens dårligste mamma. Minner han på at jeg vasker alle de andre klærne hans hver eneste dag, lager mat til han, skifter på senga hans og handler inn mat, klær og alt annet vi trenger, men han ser ikke helt sammenhengen. Det blir Real Madrid-antrekk i dag. Det funker helt fint, og jeg forsikrer fotballgutt om at det er nesten ingen som har fotballskole-klær på seg på fotballskolen likevel.

09.15 ? Alle barna ut i gangen og ta på sko, roper jeg og koster ungene ut i gangen med armene. Smiler til meg selv i speilet. I dag har vi god tid. Deilig!

09.25 ? Nå har vi dårlig tid, unger, roper jeg mens jeg løper mot bilen med den ene armen stukket ut foran meg og trykker på åpne-knappen på bilnøklene. For selv om vi hadde god tid, skulle femåringen ha med seg en leke i barnehagen, hun skulle finne et kjede hun hadde laget tidligere på morgenen, mens fotballgutt ikke fant den ene fotballskoen sin. Den med ankelsokk. For det er visst helt umulig å spille fotball med helt vanlige fotballsko. Jeg får lyst til å dra frasen «Hør her unge mann. Da jeg var ung ?» men jeg lar det være til en annen gang.

09.30 Fotballgutt levert akkurat i tide. God mamma!

10.00 Hjemme igjen etter å ha levert i barnehage. Husket sokker i dag. Fantastisk! Lager frokost, kaffe, setter meg ut på verandaen og begynner å jobbe. Jobber med Matro-innlegg, kronikk og kurs.

 


 

12.00 Plukker opp fjær og bein fra fugl som har blitt nattmat. Henger opp klær fra klesvask jeg satt på i dag tidlig. 

12.15 Jobber videre.

13.00 Spiser en is.

14.30 Kjører ned til senteret og kjøper kattemat til veldig sulten katt. Gikk tom for kattemat i går. Dårlig kattemamma.

14.55 Melding fra mannen: Hei. Hvor er du? Jeg er hjemme nå ? Kommer på at mann skulle ta et tidligere tog hjem i dag fra Oslo og at han ikke har nøkler. Hopper i bilen og kjører hjem. Mister nøkkelen ned mellom plankene på trappa foran inngangsdøra. Må krabbe under og lete dem fram blant gamle planker og møkk og drit.

 


Pokker! Er dessverre ikke første gang det skjer heller.  
 

16.00 Mann henter barnehagejente mens jeg lager middag (Det skjer ikke ofte). Laks i tacotubs. Veldig enkelt, da. Laks rett inn i ovnen sammen med tacotubs, skjære opp salat, sette frem tacsaus og rømme og volia, maten er klar. Fotballgutt er med kompis hjem. Barnehagejente sovner i sofaen når hun kommer hjem. Mann og jeg spiser middag alene. Ganske deilig egentlig. 

16.45 Mann henter fotballgutt og drar på fotballtrening. Mann er trener. Jeg sitter igjen med middagsrester og sovende jente som må vekkes. Hat!

17.00 Har endelig fått vekket sovende jente, som freste og mente jeg var verdens dårligste mamma som ikke lot henne få sove når hun tross alt var så trøtt.

18.10 Mann kommer hjem fra fotballtrening. Fotballgutt er med ny kompis hjem. Jeg setter meg til rette på varandaen med kaffekopp og Ikea-katalogen mens jente holder konsert med det rosa leke-keyboardet sitt.

 


 

18.15 Jente får flis i foten. Slutt på konsert og slutt på å drikke kaffe og lese Ikea-katalog.

19.30 Jeg tilbyr meg å legge barna siden mannen har lagt dem tre dager på rad. Ser samtidig at jeg må tørke støv i stua. Har nesten ikke vært innendørs i hele sommer, så er egentlig unnskyldt.

 


Ups, da ...
 

20.15 Gutt har spist to porsjoner middag, to brødskiver og er fortsatt sulten. Jeg begynner å bli litt sur, for jeg vil gjerne ha ham i seng snart, men kan liksom ikke nekte han mat heller.

21.00 Gutt sover - endelig. Jente fortsatt våken. Hun sov nok for sent og for lenge i ettermiddag.

21.15 Jente fortsatt våken. Jeg er veldig gira på at hun skal sovne snart!

21.20 Sov nå, for pokker!

21.25 Denne leggingen teller som tre legginger. Minst! Og jeg skal love deg jeg holder regnskap!

21.30 Endelig! Nå ser jeg virkelig frem til planleggingsdag i morgen. 

Oppsummering: Begynner med pluss i dag: Har vært på biblioteket og levert «Barnas sommerles 2016»-arkene og fått diplom! Yey! Mannen har kastet melkekartonger, metall, glass og pantet flasker. Yey! (Tok bare fire dager.) Har brettet klær fra mandag. Minus for at vannlek-sak fortsatt står på verandaen. Men har i det minste kastet død fugl som lå i den. Må tørke støv snart.

 


Fantastisk! Ryddig gang. Det varer nok helt til i morgen tidlig. 
 

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Er det greit å leke med maten?

//Annonse

- Å kjære, lille ert. Du smaker mye bedre enn en fjert. Femåringen står på stolen sin og synger av full hals. På fatet hennes ligger middagen formet som et ansikt. Gulrotbiter til øyne, en ert til nese, kyllingbiter til munn og ris-hår.

Storebroren ler med åpen munn så alle de altfor store og skeive voksentennene nesten hopper ut av munnen hans.

- Kom igjen, da plingesøster. Syng da! Han har nettopp stjålet en kyllingbit fra tallerkenen min til stor jubel fra både lillesøster, eller plingesøster som storebroren kaller henne, og mannen.

Fra Matro-spillet: Sorter maten på tallerkenen etter hva slags type mat du har. 

 

Har vi gått helt fra sans og samling her i Casa Kaos, tenker du kanskje nå. Har vi kastet siste rest av regler og grenser ut av vinduet og gått helt amok ved matbordet?

Nei da, vi bare spiller Matro-spillet. Et spill laget av Mills og produsert av Egmont. Du vet, Mills som står bak merkene Melange, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego' og Mills kaviar.

 


Matro-spillet er lite og enkelt og får lett plass på middagsbordet. Spillet er delt inn i tre kategorier: Lek med maten, Matro og Fleip eller fakta. 

 

Spillet er utviklet av pedagoger, barnefamilier og psykiater Finn Skårderud (han som driver Villa Sult), og skal hjelpe oss småbarnsforeldre med å senke skuldrene og skape mer trivsel rundt måltidene. Ja, du leste riktig. Vi skal få matro og lave skuldre ved å stå på stolen og synge om erter og stjele mat fra hverandres middagstallerkener. Blant annet.

Det viser seg nemlig at hele 1 av 3 småbarnsforeldre blir stresset av hverdagsmåltidene. Det kommer fram i en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av Mills. Vi blir stresset av at barna ikke liker maten de får servert, av at de ikke spiser nok, av at de ikke sitter stille under måltidet og av at de krangler. Og så får vi dårlig samvittighet. For at vi ikke får til å ha slike lange, koselige middager, der vi snakker om hva alle har gjort i løpet av dagen. Slike middager alle andre tilsynelatende har hver eneste dag.

 


Stjel en matbit fra en av de voksnes tallerken og spis den.Hey ...!
 

Dessverre er det ofte sånn at jo mer vi stresser med å få barna til å sitte stille og spise riktig og nok mat, jo vanskeligere blir det. Det tror jeg de fleste småbarnsforeldre kan skrive under på. For er det noe barn lukter på lange avstander, så er det at mamma og pappa er stresset.

Undersøkelsen viser også at 2 av 3 foreldre oppdrar barna likt eller strengere ved måltidssituasjonene sammenlignet med hvordan de selv ble oppdratt som barn. Hele 4 av 10 småbarn får ikke gå fra bordet før de har spist opp maten. 

Selv om dagens foreldre på de aller fleste områder har løsnet på de strenge reglene og disiplinen tidligere generasjoner praktiserte i barneoppdragelsen, henger vi litt igjen når det gjelder måltidsregler. For her er mange av oss veldig strenge. Vi vil jo så gjerne ha veloppdragne barn som sitter stille og spiser pent. Men det er ikke så lett for små barn å sitte stille under et helt måltid. Små barn rører på seg hele tiden, de synger, prater, søler, griser, velter glass og lager smilefjes med ketsjupen. Og i perioder vil de kanskje ikke spise erter. Eller brokkoli, eller gulrot, eller fisk, eller noe i det hele tatt, annet enn pasta. Og jo mer vi stresser og presser, jo verre blir det.

 


Noen mennesker spiser slanger. Fleip eller fakta?
 

Hva med å gjøre måltidene til en hyggelig stund, der lek og moro er tillatt?  Det har vi gjort, og plutselig er det ikke lenger noe problem at barna ikke vil komme og spise. For de gleder seg til middagen. Vi har heller ikke noe problem med barn som løper til og fra bordet, for vi har det så gøy under middagen. Og tro det eller ei, barna mine spiser både fisk, gulrot, brokkoli og erter. For grønnsaker smaker nemlig mye bedre når man har sunget en sang til dem først.

 

Å kjære, lille ert. Du smaker mye bedre enn en fjert.

 

Klarer du å holde tallerkenen din med strake armer foran deg i ett minutt?
Kan du spise noe fra tallerkenen uten å bruke hendene?
 

Har du lyst til å vinne et Matro-spill? Jeg gir bort tre spill til tre av dere som legger igjen en kommentar under her og forteller meg hva dere syns er vanskelig, eller lett, med måltidene. Kanskje har du noen gode tips til andre som stresser rundt maten?

 


 

Vil du øke vinnersjansene dine, gir jeg også bort spill både på Facebook og på Instagram (casa_kaos).

Vinner du ikke, får du kjøpt spillet i disse ARK-butikkene.

Les også: Når sunt blir usunt

Les også: Når begynner datteren min å slanke seg?

 

PS: For flere oppdateringer fra en familie som gjerne leker med maten, følg oss her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

 

 

Mat og ammetåke

06.30 Klokka ringer. Allerede? Har jo nettopp sovnet, jo. Kom meg ikke så tidlige i seng i går som planlagt. Ble liggende i sofaen og sjekke Facebook altfor lenge.  

06.40 Klokka ringer igjen. Hmmpf. Nå må jeg stå opp. Må rekke toget til Oslo. Skal på spennende spill-lansering.

 


Matro-spillet lanseres i dag. Og for ordens skyld - jeg samarbeider med Mills om Matro-konseptet. 
 

06.45 - Mamma, mamma, jeg er våken. Søren, jeg som tenkte jeg for en gangs skyld skulle stå opp før ungene. Jeg hopper i dusjen, pakker med meg pc, bok og øretelefoner og smører med meg to brødskiver.

07.30 Lukker døra bak meg akkurat i det mannen sier «I dag skal dere dusje, barn», og ungene sier «Næææææh!» og tenker at det var lurt å legge dusjedagen til den dagen jeg skal avgårde.

07.44 Hopper på toget til Oslo. Får vindusplass. Yey! Spiser frokosten min og tar frem pc-en. Jobber med et innlegg som skal ut i morgen.

 


 

09.30 Framme i Oslo. Kjapt møte på Oslo S med foredragsholder om mulig samarbeid.

10.15 Tar bussen opp til pr-byrået Trigger. Leser Kona til sitt nyeste innlegg på bussen. Blir så rørt at jeg må tørke en tåre. 

10.20 Finner ikke fram. Har jeg gått forbi?

10.25 Fant fram. Står i resepsjonen og venter.

 


Tar noen selfies mens jeg venter. 
 

10.35 Står fortsatt i resepsjonen og venter. Får hjelp til å få tak i hun jeg skal møte. Hun lurer på om jeg ikke så meldingen hun sendte meg. Eeh, jo da, jeg så jo den. Der stod det at jeg skulle møte henne nede. Lurer på hvorfor jeg gikk opp i resepsjonen i tredje etasje og ventet ti minutter på henne der, enda jeg jo leste meldingen om at jeg skulle møte henne nede. Det må være den evige ammetåken som aldri går helt over.

11.00 Lansering av Matro-spillet. Jeg har vært engasjert i Matro-initiativet lenge, og skrevet masse om det tidligere. Flott og viktig initiativ. Kommer mer om det på bloggen i morgen.

 


Dette er galskap. Men det er ikke noe rart foreldre sliter slik som mediene og blogger fokuserer på mat, slanking og overdreven sunnhet. 
 


Finn Skårderud fra Villa Sult var der og snakket om den vanskelige maten. Og så møtte jeg denne kule dama - Thea Klingenberg. Sjekk ut podkasten hennes - Foreldrerådet. 
 

12.20 Jeg løper til bussen. Er altfor sent ute. Men da jeg kommer frem til busstoppet, ser jeg at bussen går fem minutter senere enn det som står på Ruter-appen. For en gangs skyld jobber tiden med meg.

12.40 Skal kjøpe meg en flaske vann å ha på toget , men har glemt igjen Visa-kortet hjemme (Ammetåke igjen. Hvor lenge kan man egentlig skylde på den?) Ringer mannen og får hjelp til å installere MobilePay. Den er jo helt genial! Betaler for en flaske vann med mobilen på Narvesen. Hvorfor har ingen fortalt meg om dette før?

13.02 Sitter på toget hjem til Raufoss igjen. Lurer på om mannen har kastet poser med melkekartonger, glass og metall og pantet flaskene som står i gangen. Hadde tenkt å jobbe, men sovner. Våkner to stasjoner før Raufoss av at jeg sikler og har vondt i nakken. Kikker meg diskret rundt i vognen og håper jeg ikke har snorket.


 

15.00 Henter fotballgutt på fotballskole og barnehagejente i barnehage. Fotballgutt har med kompis hjem. Registrerer at posene med melkekartonger, metall, glass og flasker fortsatt står i gangen.

16.00 Mann klipper plen og lager middag. Han er unnskyldt for ikke å ha kastet melkekartonger, metall, glass og pantet flasker. Vi spiser indisk kylling til middag mens jeg prøver å ta bilder til morgendagens Matro-innlegg. Det går sånn passe bra. Må ta om igjen for katten går over bordet.

17.00 Ungene leker helt selv i hagen! Trampolina er fylt til randen av unger fra (nesten) hele nabolaget. Fantastisk! Jeg får vekslet nesten fire sammenhengenede setninger med mannen. Registrerer at vannlek-sak har ligget tørr og full av møkk på verandaen de siste to ukene og at den enten må spyles og pakkes vekk eller fylles med vann igjen slik at ungene faktisk kan leke med den.

 


 

19.30 Mannen legger barna i dag også, siden jeg må jobbe i kveld, siden jeg sovnet på toget hjem.

20.30 I kveld skal vi jobbe mer med nettbutikk og se en episode til av Orange is the new black. Og så skal jeg legge meg tidlig og være helstøpt, tålmodig supermamma i morgen.

Oppsummering: Minus for at posene med melkekartonger, metall, glass og flasker står fortsatt i gangen. Har enda ikke fått levert «Barnas sommerles 2016» på biblioteket, klesvasken fra mandag henger fortsatt ute på klesstativet og jeg må få ryddet vekk vannlek-sak på verandaen. Pluss for at mannen har klippet plenen. Det får være godt nok for i dag. En ting av gangen. Må ikke bli overarbeidet. Veldig viktig!

  

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Fengsel-snakk og dårlig tid (igjen)

06.40 - Mamma? Hva skjer hvis jeg kaster en stein på veggen til politiet? To særdeles morgenfriske unger hopper opp i sengen min.

- Tar de meg da? Putter de meg i fengsel? Mamma? Riste, riste, riste, hoppe, hoppe hoppe.

- Mamma, hva skjer da? Kan du komme i fengsel? Og far? Hva skjer med oss da? Hvor skal vi bo da? Kan vi besøke dere? Og hva hvis dere dør da? Hva om dere kommer i en trafikkulykke. Hva skal vi gjøre da? Da blir vi helt alene, da.

Jeg lokker med iPader og øretelefoner i håp om å få sove en liten halvtime til. Jeg føler meg ikke helt klar til å svare på alle disse spørsmålene så tidlig på morgenen. Men i dag er det visst den store skravle dagen, og «hva skjer hvis-dagen».

 


Kom igjen, unger. Klokka er halv sju. det er iPad-tid. 
 

7.00 Lager frokost til ungene og setter på tv-en. Burde sikkert spist koselig frokost sammen, men er veldig trøtt og er ikke av typen «morgenfrisk». Tar meg en dusj mens ungene spiser. Vasker håret.  Endelig. Tar meg til og med tid til å smøre leggene med bodylotion.

7.45 Har super god tid. Soser rundt og lager matpakker, finner frem fotballklær til fotballskole-gutt, fyller i vannflasker, pakker skifteklær til barnehagejente, tømmer oppvaskmaskinen og setter på en vaskemaskin. Dette med overfylte skittentøykurver har nesten blitt en parodi på det slitsomme småbarnslivet, men fy pokker som det stemmer! Skittentøykurvene er overfylte. Alltid! Jeg kommer aldri ajour med klesvasken.

8.45 Får lov til å flette femåringen. Det får jeg lov til sånn ca. tre dager i året. Resten av året går hun med håret hengende ned i ansiktet som en hest.

 


Men en normal hårfrisyre, det skal hun ikke ha. Men okei, tre fletter er bedre enn ingen fletter. 
 

09.25 Hva skjedde? Vi hadde jo så god tid. Plutselig er det bare fem minutter til fotballskolen starter og barna har ikke kledd på seg, vi har ikke funnet leggskinnene og fotballgutt insisterer på å ha med seg en helt spesiell fotball som han ikke finner.

09.34 Fotballgutt levert på fotballskole. Fire minutter for sent. Tenker det er okei. Er tross alt tre minutter tidligere enn gårsdagen.

09.45 Leverer barnehagejente i barnehagen. Har glemt igjen sokker. Og siden femåringen går i skjørt uten strømpebukse og med sandaler, må hun gå barbeint. Føler meg som rotete og glemsk mor. Men så ser jeg at jeg har tatt med to skiftebukser, og tenker at jeg egentlig er en ganske flink mor likevel. Jeg er veldig glad for at min indre mammastemme som regel jobber med meg.

10.00 Hjemme igjen. Lager frokost ? to knekkebrød med makrell i tomat (som har stått i kjøleskapet siden i går). Føler meg skikkelig sunn. Kjører på med store mengder majones og tenker at det går opp i opp med sunt og usunt. Det er jo sånn det er, ikke sant? Spiser jeg en salat til lunsj, kan jeg spise et kakestykke etterpå. Spiser jeg cottage cheese med bær til kveldsmat, kan jeg spise en sjokolade etterpå.

  

10.30 Setter meg ut på verandaen med pc-en og jobber med blogg, et sponset innlegg som skal på senere i uka, en kronikk, bloggkurs og nettbutikk. Er flink og produktiv. Gir meg selv en imaginær stjerne som belønning siden jeg ikke har noen sjef som kan rose meg.

13.15 Spiser lunsj ? nudler med kyllingsmak og ei pære. Registrerer at plenen fortsatt ikke er klippet.

14.00 Jobber videre.

16.30 Henter i barnehagen. Fotballgutt ble med kompis hjem rett etter fotballskolen. Barnehagejente er trøtt og sovner i bilen på vei hjem.

 


Sovende snupp i baksetet. Vinduet er åpent. Derav sveisen. 
 

16.40 Vanner blomstene på grava til mamma mens snuppa sover i bilen.

16.47 Plukker opp mann på togstasjonen på vei hem. Mann pendler til Oslo tre dager i uka.

16.55 Bruker en halv time på å vekke trøtt jente. Prøver å lokke med banan, trampoline og bok. Går over til å kile og avslutter med å løpe rundt i huset med trøtt jente på armen på monsterjakt. Da våkner hun endelig.

17.30 Middag. Hjemmelaget pizza. Vel i hvert fall nesten. Bunnen er fra kjøledisken på Rema1000.

17.50 Snuppa får besøk av venninne. De har konsert i stua med rosa keybord. Utrolig at et lite plast-keyboard kan lage så mye lyd.

19.30 Mann legger barn mens jeg ser på tv.

20.30 Registrerer at gårsdagens gjøre-liste gikk rett vest. Plen er fortsatt ikke klippet, skjema for «Barnas sommerles 2016» er fortsatt ikke levert inn til bibliotek og poser med melkekartonger, metall, glass og tomflasker står fortsatt i gangen. Har også glemt å henge opp dagens klesvask.

 


 

Nå skal jeg se en episode av Orange is the new black, og så skal jeg tidlig i seng, slik at jeg er frisk og rask og uthvilt til i morgen, slik at jeg kan være god og tålmodig supermamma som husker alt og rekker alt. 

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Velkommen til nye Casa Kaos

Jeg ble intervjuet av Kamille tidligere i vår. Artikkelen står i Kamille-bladet som er ute nå. I intervjuet, får  leserne følge meg en hel dag. Jeg syns det var så utrolig gøy, så jeg tenkte, hvorfor ikke overføre det til bloggen? Så kjære lesere, la oss prøve dette en stund og se om dere liker det. Og ikke minst, om jeg liker det. La meg få presentere den nye Casakaos-bloggen. 

 


Artikkel i Kamille

 

9.00 Jeg våkner med et brak (Går det an å si det?). Klokka er ni! Shit! Hvorfor har ikke ungene vekt meg før? De lar meg aldri sove så lenge! Jeg hører brøling og grynting fra stua. Hva skjer?

Ungene leker Hulken og Elsa. Jeg prøver å skjule forskrekkelsen over å ha fått sove så lenge (Det har aldri skjedd før. Aldri!) og gir ungene en god morgen-klem før jeg roper ut at nå har vi dårlig tid for fotballskolen begynner om en halv time! Har dere spist? Har dere pakket baggene deres? Har dere kledd dere? Vi må dra om 20 minutter!

 


Hulken og Elsa-leken går altså ut på at Hulken må redde Elsa som stadig havner i fare. 
 

9.05 Lager frokost til ungene og plasserer dem foran tv-en mens jeg tar en kjapp dusj. (Tenk å avbryte lek for å sette ungene foran tv-en. Men da er jeg sikker på at de spiser fort.) Skulle egentlig vasket håret i dag, men det rekker jeg ikke.

9.15 Konstaterer at fotballgutten har på seg fotballklærne under Hulken-drakten. Føler meg som god og ansvarlig mor som planlegger fram og tid og som la fotball-klærne klar på spisebordet i går kveld. Føler meg som litt mindre god og ansvarlig planleggings-mamma når jeg kommer på at matpakker ikke ble smurt i går kveld. Ei heller pakket jeg bagger. Smører matpakker mens barna spiser frokost.

9.20 Pakker bag til fotballskole og sekk til barnehagen. Prøver å huske hva som ligger i kurven i barnehagen fra før, men har ingen aning. Kaster litt av hvert ned i bagen.

9.25 Løper gjennom stua med bagger, matpakker, drikkeflasker og leggskinner og roper at ungene skal komme ut i gangen og ta på seg sko. Nå har vi dårlig tid! Den minste lurer på om vi ikke skal pusse tenner, og jeg roper fra gangen at nei, i dag slipper hun faktisk det. Hun insisterer på at hun skal pusse tenner og går inn på badet og finner fram tannbørsten sin. Jeg slår ut med hendene og gjentar at akkurat i dag trenger hun ikke pusse tenner. Hun overhører meg og tar tannkrem på tannbørsten sin. Jeg knyter fotballskoene til fotballgutten og undrer meg over hvorfor det plutselig ble så viktig å pusse tenner akkurat i dag, når hun prøver å lure seg unna tannpussen alle andre dager. Jeg sier at hun kan ta med seg tannbørsten i bilen og pusse der. Men nå må hun få på seg skoene!

9.30 Vi suser avgårde mot stadion.

9.33 Nytt kjøremønster utenfor stadion. Det er ikke lenger mulig å kjøre helt opp til banen. Må parkere i gata nedenfor.

9.37 Fotballgutt levert. Sju minutter for sent. Tenker at det er innafor. 

9.45 Barnehagejente levert.

9.55 Hjemme igjen. Setter på en vaskemaskin. Forbanner mannen som ikke har satt på oppvaskmaskinen. Kjøkkenbenken flyter. Ser at vi er tom for maskinoppvaskmiddel, og sender en unnskyldende tanke til mannen. Bretter noen melkekartonger som står opp ned i vasken. Prøver å presse dem inn i skapet, men det flyter over. Legger alle kartongene i poser, og setter dem i gangen. Pakker ned metallbokser og glass i en annen pose, og samler sammen tomflasker med det samme. Føler meg som flink husmor som tar grep før det renner over.

 


Finnes det noe verre syn?

10.05 Lager frokost. Bestemmer meg for å spise knekkebrød med makrell i tomat siden det er mandag. Men makrell-boksen står i kjøkkenskapet og ikke i kjøleskapet, så dropper forsøk på å være sunn, siden makrellen må være kald for at jeg skal spise den. Spiser knekkebrød med peanøttsmør i stedet. Setter meg ut på verandaen og sjekker mail mens jeg spiser. 92 uleste mail siden fredag ettermiddag. Bare tre mail fra folk som syns det er deres plikt og fortelle meg at jeg er en lat og dårlig mamma. Og fem mail fra mødre som skriver at de liker bloggen min og at de syns jeg er helt topp.

10.25 Lager meg en kopp svart, sterk kaffe og prøver å tenke på de fem hyggelige mødrene i stedet for de tre idiotene.

 


Kaffe. Og fett hår. 
 

10.35 Svarer på mail og på kommentarer på bloggen, Facebook, Instagram og Snap. Sjekker om vaskemaskin er ferdig, selv om jeg vet at den ikke er det.

11.24 Chatter litt med mannen og begynner å skrive dette innlegget.

11.32 Går en liten tur rundt i hagen og tenker at vi må få klippet plenen snart.

 


Sjur! Hallo, Sjur!
 

11.36 Jobber videre med innlegg.

11.48 Klapper katten som går over tastaturet mitt.

11.50 Skriver videre og svarer på flere mail.

13.00 Lurer på om jeg skal lage meg noe mat. Bestemmer meg for å vente litt. Sjekker vaskemaskin igjen. Den er ferdig. Legger våte klær i balje og tenker jeg skal henge de opp senere. Setter på ny vaskemaskin med sengetøy.

13.10 Spiser nøtter, et eple, en gulrot og drikker en kopp grønn te. Føler meg sunn.

13.25 Er sulten. Smører meg ei brødskive med smør, fårepølse, majones og sylteagurk.

13.35 Jobber med bloggkurs.

13.58 Leser hysterisk morsomt innlegg om lanseringen av Mimír Kristjánssons nye bok. Jobber litt mer. 

14.45 Drar ned på posten og sender bøker til folk som kjøpte nettkurset til parcoach Maria Mork i sommer, og som dermed får boka mi som bonus. Hadde tenkt å kjøpe oppvaskmiddel, men får dårlig tid og må droppe det.

 


Håper dere liker boka. Og håper dere får god hjelp av Maria.
 

15.05 Henter fotballgutt på fotballskole. Bare fem minutter forsinket. Tenker at det også er innafor. Han har med kompis hjem.

15.15 Henter barnehagejente i barnehage. Da vi skulle kjøre fra barnehagen, var bilen dekket av flyvemaur. Litt skummelt. Fikk assosiasjoner til filmen Fuglene. 

 


Hva vil dere? Er det et tegn? Er dere ute etter meg?
 

15.30 Varmer opp rester til middag.  I dag blir det en fin blanding av gryte, lasagne, karrikylling, karbonader og pannekaker.

 


Mandagsmiddag.Ha ha. Sjekk denne. Ei kokt flue satt fast inni en makaroni. 
 

16.55 Mann kommer hjem fra jobb.

17.05 Mann drar med fotballgutt som skal spille kamp.

17.15 Femåringen og jeg har en liten krangel om hvilke bibliotekbøker vi må levere tilbake. Hun vil ikke levere noen og har ingen forståelse for at bibliotekbøker bare er til låns. Blir til slutt enige. Og så putter jeg de resterende bøkene i bagen når hun ikke ser det.

17.25 Går ned på biblioteket og leverer bøker + låner nye. Glemte igjen skjemaet for «Barnas sommerles 2016» hjemme. Femåringen får ikke diplom som lovet. Hun blir litt sur, men det går heldigvis fort over. Må huske å kjøre innom bibliotek en annen dag og levere sommerles-skjemaet.

18.15 Går hjem igjen. Femåring er sliten og må bæres. Jeg er også sliten og skulle ønske jeg også bare kunne sette meg ned på bakken og nekte å gå videre.

19.30 Mann og fotballgutt kommer hjem fra kamp. Gutt er i godt humør tross tap. Mann har handlet oppvaskmiddel.

19.40 Mannen gir barna kveldsmat og legger dem mens jeg jobber med bloggkurs.

20.30 Jobber med nettbutikk sammen med mannen. Klarer å jobbe sammen som to siviliserte, voksne mennesker uten å krangle. (Høyst uvanlig).

21.00 Oppdager at jeg helt har glemt å henge opp klær fra tidligere i dag, samt sengetøy. Henger opp klær og sengetøy. Ser også at jeg glemte å kaste melkekartonger, glass og metall og pante tomflasker. Tar det i morgen.

 


Hvorfor har jeg aldri en ryddig gang? Why?

Nå skal jeg jobbe litt til og så er det lalle. Er egentlig ikke så trøtt i dag siden jeg fikk sove helt til klokka ni. Er spent på om det er en trend som fortsetter i morgen. Tviler.

Så, hva syns du? Var det bra? Var det noe som ikke var bra? For langt? For kort? Morsomt? Kjedelig? Kult? Teit? Fortell meg! Skal dette bli den nye Casakaos-bloggen? 

Jeg kommer til å poste innlegg hver kveld. Følg med i morgen. Kommer barna til å la meg få sove like lenge? Rekker vi fotballskolen? Og husker jeg å kaste melkekartonger, glass og metall og pante flasker? Vi får se. 

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Nugattiregler er til for å brytes

//Annonse

- Sssssjjjj. Vær stille. Ikke vekk mamma og far.

Tasse, tasse, tasse. Små barbeinte føtter lister seg over parketten i gangen. Fire små føtter som stopper utenfor soveromsdøra vår. To små barn som holder pusten.

- Ja, de sover, hvisker den ene til den andre. Sssssjjjj, ikke vekk dem da, hvisker den andre.

Tasse, tasse, tasse.

Jeg glipper på øynene og trykker ned knappen på vekkerklokka slik at tallene lyser svakt blått. Ti over seks, søndag morgen. Altfor tidlig. Jeg snur meg rundt og drar dyna godt over meg mens jeg lytter til sovepusten til mannen.

En time senere knyter jeg beltet på morgenkåpen rundt meg og tusler ut i stua.

 


 

- Nei men, god morgen, små barn, smiler jeg.

Den ene ligger opp ned i sofaen og ser på fotballvideoer på iPaden. Den andre ser på en dvd på tv-en med Skrimmel Skrammel. På bordet står to tomme tallerkener og to glass med melkeskvetter i.

- Har dere spist Nugatti, roper jeg fra kjøkkenet mens jeg børster brødsmuler av kjøkkenbenken og setter en kniv full av sjokoladepålegg inn i oppvaskmaskinen.

 - Næææih, kommer det fra stua. Hakke det. Og så den andre: Nei, hakke det, altså.

Jeg smiler og pakker inn brødet. Nei vei, da så.

 


 

Vi har noen Nugattiregler her i huset. Jeg mener, man kan ikke spise Nugatti hver dag. Selv om det frister.

Vi spiser pannekaker til middag på fredag. Og da har vi Nugatti på. Ungene har Nugatti på alle pannekanene sine, mens jeg begynner med bacon, går så over til blåbærsyltetøy, og avslutter med Nugatti.

 


 

Jeg steker alltid opp en hel haug med pannekaker, slik at vi har til frokosten på lørdag også. Da fortsetter ungene med Nugattien, mens jeg kjører først brunost, så syltetøy og så Nugatti til slutt.

  

Så er vi egentlig ferdig med Nugattien for denne gang. Jeg setter den helt øverst i kjøkkenskapet, og der skal den stå til neste fredag.Men så er det jo noe som heter at regler er til for å brytes. Og det gjør vi alle sammen. For når ungene har lagt seg om kvelden, og jeg er skikkelig sugen på noe godt, da hender det jeg tar meg ei skive med Nugatti. Med smør under.

 

 

Mannen lurer også til seg ei skive med Nugatti når han tror ingen ser han. Men akkurat som barna, legger han igjen spor i form av kniver og tallerkener med sjokoladepålegg på.

 


 

Og ungene, ja de lurer seg til ei ekstra Nugatti-skive på søndag morgen. Og det er helt okei. Så lenge det betyr at jeg får sove en time ekstra. Jeg er ganske grei sånn, nemlig.

 


 

Vil du lage dine egne Nugattiregler? Da kan du gå inn på nugatti.no og printe ut dine egne regler. 

PS: Av og til trenger man litt hjelp til å holde ungene (og seg selv) unna Nugatti-boksen. Jeg gir bort 10 Nugatti-lokk med lås på Facebook. Legg igjen en kommentar på Facebook-siden min og du er med i trekningen. 

  

Hva er deres Nugatti-regler?    

 

PS: For flere oppdateringer fra en Nugatti-mamma, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Det verste med å være mamma

Hva som er det verste med å være mamma, endrer seg i takt med at barna vokser. Da barna  var babyer, var det mangelen på søvn som var det absolutt verste. Senere ble det trassalderen, og alt det førte med seg av skriking og skråling og evig testing av grenser. Så var det søskenkranglingen. Puh, den perioden der de prøver å finne seg selv og sin plass i familien.

 


 

I dag er det egentlig ikke så ille å være mamma. Barna har blitt fem og seks år gamle. De begynner å bli fornuftige (I hvert fall noen lunde) Jeg kan snakke til dem og de forstår hva jeg sier. Vi har funnet vår måte å leve sammen på. Vår familie, med våre verdier og våre rutiner. 

Men det er likevel én ting jeg sliter skikkelig med. Og det er å ha oversikt over alt som skal skje og alt som skal gjøres. Alt som skal skal huskes, koordineres, planlegges og ordnes.

Månedsplanen på kjøkkenet har vært helt tom i sommer. Men nå er den full av skriblerier igjen. Kjøleskapdøra begynner atter å bli full av lapper om dugnader, treninger, papirinnsamlinger og tannlegetimer.

Det er lekser som skal huskes på og gjøres. Bibliotekbøker som skal leveres inn. Det er fotballturneringer, fotballcuper og fotballtreninger. Og det er fotballklær som skal vaskes mellom alle treningene og kampene. Mandag og onsdag er det FFO (Fotballfritidsordning), og husk egne drakter til disse dagene (Som også må vaskes.) 

Det er skolefotografering og det er foreldremøter og foreldresamtaler. Det er planleggingsdager og bursdager. Og husk for all del å kjøpe gave på forhånd til alle bursdagene. Det er visst ikke like populært å komme med gaver kjøpt i all hast på bensinstasjon (Snakker av erfaring). 

Er det fare for regn, må regntøy og støvler pakkes i skole- og barnehagesekken. Og det må også tas med hjem og tørkes til neste dag. Og husk nok skifteklær. Husk innesko, fotballsko og turnsko. Husk høstsko, vintersko, støvler og cherroxer. Husk matpakke, yoghurt og grillpølser på grilldagen. Husk at barnehagen skal på badeland på mandag, og at det er klubbrenn på onsdag. Og husk å melde barna på nevnte klubbrenn.  

Husk tannlegetimer, legetimer, frisørtimer, helsestasjonen, optiker og logoped. Husk å kjøpe nye vintersko da barna har vokst ut av fjorårets. Og husk å fylle på med ullundertøy. 

Husk å dusje barna, gre håret, klippe negler, pusse tenner og smøre tørr hud. Husk leppepomade på tørre og såre vinterlepper. Husk å rydde rommet, tømme søpla og gi katten mat. Husk morsdag og farsdag, halloween, fastelaven, påske og jul. Husk å tegne tegning til onkel Marius` bursdag. Og husk at mannen skal til Polen neste uke, at det er Vind-cup neste helg og at jeg skal inn til Oslo på onsdag. 

Jeg blir sliten bare av å tenke på det. Og jeg har "bare" to barn! Hvordan i alle dager klarer dere å ha oversikt, dere som har flere? Noe sier meg også at denne fasen dessverre ikke går over med det første, men at den snarere bare blir verre og verre. 

Jeg stålsetter meg og ønsker høsten og vinteren velkommen etter en lang og deilig sommer med tomme månedsplaner og kjøleskapdører. 

Hva syns du er det verste med å være forelder? 

 

PS: For flere oppdateringer fra denne fotballmammaen, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Hjelmhysteri på ville veier

Den sikreste måten å få tittelen «Årets dårligste forelder» på er å la ungene dine bli sett i gata, med en sykkel, uten hjelm. Om de så bare går og triller sykkelen. Ja, om de så bare står og ser på sykkelen. Er ungen din i nærheten av en sykkel innenfor en radius på to meter uten å ha på hjelm, så er det gjort. Du er stemplet som nabolagets dårligste forelder.

 


 

Hjelm er en bra ting. Jeg skal ikke argumentere mot det. Jeg er for hjelm, og spesielt på barn. I hvert fall i visse sammenhenger:

- På sykkel (Og merk deg ordet . Ikke ved.)

- På skateboard

- På rulleskøyter

- I slalombakken

- På motorsykkel

- På hest

- Rafting, fallskjermhopping og annen ekstremsport

- På byggeplasser

Men la oss nå ikke bli helt hysteriske og tre hjelm på de stakkar barna våre bare de ser på en sykkel. Det må være lov å bruke sunn fornuft.

Før ferien, delte jeg et bilde av meg og femåringen på en Goped vi hadde fått. En Goped er en stor manuell sparkesykkel for voksne, med plass til barn på. Vi sparket litt rundt i gata i sånn ca. 10 kilometer i timen og tok noen bilder. Ikke overraskende kom det inn kommentarer på at vi ikke brukte hjelm.

 


Og bare for å være helt korrekt - Gopeden har vi fått av Goped Norway. 
 

Altså, vi kunne gått fortere enn vi trillet på gopeden. Hadde femåringen satt fart og løpt bortover veien, og så falt, hadde hun slått seg mye kraftigere enn om vi hadde veltet på gopeden.  

Mange argumenterer med at dersom man bare helt konsekvent trer på barna hjelm på alt med hjul, så blir det en innarbeidet vane. Men hva med å lære barna å  bruke sunn fornuft? For det gjør vi jo på så mange områder.

Vi bruker for eksempel hjelm i slalombakken, men vi bruker ikke hjelm i akebakken (Selv om det helt sikkert finnes mange foreldre som mener vi bør begynne med det også). Det går jo akkurat like fort i akebakken som i slalombakken. Vi bruker heller ikke hjelm når vi går på langrenn, selv om vi får like stor fart i nedoverbakkene i skisporet som vi får i slalombakken.

Jeg trer heller ikke hjelm på ungene når de kjører sparkesykkel i gata. I hvert fall ikke på minstemann som bare for ett år siden tuslet rundt med en sparkesykkel med tre hjul på. Det var klin umulig å velte på den. Men de må bruke hjelm når de er i skateparken, for der sparker de mye fortere og de hopper og trikser.

Det er da ikke noe problem å lære barna at man bruker hjelm til forskjellige situasjoner. At man bruker hjelm når det går fort, eller når risikoen for å falle er stor.

Det er jo ikke sånn at vi være konsekvente hele tiden for at barna skal få med seg budskapet? Det er jo ikke sånn at barna må rekke opp hånden hjemme før de snakker, for hvis vi ikke er konsekvente, vil de ikke forstå at de skal rekke opp hånden før de snakker på skolen.

Eller at man ikke kan ha godteri på lørdag, for da tror barna de skal få godteri hver dag. Barn klarer fint å skille mellom forskjellige situasjoner. Barna mine vet at de må bruke hjelm når de sykler og når de kjører slalom, selv om de ikke må bruke hjelm på sparkesykkel og på langrennski.

Så ja, hjelm er bra. Men vi må ikke bli helt hysteriske. Vi kommer ikke til å ta på oss hjelm når vi triller rundt på gopeden vår. Ikke fordi jeg er en dårlig forelder som ikke bryr meg om barna mine. Men fordi jeg har vurdert situasjonen og kommet frem til at akkurat da er hjelm er overflødig. Fordi jeg bruker sunn fornuft. Det er jo også en god egenskap å lære barna våre. Er det ikke?

Når bruker barna dine hjelm?

 

PS: For flere oppdateringer fra en sånn passe god mamma, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Fotballmamma

Jeg har aldri likt fotball. Bortsett fra at jeg spilte fotball selv som tenåring. Men jeg har aldri heiet på noe lag, aldri fulgt med på resultater og plasseringer, aldri sett kamper verken på stadion eller på tv, og jeg har ikke hatt noen peiling på hva de forskjellige fotballspillerne heter og hvilket lag de spiller på.

Men det var før.


 

For nå har jeg blitt fotballmamma til en seks år gammel gutt. En gutt som snakker om fotball hele tiden, som drømmer om fotball om natta og som øver så fort han har et lite minutt ledig.

Nå kan jeg alt om hvilke lag som er i eliteserien, hvilke lag som er i Obos-ligaen og hvilke lag som spilte i Champions League. Jeg vet hvilke lag som fikk flest poeng, hvilke lag som vant og hvordan de vant. Om det var på straffe, overtid og ikke minst, om det var rettferdig.

Jeg kan navnet på alle spillerne i de store klubbene, og jeg vet alt om dem. Jeg vet at keeper?n til Chelsea er 199 høy, og at Messi bare er 169. Jeg vet at Wayne Rooney er dritgod på å heade, og at Bale har en av verdens beste venstreføtter.

Jeg vet at Pogba og Zlatan har gått over til Manchester United i sommer. Jeg vet at Real Madrid har vunnet Champions League 10 ganger, og at Ronaldo har scoret 94 mål tilsammen i ligaen. 16 av dem denne sesongen.

Jeg vet at Rocky har blitt solgt til Kristiansund og at det ifølge poden er det tristeste som har skjedd i fotball-Norge i hele år, og at han aldri vil komme over det.

Jeg at Suárez biter, at Messi må i fengsel for å ha betalt for lite skatt av fotballmillionene sine og at Martin Ødegaard mest sannsynlig skal lånes ut til Tyskland.

Det er som om en helt ny verden har åpnet seg for meg. Ikke det at alt er like interessant. For det er begrenset hvor spennende det er å høre på fotballprat 24/7. Og ofte svarer jeg med «mhmm» og «sier du det» uten egentlig å ha fått med meg hva podens sier.

Men jeg kan på en måte forstå fascinasjonen. For fotball er så mye mer enn mål, tap og vinn. Fotball har flere intriger og mer handling enn de mest spennende eventyr. Og spør du meg, leser jeg mye heller en fotballbok med seksåringen enn Askeladden. 

Flere her som er fotballforeldre?

 

PS: For flere oppdateringer fra denne fotballmammaen, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Romantikk før og etter barn

Før vi fikk barn, betydde en romantisk date gjerne en god middag på restaurant etterfulgt av en konsert, forestilling eller kino. Jeg tok gjerne på meg en kjole, sko med hæler og øredobber, mens mannen tok på seg en fin skjorte. Eventuelt lagde vi en god middag hjemme, drakk vin, tente levende lys og holdt hender over bordet mens vi snakket om fremtiden. Daten ble selvfølgelig avsluttet med sex. Sex med vorspiel ala stearinlys, musikk og massasje.

Etter vi fikk barn, har definisjonen på hva som er romantisk og hva som kan regnes som en date endret seg dramatisk.

 


 

Man hører stadig at det er viktig å sette av tid til hverandre. At man må dyrke romantikken og fortsette og date og spise middager med stearinlys på bordet selv om man har blitt foreldre. Men hvor lett er det egentlig å få til slike romantiske roseduftende dater i småbarnsperioden?

Jeg mener, man må skaffe barnevakt, kjøpe nye kjoler, for de gamle kjolene passer ikke lenger, lete rundt i hele huset etter den andre øredobben som poden har gjemt i brødristeren, og man må holde seg våken til etter klokka 22 (!) Og skulle man våge seg på et glass vin, kan man i hvert fall bare glemme både konsert og kino etterpå, siden man mest sannsynlig ville sovnet før desserten.

Og sex ... la meg si det sånn, det er lenge siden det har vært stearinlys, musikk og massasje på soverommet vårt.

Romantikk og dater i dag handler stort sett om å få noen få minutter på tomannshånd. Her er noen triks vi bruker for å få litt romantikk i hverdagen. Noen av tipsene er hentet fra et intervjuet med meg på Side2. Les hele intervjuet her.

- Vi legger alltid fulladede iPader klare i stua før vi legger oss i helgene. Netflix har ungene lært seg å skru på selv. Så «gjemmer» vi litt kjeks og godteri i kjøkkenskapene som ungene «stjeler» når de står opp. Da lister de seg rundt og hvisker «hi hi hi, ikke vekk mamma og far», og så får vi ligge og dra oss litt ekstra sammen i helgene.

- Lørdag kveld har vi taco- og filmkveld uten barn. Så fort ungene er i seng og sover, mesker vi oss med deilig taco, iskrem, sjokolade og voksenfilm.

- Etter middagen har mannen og jeg «kaffe-tid». Da har vi ti minutter sammen ved kjøkkenbordet mens vi drikker kaffe og prater sammen. Da må ungene klare seg selv. Ingen masing og ingen klenging. Da er vi helt utilgjengelige. Det funker ikke alltid, men av og til er bedre enn aldri. 

- Å gå i matbutikken sammen uten barn har blitt superromantisk. Tenk å få gå alene rundt og trille handlevognen mens man krysser av på handlelista! Det samme gjelder Ikea, Plantasjen og søppeldynga. Kjemperomantisk!

- Å kjøre bil handler om helt andre ting enn å komme seg fra A til B. Med Markus og Martinus på høyttalerne, blir ungene så opptatt med å synge at de helt glemmer å mase. Ingen ting er som en romantisk date der vi holder hender over girspaken og roper til hverandre mens ungene ljomer "Elektrisk" fra baksetet.  

- Vi holder forresten alltid hender når vi er ute og går også. Bortsett fra når vi har en unge mellom oss som skal slenge «En ... to ... tre»

- Ungene har en tendens til å komme hoppende på oss så fort vi setter oss ned. Men dersom vi gjør husarbeid eller utfører andre fysiske oppgaver i huset, holder de seg langt unna. (Merkelig det der ...) Vi har hatt mange romantiske øyeblikk over støvkosten og vaskefilla.

- Vi har en veldig fin lek der mannen og jeg ligger tett sammen på trampolina og ser opp på skyene og holder hender og småprater mens ungene hopper over oss. Ungene er så entusiastiske for at vi gidder å være med å "leke". Vinn - vinn. 

Les også: Når småbarnsforeldre har sex

 

Flere tips til hvordan man kan date i småbarnsperioden?

 

PS: For flere oppdateringer fra vårt glamorøse og romantiske samliv, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Når barna får bestemme antrekk

//Annonse

Har du noen gang prøvd det? Å la barna få bestemme hva de skal ha på seg selv? Altså, helt og holdent, fra innerst til ytterst, uten å blande deg inn?

 


 

Barna mine bruker å få kle på seg selv. Og det vises. Det hender jeg har noen innvendinger når det regner eller er 20 minus, men stort sett får de gå i akkurat de klærne de vil. Mang en gang har jeg levert i barnehagen med et skjevt smil og følt at det må følge en liten kommentar med antrekket:

- He he. Ja, hun har kledd på seg selv i dag, da.

Verre er det når det er forventet at barna skal se noen lunde presentable ut. Som på 17. mai, i bursdager og andre festligheter, på besøk til folk vi ikke kjenner så godt og på første skoledag.

Nå lanserer Lindex den nye kolleksjonen sin - Lindex Kids back to school. Og i den forbindelse gjorde jeg et lite eksperiment:

Første skoledag og den offisielle barnehagestarten er rett rundt hjørnet. Hvis barna får velge helt fritt fra den nye kolleksjonen, hvordan vil de da se ut på denne dagen? Og hva hvis jeg får bestemme? Hvilke antrekk har de på seg da? La oss prøve begge deler.

Vi hang opp alle klærne, sørget for at barna var fulle av sukker, og ropte GO! Her ser du resultatet:

 


Denne var fin. Jepp, mamma er helt enig. Eller kanskje denne. Ja da. So far so good. 

 


Denne jenta har stil. Men skal du ikke gå for noe rosa, altså? Nei? Ikke det?

 


Og sokkene utenpå buksa? Sikker på du ikke skal ha buksa over? Helt sikker? Ja da, lille venn, jeg vet at det er du som bestemmer. 

 

Alt i alt, syns jeg de ble fine. Dette er absolutt ingen skandale. Det eneste jeg syns var litt rart, var at de valgte samtlige klær i grått og hvitt. Ja, bortsett fra femåringens sokker, da. Jeg skulle gjerne sett litt flere farger. Kolleksjonen er full av tøffe overdeler i blant annet stålblått, vinrødt og mørkegrønt. Men okei, jeg får veie opp for det når det blir min tur til å bestemme. 

 


Legg merke til  de hvite ermene under den oppbrettede jakka. Det er sånn Marcus og Martinus gjør det, nemlig. 
 


Jepp, klærne er testet og funnet breake-vennlige. Da er alt i orden. 
 

Men nå er det min tur. Jeg syns kombinasjonen av grått og farger er fin. For litt farger, det må vi ha. Og mykt mot tøft, det er stilig. Akkurat som barna er. Myke og tøffe på en gang. 

 


Sånn ja. Dette ble kult. Kommer de ørevarmerne i voksenstørrelse, mon tro?Selv elsker jeg myke jeans og lange cardigans. Her har jeg rett og slett laget en miniutgave av meg selv. 
 


Råtøff. Og disse buksene er bare helt nydelige. Vide, myke og perfekt til all slags lek. For denne gutten sitter nemlig ikke stille. Aldri!

Høstens kolleksjon har melkeveien som tema. Og klærne er fulle av stjerner, måner, planeter og romskip. Akkurat passe tøft og passe morsomt, ifølge seksåringen. 

- Jeg er jo bare et barn, men likevel er jeg ganske stor, var hans kommentar til det.

  

Jeg digger forresten også de nye jakkene. Både lange og korte bomberjakker i unisex-modell. Perfekt for høstens barnehage- og skolestart. 

 

En annen ting jeg digger med Lindex, er at jeansene Better Denim er laget i økologisk bomull, har bærekraftige detaljer og er fremstilt på vann-, energi- og kjemikaliebesparende måter. Og alle Lindex basicplagg til barn kommer også i økologisk bomull. Det vil si uten kjemiske plantevernmidler, kunstgjødsel og genmodifiserte organismer. Sånt liker vi!

Så gjenstår det å se, da. Om det blir barnas valg eller mitt antrekk som blir brukt første skole- og barnehagedag. Jeg har en anelse. 

God skolestart!

 

PS: For flere oppdateringer fra Casa Kaos, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Kjære sønnen min - ikke dop ned og voldta jenter

Hvis jeg skulle lykkes med bare én liten brøkdel av barneoppdragelsen, hvis bare én liten del av alt det jeg prøver å tyte sønnen min full av, går inn, så håper jeg det er noe ala: Vær snill, vær grei, behandle folk med respekt og ikke dop ned og voldta jenter.

 


 

Foreløpig er sønnen min bare seks år gammel. Han er en ganske så fin liten fyr. Det er ikke alltid han gjør som jeg sier. Han hater å rydde. Han syns det er noe pes å pusse tenner. Det hender at han stjeler restene etter lørdagsgodtet mitt hvis han våkner før meg søndag morgen. Noen ganger maser han hull i hodet på meg. Han har null respekt for at jeg av og til trenger å tenke en hel sammenhengende tanke uten at han avbryter meg. Han lugger lillesøsteren sin og han hopper i sofaen og turner i gardinstanga. Men han er snill og grei, morsom og aktiv, tøysete og kosete, han har mange venner og han er ganske god i fotball.

Jeg er en sånn passe god mor, tror jeg. Jeg prøver og feiler. Jeg bommer og jeg gjør ting riktig. Jeg tror jeg gjør mer riktig enn omvendt. Men jeg er ikke perfekt. Vi bor i et fint hus, men ifølge dagens standard, burde det vært pusset opp. Huset er så godt som aldri ryddig. Det flyter av leker og klær. Hybelkaninene storkoser seg bak sofaen. Barnerommet er mer praktisk innredet enn pent. Jeg gir barna mine Nugatti på brødskiva i helgenen og is på en helt vanlig tirsdag. De får lov til å hoppe i sofaen, løpe i stua, synge under middagen og leke med maten. Og av og til bruker jeg iPaden som barnevakt.

Jeg bruker også tomme trusler, og noen ganger gir jeg etter i matbutikken når barna hyler etter is. Jeg er aldri ajour med klesvasken, og barna må rett som det er gå i barnehagen og på skolen med to forskjellige sokker. Jeg baker posekaker til skoleavslutningene og matpakken deres består av to grove med ost og leverpostei. Mine barn må se langt etter prinsessekaker, temabursdager, Kaluza-matpakker og barnerom med sklie og stjerner i taket.

Mange mener dette gjør meg til en dårlig mor.

Les også: Føkk mammapolitiet!

Men hva er egentlig en god mor, eller en god forelder? I mine øyne er det foreldre som oppdrar barna slik at de vokser opp og blir snille og greie folk. For det viktigste for meg er at barna mine ikke blir drittsekker.

Hva som ligger bak at voksne menn doper ned og voldtar unge jenter, aner jeg ikke. Men jeg vet én ting: det har ingenting med posekaker og forskjellige sokker å gjøre!

Hjemmebakte økologiske kaker, pirat-rom og ergonomisk korrekte bæreseler har, så vidt meg bekjent, aldri bidratt til å oppdra greie folk. Greie folk får vi ved å snakke med barna våre, gi dem gode verdier og ved gå foran som gode forbilder.

Så bare stjel restene etter lørdagsgodtet mitt du, gutten min. Hopp i sofaen og turn i gardinstanga til du blir gelé i beina. Rot på rommet ditt og nekt å rydde når jeg ber deg om det. Krangle med lillesøsteren din, hold deg for munnen og rop «pjuh» når jeg kommer med grønnsakene til middagen, tegn med tusj på katten, bli sint når jeg prøver å ta fra deg iPaden din og spis posekakene jeg baker til du spyr av alle E-stoffene.

Men ikke dop ned og voldta jenter når du blir stor!

 

PS: For flere oppdateringer fra en såkalt dårlig mamma, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Kjære deg som skal levere i barnehagen for første gang

La meg aller først få begynne med å si: Det kommer til å gå bra!

 


 

Det kommer garantert til å gå bra! Ingen barn, så vidt jeg vet, har fått varige traumer av å begynne i barnehagen. Det kommer til å bli tårer. Det kommer til å bli gråt. Det kommer til å bli utstrakte armer som knyter seg rundt halsen din og som nekter å slippe.

Men det kommer til å gå bra!

Det kommer også til å bli mye dårlig samvittighet, enda flere tårer, grubling og undring på om du gjør det rette. På om du ødelegger barnet ditt.

Det gjør du ikke!

Les om vår første dag i spansk barnehage

I barnehagen jobber det noen helt fantastiske mennesker som gjør alt de kan for at barnet ditt skal ha det godt. Disse menneskene er ganske unike. De bruker hele arbeidsdagen sin på å leke, kose, lese for, lage mat med og for, og lære sammen med barnet ditt.

Disse menneskene kommer til å bli så glad i barnet ditt at du noen ganger lurer på om de elsker det like høyt som du gjør. (Det gjør de nok ikke, men jeg tror ikke det er så veldig langt unna heller).

Barnet ditt kommer til å få nye venner som det kommer til å snakke om hele tiden. Det kommer til å lære nye leker, tegne nye tegninger som det stolt viser frem når du henter, synge nye sanger som det fremfører for deg under middagen, og det kommer til å le, sprudle, danse og kose seg i barnehagen.

Og før du vet ordet av det, ser du bare ryggen til barnet ditt der det løper fra deg med veivende armer og roper «Nei, nei neeeeei!» når du står i døra og tenkte du skulle overraske barnet og hente ekstra tidlig.

Så kjære deg som i disse dager leverer barnet ditt fra deg i barnehagen for første gang. Det er tøft, det vet jeg. Men det kommer til å gå bra!

Og bare gled deg. Du har mange fantastiske år foran deg som barnehage-forelder.

 

PS: For flere oppdateringer fra en familie med to velfungerende barn som har gått i barnehage, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

Sov nå for helvete!

Mannen og jeg veksler blikk. Bilen humper stødig bortover riksveg 4 på vei til Oslo. Vi smiler. Holder hender over girspaken. Hjemme sitter storegutt på 15 barnevakt for de to små. Vi har unnet oss en altfor sjelden barnefri kveld.

 


Nå skal vi kose oss! (Trodde vi ...)
 

Vi kommer fram til Oslo. Svinger inn i parkeringshuset på Aker Brygge. Parkerer bilen og går hånd i hånd mot Latter. Vi snakker om hvor annerledes livet vårt hadde vært dersom vi hadde bodd i en leilighet på Aker Brygge kontra huset vårt på Raufoss. Vi er begge enige om at vi foretrekker Raufoss framfor Oslo. Og så ler vi litt av et utdrikningslag som synger utenfor en kafé.

Jeg gir mannen et kyss og sier jeg bare må på do en tur før forestillingen begynner. Mannen venter i baren. Jeg ser i speilet i gangen at han sjekker ut rumpa mi før han bestiller seg en Corona.

Da jeg kommer ut fra do er han borte. Jeg går litt rundt og kikker etter han. Jeg finner han til slutt i en ubetjent bar utenfor toalettene.

- Det er ingen ting å være redd for, lille venn, sier han med rosa stemme. 

- Mamma og far er bare ute en liten tur. Hvis du lukker øynene nå, og prøver å sove, så er vi tilbake før du våkner i morgen. Hæ? Nei, kjære deg, det det finnes ikke haier på Raufoss. Hva sa du? Ja, jeg lover. Ingen haier på Raufoss.

Etter ti minutter kommer han tuslende tilbake. Vi går inn og setter oss.  Showet begynner. Vi får med oss både den første og andre stand-upperen. Da den tredje går på scenen vibrerer mobilen i lomma til mannen. Han sniker seg ut, og kommer ikke tilbake før tredjemann nesten er ferdig.

- Går det bra, hvisker jeg.

- Ja da, svarer mannen.

- Sover de?

- Nei, men det er like før nå.

Før showet er ferdig er han nok en gang ute på gangen med mobilen.

 

 

Etter showet kommer vi oss akkurat ut dørene før mobilen vibrerer igjen. Mannen går ved siden av meg og synger «Byssan Lull» mens jeg benytter anledningen til å hamstre noen Poke-baller. Da vi kommer til Tjuvholmen, får jeg mobilen.  - De insisterer, sier mannen og sukker.

Jeg ser på klokka. Den er halv ti. To små trøtte fjes med smale øyne lyser mot meg på Skype.

- Hei, små apekatter, sier jeg søtt.

Barna snøvler i den andre enden. De lurer på hvor vi er. Når vi kommer tilbake. Snufser litt. De savner oss. Er litt redde. Samtidig som, ja da, de skjønner at storebror passer godt på dem.  Jeg sier at vi er på vei hjem og at hvis de bare legger seg ned på de myke putene sine og lukker øynene, så er vi hjemme straks. Jeg krysser fingrene bak ryggen, for mannen og jeg har nemlig planer om å spise middag før vi setter oss i bilen og starter på den to timer lange turen hjem.

- Jeg tror jeg venter med å sove til dere kommer hjem, jeg, sier femåringen.

- Jeg og, piper seksåringen.

Jeg susser og koser inn i skjermen og glad i deg, og glad i deg også, og legger til slutt på.

De sovner nok snart, sier jeg til mannen. Han nikker. Og så går vi hånd i hånd bortover Tjuvholmen i kveldssolen.

Jeg har akkurat bestilt pizza, kyllingpasta og en Pepsi Max på Olivia på Aker Brygge da mobilen ringer igjen. Mannen forsvinner bortover gata med mobilen mot øret. Maten kommer på bordet, og etter fem minutter begynner jeg å spise. Etter ett kvarter kommer mannen tilbake og gir meg mobilen.

- Hallo, små barn.

Og så er det den samme regla igjen. Ja, vi er på vei. Vi kommer snart. Nei, det finnes ikke haier på Raufoss. Nei, ikke orkaner heller. Ja da, vi er på vei. Hvorfor det er masse folk i bakgrunnen? Eeehm, jo, fordi vi måtte stoppe og tisse. Ja, nå setter vi oss i bilen igjen og kjører det siste stykket hjem. Bare legg dere ned på putene og lukk øynene. Storebror passer på dere.

- Nå har jeg stått ned i gata her og sunget nattasanger i femten minutter, sier mannen mens han skjærer en stor bit av entrecoten sin. - Folk trodde jeg var helt gæren.

Jeg ser på klokka. Den er halv elleve. Nå må de da for pokker sovne snart.

Klokka halv tolv klikk-klakker vi bortover betonggulvet i parkeringshuset. Skrittene våre gir gjenlyd i det store underjordiske huset. Vi har nettopp gjennomført en tostemt versjon av «Lille Måltrost» (alle versene!) og den egenkomponerte «Lillemann skal sove-sangen».  

Da vi svinger ut av Sinsenkrysset og setter nesa retning nordover, kommer meldingen vi har ventet på i hele kveld: «Kidza sover. Endelig! Jeeeez!!!»

- Endelig, puster jeg og kjenner hvordan skuldrene senker seg.

- Er det mulig, stønner mannen og kniper tommel og pekefinger over neseroten.

Vi stoppet på en bensinstasjon langs veien og tok en kaffe bare for å kjenne at vi faktisk var på date uten unger. Resten av bilturen hjem satt mannen og snorket mens jeg myste ut i natten og hørte på P4.

Oh, du herlige, romantiske småbarnstid.

 

PS: For flere oppdateringer fra vårt romantiske småbarnsliv, følg oss gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Hvordan få barn til å gjøre husarbeid

Det florerer av råd om hvordan man kan få barna til å delta i husarbeidet: La dem føle seg nyttig, gi ros ? på den riktige måten ? ved å rose innsats og ikke resultat (eller noe sånt), gi belønning (men ikke for mye), la barna selv få bestemme hva de skal gjøre, begynn i det små, gjør det lystbetont, og så videre, og så videre.

 

Child doing household chores
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

Gode råd, men helt ærlig, ikke noe av dette funker på mine barn. Jo da, de har sine plikter og de utfører dem (stort sett). Men jeg må alltid mase på dem, bestikke dem, lokke og lure. Og ofte ender det hele med suring og dårlig stemning.

Helt til jeg fant en helt genial måte å få dem til å gjøre husarbeid på, helt frivillig, og med glede.

Det begynte med at vi så tegnefilmen om Askepott en lørdag ettermiddag. Lørdag er filmkveld hos oss. Da lager vi noe godt, kryper opp i sofaen under et teppe og ser film. Og denne lørdagen var det altså Askepott på programmet.

Barna ble veldig fascinert og betatt av denne vakre jenta som måtte jobbe og slave for stemoren og stesøstrene sine. Men som endte opp med prinsen til slutt. Da filmen var ferdig, begynte de å leke Askepott, og plutselig hadde de ryddet hele rommet og lekene i stua uten at jeg hadde sagt et pip.

Uka etter oppgraderte vi et hakk med spillefilmen om Askepott. Denne gangen varte Askepott-effekten i flere dager etter vi hadde sett filmen. Og når det var på tide å rydde eller hjelpe til med middagen, ropte jeg bare «Askepott!» med min fineste opera-stemme. Og vips så stod de der og var klare til å leke.

 


Fra filmen Cinderella 2015
 

Etter det har jeg kjørt på med Annie, både den gamle klassikeren der Annie har rødt hår, og med nyinnspillingen. Og ungene elsker det.

Da vi skulle rydde og vaske ut av hytta søndag, danset femåringen helt uoppfordret rundt med kosten og kluten mens hun sang «It?s a hard knock life» og satte opp sin beste «stakkar meg, jeg må jammen slite-mine».

Nå passer jeg på å fore barna jevnlig med denne typen filmer. Og det funker som bare rakkern. Ikke mer masing, ikke mer krangling. Bare "Askepott!" eller "Annie!" og så er de i gang. 

Noen som har tips til flere filmer der barn gjør husarbeid?

 

PS: For flere oppdateringer fra en tvers gjennom dårlig mamma, følg meg gjerne her:

                  

(casakaos på Face og Snap og casa_kaos på Insta)

 

.

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram