hits

desember 2013

Magiske juleøyeblikk

//Sponset innlegg

Hver julaften klokka 14 setter vi oss foran tv-en og ser på Donald Duck og vennene hans. Da har vi allerede fått med oss Tre nøtter til Askepott og Reisen til julestjernen.

From all of us to all of you...

Vel, jeg prøver i hvert fall å få det med meg. Jeg gjør alt jeg kan for at ungene skal like de gode, gamle juleprogrammene like godt som meg. Men de har ikke ro i rumpa til å sitte stille så lenge.

«Oj, se på hesten», sier Lillesnuppa og peker på den fine, hvite hesten til Askepott, før hun går hun bort til juletreet og klemmer på noen pakker.

«Wow. Hun var gammel», roper Lillemann og holder seg for munnen når heksa i Reisen til julestjernen kommer på skjermen. Så løper han ut på kjøkkenet, krabber opp på kjøkkenbenken og stjeler en pepperkake.

Så krangler de litt om hvem som satt oppi vaskebalja først og dermed skal bli kjørt rundt av den andre. De kaster litt nonstopp på hverandre, og så kjefter Lillemann på lillesøster fordi hun synger så stygt.

Men når Donald Duck begynner klokka 14, da setter de seg i sofaen med store øyne. De første 20 minuttene sitter de helt stille. De neste 10 hopper Lillesnuppa rundt i sofaen mens Lillemann står på hodet. Og den resterende halvtimen løper de rundt og klemmer på julegavene og stjeler pepperkaker igjen.

Men ingen kan røske meg vekk fra denne jule-gullrekka. Og i hvert fall ikke fra Donalds julekavalkade. Dette er tradisjon. Dette er mitt magiske juleøyeblikk.

Husker du scenen om lekene på samlebåndet? Duracell har laget en en egen julefilm for å hedre denne scenen og lekenes rolle i å gjøre magi til virkelighet.

Ungene digger denne lille filmen og alle lekene som ruller bortover samlebåndet før de kommer til liv.

«Mamma. Jeg ønsker meg sånn sjørøverskip til jul. Kan jeg få det? Please», sier Lillemann og peker på skjermen når skipet seiler mot nissens sekk. Lillesnuppa klapper i hendene når robothunden får lys i øynene, og senere når to robothunder løper over gulvet.

Nå er det litt sent å ønske seg nye ting til julegave på lillejulaften. Barnas julegaver ble tross alt kjøpt inn i går. Men uansett, de elsker denne lille filmsnutten.

 

Hva er ditt magiske juleøyeblikk?

//Innlegget er sponset av Duracell

Kalenderkaos

"Kalenderen. Vi må åpne kalenderen!"

Fireåringen stormer inn i stua med vintersko på mens han rister av seg ytterjakka. Jakka blir liggende i en haug på stuegulvet.

Hakk i hel kommer toåringen galopperende. Hestehalen hopper opp og ned.

"Hey! Kom å kle av dere først", roper mannen fra yttergangen mens han henger barnehagesekkene opp på knaggene.

Jeg plukker opp ytterjakkene fra gulvet og drar av våte vintersko mens barna klatrer opp på spisebordet. Det spruter legofigurer alle veier.

"Hvilken dag er det i dag", spør Lillemann og dytter fingeren inn i alle lukene som er igjen så de åpnes halvveis.

Vi åpner lukene og setter sammen dagens figurer. Ungene leker med dem til middagen er ferdig. Etterpå ser Lillemanns juleby helt bombet ut. Og Lillesnuppas skøytebane ser ut som den har vært utsatt for en snørstorm.

Jeg kjenner et uoverkommelig behov for å fikse opp både julebyen og skøytebanen. Er ikke hele poenget med sånne kalendere at de skal bygge en scene da? Bit for bit, dag for dag. Og så glede seg over hvordan alle figurene etter hvert kommer på plass og til slutt danner et komplett bilde.

Her ligger tyven med politilua på. Månemannen har fått langt, lyst hår. Utegrillen er bygget om til et romskip og snøfreseren har blitt til blomsterbord.

Det klør i fingrene. Og vet dere hva jeg gjorde i dag? Mens mannen la barna, satt jeg meg ned og bygde kalenderfigurene slik de skal være. Jeg ga politimannen politilua tilbake. Månemannen fikk på seg hjelmen sin. Utegrillen ble satt tilbake til sin opprinnelige form og blomstene ble flyttet til salgsboden for blomster.

Det ble ordentlig koselig. Kjempefint! Og veldig tilfredsstillende.

Tipper det varer helt til i morgen. Barna klarer nok å ødelegge det på under ett minutt.

Neste år skal jeg kjøpe en egen kalender bare for meg. Så kan ungene bare rasere sine egne kalendere så mye de bare vil, mens jeg bygger et harmonisk landskap med ting på sin rette plass.

 

Sponset video - ingen skole for funksjonshemmede

Tenk deg at du er ute og går med din tre år gamle sønn eller datter. Plutselig blir barnet ditt påkjørt av en bil. Bilføreren stikker av, og barnet ditt blir livstruende skadet. Heldigvis overlever treåringen din, men barnet må amputere beinet.

Nå har plutselig ikke barnet ditt rett til skolegang.

Akkurat dette opplevde Nasima. Det var hennes datter, Rea, som ble påkjørt langs en trafikkert gate i Bangladesh, og som mistet beinet som et resultat av ulykken.

I dag er Rea blitt ti år. Hun går på skolen og har framtidsplanene klare: hun vil bli lege når hun blir stor.

Rea og moren Nasima. Foto: Norad

Ni av ti barn i verden går på skole. Og det er mye. Det er flere enn jeg trodde. Likevel er det 57 millioner barn i verden som ikke går på skole. Dette gjelder de fattigste, jentene på landsbygda, funksjonshemmede, barnesoldater og andre barn i marginaliserte grupper.

I Bangladesh jobber den frivillige organisasjonen BRAC for å få funksjonshemmede barn med i vanlig undervisning.

Takket være BRAC går Rea i dag på skole. Og forhåpentligvis når hun målet sitt en dag, og begynner å jobbe som lege. 

//Innlegget er sponset av Norad

 

 

Er du sent ute med julegavene?

//Sponset innlegg

Det er jeg. Jeg har kun kjøpt én eneste julegave så langt. Kun en! Og det er bare en uke igjen til jul. Hjelp!

Hvor ble det av alle dagene? Jeg skulle jo være tidig ute i år. Traske rundt i butikkene i koselig julestemning og bruke god tid. Drikke varm kakao på kafé innimellom all shoppingen og sirlig krysse av på lista mi etter hvert som julegavene var i boks.

Men sånn ble det altså ikke. Og nå er det en uke igjen til jul. Butikkene fylles opp av stressede mennesker ute i siste liten. Med mord i blikket og spisse albuer, raver de rundt på jakt etter ett eller annet, samme hva, bare ett eller annet de kan legge under treet til kona eller mannen eller søstera eller barna eller tante Ruth.

Er du like sent ute som meg, begynner du kanskje å få litt hetta?

Mitt tips er å handle julegavene på nett. Da slipper du både overfylte butikker og mennesker med mord i blikket. Det begynner kanskje å bli litt for sent å få varene hjem før jul, men sats på gavekort eller opplevelsesgaver der du kan printe ut gavebeviset selv.

En dag på spa er aldri feil. Aldri!

Hos YouWish tar det deg fem minutter å bestille en opplevelsesgave, og du kan velge mellom 368 opplevelser i Norge og Sverige. Print ut gavebeviset, putt det i en fin eske, og voila, julegaven er i boks.

Esken trenger forresten ikke være fin en gang. Den skal jo pakkes inn i julepapir. En tom eske frokostblanding eller en melkekartong duger mer en godt nok.

Min ønskeliste for opplevelsesgaver.

Mannens ønskeliste for opplevesesgaver (diktert av meg)

Veldig enkelt, og en gave mottakeren garantert kommer til å huske.

Er du ferdig med alle gavene?

Ukens gi-bort – vinn spill fra Sjarmtrollparty

Sjarmtrollparty har kommet med to nye spill – Tangramspill og Lær brøk med kaker.

Tangramspillet ble raskt en slager her i huset. Spillet er egentlig et gammelt kinesisk puslespill, bestående av sju geometriske former i forskjellige farger. Med disse kan du lage tusenvis av forskjellige bilder og design.

Hver deltaker får utdelt ett sett med magnetiske tangram-brikker. Så legger man fram ett av de mange kortene med figurer på, og så er det om og gjøre å bygge den samme figuren med brikkene sine.

Eventuelt kan man samarbeide, og bygge figurene sammen. Eller man kan gjøre som toåringen min, bygge akkurat det man har lyst til.

Spillet har tre vanskelighetsgrader, og byr på utfordringer for både liten og stor.

 

Den andre nyheten, er et magnetisk kakefat med åtte fristende kaker designet av Norges desidert største kakeblogger – Manuela med bloggen Passion4baking.

Kakene er delt opp i forskjellige brøker, og her er det enkelt å forstå at 1/3 er større enn 1/4, og at 1/6 er halvparten av 1/3. Her er det bare å måle kakestykker mot hverandre. Til og med jeg fikk en oppfriskning i brøkregning.

Min fireåring er litt for liten for brøk, men han har så vidt begynt å forstå enkel pluss og minus. Hvis denne kaken er delt opp i tre biter, og mamma spiser opp en bit – nam, nam,nam – hvor mage biter er det igjen da?

Eller, man kan gjøre som lillesøster, og ødelegge alt storebror har lagt opp ved å putte alle bitene i den lille, rosa veska som følger med, og feste alle kakebitene på kjøleskapet.

Ligg unna, lillesøster. Nå er det jeg som regner.

For deg som ikke kjenner til Sjarmtrollparty, har de spesialisert seg på leker som gir læring, der læringen skal være gøy og lett å forstå.

Sjarmtrollparty har også helt siden oppstarten i 2006, hatt som mål å kunne dele ut midler en gang i året til organisasjoner som hjelper kvinner og barn.

I fjor fikk organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» julegaver til en verdi av 30.000 kroner, mens Sykehusbarn.no fikk julegaver for 40.000 kroner. I tillegg har både Frelsesarmeen, Krisesenter og Fattighuset fått gaver.

I år har Sjarmtrollparty produsert noen flotte miljøvennlige bager, som de selger for 25 kroner. For hver bag de selger, legger de tilsvarende beløp i et fond som skal gi lærerike bøker og spill til organisasjoner som hjelper og støtter barn.

Homeparty er forresten veldig populært hos Sjarmtrollparty. Har du lyst til å være vertinne, kan du gå inn her og registrere deg, så vil en av forhandlerne ta kontakt med deg.

Har du lyst til å følge Sjarmtrollparty videre, finner du dem både på Facebook og på Instagram.

Men, nok om det. Nå kan du vinne en av disse nye spillene. Alt du trenger å gjøre er å gå inn i nettbutikken til Sjarmtrollparty. Velg enten tangramspillet eller Lær brøk med kaker, og del spillet på Facebook. Fortell meg så i kommentarfeltet under her hvilken du valgte.

Jeg trekker en vinner tirsdag kveld. Vinneren blir offentliggjort på Casa Kaos Facebook-side.

Lykke til, og god helg!

Kvinnelige nettroll

Di jævla fitte. Hvis du brukte like mye tid på barna dine som du bruker på den stygge bloggen din, så hadde det kanskje vært håp for dem også. Stakkars barn! Hvis du ikke slutter å blogge innen kort tid skal jeg sørge for at barna blir tatt fra deg! 

Trebarnsmor

Mange kvinner vegrer seg for å delta i den offentlige debatten. Noe av grunnen er mest sannsynlig alle nettrollene, disse anonyme trollene som legger igjen truende, hatske og sjikanerende kommentarer. Gjerne personlige.

For hvis man er kvinne og stikker hodet sitt fram i mediene, får man så øra flagrer.

 

Ben Watkin / Creative Commons

 

Nettroll er som regel menn. De sitter i halvmørket foran pc-ene sine, med den ene hånda på tastaturet og den andre i skytteltrafikk mellom chipsposen på skrivepulten og bukselinningen i ekte Homer Simpson stil.

Så er spørsmålet hva vi skal gjøre for å få flere kvinner til å si hva de mener. Og til å si det høyt så alle kan høre det. Noen nettaviser velger å stenge kommentarfeltet for anonyme debattanter.

Ellen Hagemann foreslår i kronikken Når en kvinne tar plassen, at vi skal utelate menn fra utvalgte debatter der forfatteren ønsker det, slik at kvinner kan få diskutere i fred. For kvinner er så mye mer seriøse og rasjonelle når de diskuterer på nett.

Eller?

 

Subactive_Photo via Flickr Creative Commons

 

Jeg som skriver litt skeivt om morsrollen, får nesten daglig, og i hvert fall ukentlig, tilbakemeldinger fra sinte kvinner, stort sett mødre, som har både en og to ting de skulle ha fortalt meg. Minst.

Da Babyverden delte innlegget mitt Dønn kjedelige babyer på Facebook, tok det ikke lang tid før over 300 illsinte mødre hadde fordømt både meg og familien min ved bruk av et språk man ikke forbinder med omsorgsfulle småbarnsmødre. (Babyverden har på eget initiativ fjernet dette innlegget i ettertid).

Innlegg som Jeg hater å leke med barnaDin lømmel og Det er dem, ikke oss deles rundt på forskjellige nettaviser og forum og får frem det verste i Norges myke og kjærlige mødre. Mange får også veldig behov for å skrive til meg personlig:

Ikke rart du har fått støgge unger, du som er så støgg selv.

Mira

 

Du burde ikke hatt barn. Du er en skam for alle mødre!

Mamma selv

 

Hvis du ikke slutter å blogge selv skal jeg selv sørge for at det kommer til en slutt.

God mor og stolt av det

 

Du skryter av at du ikke klarer å gå ned i vekt etter graviditeten og syns det er morsomt. Det er ingen ting å skryte av. Tjukke folk er ekkelt og en stor helserisiko. Og hvem orker egentlig å se på sånne som deg. Slutt å spise og kom deg ut på treningssenteret.

Hanne

 

Jeg tror det er på tide å revurdere bilde av den chipsspisende mannen i halvmørke.

Neste gang du ser et nettroll i fullt firsprang over kommentarfeltet, se for deg en søt småbarnsmamma som sitter i den lys beige sofaen sin med et veggskilt med skriften «Family, Love and Laughter» over hodet.

En kopp grønn te og en bit mørk sjokolade står på hjørnebordet. Hun har krøllet seg inn i fleeceteppet og stryker den ammende babyen varmt over det myke, dunete hodet.

På gulvet leker toåringen med dukkevognen sin mens fireåringen sitter ved andre enden av bordet og tegner. I bakgrunnen synger May Britt Andersen barnesanger på lavt volum.

Mammaen tar en slurk av tekoppen sin og åpner laptoppen. Smiler mot fireåringen som stolt viser frem en tegning av Rudolf. Hun klikker markøren inn i kommentarfeltet, stryker en hårlokk vekk fra kinnet, trekker pusten og knatrer løs på tastaturet med én hånd:

Di jævla fitte. Hvis du brukte like mye tid på barna dine som du bruker på den stygge bloggen din, så hadde det kanskje vært håp for dem også. Stakkars barn! Hvis du ikke slutter å blogge innen kort tid skal jeg sørge for at barna blir tatt fra deg!

Trebarnsmor

Den vanskelige mannen

Ja, de er vanskelige disse mannfolka. De overser rot, hybelkaniner, skitne sokker i sofaen, brødsmuler på kjøkkenbenken og all form for oppvask.

Ikke pakker de inn paprikaen og legger den tilbake i kjøleskapet heller...

Og så er de helt umulige å kjøpe julegaver til. Hva i alle dager gir man i julegave til mannen?

Som jeg har skrevet tidligere, husker jeg ikke hva jeg fikk i julegave av mannen forrige jul. Og da jeg spurte han, klarte han heller ikke huske hva han fikk av meg.

Litt flaut, men sånn er det. Når jeg tenker etter, har jeg brukt tusenvis av kroner på gaver til mannen som han egentlig ikke har ønsket seg.

Framtiden i våre hender har gjennomført en undersøkelse i samarbeid med Infact der de har spurt nordmenn hva de mener om julegaver.

Det viser seg at hele 44 prosent av oss ønsker seg opplevelser og tjenester til jul. Og at over 80 prosent av folk under tretti år har fått gaver de er misfornøyde med.

Hele 95 prosent av befolkningen sier at de vil sette like stor, eller større pris på tjenester, opplevelser og hjemmelagde gaver, som å få ting og tang til jul.

Med andre ord, ting og tang er ut!

Guttungens Spiderman-maske, som Lillemann fikk til jul i fjor, er tydeligvis stas.

Undersøkelsen viser at nordmenn flest har alt de trenger og vel så det. En middag på restaurant, et mat-, øl- eller vinkurs, kjøre bil på bane og andre opplevelser blir altså tatt vel så godt imot som klær og elektronikk.

I år blir det opplevelsesgave på mannen. Det kommer han garantert til å sette pris på! Og i tillegg til å være en gave han helt sikkert husker, er det også miljøvennlig. Visste du at produksjonen av en mobiltelefon legger igjen 75 kilo avfall!

Jeg har plukket ut ti opplevelsesgaver fra YouWish, som jeg tror mannen hadde satt stor pris på. Hos YouWish finner du hele 365 forskjellige opplevelsesgaver i Norge og Sverige. Her kan du handle på nett, enkelt og greit. Og så kan du velge om du vil printe ut gavebeviset selv, eller motta gaveesken i posten. Førstnevnte tar deg fem minutter, så er gaven i boks.

Her er min liste:

Skyting med grovpistol - Dette er en ypperlig måte å få utløp for frustrasjon og irritasjon over sure koner og masete barn. Når jeg tenker meg om, tror nesten jeg gjør denne om til en date, og blir med selv også.

ØlsmakingDette er jo en slager. Med denne gaven, kan du umulig trå feil.

ATV-weekend for to i Finnskogen - Dette hadde mannen digget. Et skikkelig villmarkseventyr med overnatting i skogshytte. Noen som melder seg frivillig som barnevakt?

Behandling for han - Min mann elsker å gå på spa og få massasje og andre gode behandlinger. Dette hadde han satt stor pris på.

Rafting i Geilo - Vi har raftet sammen før og det frister veldig til gjentakelse. Og får vi ikke barnevakt, har de også familierafting.

Kjør supersportsbil på bane - Her kan han boltre seg med kjente sportsbiler som Ferrari og Porsche. Trenger jeg si mer?

Fallskjermshopp fra helikopter - Fallskjermhopp har han ønsket seg lenge. Men tør han, eller er han bare stor i kjeften?

Sushikurs - Ja, han er en sushielsker. Sushikurs har han snakket om mange ganger. Tror jeg slenger meg med selv også.

Bjørnesafari i Finnskogen - Ja, ja ja! Dette hadde han digget. Wife of the year!

Personlig shopper - «Trenger ny genser. Kan du kjøpe med en?» Dette er typisk melding fra mannen når jeg er ute og shopper. Hadde vært gøy å sende han ut med en profesjonell.

Oppdag din sangstemme - Vel, han har sagt flere ganger at han skulle ønske han kunne synge. Antakelig er dette noe som sitter igjen fra tidligere tider, der han som sang og spilte gitar på nachspiel alltid trakk flest damer. Selv om dette nå er en svunnen tid, hadde han uten tvil sjarmert meg i senk.

Hva er ditt beste gavetips til mannen?

Innlegget er sponset av YouWish

Interiørtips - tema blomster

Ja, jeg vet dette er en blogg garantert fri for interiørtips. Men noen ganger må jeg bare dele mine gode tips med dere. Du får ha meg unnskyldt.

Les også: Interiørtips - tema oppbevaring

Jeg har har til dags dato ikke klart å holde liv i en eneste potteplante. Vi finner rett og slett ikke tonen.

Jeg overhører dens skrik etter vann og legger overhodet ikke merke til dens nød før den henger med hodet langt utenfor potta.

Jeg syns det er litt synd. For blomster er jo fint. De gjør underverker med ei ellers litt trist stue.

Men nå har jeg funnet løsningen.

Forrige helg feiret vi Lillemanns fireårsdag. Og som seg hør og bør i en barnebursdag, hadde vi pyntet med ballonger. Masse ballonger i alle farger og fasonger.

Bursdagen gikk over til hverdag, og dagene gikk. I dag er det over en uke siden barneselskapet, og jeg har fortsatt ikke tatt ned ballongene. Har liksom glemt det. Jeg kommer på det når jeg setter meg i sofaen etter ungene har lagt seg. Men da sitter jeg så godt, så jeg utsetter det til i morgen.

Men plutselig slo det meg. La oss pynte med ballonger i stedet for blomster!

Ballongene er jo kjempefine. Fargerike og flotte. Og hvis ikke de lyser opp ei trist stue, så vet ikke jeg. Nå skal vi jammen sørge for alltid å ha friske ballonger hengende. Ikke trenger de vann heller.

Hva foretrekker du? Blomster eller ballonger?

 

Hvem vant gavekortet på 1000 kroner fra Coop Obs?

O'hei så mange som hadde lyst på gavekort fra Coop Obs! Hele 277 av dere ble med i konkurransen. Så moro!

Jeg får nesten litt prestasjonsangst når jeg skal trekke en vinner blant så mange. Men nå er det gjort. Og vinneren ble...trom, trom, trom - Martine som skriver bloggen FruBoger.

Hun forteller at hun skal bruke gavekortet på skiutstyr, siden hun har flyttet landlig blant mange flotte skianlegg. Og så har hun ingen barnehageplass til sine to ulltroll på 3 og 5 år, så de trenger å ta ut energien sin på aktiviteter. Og da gjerne skiaktiviteter.

Det skjønner jeg veldig godt!

Gratulerer så mye til Martine. Kos dere i skibakken i vinter.

Tusen takk til alle dere andre som deltok.

Ha en fin søndagskveld.

Ukens gi-bort - vinn årsabonnement på barnebok-app

Denne uken kan en av dere vinne et årsabonnement på barnebok-appen Pickatale.

Pickatale er som et helt barnebibliotek på iPaden din. Her finner du over hundre barnebøker på både norsk og engelsk for barn mellom 0 og 8 år.

http://vimeo.com/66332690

I biblioteket finner du haugevis med barnebøker som Skjønnheten og udyret, Rødhette, Keiserens nye klær, Den lille havfruen, Jack og bønnestengelen og Hans og Grete.

I tillegg til de gode, gamle klassikerne, får du også tilgang på en hel masse, andre gode barnebøker. Bøkene er delt inn etter alder og kategori, så det er lett å finne bøker som fenger.

Min toåring er veldig glad disse:

 

Mens min lille, store fireåring digger disse:

     

Hos Pickatale kan du velge om du vil lese boken selv, eller få den lest for deg. Sistnevnte er ypperlig når de minste barna vil lese, og du ikke har tid. Du kan til og med velge at boka skal bla seg selv.

For de litt større barna, er det kanskje mest givende å lese selv. Og det geniale er at dersom de står fast i teksten, eller ikke helt vet hvordan et ord skal uttales, kan de bare trykke på fanen til høyre, så får de teksten lest opp. I tillegg kan de trykke på bildene i bøkene, og en stemme leser hva man trykker på. Som for eksempel: stol, bamse, hval og så videre.

Dette kaller jeg genial lesetrening!

Man kan også velge å få bøkene lest opp på engelsk. Ypperlig for små skolebarn som vil prøve seg på engelsken hjemme.

Med Pickatale slipper du med andre ord å lete rundt i Appstore etter barnebøker. Her har du alle på ett sted. Det er bare å la barna boltre seg i morsomme og spennende historier.

Et abonnement hos Pickatale koster 49 kroner i måneden.

Men nå får alle lesere av Casa Kaos én måned til én krone. Og av de som registrerer seg for en måned, trekker jeg en vinner som får et helt år gratis.

Gå inn her: Pickatale Og skriv inn casakaos som rabattkode.

Når du har registrert deg med koden casakaos, legger du igjen en kommentar under her der du forteller meg hva som er din barnebokfavoritt.

Hvis du kun ønsker å prøve appen i en måned, sier du den enkelt opp, og du betaler kun den ene krona. Ikke no problem, ikke no tull. Jeg lover!

Jeg trekker en heldig vinner tirsdag kveld. Vinneren blir offentliggjort på min Facebook-side. 

God helg og lykke til!

 

Vinn gavekort på 1000 kroner fra Coop Obs

Har du alle julegavene i boks ennå? Ikke det? Ikke jeg heller.

Husk at Coop Obs gir bort et gavekort på 1000 kroner til en av leserne av Casa Kaos. Gavekortet kan du bruke på akkurat hva du vil - leker til barna, ull, julemat, skiutstyr, ytterklær, verktøy til mannen, maling til gangen, ny pysj, kjøkkenmaskin, julefilmer, bestikk, toppluer, you name it.

Det er fortsatt mulig å bli med. Gå inn her og sleng deg med: Vinn gavekort 

Jeg trekker en vinner på søndag.

Lykke til! 

 Innlegget er sponset at Coop Obs

 

Det er dem, ikke oss

Har du, som meg, hatt lyst til å vise figer'n til foreldre som sier «Jo, men det gjelder å holde på rutinene vet du. Det har vi gjort, og våre barn har sovet hele natten gjennom siden de var få måneder gamle».

Mens du selv har små apekatter som år etter år nekter å legge seg, våkner minst tre ganger hver natt og i tillegg tror det er morgen klokka fem.

Sove? Nehei. Det kan du bare glemme, mamma.

Eller har du noen gang hatt lyst til å be visse foreldre dra pokker i vold? Sånne foreldre som mener deres englebarn er et resultat av deres egen rakryggede og konsekvente grensesetting?

Mens du selv må sloss med dine egne barn om tannpussen hver bidige kveld, ha endeløse krangler hver dag om hvem som skal rydde opp etter hvem og forklare hver bidige morgen at det ikke er greit å gå uten sko i fire minus.

Rydde? Nehei, det får du gjøre, mamma. Jeg bare river ut , jeg.

Her er en gladnyhet til alle foreldre som syns småbarnstiden er uoverkommelig slitsom: Det er ikke dere, det er dem! Det er ungene som har skylden. Ikke dere foreldre.

Les også: Det er jo bare å være konsekvent

Samlivsterapeut Peder Kjøs sier i et intervju til Familieverden.no at foreldre som syns småbarnstiden er slitsom og krevende, egentlig ikke gjør så mye feil:

Barn har veldig ulikt temperament, og ”flinke” foreldre har lett for å ta æren for at barna deres sover godt, ammer greit, synes det er greit med ukjent mat, etc. Mens foreldrene til barn som reagerer brått og hektisk på alt som er uvant, som ikke har en god søvnrytme, som ammer på en hektisk måte, tar på seg skylden for at barna er sånn.

 

Men nå kan vi bare slutte med å ta på oss skylden. For det er ikke vår feil. Barn er forskjellige. Noen er mer krevende enn andre. Uten tvil. Noen barn er veldig aktive og klarer ikke sitte stille uansett hvilke metoder du innfører.

Noen barn har mye temperament og tester grenser uansett hvor mange grenser du setter og hvor flink du er til å overholde dem. Noen barn sover ikke hele natta gjennom uansett hvor flink du er til å holde på rutinene. Og noen barn vil ikke amme uansett hvor mye du leser om riktig ammeteknikk.

Nei, jeg vil ikke sitte stille. Og jeg driter i at vi er på kafe. Jeg har maur i rumpa, mamma. Skjønner du ikke det da?

Så neste gang du står der med en sprellende unge i armene utenfor Rema etter å ha sagt nei til sjokolade til middag, og andre foreldre sender deg stygge blikk eller i verste fall kommer med gode råd, så klapp deg selv på skulderen. For det er ikke din feil. Du er bare velsignet med et krevende barn.

Mine barn tester grenser. Ustanselig. De hører ikke etter hva jeg sier og har sin egen veldig sterke vilje. Men på ett område har jeg lykkes: Barna mine elsker fisk og grønnsaker.

Da Lillemann fylte fire forrige uke og fikk velge bursdagsmiddag, valgte han fisk med spagetti og gulrot. Jeg skulle gjerne tatt på meg skylden og sagt noe sånn som at gode matrutiner, fokus på sunt kosthold og bla, bla, bla er årsaken til dette. Men det hadde vært løgn.

Jeg har ikke gjort noen ting for at barna mine skal like fisk og grønnsaker. Annet enn å sette det fram på middagsbordet med ujevne mellomrom. Ingen lure knep. Ingen supermamma-triks opp i ermet. Ren flaks!

Mmm, bursdagsmiddag. Fisk, så klart. Ren flaks.

Peder Kjøs mener altfor mye av forskjellene mellom barn tilskrives foreldrene. Og at foreldre med krevende barn må slutte å sammenlikne seg med foreldre som har helt andre utfordringer.

Å ha overskudd i småbarnsfasen handler mer om flaks enn om flinkhet.

Så la oss nå slutte å klandre oss selv. La oss legge skylden der den hører hjemme: hos barna.

Har du krevende barn?

 

Hulken-kake

«Hulken-kake! Jeg vil ha Hulken-kake».

Treåringen, som nå er fire, sitter på kjøkkenbenken og sparker de små føttene inn i skuffene under seg. Tårnet med oppvask klirrer svakt fra oppvaskkummen. Lillemann knytter nevene så knokene hvitner før han legger seg dramatisk ned på benken og trekker pusten i et stort gisp:

«Hulken-kake, mamma! Jeg VIL ha Hulken-kake!»

Lillemann ble fire år forrige uke. Og lørdag hadde vi barneselskap. Jeg var så dum at jeg spurte bursdagsbarnet hva slags kake han ville ha. Jeg tenkte mer på om han ville ha sjokoladekake, bløtkake eller muffins.

Jeg skjønte med en gang at jeg hadde tråkket i baret. Men nå var det for sent.

Han ville ha Hulken-kake...

Først begynte jeg å le.

«Nei men, kjære deg. Mamma klarer ikke lage Hulken-kake. Jeg tenkte mer på om du ville ha sjokoladekake eller…»

«Hulken-kake», avbrøt han meg.

«Jeg vil ha en stor, grønn Hulken-kake!», sa han og hoppet ned fra kjøkkenbenken, trampet hardt i gulvet og løp inn på rommet sitt.

Jeg lot spørsmålet ligge i noen dager i håp om at han skulle komme på bedre tanker. Jeg googlet fram et bilde av en flott langpanne-sjokoldekake med seigmenn, akkurat sånn mamma lagde til bursdagen min da jeg var liten.

Hva er galt med sjokoladekake i langpanne? Bildet er hentet fra regal.no (http://www.regal.no/Oppskrifter/Kaker/Langpanne-Sjokoladekake/702/)

«Se her. Se på denne fine, gode kaka, da. Mmmmmmm. Hadde ikke den vært fin til bursdagen din?»

Lillemann begynte å gråte. Jeg la bort bildet og lot hele kakespørsmålet ligge i et par dager til.

Men vi måtte finne en løsning. De neste dagene prøvde jeg å friste med all verdens flotte kaker ala langpanne og enkle muffis.

Jeg prøvde å spille på empatien hans ved å forklare at jeg veldig gjerne skulle gitt han en Hulken-kake på bursdagen hans, at det faktisk ikke var noe annet i hele verden jeg heller ville. Men at mamma rett og slett ikke kan bake, og at det blir for vanskelig for meg.

Det var null forståelse å få.

«Hulken-kake», sa han og hoppet i sofaen så fjærene jamret i pipende smerte under ham.

Jeg prøvde å være bestemt mamma, og slå fast at det ikke blir Hulken-kake, punktum. Men at han kan få velge mellom sjokolade-langpanne med seigmenn og muffins med nonstopp.

Lillemann gråt seg i søvn den kvelden, og mitt mammahjerte blødde.

Okei. To dager før bursdagsselskapet bestemte jeg meg. Lillemann skulle få Hulken-kake. Om jeg så skulle bruke hele natta på å få den ferdig. Min lille gutt skulle få sitt høyeste bursdagsønske oppfylt. Hulken-kake it is!

Jeg kjøpte ferdig kakemiks og ferdigglasur i butikken. Barn bryr seg ikke om hvordan kaken smaker. Det viktigste er at den ser kul ut.

Jeg kjøpte grønn konditorfarge og mørk sjokolade til å tegne med.

Jeg målte, blandet, rørte, stekte, og pyntet hele kvelden etter ungene hadde lagt seg. Og det ble Hulken-kake.

Jeg var litt nervøs for mottakelsen. Jeg tror Lillemann hadde forventet noe sånt:

Bildet er lånt av SugarTreece123. (http://sugartreece123.deviantart.com/art/Hulk-Cake-180158829)

Men han fikk denne:

Og reaksjonen?

Et vått, snørrete kyss på kinnet. «Wow, mamma! Steinkul. Du klarte det jo!»

 

Vinn gavekort på 1000 kroner fra Coop Obs

Konkurransen er avsluttet, og vinneren kontaktet.

Det er både første desember og første advent i dag. Jeg må innrømme at jeg møter denne høytiden med skrekkblandet fryd.

Fryd fordi det selvfølgelig en fin tid med mye spennende og koselig som skjer. Og så begynner ungene å bli så store at de endelig får med seg litt av poenget med både juleforberedelsene og selve julaften.

Hah! Akkurat som at ungene bryr seg om noe annet enn gaver.

Frykt fordi jeg alltid er sent ute. Fordi jeg ikke har begynt på en eneste julegave ennå, og jeg ser statuser som "Så var julegavene i boks. Deilig å være tidlig ute", ramle inn på Facebook.

Fordi jeg verken kan bake eller lage spesielt god mat. Fordi jeg blir stresset av å løpe rundt i overfylte julebutikker. Og fordi julen gjør et kraftig innhogg i en ellers slunken lommebok.

Men like fult, i dag er det første advent. Jeg skal ikke ha noen julekalender på bloggen i år, men jeg vil gjerne kickstarte adventstiden med å dele ut et gavekort på 1000 kroner til en av dere. Gavekortet deler jeg ut i samarbeid med Coop Obs.

Hos Coop Obs Hypermarked bugner det av jul for tiden. Det som er bra med dette stedet, er at de har et stort utvalg varer på ett sted, til en rimelig penge.

Her kan du kjøpe både julemiddagen, julegodteriet og alt tilbehøret. Du finner gaver til barna her, både fornuftige som ullundertøy og varme sokker, men også leker kun beregnet på jubel og glede. Coop Obs har også skiutstyr for hele familien. Og finner du ikke julegavene du trenger her, så vet ikke jeg.

Coop Obs har alltid gode tilbud, og følger du med, kan du gjøre et kupp nå før jul. Vi vet jo alle hvordan pengene flyr i desember. Du finner gode, ukentlige kampanjetilbud i kundeavisene.

Til min store begeistring, finner du også små filmsnutter på Coop Obs hjemmeside der du får tips om hvordan du kan tilberede julematen. Her på Raufoss går det i ribbe. Men siden vi skal feire jul i Stavanger i år, står det mest sannsynlig pinnekjøtt på bordet julaften. Jeg slår likevel et slag for ribba, og kanskje, kanskje slår jeg til med en ekstra ribbemiddag hjemme hos svigers i Stavanger i år.

Har du hørt om ribbe latino? Det er ribbe med chilli. Sjekk ut oppskriften under. Her får du også tips om hvordan du får sprø svor – garantert.

https://www.youtube.com/watch?v=WJ9jtkkTpIE#t=40

Men, så til saken. Har du lyst til å vinne et gavekort fra Coop Obs? Da kan du ta en titt på siden deres her: Julehuset Coop Obs

Finn noe du ville ha tatt med deg hjem dersom du vant gavekortet på 1000 kroner, og fortell meg hva i kommentarfeltet under her.

Vinneres kåres om en uke, søndag 8. desember. Gavekortet sendes ut i uke 50, slik at den heldige vinner får god tid til å bruke det før jul. Coop Obs har forresten åpent de tre siste søndagene før jul.

Lykke til. Og god advent!

 Innlegget er sponset at Coop Obs

Nå også med bok: Føkk lykke! Kjøp den her:Jeg har skrevet barnebok. Du finner den i App Store.

Følg @casa_kaos på Instagram: Instagram